Ταξινομήσεις: Αναλυτικοί πίνακες

Διαρκής είναι η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς δικύκλων
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/12/2019

Θετικά και μόνο θετικά μηνύματα εκπέμπουν οι ταξινομήσεις το 2019 έως τον Νοέμβριο, συνδυάζοντας την ποσοτική αύξηση με την ποιοτική αναβάθμιση. Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο όμως θα πρέπει να θεωρηθεί η απουσία κάποιας απότομης ή ανεξήγητης αλλαγής.

Τόσο η συνολική αύξηση των ταξινομήσεων, όσο και η εντυπωσιακή επανεμφάνιση των παπιών, θα πρέπει να θεωρηθούν απόλυτα φυσιολογικές εξελίξεις. Τα παπιά είχαν και θα συνεχίζουν να έχουν γερές ρίζες στην Ελλάδα, καθώς η απλότητα της κατασκευής εξασφαλίσει χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης και οι τιμές τους παραμένουν πιο προσιτές σε σχέση με τα μικρά scooter. Δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα με την εφαρμογή των προδιαγραφών Euro 4 και την απροθυμία των εργοστασίων να προσφέρουν στις ελληνικές αντιπροσωπείες άμεσα μια γκάμα μοντέλων για να κρατήσουν τη θέση τους στην αγορά. Με το ιδιότυπο καθεστώς των ομαδικών προταξινομήσεων, οι ελληνικές αντιπροσωπείες κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανά τα παπιά (αλλοιώνοντας όμως τα στοιχεία που ερχόντουσαν στα χέρια μας) μέχρι τη στιγμή που “έφτιαξαν” euro 4 παπιά. Από πέρσι σχεδόν όλοι οι αντιπρόσωποι έχουν τουλάχιστον ένα φτηνό και ένα premium παπί στη γκάμα τους και αυτό βοήθησε τα παπιά να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς 22,9%. Βέβαια τα scooter εξακολουθούν να έχουν τη μερίδα του λέοντος με σχεδόν 60% της αγοράς (59,8% για την ακρίβεια) σημειώνοντας 22.093  ταξινομήσεις, έναντι 8.478 των παπιών. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που άλλαξε φέτος αφορά τις ταξινομήσεις των ATV. Θυμίζουμε πως η προηγούμενη κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ανικανότητα της τροχαίας να αστυνομεύσει τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, είχε φτιάξει έναν νόμο-έκτρωμα, που απαγόρευε την κυκλοφορία τους στους δρόμους! Η σύγκρουση των συντεχνιακών συμφερόντων μεταξύ εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων και ενοικίασης ATV οδηγήθηκε τελικά σε προσωρινή ανακωχή και έτσι φέτος τα ATV σημείωσαν μια μικρή αύξηση 3% έως τώρα.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες κυβισμού, που καθορίζουν ουσιαστικά και τον τζίρο των λιανικών πωλήσεων, υπάρχει αύξηση 5,1% στα φτηνά δίκυκλα των 50-125 κυβικών, 18,1% και 31,2% στους μικρομεσαίους κυβισμούς με δίκυκλα λιανικής τιμής 3.500€-6.000€. Στα άνω των 500 κυβικών δίκυκλα έχουν αύξηση 8% για την κατηγορία 500-750 κυβικών και 2,4% για τις μεγάλες μοτοσυκλέτες. Απομένει ο τελευταίος μήνας της χρονιάς, για να δούμε πόσο κοντά θα φτάσουμε στο στόχο των 40.000 μονάδων. Κάποιες φορές ο Δεκέμβρης επιφυλάσσει εκπλήξεις (θετικές ή αρνητικές) λόγω της διαθεσιμότητας κάποιων μοντέλων που μπορεί να παρουσιάζουν έλλειψη ή να είχαν έλλειψη τους προηγούμενους μήνες και να παραδίδονται στους πελάτες στο τέλος του έτους (είναι και τα τέλη κυκλοφορίας που παίζουν ρόλο στους μεγάλους κυβισμούς). Εκτός απροόπτου, περιμένουμε να δούμε 1.200-1.500 ταξινομήσεις ακόμα και να κλείσει η χρονιά κοντά στις 39.000 μονάδες. Επίσης να προσθέσουμε εδώ πως έχουν πουληθεί αρκετά ηλεκτρικά δίκυκλα, όμως μόλις έξι από αυτά έβγαλαν πινακίδα κυκλοφορίας και είναι… ασφαλισμένα!

Για άλλη μια χρονιά, το Yamaha Tracer 900 με 415 μονάδες έως τώρα είναι το best seller στις μοτοσυκλέτες. Μοναδική απειλή για το Yamaha είναι το Daytona (Zontes) T310 με 348 μονάδες, που έχει τη δυναμική να ταξινομήσει πάνω από 50 μονάδες τον τελευταίο μήνα. Το Honda CB500X με 331 μονάδες συνεχίζει να έχει ισχυρή παρουσία στη μεσαία κατηγορία κυβισμού.  Το “μικρό” V-Strom 650 επανακάμπτει με 283 μονάδες και ελάχιστα πιο πίσω είναι το γιγαντιαίο BMW R1250GS με 238 (απλά και Adventure συνολικά).

 

 

Top 10 εταιρείες δικύκλων άνω των 50cc Ιαν-Νοέμβριος 2019 vs 2018
Εταιρεία              2019       2018       +/-%
1.SYM                   8.382     6.964     +20,3%
2.Honda               6.014     5.410     +11,2%
3. Piaggio            5.681     5.367     5,8%
4. Yamaha           4.472     3.297     +27,9%
5. Daytona          4.358     3.880     +12,3%
6. Kymco              2.280     1.807     +26,2%
7. Vespa               726         635         +14,3%
8. BMW                705         628         +12,3%
9.Keeway            672         457         +47%
10.Suzuki             520         422         +23,2%

 

 

Ταξινομήσεις δικύκλων άνω των 50cc Ιάν-Νοέμβριος 2019 vs 2018 ανά κατηγορία
Κατηγορία          2019       2018       +/-%
Scooter                                22.093   19.717   +12,1%
Παπιά                  8.478     5.871     +44,4%
Μοτοσυκλέτες  5.165     4.257     +21,3%
ATV                        1.102     801         +37,6%

 

Ταξινομήσεις δικύκλων άνω των 50cc Ιαν.-Νοέμβριος 2019 vs 2018 ανά κατηγορία κυβισμού
Κυβισμός             2019       2018       +/-%
50-125cc               14.678   13.969   +5,1%
125-250cc            7.546     6.391     +18,1%
250-500cc            11.364   8.659     +31,2%
500-750cc            1.455     1.347     +8%
+750cc  1.777     1.734     +2,4%

 

Μερίδιο αγοράς δικύκλων άνω των 50cc Ιαν. –Νοέμβριος 2019 vs 2018 ανά κατηγορία
Κατηγορία          2019 (2018)        
Scooter                60% (64,7%)
Παπιά                  22,9% (18,2%)
Μοτοσυκλέτες                  14% (14,2%)
ATV                        3% (2,5%)

 


 

Suzuki XF650 Freewing - Έγινε αγνώριστο και έτοιμο για εντουροβόλτες και περιπέτειες

Από την Hessler Rallye Team - Ολική αλλαγή χαρακτήρα και 33 κιλά λιγότερα!
Suzuki XF Freewind αγνώριστο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/2/2026

Η μανία του Stefan Hessler με τα Suzuki "χτύπησε" και το παλιό καλό Freewind, το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα τη μοτοσυκλέτα που αποτέλεσε τη βάση του και παρουσιάζεται έτοιμο και για χωμάτινες εξορμήσεις με αξιώσεις.

Η Hessler Rallye Team, του πρώην αγωνιζόμενου και μηχανικού Stefan Hessler, εξειδικεύεται στις βελτιώσεις V-Strom και όπως σας έχουμε πει και παλιότερα, με αφορμή τις μετατροπές που έκανε στο V-Strom 800 (περισσότερα εδώ), έχει κερδίσει και τον σεβασμό και την αναγνώριση της ίδιας της Suzuki που αξιοποιεί την πείρα του Hessler συμβουλευτικά. Παράλληλα, η εταιρεία του είναι η πρώτη που θα ασχοληθεί με τη βελτίωση της on-off της ιαπωνικής εταιρείας.

Ο Hessler θεωρεί ότι το Freewind είναι μια από τις πιο άσχημες μοτοσυκλέτες της Suzuki και αυτή ίσως να ήταν η αφορμή που έκατσε και ασχολήθηκε με μία μοτοσυκλέτα 30 ετών, η οποία άσχετα τι λέει ο Hessler, ήταν μια εξαιρετική πρόταση για την κατηγορία στην εποχή της και ιδιαίτερα αγαπητή για αυτά που μπορούσε να κάνει εδώ στο ΜΟΤΟ. 

Στα χέρια του Hessler το Freewind με τον αξιόπιστο αερόψυκτο κινητήρα του άλλαξε εντελώς μορφή με τον Γερμανό να παντρεύει τη σύγχρονη με τη ρετρό αλλά και τη rally raid αισθητική (δείτε τον πύργο και τα φωτιστικά σώματα μπροστά από το τιμόνι). Το τελικό αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα μια on-off/enduro μοτοσυκλέτα που δεν έχει καμία σχέση με τη μοτοσυκλέτα βάσης, ενώ σύμφωνα με τον Hessler δεν έχει χάσει τίποτα από την αξιοπιστία και τη χρηστικότητα που χαρακτήριζε το Freewind. Μέχρι και τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη έχουν διατηρηθεί. 

Suzuki XF Freewind αγνώριστο

Για την βελτίωση της απόδοσης του κινητήρα και την αύξηση της ισχύος και της ροπής, το φιλτροκούτι είναι νέο, όπως και τα δύο καρμπυρατέρ που φροντίζουν για την τροφοδοσία του μονοκύλινδρου, ενώ νέα είναι και η ολόσωμη εξάτμιση με λαιμό της FMF και τροποποιημένο τελικό της Leo Vince. Οι αλλαγές συνεχίζονται και στο τροποποιημένο ρεζερβουάρ, που δίνει τη ρετρό πινελιά στη μοτοσυκλέτα με τη σχεδίασή του. Σε κίτρινο χρώμα, με κλασικό logo της Suzuki, ενώ κίτρινα είναι και τα λιγοστά πλαστικά, όπως και οι χούφτες. Η αντίθεση έρχεται από το μωβ-μπλε πλαίσιο με τα κέντρα των τροχών και τα μεταλλικά στοιχεία στις χούφτες να είναι επίσης βαμμένα στο ίδιο χρώμα.

Ο κινητήρας, το πλαίσιο και το ψαλίδι διατηρήθηκαν, με τις στάνταρ αναρτήσεις να παίρνουν την άγουσα για τα αποδυτήρια που λένε και στο ποδόσφαιρο. Τη θέση του συμβατικού πιρουνιού πήρε το ανεστραμμένο του DRZ-400SM με διαφορετικά λάδια, ελατήρια και βαλβίδες, ενώ πίσω τοποθετήθηκε πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ HRT Competition της Wilbers, με τη διαδρομή και στα δύο άκρα να αυξάνεται στα 205 από τα αρχικά 170 χλστ. Μια τιμή όχι ακραία αλλά σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη των στάνταρ αναρτήσεων που δίνει στο αγνώριστο Freewind τη δυνατότητα να βγει στο χώμα με αξιώσεις για τον αναβάτη που δεν θέλει να πιέσει στο όριο. Σε συνδυασμό φυσικά με το μισό και πλέον σακί τσιμέντο λιγότερο σε βάρος που ευνοεί τη χρηστικότητα της μοτοσυκλέτας και στην καθημερινή μετακίνηση, με το βάρος της να ανακοινώνεται στα 143 κιλά!

Η διαδρομή των αναρτήσεων κρατήθηκε σε λογικά επίπεδα ώστε να μην αλλάξει προς το χειρότερο η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στην άσφαλτο, εκεί δηλαδή που το Freewind ξεχώριζε θετικά έναντι του ανταγωνισμού του. Στα φρένα τέλος τοποθετήθηκαν μεταλλικά σωληνάκια 

Αυτό που κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση της Hessler Rallye Team είναι ότι μπορείτε και εσείς να κάνετε έτσι το δικό σας Freewind, παραγγέλνοντας όλα τα εξαρτήματα από την επίσημη ιστοσελίδα της γερμανικής εταιρείας. Η ανάρτηση που είναι και το πιο ακριβό κομμάτι κοστολογείται στα 1.439 ευρώ, ενώ στην ιστοσελίδα υπάρχει και το εικονιζόμενο κτι που ακολουθεί που μετατρέπει εμφανισιακά το Freewind σε rally-raid.