Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Αποκάλυψη για το BMW R1250GS! [video]

Διέρρευσε το βίντεο με τον κινητήρα

Εδώ και καιρό γνωρίζαμε για την επικείμενη παρουσίαση του νέου BMW R1250GS, δίχως όμως να έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες για τον αντικαταστάτη της ναυαρχίδας των Βαυαρών. Μόλις χτες όμως διέρρευσε το promo βίντεο της BMW για την μοτοσυκλέτα, αυτό με το οποίο θα γίνει η παρουσίαση του νέου R1250GS στην Intermot που θα ανοίξει τις πύλες της σε λιγότερο από ένα μήνα.
Σ' αυτό το βίντεο, πέρα από την ίδια την μοτοσυκλέτα, περιγράφεται και ο τρόπος λειτουργίας του νέου κινητήρα με τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και πώς λειτουργεί το σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια απλή λύση, με τους εκκεντροφόρους να διαθέτουν διπλούς λοβούς για κάθε βαλβίδα, ενώ ένας μηχανισμός στην άκρη τους ελέγχει τη θέση τους ανάλογα με το άνοιγμα του γκαζιού. Όταν ο κινητήρα δουλεύει σε πιο χαμηλές στροφές και η πεταλούδα του ψεκασμού δεν είναι τελείως ανοιχτή, οι εκκεντροφόροι είναι στην αρχική τους θέση που δίνουν το στάνταρ βύθισμα των βαλβίδων. Όταν ανοίξει το γκάζι και ο κινητήρα είναι με μέγιστο φορτίο και οι πεταλούδες τέρμα ανοιχτές, ο μηχανισμός μετακινεί τους εκκεντροφόρους όπου αναλαμβάνουν έργο τα άλλα έκκεντρα που δίνουν μεγαλύτερο βύθισμα βαλβίδων ώστε να είναι πιο αποδοτικός ο κινητήρας στις αυξημένες στροφές.

2019 BMW R1250 Boxer Engine


Σύμφωνα με την BMW, με αυτό το σύστημα επιτυγχάνεται ο απόλυτος έλεγχος του γκαζιού και της δύναμης σε όλες τις συνθήκες, είτε σε κάποιο δύσκολο χωμάτινο πέρασμα, είτε στο ταξίδι με υψηλές ταχύτητες. Παρά την απλότητα του συστήματος πάντως, ο σχεδιασμός του VVT της Suzuki στο GSX-R1000 εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα της πιο απλής σχεδίασης, με την αλλαγή του χρονισμού των εκκεντροφόρων.
Πέρα από τις σημαντικές αλλαγές στα μηχανικά μέρη, το νέο R1250GS δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερες αλλαγές στην εμφάνιση σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Στο βίντεο επιβεβαιώνεται επίσης η απόδοση των 136 ίππων και των 14,5kgm ροπής, ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα η BMW θα παρουσιάσει στην Intermot συνολικά εννέα καινούργιες μοτοσυκλέτες εκ των οποίων οι πέντε θα ανήκουν στην "R" και οι οποίες θα διαθέτουν τον νέο κινητήρα "Shiftcam", όπως τον ονομάζει η BMW.

Tags: