Bajaj Freedom 125 CNG - Η πρώτη μοτοσυκλέτα που κινείται με φυσικό αέριο! [VIDEO]

Με τιμή που ξεκινά από τα... 1.051 ευρώ, στην Ινδία φυσικά
motomag Bajaj Freedom 125 CNG – Παρουσιάστηκε η πρώτη μοτοσυκλέτα που κινείται με φυσικό αέριο [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

5/7/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ για την πρώτη μοτοσυκλέτα η οποία θα κινείται με φυσικό αέριο, μια καινοτόμα κίνηση από την Bajaj. Στις 5 Ιουλίου του 2024, ο ινδικός κολοσσός παρουσίασε το Freedom 125 CNG σε μορφή παραγωγής, το οποίο θέλει να φέρει τα πάνω-κάτω σε ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την οικονομική μετακίνηση σε δυο τροχούς

To Freedom 125 CNG της Bajaj θα διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: Freedom 125 Disc LED, Freedom 125 Drum LED και Freedom 125 Drum. Και στις τρεις εκδόσεις η δεξαμενή του CNG βάρους 2 κιλών η οποία έχει χωρητικότητα 12,5 λίτρα έχει τοποθετηθεί κατά μήκος της μοτοσυκλέτας λίγο πιο κάτω από εκεί που τελειώνει το ρεζερβουάρ της βενζίνης χωρητικότητας 2 λίτρων, βενζίνη που είναι απαραίτητη για την εκκίνηση του κινητήρα.

Bajaj Freedom 125 CNG – Παρουσιάστηκε η πρώτη μοτοσυκλέτα που κινείται με φυσικό αέριο [VIDEO]

Σύμφωνα με την Bajaj η αυτονομία στη νέα της μοτοσυκλέτα θα φτάνει τα 330 χιλιόμετρα, ενώ η μετάβαση από το ένα καύσιμο στο άλλα θα γίνεται είτε αυτόματα -όταν θα κοντεύει να τελειώσει το ένα από τα δύο καύσιμα- είτε χειροκίνητα από τον αναβάτη μέσω ενός διακόπτη. Να τονίσουμε πως η έναρξη της μοτοσυκλέτας θα γίνεται με τη χρήση της βενζίνης κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούν CNG.

Τώρα όσον αφορά την καρδιά της μοτοσυκλέτας, στο Freedom 125 CNG βρίσκουμε έναν τετράχρονο αερόψυκτο, μονοκύλινδρο κινητήρα 125 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει 9,5 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. και περίπου 1 κιλό ροπής στις 5.000 σ.α.λ., ενώ συνδυάζεται με ένα κιβώτιο πέντε ταχυτήτων. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό, με το Freedom 125 CNG να εφοδιάζεται με συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, ενώ πίσω έχουμε μονό αμορτισέρ. Ο εμπρός τροχός είναι 17 ιντσών με τον πίσω να είναι 16 ιντσών. Το φρενάρισμα αναλαμβάνουν ένα δισκόφρενο εμπρός και ένα ταμπούρο πίσω ωστόσο στην βασική έκδοση συναντάμε ταμπούρο τόσο μπροστά όσο και πίσω.

Bajaj Freedom 125 CNG – Παρουσιάστηκε η πρώτη μοτοσυκλέτα που κινείται με φυσικό αέριο [VIDEO]

Εμφανισιακά το Freedom 125 CNG δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό -το αντίθετο. Το νέο τέκνο της Bajaj το οποίο θα λανσαριστεί σε πέντε χρώμα -λευκό, μπλε-λευκό, μαύρο, κόκκινο, γκρι- ακολουθεί συντηρητική σχεδιαστική προσέγγιση, ενώ το ίδιο συμβαίνει -όπως έχετε ήδη καταλάβει- με τον λιτό, λιτότατο εξοπλισμό του. Ωστόσο να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, στόχος του δεν είναι η ωραία εμφάνιση και η χρήση κορυφαίων τεχνολογικά -και ακριβών- τεχνικών λύσεων αλλά το να έχει χαμηλή κατανάλωση και προσιτή τιμή.

Όμορφο σημείο στο Freedom 125 CNG είναι ο οβάλ LED προβολέας, ενώ η μονοκόμματη σέλα η οποία έχει ύψος 825 χλστ. φαίνεται να έχει αρκετό αφρώδες. Στον εξοπλισμό του Freedom 125 CNG υπάρχει επίσης οθόνη με συνδεσιμότητα Bluetooth, η οποία παρέχει στον χρήστη της μοτοσυκλέτας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Bajaj Freedom 125 CNG – Παρουσιάστηκε η πρώτη μοτοσυκλέτα που κινείται με φυσικό αέριο [VIDEO]

Το Bajaj Freedom 125 CNJ στην απλή έκδοση με τα ταμπούρα μπρος πίσω κοστίζει στην Ινδία 1.050 ευρώ ενώ οι δύο άλλες εκδόσεις κοστίζουν στα 1.161 και 1,216 ευρώ αντίστοιχα. Δεν γίνεται λόγος αν η μοτοσυκλέτα έρθει στην ευρωπαϊκή αγορά ωστόσο άπαντες περιμένουν να δουν το τελικό κόστος κατανάλωσης του Freedom, και κατά πόσο συμφέρει σε σχέση με ένα αντίστοιχο φθηνό βενζινοκίνητο μοτέρ ή ακόμα και με ένα ηλεκτροκίνητο scooter!

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες