Piaggio - Πατέντα για αερόσακο στα MP3

Σε συνεργασία με τη σουηδική Autoliv
Piaggio MP3 Airbag
Από το

motomag

27/3/2023

Η Piaggio είχε δείξει στην EICMA 2022 ένα πρωτότυπο MP3 που είχε ενσωματωμένο ένα σύστημα αερόσακου στο εσωτερικό της ποδιάς, ενώ τώρα νέες πατέντες δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το σύστημα.

Το MP3 της Piaggio ήταν το πρώτο τρίκυκλο που παρουσιάστηκε στην αγορά, με το βασικό του κοινό να είναι άνθρωποι που είχαν αυτοκίνητο αλλά δεν είχαν σκεφτεί ποτέ μέχρι τότε να αγοράσουν μοτοσυκλέτα. Με την προσθήκη του δεύτερου τροχού μπροστά η Piaggio ήθελε να προσφέρει κάτι που θα έχει μεγαλύτερη ενεργητική ασφάλεια από τα κλασσικά δίτροχα σκούτερ, διατηρώντας όμως την ευκολία χρήσης και την ευελιξία μέσα στην πόλη ανάμεσα από τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Μετά από 15 χρόνια, όπως φαίνεται το MP3 της Piaggio έχει ήδη καταφέρει τον σκοπό του, ενώ αποτελεί το ορόσημο για όσους προσπαθούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο.

Θέλοντας τώρα να αυξήσει το επίπεδο παθητικής ασφάλειας που προσφέρει στα τρίτροχα μοντέλα της γκάμας της, η Piaggio συνεργάστηκε με τη σουηδική, εξειδικευμένη σε τέτοια συστήματα, Autoliv, την οποία έχουμε αναφέρει ξανά πρόσφατα καθώς είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται και η Airoh για την κατασκευή κράνους με αερόσακο. Η συνεργασία με το ιταλικό εργοστάσιο μετράει ήδη ενάμισι χρόνο ζωής, καθώς οι δύο εταιρείες είχαν έρθει σε επαφή έναν χρόνο πριν την EICMA του 2022, στις αρχές Νοεμβρίου 2021.

Piaggio MP3 airbag

Όπως και στο πρωτότυπο που είχε παρουσιάσει στην Έκθεση του Μιλάνου, οι πατέντες δείχνουν τον αερόσακο να είναι τοποθετημένος απέναντι από τα γόνατα του αναβάτη, στο εσωτερικό του φαίρινγκ, κάτω ακριβώς από το τιμόνι διπλωμένος μέσα σε μία τσάντα, η οποία θα έχει μία κρυφή διαχωριστική γραμμή που με την πίεση του φουσκωμένου υφάσματος θα σκίζεται, απελευθερώνοντας τον αερόσακο.

Piaggio MP3 airbag

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του, για να μπορεί να καλύψει και το κράνος του αναβάτη, ο τρόπος αποθήκευσής του αερόσακου δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, με τους δύο τρόπους που προτείνονται να διαφέρουν ως προς τον τρόπο που θα διπλώνεται μέσα στην τσάντα.

Η βασική περίπτωση που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο ένα τέτοιο σύστημα, είναι η περίπτωση της σύγκρουσης με χαμηλή ταχύτητα σε κάποιο αυτοκίνητο που πετάχτηκε μπροστά στον αναβάτη από κάθετο δρόμο. Παράλληλα, το χαμηλό κέντρο βάρους και το μακρύ μεταξόνιο του MP3 ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να πεταχτεί ο αναβάτης πάνω από το όχημα στο ατύχημα και μεγιστοποιούν την απόδοση του συστήματος.

Στην περίπτωση που βγει στην παραγωγή, θα είναι το πρώτο scooter με τέτοιο σύστημα, ενώ θα είναι το δεύτερο δίκυκλο γενικά, μετά το Goldwing της Honda που θα έχει ανάλογο σύστημα ασφαλείας στον εξοπλισμό του.

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/7/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 85 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.