Γαλλικό πρωτάθλημα MX - 5ος αγώνας: Κυρίαρχος ο Todd Kellett

Ένας δύσκολος αγώνας στις ακτές της Γαλλίας
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

23/12/2019

Ο τέταρτος αγώνας του γαλλικού Πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε υπό το ρυθμό της βροχής με τον Nathan Watson (KTM) να είναι ο νικητής. Μπορεί η βροχή να απουσίαζε από το Hossegor, εκεί όπου διοργανώθηκε ο πέμπτος αγώνας, στη νοτιοανατολική ακτή της Γαλλίας, όμως οι συνθήκες ήταν εξίσου δύσκολες λόγω της παλίρροιας. Γι’ αυτό η διοργάνωση αναγκάστηκε να αλλάξει δραματικά την διαδρομή και να την μικρύνει.

Η εκκίνηση ήταν πραγματικά χαοτική, με τους αναβάτες να ξεχύνονται στην πρώτη στροφή. Ο Todd Kellett (Yamaha) κατάφερε να στρίψει πρώτος, με αποτέλεσμα να αποφύγει την “άτακτη φυγή” των υπόλοιπων αναβατών και να ξεκολλήσει από το γκρουπ πολύ γρήγορα. Ο ρυθμός του ήταν πραγματικά άπιαστος και μάλιστα κατάφερε να κάνει το ταχύτερο γύρο, στον δίωρο αγώνα.

Ο Nathan Watson (ΚΤΜ) ήρθε στο Hossegor με ανεβασμένη ψυχολογία, έχοντας νικήσει στον προηγούμενο αγώνα, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο καλά, ούτε για τον ίδιο ούτε για τον teammate του Camille Chaepeliere. Οι δυο τους έκαναν μια πολύ καλή εκκίνηση με τον Camille Chapeliere να είναι μπροστά απ’ τον Watson, όμως στην πρώτη στροφή της πίστας έπεσε με τον Watson να πέφτει πάνω του. Από εκεί και έπειτα οι αναβάτες της ΚΤΜ είχαν έναν πολύ δύσκολο αγώνα μπροστά τους. Ο ρυθμός του Watson ήταν φοβερός και παρά την πτώση του κατάφερε μέχρι την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου να είναι 15ος, ενώ ήταν 38ος μετά το συμβάν με τον teammate του. Αντίστοιχα, ο Chapeliere κατάφερε να ανακτήσει τις δυνάμεις του, να βρει το ρυθμό του και μέχρι τον έκτο γύρο ήταν εντός της δεκάδας.

Στον ένατο γύρο, ο Nathan Watson (KTM) είχε καταφέρει να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση, έχοντας μπροστά του τον Todd Kellet (Yamaha), ο οποίος μπήκε στα pits, παραδίδοντας τα ηνία στον αναβάτη της ΚΤΜ. Ο Watson πέρασε μπροστά και προσπάθησε να ανοίξει τη διαφορά του με τον αναβάτη της Yamaha όσο το δυνατόν περισσότερο, όμως η ατυχία δεν σταμάτησε να τον ακολουθεί, καθώς είχε άλλο ένα αγωνιστικό συμβάν. Για την ακρίβεια έπεσε πάνω στον τελευταίο αναβάτη του αγώνα, με αποτέλεσμα οι μοτοσυκλέτες τους να μπλεχτούν και να χάσει πολύτιμο χρόνο. Ο Kellett άδραξε την ευκαιρία και πέρασε πάλι πρώτος κερδίζοντας τον αγώνα, ενώ ο Watson τερμάτισε δεύτερος με ελάχιστη διαφορά για τα δεδομένα του αγώνα.

Ο Yentel Martens (Honda) που είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στην σπονδυλική του στήλη (με κατάγματα στους Θ6 και Θ7) τον περασμένο Αύγουστο, έδωσε μια εξαιρετική μάχη και βρέθηκε στην τρίτη θέση, με τον Camille Chapeliere να τερματίζει τέταρτος μετά τον αποκλεισμό του Daymond Martens για ανεφοδιασμό καυσίμων στο τελευταίο γύρο. Την πεντάδα έκλεισε ο Jeremy Van Horebeek (Honda).

Αποτελέσματα
1.Todd Kellett (GBR), Yamaha, 24 γύροι, 2:03:06.030
2.Nathan Watson (GBR), 24 γύροι KTM, 2:03:58.740 +00:52.710
3.Yentel Martens (BEL), Honda, 24 γύροι 2:08:41.150 +05:35.120
4.Camille Chapeliere (FRA), KTM, 24 γύροι 2:10:05.960 +06:59.930
5.Jeremy Van Horebeek (BEL), Honda, 2:03:38.070 +1 γύρο
 
Βαθμολογία ΜΧ Γαλλίας
1. Nathan Watson (GBR), KTM, 570 βαθμοί
2. Todd Kellett (GBR), Yamaha, 510 βαθμοί
3. Camille Chapeliere (FRA), KTM, 441 βαθμοί
4. Jeremy Hauquier (FRA), KTM, 373 βαθμοί
5. Stephane Watel (FRA), Honda, 365 βαθμοί
Ετικέτες

Husqvarna – Τέλος οι εργοστασιακές ομάδες στο αμερικανικό AMA SΜX

Από το 2027 θα υποστηρίζει μόνο ιδιωτικές ομάδες στο αμερικανικό πρωτάθλημα Motocross
husky-factory-mx
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/5/2026

Στο σχετικό δελτίο Τύπου η Husqvarna Mobility περιγράφει την απόφασή της ως “επανατοποθέτηση”, καθώς αποφάσισε οριστικά να σταματήσει να τρέχει εργοστασιακές ομάδες στο αμερικανικό πρωτάθλημα SMX – το οποίο οι Αμερικανοί αποκαλούν αυθαίρετα “Παγκόσμιο”, παρότι για όλον τον υπόλοιπο πλανήτη αυτόν τον τίτλο κατέχει προφανώς το πραγματικό παγκόσμιο πρωτάθλημα MXGP της FIM.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η επωνυμία Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing μάλλον συναντιέται για τελευταία χρονιά στις αμερικανικές πίστες ΜΧ φέτος, καθώς η εταιρεία ανακοινώνει πως από το πρωτάθλημα του 2027 δεν θα έχει πια εργοστασιακές ομάδες. Αντ’ αυτών η Husqvarna θα διαθέσει σε ιδιωτικές ομάδες εξαρτήματα και τεχνική υποστήριξη εργοστασιακού επιπέδου.

Πρόκειται για μια απόφαση που στο υπόβαθρο μάλλον έχει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή Bajaj, καθώς η νέα ιδιοκτησία των KTM, Husqvarna και GASGAS προφανώς θέλει να περιορίσει τα έξοδα του ομίλου στον οποίο απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σώζοντάς τον από τη χρεωκοπία.

Για να προλάβουμε σχετικές εικασίες που να συμπαρασύρουν και το MXGP στις περικοπές, να πούμε πως ως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία, ενώ το δελτίο Τύπου της Husqvarna Mobility είναι απολύτως ξεκάθαρο πως αναφέρεται μόνο στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) και όχι γενικώς.

Κατά καιρούς μάλιστα έχουν ακουστεί φήμες πως οι Ινδοί σκέφτονται να περικόψουν ακόμη περισσότερο τις αγωνιστικές επενδύσεις του ομίλου Pierer, με τη μπάλα της φημολογίας να έχει πάρει μέχρι και την ομάδα MotoGP της ΚΤΜ, κάτι που μάλλον διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Θα εξέλισσε η ΚΤΜ αγωνιστική 850cc αν αυτό το σενάριο είχε βάση;

Η μαρκετινίστικη γλώσσα της ανακοίνωσης της Husqvarna Mobility μιλά επίσης για “ευθυγράμμιση” στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, κάτι που περιγράφεται πιο αναλυτικά στη συνέχεια ως “διεύρυνση της θέσης της Husqvarna εντός της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας, όπου διαθέτει γκάμα με μοντέλα Motocross, Enduro, Travel, Naked, Supermoto και Ηλεκτρικά”.

Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως εξοικονόμηση πόρων από τις εργοστασιακές ομάδες προς στήριξη περισσότερων ιδιωτικών πρωτοβουλιών σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες που μπορεί να έχει παρουσία.

Το πλάνο που περιγράφει η ανακοίνωση μιλά για μια νέα στρατηγική, κατά την οποία η Husqvarna θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα χρονομίσθωσης (leasing) για επαγγελματικές αγωνιστικές ομάδες στη Βόρεια Αμερική, το οποίο θα πατά πάνω στις υπάρχουσες συνεργασίες και δομές, προσφέροντας στις ομάδες κινητήρες και αναρτήσεις εργοστασιακών προδιαγραφών.

Ο δε τελικός στόχος που περιγράφεται είναι αρκετά αποκαλυπτικός για το σκεπτικό τους: “το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να παραμείνει δραστήρια στο SMX και στο μέλλον”, έκφραση που αφήνει ένα υπονοούμενο πως, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα ήταν βιώσιμη η παραμονή της Husqvarna στο πρωτάθλημα.

Όπως και να έχει, ξεκαθαρίζει πως η Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing θα παραμείνει ενεργή ως έχει κανονικότατα ως το τέλος του φετινού πρωταθλήματος AMA SMX, στο οποίο τρέχει εργοστασιακές ομάδες και στις δύο βασικές κατηγορίες: στα 450 με τους Malcolm Stewart και R.J. Hampshire, καθώς και στα 250 με τους Ryder Difrancesco, Daxton Benning και Casey Cochran.