Royal Enfield One Ride 2024 - Το παγκόσμιο event της RE που έγινε και στην Ελλάδα [Φωτογραφίες]

Όμορφος καιρός και δεκάδες συμμετοχές στη χαλαρή βόλτα προς τις Ερυθρές
Royal Enfield One Ride 2024 Ελλάδα
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/9/2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Royal Enfield One Ride, η παγκόσμια βόλτα των ιδιοκτητών μοτοσυκλετών της ινδικής εταιρείας που έγινε φέτος και στην Ελλάδα.

Ένα event που έχει ως σκοπό να φέρει τους αναβάτες και κατόχους Royal Enfield πιο κοντά μεταξύ τους αλλά και πιο κοντά με την ίδια την εταιρεία είναι το One Ride που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, σε περισσότερες από 50 χώρες και 500 πόλεις.

Royal Enfield One Ride 2024 Ελλάδα

Φέτος το ελληνικό event έγινε με την υποστήριξη της MUVUS, της αντιπροσωπείας της Royal Enfield στην Ελλάδα και ευτυχώς για όλους τους συμμετέχοντες οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για την κυριακάτικη βόλτα τους που ξεκίνησε από τη λεωφόρο Αθηνών στο ύψους του Χαϊδαρίου (λίγο μετά το κολυμβητήριο) και είχε ως τελικό προορισμό τις Ερυθρές.

Τι καλύτερο λοιπόν από μια κυριακάτικη βόλτα με λιακάδα και σωστή θερμοκρασία περιβάλλοντος -ούτε ζέστη ούτε κρύο- για να ξεκινήσει το κομβόι των αναβατών Royal Enfield με τους Έλληνες κάτοχους των μοτοσυκλετών της ινδικής εταιρείας να αγκαλιάζουν την παγκόσμια πρόσκληση του One Ride και να γεμίζουν τόσο το πεζοδρόμιο του καφέ που αποτέλεσε το σημείο συνάντηση όσο και το εσωτερικό χώρο στάθμευση.

Royal Enfield One Ride 2024 Ελλάδα

Μετρήσαμε σχεδόν 70 μοτοσυκλετιστές, άνδρες και γυναίκες, λίγο πριν από την εκκίνηση που πραγματοποιήθηκε κατά τις 10.30 το πρωί με τον ίδιο αριθμό να δίνει το παρών και στις Ερυθρές όπου τους περίμενε καφές και φαγητό αλλά και μπόλικη δίτροχη κουβέντα. 

Στις Ερυθρές η ελληνική αντιπροσωπεία είχε στήσει επίσης τέντα που φιλοξενούσε το ένα εκ των δύο Himalayan 450 που θα λάβουν μέρος σε αγώνα  -ο αγώνας για το άλλο είχε ξεκινήσει ήδη- αλλά και το νέο Guerrilla 450 που οδηγήσαμε στη Βαρκελώνη (τεύχος Αυγούστου #657), το οποίο έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μπροστά σε κατόχους μοτοσυκλετών Royal Enfield και τράβηξε φυσικά τα βλέμματα, ενώ αποτέλεσε αφορμή και για νέες κουβέντες.

Royal Enfield One Ride 2024 Ελλάδα

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά λίγο πριν από την επίσημη λήξη του One Ride που έλαβε τέλος στις δύο μετά το μεσημέρι. Δείτε δεκάδες φωτογραφίες από το One Ride 2024 στην γκαλερί που ακολουθεί.

MotoGP: Εξετάζεται πλαφόν προϋπολογισμού στα πρότυπα της Formula 1

Ο Carlos Ezpeleta επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται η εφαρμογή ανώτατου ορίου δαπανών για τους κατασκευαστές
Budget
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

14/8/2026

Η Dorna θέλει να περιορίσει το κόστος συμμετοχής και να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο για τους κατασκευαστές, χωρίς όμως να θεωρεί ότι υπάρχει σήμερα πρόβλημα ανταγωνισμού στην πίστα.

Ο Carlos Ezpeleta, sporting director του MotoGP, επιβεβαίωσε ότι το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία, καθώς οι κατασκευαστές έχουν διαφορετική δομή, οικονομικά μεγέθη και τρόπο λειτουργίας.

"Είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, επειδή οι κατασκευαστές των MotoGP προέρχονται από διαφορετικές εταιρείες, διαφορετικά περιβάλλοντα και είναι οργανωμένοι με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να μελετηθεί, αλλά αν υπάρχει η θέληση, υπάρχει και ο τρόπος", δήλωσε ο Ezpeleta.

Το μοντέλο της Formula 1 εφαρμόζεται από το 2021 και θέτει ανώτατο όριο στις δαπάνες που σχετίζονται με την εξέλιξη και την απόδοση των μονοθεσίων. Μισθοί οδηγών, οι τρεις πιο ακριβοπληρωμένοι εργαζόμενοι, marketing και ταξιδιωτικά έξοδα εξαιρούνται από τον υπολογισμό.

Στο MotoGP πάντως η ανάγκη για ένα τέτοιο μέτρο δεν προκύπτει από έλλειψη ανταγωνισμού. Ο Ezpeleta τόνισε ότι η φετινή σεζόν δείχνει πως οι μεγαλύτεροι προϋπολογισμοί δεν εγγυώνται καλύτερα αποτελέσματα, με την Aprilia να ανταγωνίζεται και να κερδίζει κατασκευαστές με σημαντικά μεγαλύτερους πόρους.

budgeting

"Δεν έχουμε πρόβλημα στην πίστα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί. Βλέπουμε ότι κάποιοι κατασκευαστές αποδίδουν καλύτερα από εκείνους που έχουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς."

Ο στόχος, σύμφωνα με τον Ezpeleta, είναι να δημιουργηθεί ένα πιο λογικό και βιώσιμο οικονομικό πλαίσιο, καθώς υπάρχουν κατασκευαστές που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες τους.

"Είναι σημαντικό να υπάρχει μια λογική στο πώς και γιατί το κάνουμε αυτό. Έχουμε μια ευκαιρία μπροστά μας. Πιστεύω ότι κάποιοι κατασκευαστές έχουν σημαντικά περιθώρια να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους."

Την ιδέα στηρίζει και ο Guenther Steiner, πρώην επικεφαλής της Haas στη Formula 1 και πλέον επικεφαλής της Tech3 KTM. Ο Steiner είχε αναφερθεί στο θέμα όταν είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην πρόταση για υποχρεωτική χρήση μίας μοτοσυκλέτας.

"Αν θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα, υπάρχει μια πολύ απλή λύση: το πλαφόν στον προϋπολογισμό. Όλοι γνωρίζουμε ότι στη Formula 1 έχει λειτουργήσει με πολύ καλά αποτελέσματα."

Η εφαρμογή ενός αντίστοιχου συστήματος στο MotoGP θα απαιτούσε πάντως σημαντική προετοιμασία, καθώς θα πρέπει να καθοριστεί ποιες δαπάνες θα περιλαμβάνονται και πώς θα ελέγχονται μεταξύ κατασκευαστών με διαφορετικές εταιρικές δομές.