MXGP, 5ος γύρος, Πορτογαλία – Ο Pauls Jonass (Honda) κερδίζει την λασπομαχία στην MXGP

Στην MX2 o Liam Everts με την ΚΤΜ ήταν από άλλο πλανήτη κερδίζοντας τους πάντες
motomag MXGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

5/5/2024

Η βροχή στην Πορτογαλία έφερε τα πάνω κάτω στον αγώνα σε όλες τις κατηγορίες καθώς οι συνθήκες στην πίστα ήταν τόσο δύσκολες που είδαμε χαοτικές διαφορές ακόμη και μεταξύ πρωτοκλασάτων αναβατών. Μπορεί οι Tim Gasjer (Honda) και Jeffrey Herlings (KTM), να κέρδισαν από μία νίκη, αυτός που πανηγύρισε την συνολική νίκη στην Πορτογαλία στην MXGP κατηγορία ήταν ο Pauls Jonass (Honda), ο οποίος σημείωσε δύο δεύτερες θέσεις στους αγώνες. Από την άλλη ο Liam Everts (KTM), ήταν σε άλλον πλανήτη καθώς έκανε το απόλυτο κερδίζοντας με άνεση και τους δύο αγώνες στην ΜΧ2 κατηγορία.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross συνεχίσε το ταξίδι του ανά την υφήλιο με τον θεσμό να κάνει στάση αυτή τη φορά στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στην πόλη Agueda. Ομάδες και αναβάτες περίμεναν ηλιόλουστο καιρό αλλά τελικά η βροχή που έπεσε το Σάββατο και την Κυριακή δημιούργησε προβλήματα καθώς το τερέν ήταν ιδιαίτερα λασπωμένο, ενώ πέρασμα με το πέρασμα είχαν δημιουργηθεί λούκια και διάφορες αγωνιστικές γραμμές οι οποίες έβαλαν δύσκολα ακόμη και στους πιο έμπειρους αναβάτες.

MXGP

MXGP

Στην μεγάλη κατηγορία στον πρώτο αγώνα αυτός που ξεκίνησε καλύτερα όλων ήταν ο Tim Gasjer (Honda), ο οποίος από χθες έδειχνε πως βολεύεται στο λασπωμένο τερέν της Πορτογαλίας. Ο αναβάτης της Ηοnda με το που πήρε την πρωτοπορία δεν κοίταξε ποτέ πίσω και με το καλημέρα δημιούργησε διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους αναβάτες.

Δραματικό ήταν το ξεκίνημα του αγώνα για τον Jorge Prado (GASGAS), με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή και πρωτοπόρο του φετινού πρωταθλήματος να πέφτει και να κολλά λίγο πριν το μεγάλο άλμα με αποτέλεσμα να χάνει κάθε ελπίδα για διάκριση στον πρώτο αγώνα της μεγάλης κατηγορίας.

MXGP, 5ος γύρος, Πορτογαλία – Ο Pauls Jonass (Honda) κερδίζει την λασπομαχία στην MXGP

Αν εξαιρέσουμε τον Gasjer που ήταν σε άλλο αγώνα λίγο πολύ όλοι οι αναβάτες έκαναν έναν αγώνα επιβίωσης και τίποτα άλλο. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως αναβάτες που είχαν τεράστια εμπειρία σε αυτού του είδους τις συνθήκες έχαναν σε κάποιους γύρους πάνω από 10 δευτερόλεπτα από τον Gasjer σε μία πίστα που το μήκος της είναι λιγότερο από 1,7 χιλιόμετρα!

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο πέσιμο της καρό σημαίας στον πρώτο αγώνα της ΜΧGP κατηγορίας. Ο αναβάτης της Honda πήρε τη νίκη με άνεση χωρίς να ανησυχήσει σε κανένα σημείο του αγώνα με τον teammate του Pauls Jonass να κάνει το 1-2 για το HRC έχοντας διαφορά όμως 43 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Romain Febvre (Kawasaki), με τους αναβάτες της Fantic Glenn Coldenhoff και Brian Bogers να τερματίζουν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

MXGP, 5ος γύρος, Πορτογαλία – Ο Pauls Jonass (Honda) κερδίζει την λασπομαχία στην MXGP

Στον δεύτερο αγώνα όλοι περίμεναν να δουν τον Gasjer να γίνεται καπνός και να κερδίζει με άνεση αλλά τελικά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο που λεγόταν Jeffrey Herlings (KTM). O Herlings με το που έπεσαν οι μπάρες στον δεύτερο αγώνα πήρε το Holeshot και ξεκίνησε σταδιακά να χτίζει διαφορά από τους υπόλοιπους.

Καταστροφικός ήταν ο αγώνας για τους Prado και Gasjer. Αμφότεροι είχαν πτώση στο ξεκίνημα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν κάποια θέση στην πεντάδα. Με τους Prado και Gasjer εκτός διεκδίκησης της νίκης ο μόνος που έβαλε δύσκολα στον Herlings ήταν ο Pauls Jonass. Ο αναβάτης της Honda κρατούσε μία διαφορά ασφαλείας από τον τρίτο Cornelius Toendel (KTM), καθώς ήξερε πως αν τερμάτιζε στη δεύτερη θέση στον δεύτερο αγώνα θα έφευγε από την Πορτογαλία ως νικητής του Σαββατοκύριακου λόγω των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων.

MXGP, 5ος γύρος, Πορτογαλία – Ο Pauls Jonass (Honda) κερδίζει την λασπομαχία στην MXGP

Ο Herlings φυσικά δεν είχε τίποτα άλλο στο μυαλό του παρά μόνο να κερδίσει και αυτό έκανε. Ο αναβάτης της ΚΤΜ πήρε με άνεση τη νίκη στον δεύτερο αγώνα της ΜΧGP κατηγορίας αφήνοντας πίσω του στη δεύτερη θέση τον Jonass. Ο αναβάτης της Honda ήταν ο πιο χαρούμενος αναβάτης σήμερα στην μεγάλη κατηγορία καθώς με δύο δεύτερες θέσεις έφυγε ως νικητής από την Πορτογαλία. Το βάθρο του δεύτερου αγώνα συμπλήρωσε ο Toendel, ο οποίος πανηγύρισε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα με την ΚΤΜ. Ο Febvre τερμάτισε στην τέταρτη θέση με τον teammate του στην Kawasaki Jeremy Seewer να συμπληρώνει την πεντάδα.

Όσον αφορά την βαθμολογία είχαμε αλλαγές στις δύο πρώτες θέσεις. Ο Tim Gasjer (Honda), έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς αυτό το Σαββατοκύριακο ανέβηκε στην πρώτη θέση έχοντας 252 βαθμούς, ενώ ο Jorge Prado (GASGAS), μετά τον καταστροφικό όπως κύλησε αγώνα βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση έχοντας 238 βαθμούς. Κερδισμένος ήταν και ο Romain Febvre (Kawasaki), ο οποίος μείωσε την ψαλίδα από τους δύο πρώτους, με τον ίδιο να παραμένει στην τρίτη θέση ωστόσο πλέον έχει 220 βαθμούς.

MXGP, 5ος γύρος, Πορτογαλία – Ο Pauls Jonass (Honda) κερδίζει την λασπομαχία στην MXGP

MX2

Μετά την μεγάλη κατηγορία έφτασε η σειρά της ΜΧ2 για να αγωνιστεί στην λασπωμένη πίστα της Πορτογαλίας. Με το που έπεσαν οι μπάρες ο Liam Everts (KTM), ο οποίος από χθες έδειξε πως είναι σε καλή κατάσταση πήρε το Holeshot και στη συνέχεια στροφή με τη στροφή άνοιγε τη διαφορά από τους διώκτες του.

Ο μοναδικός που κατάφερε στους πρώτους γύρους να μείνει κοντά του ήταν ο Simon Laengenfelder (GASGAS), ωστόσο αυτό δεν κράτησε για πολύ. Ο Everts πραγματοποίησε την καλύτερη του φετινή εμφάνιση με τον αναβάτη της KTM να κερδίζει τον πρώτο αγώνα με άνεση στις δύσκολες συνθήκες έχοντας διαφορά σχεδόν 6 δευτερόλεπτα.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Laengenfelder, ο οποίος έκανε ένα μοναχικό αγώνα μετά τους πρώτους γύρους. Πίσω από τον αναβάτη της GASGAS ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Kay de Wolf (Husqvarna), ο οποίος είχε 28 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο Laengenfelder. Στις θέσεις τέσσερα και πέντε ολοκλήρωσαν τον πρώτο αγώνα της ΜΧ2 οι αναβάτες της Yamaha Rick Elzinga και Thibault Benistant.

MXGP, 5ος γύρος, Πορτογαλία – Ο Pauls Jonass (Honda) κερδίζει την λασπομαχία στην MXGP

Αν ο πρώτος αγώνας ήταν παράσταση για έναν ρόλο τι να πούμε για τον δεύτερο αγώνα της ΜΧ2. Ο Liam Everts ο οποίος είχε κερδίσει λίγες ώρες πριν τον πρώτο αγώνα της ημέρας ξεκίνησε και πάλι πολύ δυνατά και πολύ γρήγορα πήρε την πρωτοπορία του αγώνα.

Η μοναδική απειλή για τον Εverts άκουγε στο όνομα Simon Laengenfelder ωστόσο αυτή θα έσβηνε πολύ γρήγορα στο λασπωμένο τερέν της πορτογαλικής πίστας. Ο αναβάτης της GASGAS είχε μία άσχημη πτώση στους πρώτους γύρους με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον καρπό του χεριού του, το θετικό είναι πως τουλάχιστον έφυγε για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες περπατώντας και όχι με κάποιο φορείο.

MXGP, 5ος γύρος, Πορτογαλία – Ο Pauls Jonass (Honda) κερδίζει την λασπομαχία στην MXGP

Με τον Laengenfelder εκτός τα πράγματα έγιναν απλά για τον Everts. O αναβάτης της ΚΤΜ έκανε βόλτα και όχι αγώνα στην Πορτογαλία καθώς κέρδισε τον δεύτερο αγώνα της ΜΧ2 έχοντας διαφορά σχεδόν 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο Rick Elzinga. Ο αναβάτης της Yamaha με τη σειρά του δεν ήθελε να πιέσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καθώς οι βαθμοί της δεύτερης θέσης ήταν πολύτιμοι.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Mikkel Haarup, ο οποίος έδωσε ακόμη έναν λόγο φέτος στους ανθρώπους της Triumph να πανηγυρίζουν καθώς η ΜΧ μοτοσυκλέτα του βρετανικού κατασκευαστή είναι ανταγωνιστική για ακόμη έναν αγώνα. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Thibault Benistant, με τον αναβάτη της Yamaha να κρατά με τη σειρά του πίσω του τον Jens Walvoort της KTM.

MXGP, 5ος γύρος, Πορτογαλία – Ο Pauls Jonass (Honda) κερδίζει την λασπομαχία στην MXGP

Μετά τον αγώνα της Πορτογαλίας στην βαθμολογία της ΜΧ2 κατηγορίας προηγείται, ο Kay De Wolf (Husqvarna) προηγείται έχοντας 246 βαθμούς. Ο Simon Langenfelder παρά τον τραυματισμό του βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 216 βαθμούς, με τον Liam Everts (KTM) να φιγουράρει στην τρίτη θέση με 188 βαθμούς.

Ομάδες και αναβάτες δεν θα απομακρυνθούν από την Ιβηρική χερσόνησο καθώς σε μία εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου στο Lugo της Ισπανίας θα διεξαχθεί ο έκτος γύρος της χρονιάς.

MXGP

Ετικέτες

MXGP Βέλγιο: Κέρδισε ο Jeffrey Herlings και πάει ολοταχώς για τίτλο

Ακόμη μία νίκη για την Triumph στην MX2, αυτή τη φορά με τον McLellan
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/8/2026

Μπροστά σε ένα φανταστικό κοινό με πάνω από 40.000 οπαδούς που γέμισαν την πίστα Stedelijk Motocrossterrain Lommel, η ελίτ του MXGP αγωνίστηκε σε μία από τις πιο απαιτητικές σωματικά πίστες του κόσμου κάτω από τον καυτό ήλιο, και πρόσφερε ένα φανταστικό θέαμα αγώνων για τον 14ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross της FIM.

MXGP

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα φαβορί ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και στο MXGP αυτό σήμαινε ότι ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, Jeffrey Herlings, συνέτριψε κάθε ανταγωνισμό στην πορεία του προς την ολοκλήρωση ενός δεύτερου τέλειου Σαββατοκύριακου στη σειρά για τη Honda HRC Petronas, ενισχύοντας την κυριαρχία του στη σειρά με προβάδισμα 104 βαθμών, ενώ απομένουν ακόμη πέντε γύροι! Παράλληλα, αύξησε το ρεκόρ των νικών του σε ένα απίστευτο σύνολο 120 νικών σε GP!

Η δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη πήγε στον Kay de Wolf, τον Ολλανδό που πρόσφατα υπέγραψε επέκταση συμβολαίου για άλλα τρία χρόνια με την Nestaan Husqvarna Factory Racing! Ο Tim Gajser είχε ένα καλό Σαββατοκύριακο και πάλεψε σκληρά για να κατακτήσει την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη για τη Monster Energy Yamaha Factory MXGP. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε επίσης πως ο Lucas Coenen αποσύρθηκε από τον αγώνα λόγω του τραυματισμού του και υποχώρησε έτσι στην τρίτη θέση γενικής.

Ακολουθούν οι δέκα πρώτοι αναβάτης της γενικής κατάταξης

Θέση

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Βαθμοί

1

Jeffrey Herlings

Honda

675

2

Romain Febvre

Kawasaki

571

3

Lucas Coenen

KTM

566

4

Tim Gajser

Yamaha

534

5

Andrea Adamo

KTM

450

6

Ruben Fernandez

Honda

446

7

Maxime Renaux

Yamaha

425

8

Tom Vialle

Honda

409

9

Kay de Wolf

Husqvarna

345

10

Pauls Jonass

Kawasaki

273

 

MX2

Στην κατηγορία MX2, ο Camden McLellan ήταν εξαιρετικός και έκανε ένα τέλειο Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας τη νίκη. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, Guillem Farres, πάλεψε σκληρά για να εξασφαλίσει το τρίτο 1-2 της χρονιάς για την Triumph Racing Factory Team, ενώ ο υπερασπιστής του παγκόσμιου τίτλου, Simon Längenfelder, είχε μια σταθερή εμφάνιση και κατέκτησε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη για τη Red Bull KTM Factory Racing!

Ακολουθούν οι δέκα πρώτοι αναβάτης της γενικής κατάταξης

Θέση

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Βαθμοί

1

Guillem Farres

Triumph

668

2

Sacha Coenen

KTM

621

3

Camden McLellan

Triumph

608

4

Simon Längenfelder

KTM

598

5

Liam Everts

Husqvarna

542

6

Janis Martins Reisulis

Yamaha

512

7

Karlis Alberts Reisulis

Yamaha

416

8

Valerio Lata

Honda

355

9

Mathis Valin

Kawasaki

352

10

Julius Mikula

KTM

312