Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross

Ενδεχομένως να το δούμε στον νέο θεσμό MXEP που ετοιμάζει το MXGP
motomag Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/3/2024

H Yamaha με μία νέα κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας κάνει γνωστό πως εργάζεται πάνω σε μία ηλεκτρική motocross μοτοσυκλέτα την οποία ενδεχομένως να δούμε να αγωνίζεται τα επόμενα χρόνια είτε στον νέο ηλεκτρικό θεσμό MXEP που ετοιμάζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross είτε σε κάποιον άλλο ηλεκτρικό θεσμό.

Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross

Έχετε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως η Honda θα αγωνιστεί τη φετινή χρονιά με το CR Electric Proto στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα E-Xplorer -αφορά ηλεκτρικές MX μοτοσυκλέτες και ξεκίνησε το 2023-, με αναβάτες τον Tosha Chalayna και τη Francesca Nocera ενώ η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη ανταγωνιστεί βενζινοκίνητα μοντέλα motocross στο D.I.D All Japan Motocross Championship 2023. Σημειώστε πως στον πρώτο αγώνα E-Xplorer, στην Οσάκα, η ομάδα της Honda με το CR Electric Proto κέρδισε την 1η θέση στις ομάδες. 

Την ίδια γραμμή πιθανότατα σκοπεύει να ακολουθήσει και η Yamaha αν κρίνουμε από την πατέντα που μας παρουσιάζει ωστόσο η εταιρεία των τριών διαπασών θέλει να ενσωματώσει στο νέο ηλεκτρικό motocross μοντέλο κάποιες τεχνολογίες που μας έχει δείξει ήδη στο ηλεκτρικό trial της TY-E. Στο TY-E υπάρχει ένα monocoque carbon πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται η μπαταρία, ενώ το ίδιο πλαίσιο με κάποιες παραλλαγές θα δούμε πιθανώς και στο νέο ηλεκτρικό motocross πρωτότυπο.

Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross

Στο ηλεκτρικό trial η Yamaha έχει προσθέσει έναν σφόνδυλο και συμβατικό συμπλέκτη ώστε να ομαλοποιηθεί η ροπή του ηλεκτροκινητήρα, με τον αναβάτη να έχει τον έλεγχο όσον αφορά τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Τώρα όσον αφορά το ηλεκτρικό motocross πρωτότυπο που βλέπουμε στην πατέντα, η Yamaha πρόσθεσε έναν αποσβεστήρα κραδασμών στρέψης (Torsion Damper) στο σύστημα μετάδοσης. Ο αποσβεστήρας αποτελείται από δύο δίσκους τοποθετημένους στον ίδιο άξονα που συνδέονται μεταξύ τους με ελατήρια.

Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross

Η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα φτάνει στον πρώτο δίσκο, ενώ αυτή καταλήγει στον πίσω τροχό μέσω του δεύτερου δίσκου. Τα ελατήρια που υπάρχουν ανάμεσα στους δίσκους μεσολαβούν της μετάδοσης της κίνησης και λειτουργούν ταυτόχρονα ως ένα μέσο αποθήκευσης ενέργειας από τις αλλαγές ταχύτητας περιστροφής του ηλεκτροκινητήρα αλλά και του πίσω τροχού. Η ενέργεια που αποθηκεύεται στους δίσκους από το απότομο άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού μπορεί να απελευθερωθεί και να μετατραπεί από δυναμική σε κινητική, δίνοντας στη μοτοσυκλέτα μία σύντομη ώθηση στον πίσω τροχό.

Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross

Το σύστημα αυτό είναι σαφώς πιο ελαφρύ και μικρότερο σε διαστάσεις από τον συμπλέκτη του TY-E ενώ διατηρεί μερικά από τα οφέλη του. Στο TY-E για παράδειγμα ο συμπλέκτης είναι διαμορφωμένος για trial οδήγηση ενώ το σύστημα Torsion Damper είναι διαμορφωμένο για motocross οδήγηση. Με την κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας η Yamaha κάνει ξεκάθαρο πως η ηλεκτροκίνηση είναι ένας κόσμος που την ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Ετικέτες

Ιταλία: Νόμος για προδιαγραφές καμερών – 1.200 σβηστές μέχρι να ρυθμιστούν – Ας παραδειγματιστεί η ελληνική κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με χιονοστιβάδα προσφυγών, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δει τις κάμερες και από άλλη σκοπιά πλην της εισπρακτικής – Το ανάποδο δηλαδή από την Ελλάδα
italia autovelox
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/7/2026

Η Ιταλία έχει εγκαταστήσει αισίως 4.060 κάμερες ελέγχου τροχονομικών παραβάσεων και η κυβέρνηση Merloni έχει επενδύσει πολύ στη σκληρή ρητορική περί οδικής ασφάλειας και νομιμότητας που αρέσει και στην Ελλάδα. Μόνο που οι Ιταλοί ανακάλυψαν γρήγορα ότι οι κάμερες που είχαν τοποθετηθεί δεν είχαν ποτέ ρυθμιστεί σωστά και άρχισε ένα κύμα προσφυγών κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων που οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις προστίμων, αλλά και μποτιλιάρισμα στα δικαστήρια.

Η απάντηση δόθηκε πριν μερικές εβδομάδες από τον υπουργό Μεταφορών της γείτονος, Matteo Salvini, ο οποίος έσπευσε να διορθώσει τη βιαστική εξάπλωση των καμερών φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή το πρέπον κανονιστικό πλαίσιο. Όπως αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος, 30 χρόνια πριν είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά η σχετική απαίτηση, μόλις τώρα όμως άρχισε να συμβαίνει και μόνο μετά το απέραντο μπάχαλο που προκλήθηκε από τις προσφυγές πολιτών.

Σύμφωνα με αυτό, κάθε κάμερα θα πρέπει καλιμπραριστεί και να ρυθμιστεί σωστά πριν τεθεί σε λειτουργία, ενώ αυτή η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για κάθε μία κάμερα.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ στην Ιταλία από την Κυριακή 12 Ιουλίου και βάσει αυτού 2.856 από τις παραπάνω κάμερες είναι ρυθμισμένες και έτοιμες να σερβίρουν τις λυπητερές τους, ωστόσο άλλες περίπου 1.200 έχουν ήδη απενεργοποιηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία και γι’ αυτές.

Ας παίρνουν παράδειγμα οι δικοί μας φύλακες της νομιμότητας που από την Άνοιξη πασχίζουν να στήσουν έναν διαγωνισμό προμήθειας των καμερών με παταγώδη αποτυχία δύο φορές, την ώρα που αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι υπάρχουσες βλέπουν παραβάσεις με ποσοστά σφάλματος της τάξης του 90% – κάτι που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμμέσως παραδέχτηκε, λέγοντας πως κάθε παράβαση θα ελέγχεται από αστυνομικό πριν αποσταλούν τα πρόστιμα, καθώς “μπορεί να υπάρχουν κάποιες τεχνικές αστοχίες”

Ας τα βλέπουμε αυτά κι εμείς, οι χρήστες του δρόμου και ψηφοφόροι, κάθε φορά που ακούμε για κάμερες που καταγράφουν ανύπαρκτους συνεπιβάτες και χάνουν τις ζώνες ασφαλείας άμα ο οδηγός φορά σκούρα ρούχα, αλλά στις ειδήσεις φτάνουν μόνο οι διθύραμβοι για "χιλιάδες κλήσεις σε μια μέρα".

Ετικέτες