Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2021 Ολυμπία: Εντυπωσιακή οδήγηση για κάθε καρό σημαία!

Ημέρα με πολλές πτώσεις στην MX2
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/9/2021

Ο καιρός δεν πραγματοποίησε τελικά την απειλή του και δεν έβρεξε διατηρώντας έτσι το ιδανικότερο σενάριο με βάση τις δοκιμές του Σαββάτου. Από την πλευρά της διοργάνωσης έγινε κάθε προσπάθεια για να κυλίσουν όλα ομαλά και να προσπαθήσουν να κρατήσουν την πίστα σε όσο τον δυνατόν καλύτερη κατάσταση, με την φθορά της επιφάνειας βέβαια να είναι αναπόφευκτη από ένα σημείο και μετά. Το βασικότερο για κάποιους από τους αναβάτες ήταν άλλο όμως και είχε να κάνει με τις μπλε σημαίες που θα ήθελαν να τις δουν να κυματίζουν εντονότερα, κυρίως στην MX2 που έχει πολλές συμμετοχές.

Η ΜΧ2 ήταν και η κατηγορία που στο δεύτερο σκέλος είχε τις περισσότερες πτώσεις με το νοσηλευτικό προσωπικό να δίνει τον δικό του αγώνα, ευτυχώς χωρίς να υπάρχει κάτι το σοβαρό.

Στην MX1 τα δύο σκέλη εκτυλίχθηκαν λες και πέρασαν από καρμπόν. Ο Γεωργαντάς (#21 Husqvarna) πήρε την εκκίνηση και στα δύο σκέλη φεύγοντας μπροστά. Όχι για πολύ όμως, χωρίς να μπορεί να ξεφύγει από τον Παπίλα (#22 Honda) που στο πρώτο σκέλος πιο γρήγορα και λίγο αργότερα στο δεύτερο, πέρασε τον Γεωργαντά και έμεινε μπροστά για να πάρει τους 25 βαθμούς και στα δύο σκέλη. Όχι με διαφορά ασφαλείας αλλά χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Τρίτος ο Κακολύρης (#11 Yamaha) αλλά τρίτος γενικής και πρώτος στην MX300 ο φοβερός Παναγιωτόπουλος Μιχάλης (#61 ΤΜ) ακολουθούμενος, από ποιον άλλο, από τον Παναγιωτόπουλο Μανώλη (#416 ΤΜ) με καρμπόν σκέλη και αυτή η κατηγορία. Καρμπόν ήταν επίσης και τα περάσματα του Παναγιωτόπουλου (#61 ΤΜ) από τα άλματα όπου ήταν εντυπωσιακός χαρίζοντας φωτογραφικά ενσταντανέ, σε τέτοιο βαθμό.

Ο Τουρατζίδης (#200 Yamaha) που εχθές δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει, αγωνίστηκε τελικά παρότι τραυματίας δίνοντας τον δικό του αγώνα και εκτός πίστας με προηγούμενο τραυματισμό του. Τελικά μπήκε να αγωνιστεί, γνωρίζοντας μονάχα εκείνος τι ακριβώς περνούσε. Το πρόβλημα είναι πως πέφτουν οι λέσχες με τα μούτρα να φτιάξουν τις πίστες για τους αγώνες και τους αξίζουν συγχαρητήρια για όλο αυτό, όμως το άθλημα εκτός από αγώνες είναι και προπόνηση και στην προπόνηση δεν υπάρχουν το ίδιο καλές συνθήκες με αποτέλεσμα να συμβαίνουν τραυματισμοί και εκεί. Το πρόβλημα με την καταλληλόλητα των χώρων προπόνησης είναι πολυσύνθετο, διαφορετικά θα είχε βρεθεί λύση μετά από τόσα χρόνια Motocross στην Ελλάδα και φυσικά δεν είναι το ίδιο για κάθε περιοχή της χώρας.

Οι πτώσεις όπως είπαμε ήταν βασικό χαρακτηριστικό της MX2 όπου θριάμβευσε ο Σάγμαλης (#919 Yamaha) με νίκη και στα δύο σκέλη, που όπως λέγαμε από εχθές είναι ένας δύσκολος αντίπαλος για τον επίσης εξαιρετικά ικανό Ράδο (#97 Husqvarna) και ένα από τα ζευγάρια αγωνιζομένων για τους οποίους πρέπει να πηγαίνετε στις πίστες και να παρακολουθείτε τους αγώνες από κοντά. Ο Ράδος είχε μία κακή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και παρόλο που κάλυψε αρκετό από το χαμένο έδαφος δεν έφτασε τον Σάγμαλη που είχε εξαφανιστεί μπροστά. Στο δεύτερο σκέλος ο Σάγμαλης πήρε ξανά την εκκίνηση έχοντας όμως τον Ράδο στο κατόπι του που είχε ξεκινήσει επίσης εξαιρετικά. Ο Ράδος πέρασε μπροστά στο δεύτερο σκέλος και ηγήθηκε της κούρσας κυριολεκτικά μέχρι το τέλος όταν ο Σάγμαλης που ήταν έτοιμος να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία, πέρασε μπροστά και πήρε την καρό σημαία. Ο Μπάκας (#29 Yamaha) έκλεισε την τριάδα της βαθμολογίας και για τα δύο σκέλη.

Το δεύτερο σκέλος της ΜΧ2 είχε πολλές πτώσεις όπως γενικά αυτή η κατηγορία μαζί με την ΜΧ125. Σε μία από αυτές έπεσε και ο εντυπωσιακός Γανωτής (#141 Yamaha) που είχε τερματίσει δεύτερος στο πρώτο σκέλος. Ο Παυλόπουλος (#84 KTM) πήρε δύο όμορφες νίκες με ρυθμό κυρίαρχου και ωραίο αγώνα με δεύτερο τον Θεοδωρίδη (#344 ΚΤΜ) και τρίτο τον Βαγγελακάκη (#199 ΚΤΜ).

Στην MXOPEN o Τομαράς (#110 Honda) δεν γινόταν παρά να κάνει άλλον έναν πολύ άνετα χωρίς άγχος αγώνα με δύο νίκες. Ο Σκύβαλος (#120 CRF450) συγκέντρωσε την δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στον 4ο αγώνα, με 40 βαθμούς συνολικά έχοντας Δημολιάνη (#5 Husqvarna) και Αυγέρη (#101 Yamaha) να παίρνουν από μία δεύτερη θέση σε κάθε σκέλος αντίστοιχα.

Στην MXSenior καρμπόν και εδώ τα σκέλη άνετα ο Καρασακαλίδης (#177 KTM) μπροστά χωρίς κάποιον να διεκδικεί τον μεγάλο αγωνιζόμενο με τον Καρανάσης (#271 Honda) σε δύο δεύτερες θέσεις και τρίτο στην βαθμολογία τον Κριμπούνης (#121 ΚΤΜ).

Η ΜΧ85 είδε μία καθυστέρηση για την εκκίνηση γιατί έπεσε αμέσως πριν ο Αναγνωστόπουλος (#194 ΚΤΜ) κάνοντας όλο τον κόσμο να ανησυχήσει καθώς βγήκε με φορεία και αμέσως για εξέταση. Την εκκίνηση πήρε ο Μερκούρης (#111 ΚΤΜ) με τον Φωτάκη (#94 ΤΜ) να μένει για λίγο κοντά αλλά μετά να κόβει αρκετά σε ρυθμό. Ο Μερκούρης όμως δεν αρκέστηκε σε μία άνετη νίκη αλλά οδήγησε πολύ γρήγορα χαρίζοντας θέαμα με τα πολύ εντυπωσιακά περάσματα να ξεσηκώνουν την κερκίδα.

Εικόνα μεγάλης κατηγορίας στην ΜΧ65 με τον Χατζάκη (#21 YZ65) να παίρνει την εκκίνηση και στην τρίτη στροφή να πέφτουν μαζί με τον Τσαλίκη (#25 Yamaha). Ο Χατζάκης σηκώθηκε αμέσως αλλά ο Τσαλίκης είχε την μοτοσυκλέτα επάνω του και μέχρι να τον βοηθήσουν οι υπόλοιποι είχαν φύγει εμπρός. Φάνταζε πως ο αγώνας είχε τελειώσει για εκείνον αλλά ο Τσαλίκης δεν σκέφτηκε ποτέ κάτι τέτοιο, έφυγε μπροστά και άρχισε να φτάνει τους συναθλητές του και να τους περνά έναν, έναν! Έφτασε και τον Τζορτζόπουλο (#33 Husqvarna) που οδηγούσε τον αγώνα αλλά δεν χρειάστηκε να παλέψουν καθώς ο πρώτος σημείωσε πτώση. Ο Τσαλίκης πήρε μία φοβερή νίκη λοιπόν έχοντας αγωνιστεί από τέρμα πίσω και προσπερνώντας όλο το grid για να πάρει κι αυτή την καρό σημαία!

Στην ΜΧ50 πτώση του Χαραλαμπόπουλου #114 άφησε τον Φωτόπουλο να μην έχει κάποιον να παλέψει και να κάνει τον δικό του αγώνα μπροστά χωρίς μάχη. Μάχες έγιναν πίσω για τις υπόλοιπες θέσεις με Παπαδόπουλο #85 και Γιακούδη #23 να τραβούν τα βλέμματα.

Χωρίς να γίνουν απονομές εξαιτίας των μέτρων, ο 4ος αγώνας στην Ολυμπία ολοκληρώθηκε με τα παρακάτω αναλυτικά αποτελέσματα:


Motocross Πτολεμαΐδα: Κουζής και Fantic νικητές στην ΜΧ1

Στο δρόμο για τον τίτλο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/6/2023

Σε έναν αγώνα που καθορίστηκε από τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, με την έντονη βροχόπτωση να μετατρέπει κάποια σημεία της πίστας σε βάλτους και τον αγώνα να θυμίζει περισσότερο λασπόλουτρο, παρά αθλητικό γεγονός και να απαιτεί τεράστια σωματική και πνευματική προσπάθεια από τους αναβάτες, ο Παναγιώτης Κουζής κατάφερε να δείξει τις ικανότητές του. Όντας γρηγορότερος από όλους στον 1ο Αγώνα, πήρε την πρώτη θέση του βάθρου, ενώ στον 2ο καταβάλλοντας τιτάνια προσπάθεια, έχοντας έναν εξαρθρωμένο αντίχειρα στο δεξί του χέρι μετά από πτώση που σημείωσε κατά την διάρκεια του αγώνα και χάνοντας αρκετές θέσεις λόγω αυτού, κατάφερε να πλασαριστεί στην δεύτερη θέση του βάθρου, κρατώντας έτσι την πρώτη γενικής. Συνεχίζει έτσι ακάθεκτος για την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος MX, ενώ παραμένει πρώτος και στο Enduro.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Fantic, για έναν από τους δυσκολότερους και απαιτητικούς αγώνες στο φετινό Π.Π. MX:

2

ΚΟΥΖΗΣ ΚΑΙ FANTIC ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ MOTOCROSS

Το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Μαΐου ολοκληρώθηκε ο 4ος αγώνα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μotocross στην Πτολεμαΐδα. Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Εορδαίας (Α.Μ.Ο.Ε.), με τεράστια προσπάθεια ενάντια στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που μετέτρεψαν τον αγώνα σε μια από τις δυσκολότερες δοκιμασίες στην ιστορία του Ελληνικού MX, για τους αναβάτες και τις μοτοσυκλέτες τους.

Το Σάββατο ολοκληρώθηκαν οι ελεύθερες και χρονομετρημένες δοκιμές, ενώ η καταιγίδα που ακολούθησε δεν επέτρεψε να διεξαχθούν οι αγώνες πρόκρισης με συνέπεια να  διατηρηθούν τα αποτελέσματα των χρονομετρημένων για τον προσδιορισμό της προτεραιότητας στην μπάρα εκκίνησης.

Την Κυριακή η μέρα ξεκίνησε με ελαφρά βελτιωμένες συνθήκες, αλλά η βροχή που ξεκίνησε το μεσημέρι θα μετέτρεπε την πίστα σε ένα πραγματικό στίβο μάχης .

Στο 1ο σκέλος της MX1 o Πάνος Κουζής (338) και το Fantic του (XXF450) έκαναν μια εντυπωσιακή εκκίνηση και βρέθηκαν να οδηγούν τον αγώνα μετά από μερικές στροφές. Από εκεί πέρα ο οδηγός της Fantic οδήγησε εντυπωσιακά γρηγορότερα από τον ανταγωνισμό πετυχαίνοντας ταχύτερο γύρο και κερδίζοντας το σκέλος, με διαφορά μεγαλύτερη του ενός λεπτού από τον 2ο .

3

To 2ο σκέλος της MX1 είχε όλο το δράμα, την ψυχική δύναμη και την αγωνία που κάνουν τους αγώνες μοτοσυκλέτας ένα από τα συναρπαστικότερα αθλήματα: Η καταρρακτώδης βροχή έχει μετατρέψει πλέον σημεία της πίστας σε βάλτο και οι οδηγοί και όλη η ομάδα της Fantic προτείνει την ακύρωση του 2ου σκέλους για λόγους ασφαλείας. Η πρόταση ακύρωσης δεν στηρίζεται απ’ όλους τους συμμετέχοντες οπότε και η διοργάνωση οδηγείται στην απόφαση κανονικής διεξαγωγής. Ο Κουζής κερδίζει την εκκίνηση και ξεκινά έναν μοναχικό αγώνα ανοίγοντας συνεχώς τη διαφορά από τον 2ο. Περίπου στα μισά του σκέλους ο Πάνος συνεχίζει στον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό, η διαφορά από τον 2ο έχει ξεπεράσει το 1 λεπτό και όλα δείχνουν πως η νίκη του 1ου σκέλους θα επαναληφθεί με μεγαλύτερη διαφορά. Ακριβώς τότε όλα αλλάζουν: Ο μπροστινός τροχός του XXF450 κολλάει στη λάσπη και ο αθλητής της Fantic πέφτει με ταχύτητα και εξαρθρώνει τον αντίχειρα του δεξιού χεριού. Βγαίνει αμέσως στα πιτς όπου ο μηχανικός της ομάδας Μενέλαος Κοντογιάννης επιδιορθώνει τα χειριστήρια της μοτοσυκλέτας και επανατοποθετεί τον αντίχειρα του Κουζή, αφού σκίζει το δεξί του γάντι για να το αφαιρέσει. Ο Πάνος ξαναμπαίνει στον αγώνα έχοντας χάσει αρκετές θέσεις και όλοι πιστεύουν πως ο αγώνας έχει χαθεί - όλοι εκτός από τον ίδιο τον Κουζή! Ο Πάνος συνεχίζει να οδηγεί σε καταιγιστικό ρυθμό κερδίζοντας τις χαμένες θέσεις μία-μία. Η σημαία του τερματισμού τον βρίσκει στη 2η θέση με μικρή διαφορά από τον 1ο Ράδο (97, GasGas). Έτσι ο Κουζής και η Fantic κερδίζουν τον αγώνα με 1-2 στα σκέλη και ανοίγουν ακόμα περισσότερο την πρωτοπορία τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. 

6

Παναγιώτης Κουζής : «Οι συνθήκες του αγώνα ήταν εξαιρετικά αντίξοες και στο 2ο σκέλος τα πράγματα έγιναν ακόμα δυσκολότερα λόγω της καταιγίδας και της πτώσης μου. Παρόλες τις δυσκολίες προσπάθησα μέχρι την τελευταία στροφή και το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε. Η ομάδα μου και το μηχανάκι μου ανταποκρίθηκαν αψεγάδιαστα στην τεράστια πρόκληση και βλέποντας βίντεο του αγώνα πραγματικά εντυπωσιάζομαι από τον τρόπο που δουλεύει το Fantic μου. Τώρα ξεκουραζόμαστε για λίγο με μοτο-βόλτες στα βουνά και μετά ξεκινάμε προετοιμασία για την επόμενη στάση του ΠΠ στην αρχαία Ολυμπία»

7

Στην ΜΧ2 / ΜΧ125 η μπάρα γεμίζει με 37 μοτοσυκλέτες. Μετά από μεγάλες μάχες και πτώσεις στην κατηγορία , ο Δημήτρης Βαγγελάκος (211, Fantic XXF250) δείχνει αξιοσημείωτη ταχύτητα και πείσμα και κατακτά την 6η θέση Γενικής (8η -7η   θέση στο 1ο και 2ο σκέλος αντίστοιχα). Ο Ηλίας Καραγιάννης (74, XXF250) έχει μια πτώση, τραυματίζει τον χιαστό του και εγκαταλείπει ενώ δεν μπορεί στη συνέχεια να συμμετέχει στο 2ο σκέλος. 

Στον αγώνα δεν συμμετείχε ο Δημήτρης Μπαξεβάνης (131, XXF450) που συνεχίζει να αναρρώνει, ενώ στην MX Open δεν συμμετείχε τελικά ο Χρήστος Κοτούλας (5, Fantic XXF40) λόγω του τραυματισμού που υπέστη κατά τη διάρκεια προπόνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι μοτοσυκλέτες της επίσημης ομάδας της Fantic αγωνίζονται ακριβώς όπως βγαίνουν από το εργοστάσιο και δεν έχουν την παραμικρή μετατροπή, πέρα από τις προσωπικές ρυθμίσεις κάθε οδηγού και την άψογη προετοιμασία με προϊόντα της Motorex, αποδεικνύοντας στην πράξη πως το “factory feeling” δεν είναι απλά μια επινόηση του marketing.

Έχοντας τα πρωτεία στα Πανελλήνια πρωταθλήματα motocross και enduro o Πάνος Κουζής και όλη η υπόλοιπη ομάδα της Fantic Motor Hellas, μετά από μια σύντομη ξεκούραση, θα ξεκινήσουν προετοιμασία για τον επόμενο αγώνα MX στις 2-3 Σεπτεμβρίου στην Αρχαία Ολυμπία και τον επόμενο διπλό αγώνα Enduro που είναι προγραμματισμένος για 25-26 Νοεμβρίου .

9