Το Aprilia RS660 και σε έκδοση Α2!

Στόχος οι νεαροί αναβάτες!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

14/2/2020

Το RS660, που παρουσιάστηκε ως concept πριν από δύο χρόνια στο Σαλόνι του Μιλάνου είναι μια απ’ τις πιο σημαντικές μοτοσυκλέτες της Aprilia και φέτος θα κυκλοφορήσει επίσημα στην αγορά. Για τη δημιουργία του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα, η Aprilia χρησιμοποίησε τον V4 της RSV4, αφαιρώντας τους δύο πίσω κυλίνδρους. Με χωρητικότητα 660cc, η ιπποδύναμη που παράγει ο κινητήρας βρίσκεται κοντά στα 100 άλογα, ενώ χάρη στο χαμηλό βάρος (169 κιλά) δημιουργείται αν μη τι άλλο μια πολύ ενδιαφέρουσα αναλογία κιλών ανά ίππων. Σήμερα η κατηγορία των supersport 600cc παρακμάζει, όμως με την κίνηση της Apirlia αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον.

Το εργοστάσιο απ’ το Noale όμως, ετοιμάζει και μια Α2 έκδοση της RS660 με 47 ίππους και στόχο τους μικρότερους σε ηλικία αναβάτες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα θέματα που δεν διευκρινίζονται, όπως το αν θα υπάρχει δυνατότητα όταν ο αναβάτης πάρει δίπλωμα κατηγορίας Α, να την πάει σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο και να “ξεκλειδώσει” την απόδοσή της. Ακόμη, αυτό που δεν ανακοινώνεται είναι αν ο εξοπλισμός θα είναι ο ίδιος. Αναφερόμαστε κυρίως στα ηλεκτρονικά βοηθήματα, καθώς το “οπλοστάσιο” της RS περιλαμβάνει τα cornering ABS, έλεγχο σούζας (AWC), cruise control (ACC), quickshifter (AQS) και έλεγχο φρένο κινητήρα (ΑΕΒ),  χάρη στην IMU έξι αξόνων και την ηλεκτρονική διαχείριση του γκαζιού. Όλα τα ερωτήματα φυσικά, θα απαντηθούν με τη κυκλοφορία του RS660, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Ετικέτες

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.