Ταξινομήσεις Φεβρουαρίου 2020: Έσπασε τα κοντέρ η ελληνική αγορά

Ονειρικό δίμηνο, αλλά…
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/3/2020

Το 2020 ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο για την ελληνική αγορά δικύκλων, καθώς το πρώτο δίμηνο σημείωσε αύξηση ταξινομήσεων 33,4%. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο είχαμε αύξηση +29,1%, ταξινομώντας 2.274 δίκυκλα άνω των 50 κυβικών και τον Φεβρουάριο είχαμε ακόμα μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο +38%, ταξινομώντας 2.264 δίκυκλα, έναντι 1.640 δίκυκλων που είχαν ταξινομηθεί τον Φεβρουάριο του 2019. Έως τώρα έχουν ταξινομηθεί συνολικά στο πρώτο δίμηνο 4.538 δίκυκλα άνω των 50 κυβικών, ενώ πέρσι είχαν ταξινομηθεί 3.401 δίκυκλα. Σε απόλυτους αριθμούς έχουμε ήδη 1.137 περισσότερα καινούρια δίκυκλα στους ελληνικούς δρόμους φέτος. Σε λίγες ημέρες, που θα έχουμε στα χέρια μας τα αναλυτικά στοιχεία του Σ.Ε.Α.Α., θα μπορέσουμε να δούμε εις βάθος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όμως δεν περιμένουμε να υπάρχει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με την άκρως ενθαρρυντική εικόνα που είχε ο Ιανουάριος. Ας ελπίσουμε πως οι επιπτώσεις από την μεγάλη κοινωνική και οικονομική αναστάτωση που έχει προκαλέσει σε όλη τον πλανήτη -και φυσικά στην Ελλάδα- ο κορωνοϊός, θα είναι μικρές για την αγορά. Άλλωστε το μόνο όχημα που δεν μυρίζεις τα χνότα κάποιου άλλου όταν μετακινείσαι, είναι τα δίκυκλα και είναι με μεγάλη διαφορά ο πιο ασφαλής τρόπος μετακίνησης ενάντια στην εξάπλωση των ιώσεων!   

 

Ακολουθεί ο πίνακας των ταξινομήσεων που λάβαμε από τον Σ.Ε.Α.Α. που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες οχημάτων:

  
 
Φεβρουάριος 2020
Φεβρουάριος 2019
Μεταβολή
Καινούργια επιβατικά
7.862
7.561
+4,0%
Καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα)
645
675
-4,4%
Καινούργια λεωφορεία
44
10
+340,0%
Καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc)
2.264
1.640
+38,0%
 
 
 
 
 
Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020
Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019
Μεταβολή
Καινούργια επιβατικά
17.647
16.771
+5,2%
Καινούργια φορτηγά (ελαφρά και βαρέα)
1.335
1.351
-1,2%
Καινούργια λεωφορεία
94
85
+10,6%
Καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 cc)
4.538
3.401
+33,4%
   


 

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.