Piaggio - Πατέντα για αερόσακο στα MP3

Σε συνεργασία με τη σουηδική Autoliv
Piaggio MP3 Airbag
Από το

motomag

27/3/2023

Η Piaggio είχε δείξει στην EICMA 2022 ένα πρωτότυπο MP3 που είχε ενσωματωμένο ένα σύστημα αερόσακου στο εσωτερικό της ποδιάς, ενώ τώρα νέες πατέντες δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το σύστημα.

Το MP3 της Piaggio ήταν το πρώτο τρίκυκλο που παρουσιάστηκε στην αγορά, με το βασικό του κοινό να είναι άνθρωποι που είχαν αυτοκίνητο αλλά δεν είχαν σκεφτεί ποτέ μέχρι τότε να αγοράσουν μοτοσυκλέτα. Με την προσθήκη του δεύτερου τροχού μπροστά η Piaggio ήθελε να προσφέρει κάτι που θα έχει μεγαλύτερη ενεργητική ασφάλεια από τα κλασσικά δίτροχα σκούτερ, διατηρώντας όμως την ευκολία χρήσης και την ευελιξία μέσα στην πόλη ανάμεσα από τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Μετά από 15 χρόνια, όπως φαίνεται το MP3 της Piaggio έχει ήδη καταφέρει τον σκοπό του, ενώ αποτελεί το ορόσημο για όσους προσπαθούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο.

Θέλοντας τώρα να αυξήσει το επίπεδο παθητικής ασφάλειας που προσφέρει στα τρίτροχα μοντέλα της γκάμας της, η Piaggio συνεργάστηκε με τη σουηδική, εξειδικευμένη σε τέτοια συστήματα, Autoliv, την οποία έχουμε αναφέρει ξανά πρόσφατα καθώς είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται και η Airoh για την κατασκευή κράνους με αερόσακο. Η συνεργασία με το ιταλικό εργοστάσιο μετράει ήδη ενάμισι χρόνο ζωής, καθώς οι δύο εταιρείες είχαν έρθει σε επαφή έναν χρόνο πριν την EICMA του 2022, στις αρχές Νοεμβρίου 2021.

Piaggio MP3 airbag

Όπως και στο πρωτότυπο που είχε παρουσιάσει στην Έκθεση του Μιλάνου, οι πατέντες δείχνουν τον αερόσακο να είναι τοποθετημένος απέναντι από τα γόνατα του αναβάτη, στο εσωτερικό του φαίρινγκ, κάτω ακριβώς από το τιμόνι διπλωμένος μέσα σε μία τσάντα, η οποία θα έχει μία κρυφή διαχωριστική γραμμή που με την πίεση του φουσκωμένου υφάσματος θα σκίζεται, απελευθερώνοντας τον αερόσακο.

Piaggio MP3 airbag

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του, για να μπορεί να καλύψει και το κράνος του αναβάτη, ο τρόπος αποθήκευσής του αερόσακου δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, με τους δύο τρόπους που προτείνονται να διαφέρουν ως προς τον τρόπο που θα διπλώνεται μέσα στην τσάντα.

Η βασική περίπτωση που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο ένα τέτοιο σύστημα, είναι η περίπτωση της σύγκρουσης με χαμηλή ταχύτητα σε κάποιο αυτοκίνητο που πετάχτηκε μπροστά στον αναβάτη από κάθετο δρόμο. Παράλληλα, το χαμηλό κέντρο βάρους και το μακρύ μεταξόνιο του MP3 ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να πεταχτεί ο αναβάτης πάνω από το όχημα στο ατύχημα και μεγιστοποιούν την απόδοση του συστήματος.

Στην περίπτωση που βγει στην παραγωγή, θα είναι το πρώτο scooter με τέτοιο σύστημα, ενώ θα είναι το δεύτερο δίκυκλο γενικά, μετά το Goldwing της Honda που θα έχει ανάλογο σύστημα ασφαλείας στον εξοπλισμό του.

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες