Τροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε

Φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ διατηρεί το δίπλωμά του
motomagΤροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε το όχημα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Ολοκληρώθηκε τρία χρόνια και τρεις αναβολές μετά, το δικαστήριο για το τροχαίο δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο του 23χρονου μοτοσυκλετιστή, Ιάσωνα Λαλαούνη, με τον αστυνομικό που οδηγούσε του υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, να καταδικάζεται χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, αλλά και χωρίς κάποια ουσιαστική ποινή.

Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε ο αστυνομικός, που πριν τρία χρόνια οδηγούσε το αυτοκίνητο που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα έξω από την Βουλή. Ο εισαγγελέας μάλιστα, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως αυτό του πρότερου σύννομου βίου, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει στην απολογία του ο αστυνομικός, καθώς επρόκειτο για μία πρακτική που ακολουθούσε συστηματικά. Επομένως το δυστύχημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παρέκκλιση από την μέχρι τότε συνήθη συμπεριφορά του κατηγορουμένου. Στην απολογία του ο αστυνομικός υποστήριξε ότι δεν εγκατέλειψε το σημείο, ενώ ήταν αυτοί που κάλεσαν το 166.

Η οικογένεια του Ιάσωνα, η οποία έδωσε το παρόν στο δικαστήριο δηλώνει απογοητευμένη από την καταδικαστική απόφαση, τονίζοντας ότι δεν του πήραν καν το δίπλωμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του εκλιπόντος νεαρού, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Μέχρι, όμως, και την τελευταία στιγμή είχε την ελπίδα ότι κάτι θα άλλαζε, πράγμα που δεν έγινε. Σύμφωνα με την ίδια, η άδεια ικανότητας οδήγησης θα έπρεπε να του αφαιρεθεί.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ανεπαρκούς νομικού πλαισίου, όσον αφορά την παραβίαση του Κ.Ο.Κ. Οι ποινές είναι αρκετά χαλαρές, χωρίς να έχουν ως αντίκτυπο την ουσιαστική τιμωρία του εκάστοτε δράστη. Δεν λειτουργούν αποτρεπτικά ούτε για τον ίδιο, αλλά ούτε και για μελλοντικούς επίδοξους παραβάτες, με αποτέλεσμα να γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες αντίστοιχων τραγικών περιστατικών. Η συζήτηση για την αυστηροποίηση των ποινών κρίνεται αναγκαία, αλλά και απαραίτητη.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2021, υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, κινούμενο επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας επιχείρησε, παρανόμως, να στρίψει αριστερά στην πλευρική είσοδο της Βουλής, προκαλώντας τροχαίο δυστύχημα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε προβληματική διαχείριση του περιστατικού από την Τροχαία, η οποία έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα.

Valentino Rossi: Επιβεβαίωσε τα αγωνιστικά τετράτροχα σχέδιά του για το 2026

Παραμένει και φέτος στην BMW, αλλάζει όμως πρωτάθλημα
valentino
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/1/2026

Ο θρύλος του MotoGP Valentino Rossi αν και αποχώρησε από τον θεσμό WEC της FIA, επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στη BMW και το 2026 και θα επιστρέψει στο GT World Challenge Europe, εκεί που αγωνιζόταν και τις σεζόν 2022 - 2024.

Ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής μοτοσυκλέτας μεταπήδησε στους επαγγελματικούς αγώνες αυτοκινήτου μετά το τέλος της καριέρας του στο MotoGP και εντάχθηκε στην βελγική ομάδα WRT με αυτοκίνητα Audi για τη σεζόν 2022. Την επόμενη χρονιά παρέμεινε στην WRT, που όμως αγωνιζόταν με αυτοκίνητα BMW.

Το 2024 συμμετείχε και στο World Endurance Championship (WEC), ενώ το 2025 επικεντρώθηκε πλήρως στο WEC. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ομάδας VR46 MotoGP στη Ρώμη την Τετάρτη, ο Ιταλός επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει στο GTWCE και έχει συμφωνήσει με την BMW για τρία ακόμη χρόνια.

Ο Rossi ανέφερε ως λόγο για την αποχώρησή του από το WEC τις οικογενειακές του υποχρεώσεις: “Τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζομαι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, αλλά αποφάσισα να αλλάξω, επειδή το GTWC διεξάγεται στην Ευρώπη και οι αγώνες είναι πιο κοντά μεταξύ τους, ενώ στο WEC οι περισσότεροι αγώνες διεξάγονται εκτός Ευρώπης, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλές πτήσεις και μακρινά ταξίδια. Με δύο μικρά κορίτσια και οικογένεια, είναι δύσκολο να λείπω για τόσες πολλές μέρες, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος γιατί το GTWC είναι πολύ διασκεδαστικό."

"Η επιλογή ήταν δική μου, σε συμφωνία με τη BMW, με την οποία υπέγραψα τριετή ανανέωση. Έπρεπε επίσης να καταλάβω προσεκτικά τι να κάνω μαζί τους, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος γιατί νιώθω καλά σε αυτό το πρωτάθλημα. Θα αγωνιστώ στο GTWC και είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί είναι ένα πρωτάθλημα που μου αρέσει πολύ και στο οποίο συμμετείχα στην αρχή της αγωνιστικής μου καριέρας”, δήλωσε ο Rossi.

Ετικέτες