Piaggio - Πατέντα για αερόσακο στα MP3

Σε συνεργασία με τη σουηδική Autoliv
Piaggio MP3 Airbag
Από το

motomag

27/3/2023

Η Piaggio είχε δείξει στην EICMA 2022 ένα πρωτότυπο MP3 που είχε ενσωματωμένο ένα σύστημα αερόσακου στο εσωτερικό της ποδιάς, ενώ τώρα νέες πατέντες δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το σύστημα.

Το MP3 της Piaggio ήταν το πρώτο τρίκυκλο που παρουσιάστηκε στην αγορά, με το βασικό του κοινό να είναι άνθρωποι που είχαν αυτοκίνητο αλλά δεν είχαν σκεφτεί ποτέ μέχρι τότε να αγοράσουν μοτοσυκλέτα. Με την προσθήκη του δεύτερου τροχού μπροστά η Piaggio ήθελε να προσφέρει κάτι που θα έχει μεγαλύτερη ενεργητική ασφάλεια από τα κλασσικά δίτροχα σκούτερ, διατηρώντας όμως την ευκολία χρήσης και την ευελιξία μέσα στην πόλη ανάμεσα από τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Μετά από 15 χρόνια, όπως φαίνεται το MP3 της Piaggio έχει ήδη καταφέρει τον σκοπό του, ενώ αποτελεί το ορόσημο για όσους προσπαθούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο.

Θέλοντας τώρα να αυξήσει το επίπεδο παθητικής ασφάλειας που προσφέρει στα τρίτροχα μοντέλα της γκάμας της, η Piaggio συνεργάστηκε με τη σουηδική, εξειδικευμένη σε τέτοια συστήματα, Autoliv, την οποία έχουμε αναφέρει ξανά πρόσφατα καθώς είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται και η Airoh για την κατασκευή κράνους με αερόσακο. Η συνεργασία με το ιταλικό εργοστάσιο μετράει ήδη ενάμισι χρόνο ζωής, καθώς οι δύο εταιρείες είχαν έρθει σε επαφή έναν χρόνο πριν την EICMA του 2022, στις αρχές Νοεμβρίου 2021.

Piaggio MP3 airbag

Όπως και στο πρωτότυπο που είχε παρουσιάσει στην Έκθεση του Μιλάνου, οι πατέντες δείχνουν τον αερόσακο να είναι τοποθετημένος απέναντι από τα γόνατα του αναβάτη, στο εσωτερικό του φαίρινγκ, κάτω ακριβώς από το τιμόνι διπλωμένος μέσα σε μία τσάντα, η οποία θα έχει μία κρυφή διαχωριστική γραμμή που με την πίεση του φουσκωμένου υφάσματος θα σκίζεται, απελευθερώνοντας τον αερόσακο.

Piaggio MP3 airbag

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του, για να μπορεί να καλύψει και το κράνος του αναβάτη, ο τρόπος αποθήκευσής του αερόσακου δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, με τους δύο τρόπους που προτείνονται να διαφέρουν ως προς τον τρόπο που θα διπλώνεται μέσα στην τσάντα.

Η βασική περίπτωση που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο ένα τέτοιο σύστημα, είναι η περίπτωση της σύγκρουσης με χαμηλή ταχύτητα σε κάποιο αυτοκίνητο που πετάχτηκε μπροστά στον αναβάτη από κάθετο δρόμο. Παράλληλα, το χαμηλό κέντρο βάρους και το μακρύ μεταξόνιο του MP3 ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να πεταχτεί ο αναβάτης πάνω από το όχημα στο ατύχημα και μεγιστοποιούν την απόδοση του συστήματος.

Στην περίπτωση που βγει στην παραγωγή, θα είναι το πρώτο scooter με τέτοιο σύστημα, ενώ θα είναι το δεύτερο δίκυκλο γενικά, μετά το Goldwing της Honda που θα έχει ανάλογο σύστημα ασφαλείας στον εξοπλισμό του.

Έξυπνες κάμερες: Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους – Ξανά προσφυγές για τον ίδιο λόγο!

Η προμήθεια 1.000 καμερών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρχίζει να μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας
camera
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/7/2026

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας από τότε που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό για την “Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση δικτύου Καμερών Καταγραφής Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.”, δηλαδή των περίφημων 1.000 έξυπνων καμερών που θα τοποθετούνταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την πρώτη φορά ο διαγωνισμός ματαιώθηκε μετά από προδικαστικές προσφυγές εταιρειών που ήθελαν να συμμετάσχουν, θεωρώντας πως είναι ασαφείς οι προδιαγραφές του, ενώ προέκυψαν υπόνοιες πως πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό που οδηγούσε σε συγκεκριμένο κατασκευαστή.

Η εκ νέου προκήρυξή του είχε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 27η Ιουλίου 2026, ωστόσο ούτε αυτή η προθεσμία πρόκειται να τηρηθεί, καθώς ξανά κατατέθηκαν δύο προσφυγές από εταιρείες που ήθελαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Η απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) για τις εν λόγω νέες προσφυγές ήταν πως είναι βάσιμες και κατά συνέπεια προέβη σε αναστολή διενέργειάς του έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση επί των προσφυγών.

Απ’ ότι φαίνεται και στη νέα προκήρυξη δεν άλλαξαν και πολλά από την πρώτη στο τεχνικό της σκέλος, γεγονός που οδήγησε τις εταιρείες Maycon και Aktor Κατασκευές στο να προσφύγουν εναντίον του και να δικαιωθούν από την ΕΑΔΗΣΥ που έκρινε πως, “α) οι υπό κρίση προσφυγές δεν παρίστανται προδήλως απαράδεκτες, β) ενδέχεται να υφίσταται βλάβη των προσφευγουσών από την προσβαλλόμενη διακήρυξη και τους όρους αυτής και γ) οι λόγοι των υπό κρίση προσφυγών δεν παρίστανται καταρχήν προδήλως αβάσιμοι, δεδομένου ότι η οριστική απόφαση περί της βασιμότητας των προσφυγών χρήζει περαιτέρω εξέτασης.”

Έχουμε γράψει πολλά για το θέμα και πιθανότατα δεν έχει νόημα να επαναλαμβανόμαστε όταν το υπουργείο δείχνει κάθε καλή διάθεση να επιβεβαιώσει κάθε κακή σκέψη που μπορεί κάποιος να κάνει για την ιστορία αυτή.

Εδώ ως Κράτος δεν μπορούμε επί χρόνια να ολοκληρώσουμε έναν διαγωνισμό για πινακίδες κυκλοφορίας, σε αυτό το τόσο περίπλοκο και ακριβότερο ζήτημα περιμέναμε αποτελέσματα;