Benelli Tornado 552R - Υψηλό επίπεδο εξοπλισμού, δυνατές επιδόσεις

Ξεκίνησε να διατίθεται, αρχικά στην κινέζικη αγορά
Benelli Tornado 552R
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/9/2023

Τo Tornado 552R που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Κίνα, είναι το νέο σπορ μοντέλο μεσαίας κατηγορίας από την Benelli, με προσεγμένη αισθητική, δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα με πολύ καλές επιδόσεις, και εξαιρετικό επίπεδο εξοπλισμού.

Το νέο μοντέλο της Benelli έρχεται να αποτελέσει αντίπαλο του σύγχρονου κύματος σπορ μοτοσυκλετών που έχουν αποκηρύξει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για χάρη του δικύλινδρου, και τις κορυφαίες επιδόσεις για χάρη ενός all-round καθημερινού και πιο φιλικού χαρακτήρα.

Μιλάμε για την κατηγορία που περιλαμβάνει μοτοσυκλέτες όπως το Honda CBR500R (47,5 hp), το Kawasaki Ninja 650 (67 hp), το CFMOTO 450SR (46 hp), κ.α.

Benelli Tornado 552R

Ο κυκλώντας φέρει δικύλινδρο, τετράχρονο, υγρόψυκτο, τετραβάλβιδο και ψεκαστό κινητήρα 549 κ.εκ., με επίσημη απόδοση 60,3 hp / 8.500 rpm και 5,6 kgm / 6.000 rpm. Πολύ καλές επιδόσεις για την κατηγορία και τον κυβισμό του, που όμως το βγάζουν εκτός των ορίων για το Α2 δίπλωμα.

Η Benelli τονίζει πως η μοτοσυκλέτα έχει σχεδιαστεί από το ιταλικό κέντρο design της εταιρείας, κάτι που φαίνεται άλλωστε από τη σύγχρονη εμφάνιση της, ενώ ο LED διπλός προβολέας με τα σώματα τοποθετημένα το ένα πάνω από το άλλο, θυμίζει πρόσφατα παραδείγματα όπως της Suzuki, κ.α.

Ο εξοπλισμός του Tornado 552R είναι κορυφαίος, με αναρτήσεις της Marzocchi που περιλαμβάνουν ανεστραμμένο πιρούνι και μονό πίσω αμορτισέρ, φρένα της Brembo με δυο δίσκους 320 mm μπροστά με 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες και δικάναλο ABS, σύστημα Traction Control, full-LED φώτα, TFT οθόνη οργάνων 5 ιντσών με συνδεσιμότητα, ένδειξη για πίεση και θερμοκρασία ελαστικών, 2 Riding Modes, USB θύρα φόρτισης, κ.α.

Το μεταξόνιο βρίσκεται στα 1.420 mm, το ελάχιστο ύψος από το έδαφος στα 140 mm, και ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 2 διαφορετικές σέλες, στα 790 ή στα 810 mm.

Στην Κίνα, το Tornado 525R πωλείται στα 4.300 ευρώ, ενώ περιμένουμε να δούμε αν θα έρθει και από τα μέρη μας

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.