Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2021 Ολυμπία: Εντυπωσιακή οδήγηση για κάθε καρό σημαία!

Ημέρα με πολλές πτώσεις στην MX2
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/9/2021

Ο καιρός δεν πραγματοποίησε τελικά την απειλή του και δεν έβρεξε διατηρώντας έτσι το ιδανικότερο σενάριο με βάση τις δοκιμές του Σαββάτου. Από την πλευρά της διοργάνωσης έγινε κάθε προσπάθεια για να κυλίσουν όλα ομαλά και να προσπαθήσουν να κρατήσουν την πίστα σε όσο τον δυνατόν καλύτερη κατάσταση, με την φθορά της επιφάνειας βέβαια να είναι αναπόφευκτη από ένα σημείο και μετά. Το βασικότερο για κάποιους από τους αναβάτες ήταν άλλο όμως και είχε να κάνει με τις μπλε σημαίες που θα ήθελαν να τις δουν να κυματίζουν εντονότερα, κυρίως στην MX2 που έχει πολλές συμμετοχές.

Η ΜΧ2 ήταν και η κατηγορία που στο δεύτερο σκέλος είχε τις περισσότερες πτώσεις με το νοσηλευτικό προσωπικό να δίνει τον δικό του αγώνα, ευτυχώς χωρίς να υπάρχει κάτι το σοβαρό.

Στην MX1 τα δύο σκέλη εκτυλίχθηκαν λες και πέρασαν από καρμπόν. Ο Γεωργαντάς (#21 Husqvarna) πήρε την εκκίνηση και στα δύο σκέλη φεύγοντας μπροστά. Όχι για πολύ όμως, χωρίς να μπορεί να ξεφύγει από τον Παπίλα (#22 Honda) που στο πρώτο σκέλος πιο γρήγορα και λίγο αργότερα στο δεύτερο, πέρασε τον Γεωργαντά και έμεινε μπροστά για να πάρει τους 25 βαθμούς και στα δύο σκέλη. Όχι με διαφορά ασφαλείας αλλά χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Τρίτος ο Κακολύρης (#11 Yamaha) αλλά τρίτος γενικής και πρώτος στην MX300 ο φοβερός Παναγιωτόπουλος Μιχάλης (#61 ΤΜ) ακολουθούμενος, από ποιον άλλο, από τον Παναγιωτόπουλο Μανώλη (#416 ΤΜ) με καρμπόν σκέλη και αυτή η κατηγορία. Καρμπόν ήταν επίσης και τα περάσματα του Παναγιωτόπουλου (#61 ΤΜ) από τα άλματα όπου ήταν εντυπωσιακός χαρίζοντας φωτογραφικά ενσταντανέ, σε τέτοιο βαθμό.

Ο Τουρατζίδης (#200 Yamaha) που εχθές δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει, αγωνίστηκε τελικά παρότι τραυματίας δίνοντας τον δικό του αγώνα και εκτός πίστας με προηγούμενο τραυματισμό του. Τελικά μπήκε να αγωνιστεί, γνωρίζοντας μονάχα εκείνος τι ακριβώς περνούσε. Το πρόβλημα είναι πως πέφτουν οι λέσχες με τα μούτρα να φτιάξουν τις πίστες για τους αγώνες και τους αξίζουν συγχαρητήρια για όλο αυτό, όμως το άθλημα εκτός από αγώνες είναι και προπόνηση και στην προπόνηση δεν υπάρχουν το ίδιο καλές συνθήκες με αποτέλεσμα να συμβαίνουν τραυματισμοί και εκεί. Το πρόβλημα με την καταλληλόλητα των χώρων προπόνησης είναι πολυσύνθετο, διαφορετικά θα είχε βρεθεί λύση μετά από τόσα χρόνια Motocross στην Ελλάδα και φυσικά δεν είναι το ίδιο για κάθε περιοχή της χώρας.

Οι πτώσεις όπως είπαμε ήταν βασικό χαρακτηριστικό της MX2 όπου θριάμβευσε ο Σάγμαλης (#919 Yamaha) με νίκη και στα δύο σκέλη, που όπως λέγαμε από εχθές είναι ένας δύσκολος αντίπαλος για τον επίσης εξαιρετικά ικανό Ράδο (#97 Husqvarna) και ένα από τα ζευγάρια αγωνιζομένων για τους οποίους πρέπει να πηγαίνετε στις πίστες και να παρακολουθείτε τους αγώνες από κοντά. Ο Ράδος είχε μία κακή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και παρόλο που κάλυψε αρκετό από το χαμένο έδαφος δεν έφτασε τον Σάγμαλη που είχε εξαφανιστεί μπροστά. Στο δεύτερο σκέλος ο Σάγμαλης πήρε ξανά την εκκίνηση έχοντας όμως τον Ράδο στο κατόπι του που είχε ξεκινήσει επίσης εξαιρετικά. Ο Ράδος πέρασε μπροστά στο δεύτερο σκέλος και ηγήθηκε της κούρσας κυριολεκτικά μέχρι το τέλος όταν ο Σάγμαλης που ήταν έτοιμος να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία, πέρασε μπροστά και πήρε την καρό σημαία. Ο Μπάκας (#29 Yamaha) έκλεισε την τριάδα της βαθμολογίας και για τα δύο σκέλη.

Το δεύτερο σκέλος της ΜΧ2 είχε πολλές πτώσεις όπως γενικά αυτή η κατηγορία μαζί με την ΜΧ125. Σε μία από αυτές έπεσε και ο εντυπωσιακός Γανωτής (#141 Yamaha) που είχε τερματίσει δεύτερος στο πρώτο σκέλος. Ο Παυλόπουλος (#84 KTM) πήρε δύο όμορφες νίκες με ρυθμό κυρίαρχου και ωραίο αγώνα με δεύτερο τον Θεοδωρίδη (#344 ΚΤΜ) και τρίτο τον Βαγγελακάκη (#199 ΚΤΜ).

Στην MXOPEN o Τομαράς (#110 Honda) δεν γινόταν παρά να κάνει άλλον έναν πολύ άνετα χωρίς άγχος αγώνα με δύο νίκες. Ο Σκύβαλος (#120 CRF450) συγκέντρωσε την δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στον 4ο αγώνα, με 40 βαθμούς συνολικά έχοντας Δημολιάνη (#5 Husqvarna) και Αυγέρη (#101 Yamaha) να παίρνουν από μία δεύτερη θέση σε κάθε σκέλος αντίστοιχα.

Στην MXSenior καρμπόν και εδώ τα σκέλη άνετα ο Καρασακαλίδης (#177 KTM) μπροστά χωρίς κάποιον να διεκδικεί τον μεγάλο αγωνιζόμενο με τον Καρανάσης (#271 Honda) σε δύο δεύτερες θέσεις και τρίτο στην βαθμολογία τον Κριμπούνης (#121 ΚΤΜ).

Η ΜΧ85 είδε μία καθυστέρηση για την εκκίνηση γιατί έπεσε αμέσως πριν ο Αναγνωστόπουλος (#194 ΚΤΜ) κάνοντας όλο τον κόσμο να ανησυχήσει καθώς βγήκε με φορεία και αμέσως για εξέταση. Την εκκίνηση πήρε ο Μερκούρης (#111 ΚΤΜ) με τον Φωτάκη (#94 ΤΜ) να μένει για λίγο κοντά αλλά μετά να κόβει αρκετά σε ρυθμό. Ο Μερκούρης όμως δεν αρκέστηκε σε μία άνετη νίκη αλλά οδήγησε πολύ γρήγορα χαρίζοντας θέαμα με τα πολύ εντυπωσιακά περάσματα να ξεσηκώνουν την κερκίδα.

Εικόνα μεγάλης κατηγορίας στην ΜΧ65 με τον Χατζάκη (#21 YZ65) να παίρνει την εκκίνηση και στην τρίτη στροφή να πέφτουν μαζί με τον Τσαλίκη (#25 Yamaha). Ο Χατζάκης σηκώθηκε αμέσως αλλά ο Τσαλίκης είχε την μοτοσυκλέτα επάνω του και μέχρι να τον βοηθήσουν οι υπόλοιποι είχαν φύγει εμπρός. Φάνταζε πως ο αγώνας είχε τελειώσει για εκείνον αλλά ο Τσαλίκης δεν σκέφτηκε ποτέ κάτι τέτοιο, έφυγε μπροστά και άρχισε να φτάνει τους συναθλητές του και να τους περνά έναν, έναν! Έφτασε και τον Τζορτζόπουλο (#33 Husqvarna) που οδηγούσε τον αγώνα αλλά δεν χρειάστηκε να παλέψουν καθώς ο πρώτος σημείωσε πτώση. Ο Τσαλίκης πήρε μία φοβερή νίκη λοιπόν έχοντας αγωνιστεί από τέρμα πίσω και προσπερνώντας όλο το grid για να πάρει κι αυτή την καρό σημαία!

Στην ΜΧ50 πτώση του Χαραλαμπόπουλου #114 άφησε τον Φωτόπουλο να μην έχει κάποιον να παλέψει και να κάνει τον δικό του αγώνα μπροστά χωρίς μάχη. Μάχες έγιναν πίσω για τις υπόλοιπες θέσεις με Παπαδόπουλο #85 και Γιακούδη #23 να τραβούν τα βλέμματα.

Χωρίς να γίνουν απονομές εξαιτίας των μέτρων, ο 4ος αγώνας στην Ολυμπία ολοκληρώθηκε με τα παρακάτω αναλυτικά αποτελέσματα:


FIM Intercontinental Games 2024 - Πρώτη η FIM Ευρώπης στους 1ους Διηπειρωτικούς Αγώνες της ιστορίας

Δυνατός ανταγωνισμός και στους τέσσερεις αγώνες
FIM Intercontinental Games 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/12/2024

Οι πρώτοι Διηπειρωτικοί Αγώνες της FIM στην ιστορία ολοκληρώθηκαν με την ομάδα της FIM Ευρώπης να αναδεικνύεται νικήτρια.

Στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην πίστα της Jerez ήρθαν αντιμέτωπες οι έξι (6) Ηπειρωτικές Ομοσπονδίες που υπάγονται στη FIM (Ασίας, Αφρικής, Β. Αμερικής, Ευρώπης, Λ. Αμερικής και Ωκεανίας) με οχτώ αναβάτες (έξι άντρες και δύο γυναίκες) για την κάθε ηπειρωτική ομάδα.  

Οι 48 συνολικά αναβάτες και αναβάτριες συμμετείχαν σε δύο κλάσεις (24 σε καθεμιά), Supersport (SSP) και Supersport 300 (SSP300), με τους αγωνιζόμενος στην πρώτη να χρησιμοποιούν Yamaha R7 και στη δεύτερη R3, με την ιαπωνική εταιρεία να είναι και ο επίσημος συνεργάτης-προμηθευτής μοτοσυκλετών του event.

FIM Intercontinental Games 2024

Ο αγώνες τύπου ενιαίου έχουν πάντα έντονο συναγωνισμό κάτι που φάνηκε ήδη από τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής, αν και τα ονόματα που θα πρωταγωνιστούσαν τις επόμενες δύο ημέρες κατάφεραν να ξεχωρίσουν από τους πρώτους αναγνωριστικούς γύρους. 

SSP300 - Μάχες σώμα με σώμα
Στα SSP300 ο Kgopotso Mononyane (FIM Αφρικής) και ο παγκόσμιος πρωτσθλητής SSP300, Aldi Mahendra (FIM Ασίας) ήταν εκεινοι που έδειξαν από νωρίς την Παρασκευή τις προθέσεις τους. Η ομάδα της Ευρώπης άρχισε να δείχνει τα δόντια της στις κατατακτήριες του Σαββάτου με τους Gonzalo Sanchez, Alessandro Di Persio και Tomas Alonso να διεκδικούν την pole από Mononyane και Mahendra κάτι που έκανε και ο Archie McDonald της Ωκεανίας. Στις δεύτερες κατατακτήριες ο Sanchez έδειξε ότι ήθελε περισσότερο από όλους την pole position και κατέβηκε εντυπωσιακά κάτω από το 1.57 για να ξεκινήσει πρώτος στον αγώνα της Κυριακής.

Ωκεανία και Ευρώπη είχαν από τρεις αναβάτες στην πρώτη δεκάδα και στην έναρξη του πρώτου αγώνα τα πάντα έδειχναν πιθανά με μόλις δύο δευτερόλεπτα να χωρίζουν 18 αγωνιζόμενους στους πρώτους τρεις γύρους και τον 16χρονο Sanchez να βρίσκεται πρώτος, έχοντας πίσω του τον Mahendra. 

FIM Intercontinental Games 2024

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής πέρασε έπειτα μπροστά και ακολούθησε μάχη με τον Sanchez έως και έξι γύρους πριν από τον τέλος όταν ο Sanchez έπεσε και εγκατέλειψε. Ωστόσο άλλοι 8 αναβάτες ακολουθούσαν από κοντά τον Mahendra με τον Πορτογάλο Alonso να αναλαμβάνει αυτός να ασκήσει πίεση στον πρωταθλητή. Τελικά πήραν την καρό σημαία που τερμάτισαν με αυτή τη σειρά και μόλις 0.047 δλ. να τους χωρίζουν, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Archie McDonald.

Θέση στο βάθρο διεκδίκησε και ο Maxwell Toth της Β. Αμερικής, ο οποίος δεν είχε φανεί στις δοκιμές και τις κατατακτήριες, ωστόσο πήρε την τέταρτη θέση, μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Mahendra Πέμπτος τερμάτισε ο αρχηγός της ευρωπαϊκής ομάδας Di Persio και πρώτη γυναίκα του αγώνα ήταν η Josephine Bruno στην 11η θέση.

Στον επαναληπτικό αγώνα ο Cameron Swain της Ωκεανίας ήταν εκείνος που ηγήθηκε αρχικά του, για να πέσει στον τρίτο γύρο μαζί με τον Νεοζηλανδό Jesse Stroud, έχοντας πίσω του τον Sanchez που δεν ήθελε να πέσει ξανά και μπήκε στον αγώνα αποφασισμένος. Νωρίς εκτός αγώνα τέθηκε και ο Mononyane, ενώ και ο McDonald σημείωσε πτώση, αλλά κατάφερε να συνεχίσει την προσπάθειά του.

Ένα τρενάκι οχτώ αναβατών έφτασε έτσι μέχρι το τέλος του αγώνα με τους Santamaria, Sanchez και Mahendra να παλεύουν για την πρώτη θέση και τον παγκόσμιο πρωταθλητή να παίρνει τη νίκη, ξανά με οριακή διαφορά 0.038 δλ. περνώντας στο νήμα τον Santamaria. Ωστόσο ο Ινδονήσιος πήρε ποινή δύο θέσεων για ανεύθυνη οδήγηση και έτσι ο Santamaria της Λατινικής Αμερική στέφθηκε νικητής με τον Sanchez πίσω του και τον Mahendra τρίτο. Η Bruno βελτίωσε την επίδοσή της τερματίζοντας αυτή τη φορά στην 9η θέση.

1ος Αγώνας SSP300
Aldi Mahendra FIM Asia 27:51.280
Tomas Alonso FIM Europe +0.047
Archie McDonald FIM Oceania +0.261    
Maxwell Toth FIM North America +0.560
Alessandro Di Persio FIM Europe +1.153

2ος Αγώνας SSP300
Nahuel Santamaria FIM Latin America 28:04.459    
Gonzalo Sanchez FIM Europe +0.038
Aldi Mahendra FIM Asia +0.099
Tomas Alonso FIM Europe +0.185
Alessandro Di Persio FIM Europe +0.281

SSP - Ο αγώνας που έκρινε το αποτέλεσμα 
Στην μεγάλη κατηγορία ο Νοτιοαφρικανός Dino Iozzo φαινόταν ως το μεγάλο φαβορί επιβεβαιώνοντας την ταχύτητά του από τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά έως και τις κατατακτήριες φιγουράροντας στην πρώτη θέση και μόνο ο Elia Bartolini της Ευρώπης κατάφερε να του πάρει μια πρωτιά, στα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά του Σαββάτου. 

Ωστόσο με την έναρξη του πρώτου αγώνα τα πράγματα δεν έδειξαν και τόσο ευνοϊκά για τον Iozzo με τον Βραζιλιάνο Humberto Maier, που δεν έδειξε ότι μπορεί να τον απειλήσει βάσει χρόνων, να το κάνει στην πράξη, όπως και ο Bartolini.
 
Η εναλλαγή στην κορυφή συνεχίστηκε για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με κόκκινες σημαίες να βγαίνουν στον 13ο γύρο λόγω της βροχής που έπεφτε με τον Maier να βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στην κορυφή με τον Iozzo και τον Bartolini πίσω του μόλις 0.082 και 0.122 δλ. αντίστοιχα! Πρώτη γυναίκα η Roberta Ponziani στην 11η θέση.

FIM Intercontinental Games 2024

Ο δεύτερος αγώνας της μεγάλης κατηγορίας ήταν και ο τελευταίος της ημέρας -γίνονταν εναλλάξ με τους αγώνες της κατηγορίας SSP300- και ήταν και εκείνος που έστεψε τελικά την FIM Ευρώπης ως νικήτρια των πρώτο Διηπειρωτικών Αγώνων. 

Λόγω της βροχής που έπεφτε χρειάστηκε να γίνει επανεκκίνηση με την απόσταση του αγώνα να μειώνεται στους 10 γύρους και τους αναβάτες να πηγαίνουν πιο προσεκτικά στη βροχή παίρνοντας παράλληλα λιγότερα ρίσκα. Πρώτος που προσπάθησε να ξεκολλήσει από το τρενάκι των 10 αναβατών που είχε σχηματιστεί ήταν ο Bartolini, δύο γύρους πριν από το τέλος και έτσι έφτασε και στο πέσιμο της καρό σημαίας με τον Mike Jones της Ωκεανίας στη δεύτερη θέση και τον Iozzo τρίτο. Πρώτη γυναίκα στην 13η θέση η Mallory Dobbs. 

Η νίκη του Bartolini, σε συνδυασμό με τις θέσεις που πήραν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έδωσαν στην FIM Ευρώπης την πρωτιά με 257 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση η FIM Ασίας με 243 βαθμούς, τρίτη η Ωκεανιά με 166, στην 4η θέση η Β.Αμερική με 158, 5η η Λ. Αμερική και 6η Αγρική με 146 και 113 βαθμούς αντίστοιχα.

1ος Αγώνας SSP
Humberto Maier FIM Latin America 24:35.570    
Dino Iozzo FIM Africa +0.082    
Elia Bartolini FIM Europe +0.122
Enzo De La Vega FIM Europe +3.629    
Mike Jones FIM Oceania +4.416

2ος Αγώνας SSP
Elia Bartolini FIM Europe 20:46.514    
Mike Jones FIM Oceania +0.612    
Dino Iozzo FIM Africa +1.175    
Apiwath Wongthananon FIM Asia +1.362    
Leungo Gaorekwe FIM Africa +3.248