Ταξινομήσεις 2018: Οι δέκα κορυφαίες εταιρείες της χρονιάς
Άλλη μια χρονιά ανόδου
Από τον
Μπάμπη Μέντη
15/1/2019
Φέτος ήταν η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των ταξινομήσεων, μετά τον πάτο που έπιασε η ελληνική αγορά δικύκλων το 2013. Από τις 29.536, έχουμε φτάσει πλέον στις 33.378 μονάδες. Τα πέντε αυτά χρόνια είχαμε φυσικά κάποιες έντονες διακυμάνσεις (το 2016 έκλεισε με 41.520 μονάδες και το 2017 με 28.852) οι οποίες όμως οφείλονταν αποκλειστικά στις παρενέργειες που προκάλεσαν οι προδιαγραφές Euro4 στις δημοφιλείς κατηγορίες των scooter και των παπιών. Με τις αντιπροσωπείες να προταξινομούν μαζικά εκατοντάδες παπιά και scooter στο τέλος του 2015 και του 2016, οι πραγματικές πωλήσεις στην αγορά δεν ταυτίζονταν χρονικά με τα στοιχεία των ταξινομήσεων, δημιουργώντας εικονικά ποσοστά. Όμως, κοιτώντας από μεγαλύτερη απόσταση τη συνολική εικόνα, το τελικό αποτέλεσμα έχει θετικό πρόσημο. Η τελευταία πενταετία ήταν μια περίοδος αναπροσαρμογής του συνόλου της ελληνικής αγοράς στην πραγματικότητα. Τα scooter άγγιξαν τις 17.873 μονάδες, έχοντας την απόλυτη κυριαρχία στα ποσοστά μεριδίων. Τα παπιά χτυπήθηκαν περισσότερο από τις καινούργιες προδιαγραφές, καθώς όλα τους σχεδιάζονται αποκλειστικά για τις ασιατικές αγορές και τα εργοστάσια δεν ήταν πρόθυμα να φτιάξουν εκδόσεις Euro4 μόνο για την ελληνική αγορά. Το 2018 όμως, οι μεγάλες αντιπροσωπείες κατάφεραν να έχουν τουλάχιστον από ένα παπί Euro4 στη γκάμα τους και προς το τέλος του έτους επιτάχυναν τις ταξινομήσεις τους φτάνοντας τις 5.994 μονάδες, αντί των 5.196 του 2017. Πάρα πολύ καλά τα πήγαν και οι μοτοσυκλέτες φέτος με 4.803 μονάδες, έναντι 4.053 πέρσι. Μεγάλο ενδιαφέρον εδώ έχει η επιστροφή των μικρού και μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλετών, καθώς αυτές οι κατηγορίες καθορίζουν την δυναμική που θα έχει η αγορά τα επόμενα χρόνια. Η ιστορία της ελληνικής αγοράς δικύκλων έχει αποδείξει πως οι μικρές και μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες είναι το φυτώριο του μοτοσυκλετισμού στη χώρα μας. Τα μεταχειρισμένα από την Ιαπωνία τη δεκαετία του ’90 άνοιξαν τον δρόμο για να ξεπεράσουμε τις 100.000 ταξινομήσεις καινούριων δικύκλων το 2007 και το 2008. Οι μικρομεσαίες μοτοσυκλέτες φέρνουν καινούριο κόσμο και δημιουργούν μοτοσυκλετιστική συνείδηση, σε αντίθεση με τις μεγάλου κυβισμού ακριβές μοτοσυκλέτες που ψαρεύουν πελάτες από το ήδη υπάρχον κοινό, ενώ τα παπιά και τα scooter περιορίζονται στον χρηστικό τομέα.
Νέο Yamaha Tracer 7 / GT 2025: Παρουσιάστηκε ανανεωμένο με την προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού
Οι αλλαγές που είδαμε στον CP2 βρήκαν τον δρόμο τους στο Tracer 7
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
10/5/2025
Επιτέλους η Yamahaπαρουσίασε τον διάδοχο του Tracer 7 που περιμέναμε από την πρώτη στιγμή που άλλαξε η σειρά MT-07 και αναβαθμίστηκε και το Tenereμε το οποίο μοιράζεται τον κινητήρα. Επόμενο λογικό βήμα να δούμε τις αλλαγές αυτές και στο Tracer 7 με τον κόσμο που ήταν σε διαδικασία αγοράς για μοτοσυκλέτα της κατηγορίας να ανυπομονεί να δει την τελική τους μορφή.
Οι αλλαγές σε εξοπλισμό και ηλεκτρονική διαχείριση κινητήρα συνοδεύονται από διαφορετικό σχεδιασμό για την συνολική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας ώστε και οπτικά να είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς τις γενιές αλλά κυρίως, να έρθει πιο κοντά στο Tracer 9 υιοθετώντας το οικογενειακό στιλ. Ευτυχώς με λιγότερο αμφιλεγόμενο τρόπο και με μεγαλύτερη απήχηση από το ευρύ κοινό.
Πέρα από τις γραμμές που ακολούθησε στον σχεδιασμό η αναβαθμισμένη πλευρά του Tracer 7 και η σύνδεση με το Tracer 9 αναδεικνύεται και στον τρόπο που λειτουργούν τα φώτα με «fadein» στην εκκίνηση του κινητήρα, μία από τις διάφορες λεπτομέρειες με τις οποίες η Yamahaθέλει να ντύσει οπτικά την ανωτερότητά του έναντι πιο προσιτών οικονομικά μοτοσυκλετών.
Οι βασικές αλλαγές που έχει το νέο Tracer 7 περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική διαχείριση του γκαζιού, Y-CCT, που ανοίγει την πόρτα στο CruiseControlνα έρθει με ευκολία, όπως και στους διαφορετικούς χάρτες απόδοσης του κινητήρα. Το ρεζερβουάρ έχει ανέβει στα 18 λίτρα και βλέπουμε να μπαίνει και εδώ η νέα έγχρωμη TFTοθόνη 5 ιντσών με συνδεσιμότητα. Το πιρούνι είναι ανεστραμμένο τηλεσκοπικό στα 41mmδιάμετρο και ρυθμιζόμενο σε 18 κλικ απόσβεσης επαναφοράς, ενώ επανασχεδιασμένο είναι και το ψαλίδι που έχει μακρύνει 40mm. Αυτό σημαίνει πως αναγκαστικά αλλάζει και το υποπλαίσιο αλλά έτσι και αλλιώς η Yamahaεπανασχεδίασε συνολικά το ατσάλινο πλαίσιο με στόχο να ευνοήσει την σταθερότητα και την άνεση της μοτοσυκλέτας στις μεγάλες αποστάσεις, ενώ δηλώνει πως παραμένει άνετη και ευέλικτη στην καθημερινή οδήγηση.
Στα χνάρια του Tracer 9 αλλά με λιγότερο αμφιλεγόμενο τρόπο
Διαφορετικό μεταξόνιο, υποπλαίσιο και πλαίσιο σημαίνει πως αλλάζει και η εργονομία θέσης οδήγησης, όπου και εδώ ο στόχος της Yamahaήταν να ευνοήσει την πολύωρη οδήγηση χωρίς να γίνει καμία θυσία στην καθημερινή μετακίνηση που πρεσβεύει η μοτοσυκλέτα αυτή. Το νέο φαρδύτερο κατά 25mmτιμόνι που δημιουργεί καλύτερο μοχλό για τις μανούβρες που απαιτεί η καθημερινότητα έρχεται και 30mmψηλότερα σε μία πιο φυσική θέση για τους ώμους και του αγκώνες σε ένα πλήθος αναβατών με διαφορετικό ύψος. Η σέλα δεν είναι ενιαία και του αναβάτη ρυθμίζεται σε εύρος 20mm για τον ανωτέρω λόγο, με το σχήμα της να έχει αλλάξει εμπρός ώστε να πατούν όλοι με μεγαλύτερη ευκολία στο έδαφος.
Ρυθμίζεται σε ύψος η σέλα του αναβάτη, μακρύτερη του συνεπιβάτη. Στην Gallery της έκδοσης GT με πιο άνετο αφρώδες
Στην έκδοση GTτόσο το εξωτερικό υλικό της σέλας όσο και το αφρώδες εσωτερικά είναι διαφορετικά και πιο άνετα στο ταξίδι. Του συνεπιβάτη έχει μακρύνει αντίστοιχα με το ψαλίδι κατά 40mmδημιουργώντας τον απαραίτητο χώρο για άνεση στην μεγαλύτερη παραμονή όπως επίσης και στις δυνατότητες φόρτωσης.
Η ζελατίνη της έκδοσης GTείναι και 90mmψηλότερη και ρυθμιζόμενη σε εύρος 60mmέχοντας περάσει CFDανάλυση για την αεροδυναμική της με πρώτο μέλημα να μην δημιουργεί στροβιλισμούς κουνώντας το κράνος του αναβάτη αλλά και το φαινόμενο της υποπίεσης όπου νιώθεις συνεχώς μία πίεση στον αυχένα όταν την σηκώσεις ψηλότερα. Για τον ίδιο λόγο είναι και ένα χιλιοστό παχύτερη για να παραμένει σταθερή χωρίς κραδασμούς. Η έκδοση GTέρχεται στον βασικό της εξοπλισμό και με θερμαινόμενα γκριπ.
Ρυθμιζόμενη η ζελατίνα και με αεροδυναμική σχεδίαση
Οι διακόπτες είναι οι νέοι που έχουμε δει ήδη από την Yamahaκαι βρίσκουν τώρα τον δρόμο τους και στο Tracer 7 με την οθόνη να είναι μία επίσης δημοφιλή προσθήκη καθώς προσφέρει δυνατότητα πλοήγησης μέσα από κατάλληλη εφαρμογή στο συνδεδεμένο κινητό τηλέφωνο. Για αυτό τον λόγο και έχουμε φυσικά διεπαφή και φόρτιση USBType-Cδίπλα στην οθόνη. Τα φλας αναβοσβήνουν ταυτόχρονα στο δυνατό φρενάρισμα και αυτοακυρώνονται στην περίπτωση στροφή μετά από 15 δευτερόλεπτα ή 150 μέτρα, όποιο έρθει πρώτο.
Το Tracer 7 έρχεται με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Michelin Pilot Road 6 GT, μία σωστή επιλογή που δείχνει σεβασμό στον πελάτη.
Η έγχρωμη TFT 5 ιντσών βρήκει τον δρόμο της στο Tracer 7
Η Yamahaυπόσχεται αναβαθμισμένη λειτουργία και αίσθηση από τα φρένα με νέες ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες για καλύτερη απόδοση στο δυνατό φρενάρισμα.
Στον κινητήρα τώρα έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία που έχουμε ήδη δοκιμάσει στο εξωτερικό αλλά και σε ελληνικό έδαφος στο MT-07 αλλά και στο Tenere. Αυτό σημαίνει πως ο CP2 των 690 κυβικών με τον στρόφαλο των 270 μοιρών αποδίδει 72 ίππους στις 8.750 στροφές και 6,kg.mροπής στις 6.500 στροφές. Ένας ροπάτος κινητήρας που έχει αυξημένες σπορ δυνατότητες χωρίς να παράγει ενοχλητικούς κραδασμούς για το ταξίδι με τον μονόδρομο και με υποβοήθηση συμπλέκτη να είναι κατά 22% πιο εύκολος στην διαχείριση της μανέτας.
Φυσικά περιμένουμε και μία έκδοση με αυτόματο κιβώτιο από την στιγμή που αυτό έχει βρει ήδη τον δρόμο του στο MT-07, πόσο μάλλον στο Tracer 9. Επειδή η Yamahaδεν θέλει να τραβήξει αυτές τις ημέρες τα βλέμματα μακριά από την αυτόματο έκδοση του Tracer9 δεν ανακοινώνει την αντίστοιχη έκδοση του Tracer7 που αναμένεται όμως σύντομα να έρθει και αυτή.
Ακολουθεί μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών του νέου Tracer 7 και Tracer7 GΤ: