Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Suzuki GSX-R1000R '17 – VIDEO: Πρώτη δυναμομέτρηση στην Ελλάδα

Tαξιδιάρικο GSX-R1000R 2017!

Πριν λίγες μέρες μεταδώσαμε ζωντανά στην σελίδα μας στο Facebook, την πρώτη δυναμομέτρηση GSX-R1000R στην Ελλάδα, όταν προσκεκλημένοι του κ. Μάντη βρήκαμε στο κατάστημά του ένα μοναδικό GSX-R, ίσως το μοναδικό στον κόσμο που έχει μαζέψει ήδη πάνω από 6.500 χιλιόμετρα στο κοντέρ του! Κι αν υπάρχει κάποιος άλλος από τους πρώτους ιδιοκτήτες σε όλο τον κόσμο, που πρόλαβε να γράψει περισσότερα χιλιόμετρα, τότε και πάλι το GSX-R που είδαμε στον Μάντη είναι μία μοναδική περίπτωση. Για τον απλούστατο λόγο ότι ήρθε οδικώς από την Φινλανδία! Ετοιμάστηκε λοιπόν με τον καλύτερο τρόπο για την δυναμομέτρηση, όμως η εμπειρία του Έλληνα ιδιοκτήτη και η μαρτυρία του για το ταξίδι, έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα από την στιγμή που είναι φανατικός των Hayabusa και χρησιμοποιεί τώρα το GSX-R με τον ίδιο τρόπο. Ταξιδεύοντας "καταδρομικά" σχεδόν, για μεγάλες αποστάσεις και αραιές στάσεις!

Συζητώντας μαζί του, συμφωνήσαμε ότι εδώ κρύβεται ένα χαρακτηριστικό του GSX-R που κουβαλά από τις προηγούμενες γενιές. Έχει μία άνετη θέσης οδήγησης την στιγμή που τα προηγούμενα GSX-R ήταν επίσης από τις άνετες superbike στην καθημερινή χρήση, κι ένας από τους βασικούς λόγους, πέρα από κόστος απόκτησης και αξιοπιστίας που τα έβλεπες και τα βλέπεις στους ελληνικούς δημόσιους δρόμους με μεγαλύτερη συχνότητα. Μέχρι να το οδηγήσουμε σύντομα, η εμπειρία του Κώστα είναι ότι πιο ισχυρό υπάρχει, μετά από ένα τέτοιο ταξίδι. Ακόμα και ο ίδιος δεν περίμενε αυτή την απόδοση από την εργονομία του GSX-R υπολογίζοντας αρχικά ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για συχνότερες στάσεις, αλλά τελικά κατέβηκε από την Σκανδιναβική χώρα που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το MotoGP, με την ίδια ευκολία που έχει κάνει πολλές φορές με την Hayabusa. Αυτή είναι μία πολύ καλή πληροφορία, από έναν άνθρωπο που έχει αλλάξει πολλές Hayabusa  και ανεβοκατεβαίνει οδικώς Φινλανδία – Ελλάδα με μεγάλη συχνότητα. Το νέο GSX-R1000R κατανάλωσε τα πολλά αυτά χιλιόμετρα με άνεση και ευκολία, φορτωμένο με λίγα πράγματα, όπως αρέσει στον Κώστα να ταξιδεύει.

Στο δυναμόμετρο επέδειξε ένα εξαιρετικά γραμμικό και εύστροφο κινητήρα, με ένα ξέσπασμα από τις 9.100 ως τις 11.000 που περισσότερο γίνεται αντιληπτό στο δρόμο παρά στο χαρτί και πάνω στο δυναμόμετρο. Με κορύφωση στις 13.000 στροφές για 177 ίππους, (176,9 / 12.986) και 10.9m.kg ροπής στις 10.193 το GSXR-R1000R κατατάσσεται πολύ ψηλά σε απόδοση απέναντι στον ανταγωνισμό, αλλά επειδή στο MOTO έχουμε ένα πάθος με τις μετρήσεις, θα περιμένουμε λίγο ακόμα για να δυμαμομετρήσουμε την έκδοση RR στο ίδιο δυναμόμετρο που μετράμε πάντα, ώστε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση με τον ανταγωνισμό, αλλά και το παρελθόν του GSX-R1000R. Ο Κ. Μάντης όμως μας χάρισε μία εξαιρετική ευκαιρία για μία πρώτη, αντιπροσωπευτική δυναμομέτρηση, σε ένα GSX-R 2017 που αν δεν είναι αυτό με τα απολύτως περισσότερα χιλιόμετρα, τότε είναι σίγουρα εκείνο που έχει ταξιδέψει περισσότερο από κάθε άλλο στον κόσμο!

 

Update:

Το ίδιο GSXR-1000R έχει πλέον σχεδόν 190 ίππους στον τροχό του, μετρημένο στο ίδιο δυναμόμετρο. Η αύξηση της ιπποδύναμης έχει προέλθει από αλλαγή στο τελικό της εξάτμισης και επέμβαση στις ρυθμίσεις τροφοδοσίας που πραγματοποιήθηκε στο κάτάστημα MRC ΜΑΝΤΗΣ