Η Bajaj παρουσιάζει την 1η μοτοσυκλέτα στον κόσμο με μοτέρ φυσικού αερίου (CNG)

Σε δύο εβδομάδες η αποκάλυψη του πρώτου μοντέλου - Για την ινδική αγορά, με τιμή κάτω από 1.000 ευρώ
​ Bajaj η πρώτη CNG μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

20/6/2024

Μια αρχή που είναι άγνωστο αν θα έχει συνέχεια γίνεται από την Bajaj στην Ινδία καθώς ο κολοσσός των δύο τροχών ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο που θα κινείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο ή πιο σωστά το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (Compressed natural gas -CNG) είναι ένα από τα εναλλακτικά καύσιμα για τα μηχανοκίνητα οχήματα, το οποίο είναι φθηνότερο έναντι της βενζίνης αλλά και πιο "καθαρό" κατά την καύση του καθώς η σύστασή του είναι κυρίως (ή μόνο) μεθάνιο.

Το CNG χρησιμοποιείται ευρέως επί ευρωπαϊκού εδάφους για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας για οικιακή και βιομηχανική χρήση, ενώ ως καύσιμο την εμφάνισή του έχει κάνει και στους τέσσερεις τροχούς με περιορισμένη ωστόσο "υποστήριξη" από τους κατασκευαστές. Πλέον μόνο ο όμιλος της Volkswagen προσφέρει αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως κύριο καύσιμο το CNG.

Η πρώτη μοτοσυκλέτα CNG στον κόσμο από την Bajaj

Τώρα το CNG θα αποτελέσει για πρώτη φορά στην ιστορία καύσιμο για μοτοσυκλέτα μαζικής παραγωγής με την Bajaj να είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πρώτο της μοντέλο σε δύο περίπου εβδομάδες, συγκεκριμένα στις 5 Ιουλίου.

Τα νέα έχουν ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Rajiv Bajaj, ο οποίος θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στην παρουσίαση της CNG μοτοσυκλέτας της ινδικής εταιρείας. Από ό,τι καταλαβαίνουμε την αποκάλυψή της μοτοσυκλέτας θα αναλάβει ο υπουργός Οδικών Μεταφορών και Αυτοκινητόδρομων της χώρας Nitin Gadkari, κάτι που δείχνει τη σημασία που δίνουν οι Ινδοί στο συγκεκριμένο project.

Σύμφωνα και με τις πατέντες που έχουν διαρρεύσει η Bajaj δεν θα μείνει στην παρουσίαση ενός μόνο μοντέλου. Αναμένεται να παρουσιάσει μια σειρά από CNG μοτοσυκλέτες στους δημοφιλέστερους και πιο προσιτούς οικονομικά κυβισμούς για την ινδική αγορά, μεταξύ 100 και 200 κ.εκ. και δεν αποκλείεται να δούμε μοντέλα και με μεγαλύτερης χωρητικότητας μοτέρ.

Η πρώτη μοτοσυκλέτα CNG στον κόσμο από την Bajaj

Στις πατέντες φαίνεται επίσης και η δουλειά που έχει κάνει η ινδική εταιρεία στην προσπάθειά της να χωρέσει τη δεξαμενή του CNG κάτω από τη σέλα, μεταξύ του υποπλαισίου και του κουτιού του φίλτρου αέρα. Σε μια από τις δύο περιπτώσεις το μικρό ρεζερβουάρ βενζίνης έχει τοποθετηθεί πίσω από τον λαιμό (501c-501) και εκτείνεται δεξιά και προς τα κάτω, έξω από τον σωλήνα του πλαισίου. 

Στην άλλη πατέντα, το ρεζερβουάρ βενζίνης (με βενζίνη εκκινούν τα μοτέρ που έχουν ως κύριο καύσιμο το CNG αλλά και το LPG) μοιάζει να είναι ακόμη μικρότερο και έχει τοποθετηθεί στο υποπλαίσιο (1120), δίπλα και κάτω από την δεξαμενή του CNG. Και στις δύο περιπτώσεις διακρίνεται επίσης η πολύ μεγάλη κλίση που έχει προς τα εμπρός ο κύλινδρος.

Η πρώτη μοτοσυκλέτα CNG στον κόσμο από την Bajaj

Οι μοτοσυκλέτες της Bajaj που θα χρησιμοποιούν CNG θα πρέπει να είναι προσιτές στους μοτοσυκλετιστές της Ινδίας, σύμφωνα και με δηλώσεις του Rajiv Bajaj. Η τιμή, τουλάχιστον του μοντέλου με τον μικρότερο σε κυβισμό κινητήρα, δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ένα ποσό σχετικά υψηλό για τα ινδικά δεδομένα στα 100-125 κ.εκ. όπου υπάρχουν καινούργιες μοτοσυκλέτες ακόμη και κάτω από 600 ευρώ. Η CNG μοτοσυκλέτα θα είναι εμπορικά διαθέσιμη από την επόμενη χρονιά και περισσότερα γι' αυτή θα γνωρίζουμε στις 5 Ιουλίου.

Ετικέτες

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες