Sturgis Moto Rally 2020 ΗΠΑ: Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100

Αναπόφευκτη εξέλιξη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/8/2020

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την μεγαλύτερη μοτο-συγκέντρωση στις ΗΠΑ, που είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη για την Αμερική συγκέντρωση ανθρώπων από τότε που λήφθηκαν τα μέτρα και μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στον κόσμο γενικά.

Οι αρχές σε οκτώ πολιτείες, South και North Dakota, Wyoming, Washington, Wisconsin, Nebraska, Minnesota και Montana, αναφέρουν τώρα πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν σχέση με το Sturgis Moto Rally ξεπέρασαν τα 100.

Το Sturgis Moto Rally έχει δύο εβδομάδες που ολοκληρώθηκε, οπότε οι αρχές κάνουν πλέον λόγο για διασπορά, από την στιγμή που ο αριθμός ανεβαίνει δύο εβδομάδες αργότερα. Οι αρχές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις κυριότερες επαφές, ακολουθώντας την πορεία των συμμετεχόντων στην φεστιβαλική αυτή εκδήλωση και τον αριθμό των συναυλιών που παρακολούθησαν και των καταστημάτων που επισκέφτηκαν.

Ζητούν επίσης από τους σχεδόν 800.000 που παρευρέθηκαν να κρατήσουν μόνοι τους τις αποστάσεις από όλους για 14 ημέρες, ώστε να σταματήσουν την διασπορά.

Sturgis Moto Rally 2020 ΗΠΑ- 460.000 μοτοσυκλέτες: Απολογισμός για την μεγαλύτερη συγκέντρωση εν μέσω πανδημίας - Χωρίς μείωση συμμετοχών!

Αττική: Πάνω από 2.300 τροχαία με μοτοσυκλέτα το πρώτο 8μηνο - 27 ήταν θανατηφόρα

Διεθνώς το 75% των θανάτων προέρχεται από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
troxaio
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/9/2026

Τα στατιστικά μιλάνε από μόνα τους, καθώς διεθνώς περίπου το 75% των θανάτων αναβατών οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ παράλληλα οι αναβάτες που δεν φορούν κράνος διατρέχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο.

Μόλις προχτές συνέβη το πολύνεκρο τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας με τρεις νεκρούς μοτοσυκλετιστές, που σύμφωνα με πληροφορίες κανείς τους δεν φορούσε κράνος, ενώ τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το πρώτο οκτάμηνο του 2026 έχουν καταγράψει στην Αττική 2.365 τροχαία με μοτοσυκλέτες, 27 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Τα νούμερα είναι υψηλά, όμως θετικό είναι το γεγονός πως η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το οκτάμηνο του 2025, όταν καταγράφηκαν 2.655 τροχαία με μοτοσυκλέτες, από τα οποία τα 39 ήταν θανατηφόρα.

Διεθνώς, τα νούμερα είναι καταιγιστικά και δείχνουν πως το 75% των θανάτων των αναβατών οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς επισημαίνει ότι οι αναβάτες που δεν φορούν κράνος διατρέχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο, την ίδια ώρα που διατρέχουν 16 φορές μεγαλύτερη κίνδυνο σε σχέση με τους οδηγούς αυτοκινήτου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων μοτοσυκλετιστών στην ΕΕ το 2020. Υπάρχει πάντως μία βελτίωση της εικόνας σε σχέση με παλιότερα χρόνια – όταν οριακά ο αναβάτης που φορούσε κράνος ήταν δακτυλοδεικτούμενος – και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από το 2007 έως το 2024 υπάρχει μια μείωση της τάξης του 37,1% (426 το 2007, 268 το 2024) στους αναβάτες που έχασαν την ζωή τους στον δρόμο.

Με βάση τον νέο ΚΟΚ, οι ποινές που προβλέπονται για τη μη χρήση κράνους αυστηροποιήθηκαν και προβλέπουν πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες για τον αναβάτη και πρόστιμο 350 ευρώ για τον συνεπιβάτη, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές αυξάνονται σημαντικά.