Η Bajaj παρουσιάζει την 1η μοτοσυκλέτα στον κόσμο με μοτέρ φυσικού αερίου (CNG)

Σε δύο εβδομάδες η αποκάλυψη του πρώτου μοντέλου - Για την ινδική αγορά, με τιμή κάτω από 1.000 ευρώ
​ Bajaj η πρώτη CNG μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

20/6/2024

Μια αρχή που είναι άγνωστο αν θα έχει συνέχεια γίνεται από την Bajaj στην Ινδία καθώς ο κολοσσός των δύο τροχών ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο που θα κινείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο ή πιο σωστά το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (Compressed natural gas -CNG) είναι ένα από τα εναλλακτικά καύσιμα για τα μηχανοκίνητα οχήματα, το οποίο είναι φθηνότερο έναντι της βενζίνης αλλά και πιο "καθαρό" κατά την καύση του καθώς η σύστασή του είναι κυρίως (ή μόνο) μεθάνιο.

Το CNG χρησιμοποιείται ευρέως επί ευρωπαϊκού εδάφους για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας για οικιακή και βιομηχανική χρήση, ενώ ως καύσιμο την εμφάνισή του έχει κάνει και στους τέσσερεις τροχούς με περιορισμένη ωστόσο "υποστήριξη" από τους κατασκευαστές. Πλέον μόνο ο όμιλος της Volkswagen προσφέρει αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως κύριο καύσιμο το CNG.

Η πρώτη μοτοσυκλέτα CNG στον κόσμο από την Bajaj

Τώρα το CNG θα αποτελέσει για πρώτη φορά στην ιστορία καύσιμο για μοτοσυκλέτα μαζικής παραγωγής με την Bajaj να είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πρώτο της μοντέλο σε δύο περίπου εβδομάδες, συγκεκριμένα στις 5 Ιουλίου.

Τα νέα έχουν ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Rajiv Bajaj, ο οποίος θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στην παρουσίαση της CNG μοτοσυκλέτας της ινδικής εταιρείας. Από ό,τι καταλαβαίνουμε την αποκάλυψή της μοτοσυκλέτας θα αναλάβει ο υπουργός Οδικών Μεταφορών και Αυτοκινητόδρομων της χώρας Nitin Gadkari, κάτι που δείχνει τη σημασία που δίνουν οι Ινδοί στο συγκεκριμένο project.

Σύμφωνα και με τις πατέντες που έχουν διαρρεύσει η Bajaj δεν θα μείνει στην παρουσίαση ενός μόνο μοντέλου. Αναμένεται να παρουσιάσει μια σειρά από CNG μοτοσυκλέτες στους δημοφιλέστερους και πιο προσιτούς οικονομικά κυβισμούς για την ινδική αγορά, μεταξύ 100 και 200 κ.εκ. και δεν αποκλείεται να δούμε μοντέλα και με μεγαλύτερης χωρητικότητας μοτέρ.

Η πρώτη μοτοσυκλέτα CNG στον κόσμο από την Bajaj

Στις πατέντες φαίνεται επίσης και η δουλειά που έχει κάνει η ινδική εταιρεία στην προσπάθειά της να χωρέσει τη δεξαμενή του CNG κάτω από τη σέλα, μεταξύ του υποπλαισίου και του κουτιού του φίλτρου αέρα. Σε μια από τις δύο περιπτώσεις το μικρό ρεζερβουάρ βενζίνης έχει τοποθετηθεί πίσω από τον λαιμό (501c-501) και εκτείνεται δεξιά και προς τα κάτω, έξω από τον σωλήνα του πλαισίου. 

Στην άλλη πατέντα, το ρεζερβουάρ βενζίνης (με βενζίνη εκκινούν τα μοτέρ που έχουν ως κύριο καύσιμο το CNG αλλά και το LPG) μοιάζει να είναι ακόμη μικρότερο και έχει τοποθετηθεί στο υποπλαίσιο (1120), δίπλα και κάτω από την δεξαμενή του CNG. Και στις δύο περιπτώσεις διακρίνεται επίσης η πολύ μεγάλη κλίση που έχει προς τα εμπρός ο κύλινδρος.

Η πρώτη μοτοσυκλέτα CNG στον κόσμο από την Bajaj

Οι μοτοσυκλέτες της Bajaj που θα χρησιμοποιούν CNG θα πρέπει να είναι προσιτές στους μοτοσυκλετιστές της Ινδίας, σύμφωνα και με δηλώσεις του Rajiv Bajaj. Η τιμή, τουλάχιστον του μοντέλου με τον μικρότερο σε κυβισμό κινητήρα, δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ένα ποσό σχετικά υψηλό για τα ινδικά δεδομένα στα 100-125 κ.εκ. όπου υπάρχουν καινούργιες μοτοσυκλέτες ακόμη και κάτω από 600 ευρώ. Η CNG μοτοσυκλέτα θα είναι εμπορικά διαθέσιμη από την επόμενη χρονιά και περισσότερα γι' αυτή θα γνωρίζουμε στις 5 Ιουλίου.

Ετικέτες

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες