Suzuki GSX-R1000R '17 – VIDEO: Πρώτη δυναμομέτρηση στην Ελλάδα

Tαξιδιάρικο GSX-R1000R 2017!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/8/2017

Πριν λίγες μέρες μεταδώσαμε ζωντανά στην σελίδα μας στο Facebook, την πρώτη δυναμομέτρηση GSX-R1000R στην Ελλάδα, όταν προσκεκλημένοι του κ. Μάντη βρήκαμε στο κατάστημά του ένα μοναδικό GSX-R, ίσως το μοναδικό στον κόσμο που έχει μαζέψει ήδη πάνω από 6.500 χιλιόμετρα στο κοντέρ του! Κι αν υπάρχει κάποιος άλλος από τους πρώτους ιδιοκτήτες σε όλο τον κόσμο, που πρόλαβε να γράψει περισσότερα χιλιόμετρα, τότε και πάλι το GSX-R που είδαμε στον Μάντη είναι μία μοναδική περίπτωση. Για τον απλούστατο λόγο ότι ήρθε οδικώς από την Φινλανδία! Ετοιμάστηκε λοιπόν με τον καλύτερο τρόπο για την δυναμομέτρηση, όμως η εμπειρία του Έλληνα ιδιοκτήτη και η μαρτυρία του για το ταξίδι, έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα από την στιγμή που είναι φανατικός των Hayabusa και χρησιμοποιεί τώρα το GSX-R με τον ίδιο τρόπο. Ταξιδεύοντας "καταδρομικά" σχεδόν, για μεγάλες αποστάσεις και αραιές στάσεις!

Συζητώντας μαζί του, συμφωνήσαμε ότι εδώ κρύβεται ένα χαρακτηριστικό του GSX-R που κουβαλά από τις προηγούμενες γενιές. Έχει μία άνετη θέσης οδήγησης την στιγμή που τα προηγούμενα GSX-R ήταν επίσης από τις άνετες superbike στην καθημερινή χρήση, κι ένας από τους βασικούς λόγους, πέρα από κόστος απόκτησης και αξιοπιστίας που τα έβλεπες και τα βλέπεις στους ελληνικούς δημόσιους δρόμους με μεγαλύτερη συχνότητα. Μέχρι να το οδηγήσουμε σύντομα, η εμπειρία του Κώστα είναι ότι πιο ισχυρό υπάρχει, μετά από ένα τέτοιο ταξίδι. Ακόμα και ο ίδιος δεν περίμενε αυτή την απόδοση από την εργονομία του GSX-R υπολογίζοντας αρχικά ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για συχνότερες στάσεις, αλλά τελικά κατέβηκε από την Σκανδιναβική χώρα που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το MotoGP, με την ίδια ευκολία που έχει κάνει πολλές φορές με την Hayabusa. Αυτή είναι μία πολύ καλή πληροφορία, από έναν άνθρωπο που έχει αλλάξει πολλές Hayabusa  και ανεβοκατεβαίνει οδικώς Φινλανδία – Ελλάδα με μεγάλη συχνότητα. Το νέο GSX-R1000R κατανάλωσε τα πολλά αυτά χιλιόμετρα με άνεση και ευκολία, φορτωμένο με λίγα πράγματα, όπως αρέσει στον Κώστα να ταξιδεύει.

Στο δυναμόμετρο επέδειξε ένα εξαιρετικά γραμμικό και εύστροφο κινητήρα, με ένα ξέσπασμα από τις 9.100 ως τις 11.000 που περισσότερο γίνεται αντιληπτό στο δρόμο παρά στο χαρτί και πάνω στο δυναμόμετρο. Με κορύφωση στις 13.000 στροφές για 177 ίππους, (176,9 / 12.986) και 10.9m.kg ροπής στις 10.193 το GSXR-R1000R κατατάσσεται πολύ ψηλά σε απόδοση απέναντι στον ανταγωνισμό, αλλά επειδή στο MOTO έχουμε ένα πάθος με τις μετρήσεις, θα περιμένουμε λίγο ακόμα για να δυμαμομετρήσουμε την έκδοση RR στο ίδιο δυναμόμετρο που μετράμε πάντα, ώστε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση με τον ανταγωνισμό, αλλά και το παρελθόν του GSX-R1000R. Ο Κ. Μάντης όμως μας χάρισε μία εξαιρετική ευκαιρία για μία πρώτη, αντιπροσωπευτική δυναμομέτρηση, σε ένα GSX-R 2017 που αν δεν είναι αυτό με τα απολύτως περισσότερα χιλιόμετρα, τότε είναι σίγουρα εκείνο που έχει ταξιδέψει περισσότερο από κάθε άλλο στον κόσμο!

 

Update:

Το ίδιο GSXR-1000R έχει πλέον σχεδόν 190 ίππους στον τροχό του, μετρημένο στο ίδιο δυναμόμετρο. Η αύξηση της ιπποδύναμης έχει προέλθει από αλλαγή στο τελικό της εξάτμισης και επέμβαση στις ρυθμίσεις τροφοδοσίας που πραγματοποιήθηκε στο κάτάστημα MRC ΜΑΝΤΗΣ

 

 

Γίνε γελοίος και βάλε σε κίνδυνο τη ζωή σου μόλις με 75 ευρώ - VIDEO

Με ινδικό παρμπρίζ και οροφή μοτοσυκλέτας από την Sepal Shields
Sepal
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/4/2024

Θέλεις να κρατήσεις τη βροχή μακριά σου και ταυτόχρονα να κάνεις kite-surfing με τη μοτοσυκλέτα σου; Θέλεις να προκαλείς το γέλιο και έχεις χαμηλή αίσθηση του κινδύνου; Sepal. Είναι για σένα. Παμ!

Η μικρή ινδική startup Sepal αποφάσισε να εφεύρει ένα εντυπωσιακό παρμπρίζ με οροφή για αναβάτες μοτοσυκλέτας, το οποίο κοστίζει μόλις 75 ευρώ και υποτίθεται πως κρατά μακριά σου αέρα και βροχή, επιτρέποντάς σου να ταξιδεύεις στεγνός και άνετος με έως και 120 χλμ/ώρα. Και μετά ξύπνησες...

Η μοτοσυκλέτα ως concept στη βασική της μορφή αφήνει εκτεθειμένους τους επιβαίνοντες στα στοιχεία της φύσης. Αυτό είναι καλό, είναι και κακό, ανάλογα τον καιρό. Αν θέλεις να οδηγείς και στη βροχή, θα πάρεις ένα ζευγάρι αδιάβροχα και θα οδηγείς και στη βροχή. Αν δεν σου αρέσει η λύση με τα αδιάβροχα, μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο. Αν όμως δεν έχεις λεφτά για αυτοκίνητο, ή σου αρέσει η μοτοσυκλέτα αλλά σιχαίνεσαι το νερό, τα μυγάκια και το καυσαέριο, τότε η Sepal έχει τη λύση για σένα.

Μόνο που η συγκεκριμένη πατέντα, όχι μόνο δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιουργεί πέντε-δέκα ακόμη, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον βαθμό κινδύνου του χρήστη στον Θεό.

Sepal

Το παρμπρίζ της Sepal, κομπλέ με αεροδυναμική οροφή που θυμίζει αετό για kite-surfing, στηρίζεται στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας με βεντούζες και με ιμάντα κατόπιν δένεται στα μαρσπιέ, δημιουργώντας μια απίστευτη… παγίδα θανάτου, μόνο και μόνο για να μην βραχεί ο χλεχλές αναβάτης και να μην φάει τα μυγάκια στο κράνος και στο μπουφάν. Ως bonus, το death-trap της Sepal έχει και θήκη για το κινητό του αναβάτη.

Sepal

Η εταιρεία αναφέρει πως η κατασκευή της μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα με ρεζερβουάρ και μαρσπιέ σε μόλις 5 λεπτά, με την μέγιστη προτεινόμενη ταχύτητα να είναι τα 120 χλμ/ώρα, αν και ο κατασκευαστής συστήνει τα 100 ως μια πιο ασφαλή… σαχλαμάρες… δεν υπάρχει ασφαλής ταχύτητα με αυτό το πράμα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Sepal

Από πού να ξεκινήσουμε με τα προβλήματα της συγκεκριμένης πατέντας; Από το ότι στη βροχή δεν βλέπεις μπροστά τίποτα, αφού δεν υπάρχει υαλοκαθαριστήρας; Από την αστάθεια που δημιουργεί στη μοτοσυκλέτα το… πανωσήκωμα της Sepal; Από τό γεγονός πως ο αναβάτης έχει κολλημένη τη μούρη του στη ζελατίνα; Θυμηθείτε λίγο και το φιάσκο του BMW C1 -τουλάχιστον εκείνο είχε υαλοκαθαριστήρα.

Sepal

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την τραγωδία της Sepal, επισκεφθείτε το επίσημο site της εταιρείας, ΕΔΩ

Ετικέτες