Νέος Υφυπουργός Μεταφορών ο Βασίλης Οικονόμου

Στη θέση της Χριστίνας Αλεξοπούλου
Νέος Υφυπουργός Μεταφορών
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/6/2024

Στις 15 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την απερχόμενη Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου στον νέο Υφυπουργό Βασίλη Οικονόμου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας αφού ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους την κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου, καλωσόρισε τον κ. Βασίλη Οικονόμου και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα:

"Καλωσορίζω στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Βασίλη Οικονόμου, συνάδελφο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και πολλά χρόνια. Είχαμε πάντοτε μια εποικοδομητική συνεργασία στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και έχω την πεποίθηση ότι θα έχουμε μια - εξίσου - δημιουργική και παραγωγική συνεργασία με τον νέο θεσμικό του ρόλο. Έναν ρόλο τον οποίο επιτέλεσε, με αίσθημα ευθύνης, η Χριστίνα Αλεξοπούλου. Ως Υφυπουργός υπεύθυνη για τις Μεταφορές, εργάστηκε, όλο αυτό το διάστημα, με αφοσίωση, συλλογικότητα και ενάργεια. Προχώρησε σημαντικές παρεμβάσεις. Η συμβολή της υπήρξε καθοριστική σε απαιτητικά θέματα του χαρτοφυλακίου που της είχε ανατεθεί:

  • Την προμήθεια των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
  • Την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με την επιτάχυνση και τον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».
  • Την ανάδειξη των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Αλλά και τη διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητας, με πλήθος ζητημάτων που αφορούν τους επαγγελματίες του κλάδου των μεταφορών. Θέματα, τα οποία, θα πρέπει να τρέξουμε με την ίδια και μεγαλύτερη ταχύτητα. Όπως, φυσικά, ισχύει το ίδιο και στον τομέα των υποδομών, όπου, μαζί με τον Νίκο Ταχιάο, έχουμε ήδη υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος του προγραμματισμού μας, με την ολοκλήρωση πολλών μεγάλων και μικρών έργων, σε όλη την επικράτεια. Μπροστά μας υπάρχουν πολλές και μεγάλες προκλήσεις. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι, με την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να παραδώσουμε σύγχρονα και ανθεκτικά έργα στην κοινωνία, στην ώρα τους και με σεβασμό στο υστέρημα του φορολογούμενου.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος δήλωσε: "Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την απόφασή του να μείνω μέλος αυτής της ομάδας υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα, να διατηρήσω το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών στο Υπουργείο. Δεν χρησιμοποιώ τυχαία τη λέξη ομάδα, γιατί αυτό που αποτελεί το χαρακτηριστικό του Χρήστου Σταϊκούρα είναι ότι σε αυτό το Υπουργείο δουλεύουμε ως ομάδα. Με την έννοια αυτή, θέλω να εκφράσω την απόλυτη εκτίμησή μου στη Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία αποχωρεί αυτήν τη στιγμή από την ομάδα. Είχαμε δεθεί πολύ καλά. Η Χριστίνα είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ πάρα πολύ. Ένας άνθρωπος που δούλεψε στον τομέα του, που αγάπησε αυτό που έκανε, το κυνήγησε. Μπορέσαμε και λειτουργήσαμε συναδελφικά και αυτό νομίζω αποτελεί κλειδί αυτής της επιτυχίας. Η συμβολή της ήταν πολύ σημαντική. Είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, άξιος εκπρόσωπος του λαού της Αχαΐας. Δεν μιλάω μόνο γι' αυτά που έτρεχαν στην Αχαΐα. Ακόμη και ένα έργο να έτρεχε σε άλλες περιοχές, σκεφτόταν, πως μπορούσε αυτό να ωφελήσει την περιοχή της. Ήταν γνήσια εκπρόσωπος της ψήφου εμπιστοσύνης, που της είχε δοθεί. Χαίρομαι πολύ που γνώρισα τη Χριστίνα Αλεξοπούλου και την ευχαριστώ γι' αυτήν τη συνεργασία που κράτησε περίπου έναν χρόνο. Θέλω τώρα να καλωσορίσω στην ομάδα τον νέο Υφυπουργό, τον Βασίλη Οικονόμου. Δεν έχουμε συνεργαστεί, δεν τον γνωρίζω, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας θα δώσει ρυθμό σε αυτήν τη νέα ομάδα που δημιουργείται. Είμαστε εδώ, γιατί έχουμε μία εντολή ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και στην οποία προφανώς τον κύριο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εμείς, πάνω στις αρχές που ο ίδιος έχει θέσει, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα. Όλοι συμφωνούμε ότι οφείλουμε, στην ψήφο του ελληνικού λαού, να πορευθούμε την οδό που μόνο μια κατάληξη έχει: την επιτυχία.

Η απερχόμενη Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε: "Μετά από 1 χρόνο θητείας στην ηγεσία του τομέα των Μεταφορών, παραδίδω σήμερα στον καλό συνάδελφο κ. Βασίλη Οικονόμου, τα ευρεία και περίπλοκα καθήκοντα που τη συνοδεύουν. Τους περασμένους 12 μήνες, εργαστήκαμε εντατικά και μεθοδικά για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή που μας ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, επιταχύνοντας την υλοποίηση πολλών έργων και προωθώντας σειρά μεταρρυθμίσεων. Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, ηλεκτροκίνηση, οδική ασφάλεια, ανανέωση συγκοινωνιακού στόλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών της συμπρωτεύουσας, σιδηρόδρομοι, μικροκινητικότητα, πράσινες μεταφορές. ψηφιοποίηση και διαφάνεια, είναι τομείς στους οποίους αυτό εδώ το Υπουργείο έφερε αποτελέσματα, που είναι ορατά στην καθημερινότητα των πολιτών. Συνεχίσαμε και ενισχύσαμε το έργο που παράγει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το 2019, όπως είμαι βέβαιη ότι θα κάνει και ο νέος Υφυπουργός, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Βασίλης Οικονόμου. Θα συνεχίσω και εγώ, ως Βουλευτής, τη θεσμική και πολιτική μου δράση, στο πλευρό των Αχαιών συμπολιτών μου και στην υπηρεσία της ελληνικής Δημοκρατίας. Ένα χρόνο πριν, παραλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, είχα δεσμευτεί ότι θα αξιοποιήσω την εμπειρία μου ως Πολιτικός Μηχανικός και κάθε δυνατότητα συνεργασίας που μου δίνεται, για να φέρω εις πέρας την αποστολή μου, ως Υφυπουργός. Τολμώ να πω ότι, με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας, των συνεργατών μου και του προσωπικού του Υπουργείου, που έδωσαν όλοι τον καλύτερό τους εαυτό στην κοινή αυτή προσπάθεια, τήρησα τη δέσμευσή μου στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο που επιτελέσαμε τον προηγούμενο χρόνο και να ευχηθώ καλή συνέχεια στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στους συνεργάτες τους και σε όλο το προσωπικό του Υπουργείου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, επιλέγοντάς με για υποψήφια Βουλευτή Αχαΐας το 2019 και για Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών το 2023. Θα συνεχίσω να εργάζομαι με πλήρη αφοσίωση στα καθήκοντά μου, τιμώντας την εμπιστοσύνη του Προέδρου, της παράταξης και των Αχαιών πολιτών που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, πριν από 1 χρόνο. Συγχαρητήρια και καλή θητεία σε όλους!"

Ο νέος Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Βασίλης Οικονόμου δήλωσε: "Είμαι πολύ ικανοποιημένος για την τιμή, που μου έκανε ο Πρωθυπουργός, να μου αναθέσει αυτή τη ευθύνη. Είναι για εμένα πολύ συγκινητική η στιγμή αυτή, γιατί όπως γνωρίζετε είμαι ένας παλιός βουλευτής μεν, αλλά με ταραχώδη πολιτικό και κοινοβουλευτικό βίο, οπότε εκ των πραγμάτων, το να είμαι εδώ αποτελεί ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή στην πολιτική μου διαδρομή. Αποτελεί μία ευκαιρία να μπορέσω να προσφέρω στην Πατρίδα και τον Λαό, όλα αυτά που πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω, μέσα από πολύ μεγάλη προσπάθεια. Νιώθω πολύ τυχερός, που είμαι σε αυτή την ομάδα, υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό μας. Ένα πρόσωπο, που το εκτιμώ και το σέβομαι απεριόριστα από παλιά, καθώς στον χρόνο δοκιμάζονται οι σχέσεις σε βάθος και διάρκεια. Έχω την καλύτερη εντύπωση για τον έτερο συνάδελφο, τον κ. Ταχιάο. Πραγματικά, νομίζω, ότι είναι από τους πιο αξιόλογους τεχνοκράτες πολιτικούς, που έχει αυτή η χώρα. Στεναχωριέμαι, βέβαια, που διαδέχομαι την αγαπητή μου Χριστίνα, η οποία είναι γλυκύτατη και πολύ αξιόλογη. Μέσα από τη Βουλή η εικόνα για εμένα στο πρόσωπό της είναι πάρα πολύ θετική. Η αλήθεια είναι ότι μια φορά ήρθα εδώ στο Υπουργείο, για ένα θέμα της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής και έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Για εμένα ήταν πολύ σημαντικό ο Υπουργός να ακούει τον Βουλευτή, να ακούει τα θέματα μιας περιφέρειας. Έδειξε πολύ ενδιαφέρον με ανθρώπινο τρόπο. Είναι αυτό που την διακρίνει, ένα γλυκό, ωραίο, πολιτικό, φρέσκο πολιτικό πρόσωπο. Θα ακολουθήσουμε τα βήματα αυτά υπό την ηγεσία και την καθοδήγηση του Υπουργού μας και ελπίζω να φανούμε χρήσιμοι. Ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα. Η καθημερινότητα είναι δυσβάσταχτη κάποιες φορές και μας πιέζει όλους. Θα είμαστε κοντά στον πολίτη, στον εργαζόμενο και εδώ στο Υπουργείο, αλλά και έξω, για να μπορέσουμε από κοινού να δίνουμε λύσεις  στην καθημερινότητα, στο κάθε μικρό πρόβλημα. Δεν ξέρω αν θα σώσουμε την Ελλάδα. Τουλάχιστον να φανούμε όσο χρήσιμοι γίνεται για τα θέματα που απασχολούν τον πολίτη στην καθημερινότητα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι μια μεγάλη φιλοδοξία πολιτική. Αλλά, θέλω να πιστεύω όταν παραδώσω κι εγώ να με θυμούνται με καλό τρόπο."

Yamaha: Κατοχύρωσε πατέντα για αερόσακο σε μοτοσυκλέτα

Νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δίνουν λύσεις σε ένα παλιό πρόβλημα
Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα
Από το

motomag

30/4/2025

Πατέντες δείχνουν πως η Yamaha εργάζεται πάνω στην εξέλιξη των αερόσακων θέλοντας να τους ενσωματώσει σε μοτοσυκλέτες της με στόχο να βελτιωθεί η πιθανότητα επιβίωσης του αναβάτη σε τροχαίο ατύχημα.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία οι αερόσακοι έχουν αποδείξει την αξία τους στη σωτηρία οδηγού και επιβατών και έχουν καθιερωθεί ως το κυριότερο δευτερεύον σύστημα παθητικής ασφαλείας που υποστηρίζει στο μέγιστο το βασικό, τη ζώνη ασφαλείας- χωρίς αυτή ο αερόσακος μπορεί να γίνει ακόμη και απειλητικός για τη ζωή του οδηγού και των υπόλοιπων επιβαινόντων.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικών Μεταφορών των ΗΠΑ (NHTSA), περισσότερες από 50.000 ζωές σώθηκαν από τους αερόσακους μόνο στις ΗΠΑ μεταξύ 1987 και 2017. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι αποτρέπουν περίπου 70.000 θανάτους κάθε χρόνο, ένα νούμερο που είναι λογικά πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Ωστόσο, ενώ τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται εδώ και καιρό υποχρεωτικά με αυτή την τεχνολογία, οι αερόσακοι έχουν μια εξειδικευμένη ύπαρξη στην ενσωμάτωσή τους στις μοτοσυκλέτες- με εξαίρεση το Honda Gold Wing που διατίθεται με αερόσακο. Τους συναντάμε συνήθως ως μέρος του τεχνικού ρουχισμού του αναβάτη.

Τώρα και η Yamaha μπαίνει στο παιχνίδι με μια νέα ιδέα γύρω από την εφαρμογή του αερόσακου στα δίκυκλα σε συνδυασμό με αισθητήρες. Οι μοτοσυκλέτες διαφέρουν θεμελιωδώς από τα αυτοκίνητα σε πολλές πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, ένας αερόσακος μοτοσυκλέτας πρέπει να αντιδρά πολύ πιο γρήγορα και να ενεργοποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον αντίστοιχο αερόσακο αυτοκινήτου. Επιπλέον, οι κινήσεις μιας μοτοσυκλέτας σε περίπτωση ατυχήματος είναι πιο πολύπλοκες - εκτός από την καθαρή επιβράδυνση, παίζουν ρόλο και οι κινήσεις κλίσης και περιστροφής. Συνεπώς, το σύστημα αισθητήρων πρέπει να επεξεργάζεται σημαντικά περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να διασφαλίζεται η ενεργοποίηση χωρίς σφάλματα. Αυτά τα τεχνικά εμπόδια ευθύνονται εν μέρει για το γεγονός ότι η Gold Wing της Honda παραμένει μέχρι στιγμής η μόνη μοτοσυκλέτα παραγωγής με αερόσακο.

Η Yamaha κατέθεσε μια πατέντα που αφορά ειδικά τη βελτίωση της τεχνολογίας αισθητήρων για τους αερόσακους στις μοτοσυκλέτες. Η τεχνολογία περιλαμβάνει τη χρήση δύο αισθητήρων επιτάχυνσης - συγκρίσιμων με τις μονάδες αδρανειακής μέτρησης (IMU) αλλά το κυριότερο είναι ότι ο ένας από τους αισθητήρες τοποθετείται μπροστά από το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας και ο άλλος πίσω από αυτό. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να ανιχνεύει με ακρίβεια την κίνηση σε τρεις διαστάσεις - οριζόντιες, πλευρικές και κατακόρυφες.

Yamaha αερόσακος 2025 πατέντα

Η διάταξη αυτή επιτρέπει στη μονάδα ελέγχου να ανιχνεύει μια πιθανή σύγκρουση και την κατεύθυνσή της ιδιαίτερα γρήγορα και αξιόπιστα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση του αερόσακου σε κλάσματα του δευτερολέπτου - πριν ο ίδιος ο αναβάτης προσκρούσει σε εμπόδιο.

Η Yamaha R1 στο επίκεντρο

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Yamaha χρησιμοποιεί ως μοντέλο αναφοράς στα σχέδια ευρεσιτεχνίας μια supersport μοτοσυκλέτα, τη YZF-R1 όπου η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η σπορ θέση οδήγησης, με κλίση προς τα εμπρός, σημαίνει ότι το κεφάλι του αναβάτη βρίσκεται πολύ κοντά στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου μοντέλου από τη Yamaha ως παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι ο ιαπωνικός κατασκευαστής είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τα πιο σύνθετα σενάρια ενσωμάτωσης αερόσακων - και να μην επικεντρωθεί μόνο σε μοτοσυκλέτες τουρισμού ή πόλης. Ωστόσο οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν για να κατοχυρώσουν τις πατέντες τους και δίκυκλα στα σχέδια που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την τελική εφαρμογή.

Tricity με αερόσακο;

Εκτός από το R1, η πατέντα δείχνει επίσης το τρίτροχο σκούτερ Tricity της Yamaha με σύστημα αερόσακου. Όπως έχετε διαβάσει και εδώ η Autoliv παρουσίασε επίσης ένα πρωτότυπο αερόσακου σε ένα Piaggio MP3, άμεσο ανταγωνιστή του Tricity, σε εμπορικές εκθέσεις το 2023. Φαίνεται ότι οι κατασκευαστές προσδοκούν ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες από τα αστικά οχήματα που είναι προσανατολισμένα στην ασφάλεια.

Συμπερασματικά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Yamaha δείχνει ότι η ανάπτυξη των αερόσακων για μοτοσυκλέτες συνεχίζει στον δρόμο της εξέλιξης - με έμφαση στην έξυπνη τεχνολογία αισθητήρων και την αλγοριθμική ακρίβεια. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: αν ο αερόσακος σε δύο τροχούς πρόκειται να έχει πραγματικότητα στο μέλλον, αυτό ακριβώς το είδος προσέγγισης -η εξέλιξη των αισθητήρων- είναι απαραίτητο για να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια. Οι κάμερες (ή ραντάρ), σε συνδυασμό ίσως με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό.