Ducati Desmosedici Stradale - Παρουσιάστηκε!

Επίσημα ο V4 της Ducati
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/9/2017

Την παραμονή του αγώνα των MotoGP στο Misano, η Ducati παρουσίασε επίσημα στο κοινό το νέο V4 κινητήρα παραγωγής, τον οποίο ονομάζει Desmosedici Stradale. Ο νέος κινητήρας θα αποτελεί τη νέα ναυαρχίδα της Ducati στα superbikes και όπως είναι αντιληπτό, αντλεί μεγάλο μέρος της τεχνογνωσίας από τα MotoGP και τον V4 κινητήρα του Desmosedici.

Αυτό άλλωστε μαρτυρούν με το καλημέρα οι κεφαλές και οι διαστάσεις τους που είναι ίδιες ακριβώς με τον κινητήρα των MotoGP με τα ίδια υδροδυναμικά χαρακτηριστικά. Πέρα απ' αυτό, ο Desmosedici Stradale μοιράζεται και τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά, όπως η περιεχόμενη γωνία των 90 μοιρών και η κλίση προς τα πίσω κατά 42 μοίρες αντίστοιχα. Ο στρόφαλος, όπως σε όλα τα αγωνιστικά της Ducati, γυρίζει με αντίθετη φορά, αντισταθμίζοντας το γυροσκοπικό φαινόμενο που δημιουργούν οι τροχοί, αυξάνοντας παράλληλα την ευελιξία και την ευκολία στις γρήγορες εναλλαγές κλίσεων. Τα κομβία του έχουν offset 70 μοιρών μεταξύ τους δίνοντας διαστήματα ανάφλεξης "twin pulse" –όπως ονομάζει η Ducati τα διαστήματα ανάφλεξης που μοιάζουν περισσότερο με το "big bang" και με το superquadro- στις 0°, 90°, 290° και 380°.

Ο σχεδιασμός του κινητήρα έγινε και με γνώμονα τη χρήση στο δρόμο, γι' αυτό και ο κυβισμός είναι μεγαλύτερος από τον κινητήρα των MotoGP στα 1103 κυβικά, ώστε να αποκτήσει περισσότερη ροπή στις μεσαίες, ενώ η απόδοσή του είναι στους 210 ίππους στις 13.000, ενώ η Ducati ανακοινώνει πως η ροπή του υπερβαίνει τα 12,2 χιλιογραμμόμετρα σε ένα εύρος στροφών από τις 8.750 ως τις 12.250, καθώς η το άνω όριο των στροφών βρίσκεται στις 14.500!

Η διάμετρος των κυλίνδρων ακολουθεί τους κανονισμούς των MotoGP που ορίζει ως μέγιστη διάσταση τα 81mm (πράγμα που σημαίνει ότι η διαδρομή είναι στα 53,5mm, μικρότερη από τα γιαπωνέζικα χιλιάρια superbike παραγωγής), ενώ τα σώματα του ψεκασμού (52mm) έχουν μεταβλητό μήκος αυλών ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή εισαγωγή του αέρα σε όλο το φάσμα των στροφών. Το σχήμα τους είναι οβάλ και το κάθε σώμα διαθέτει δύο μπεκ (ένα πάνω και ένα κάτω από την πεταλούδα). Το φιλτροκούτι έχει χωρητικότητα 12,8 λίτρα, ενώ το συνολικό βάρος του κινητήρα ανέρχεται στα 64,9 κιλά (2,2 κιλά βαρύτερος από τον δικύλινδρο V Superquadro των 1285 κυβικών).

Τα κάρτερ χωρίζονται οριζόντια και οι κύλινδροι έχουν επίστρωση Nicasil, ενώ τα έμβολα διαθέτουν τρία ελατήρια, πράγμα λογικό αν σκεφτούμε ότι προορίζεται και για χρήση στο δρόμο. Οι μπιέλες είναι ατσάλινες με μήκος 101,8mm, η συμπίεση είναι αρκετά υψηλή με λόγο 14:1, ενώ τα κάρτερ είναι ημίξηρα με τέσσερις αντλίες λαδιού.

Το εξάρι κιβώτιο συνεργάζεται με το quickshifter της Ducati σε ανεβάσματα και κατεβάσματα και ο συμπλέκτης διαθέτει έναν προοδευτικό σερβομηχανισμό που λειτουργεί τόσο ως μονόδρομος, αλλά και μειώνει την δύναμη που χρειάζεται να ασκηθεί στους δίσκους κατά την αποσύμπλεξη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μεγάλα διαστήματα service που ανακοίνωσε η Ducati στα 24.000 χιλιόμετρα για τη ρύθμιση των βαλβίδων και κάθε 12.000 χιλιόμετρα για λάδια και τις λοιπές εργασίες συντήρησης και ελέγχου.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Ducati, η έκδοση "R", η οποία θα έχει μικρότερο κυβισμό (στα 1.000 κυβικά προκειμένου να βρίσκεται εντός των ορίων που επιβάλλουν οι κανονισμοί των WSBK) και θα ανεβάζει περισσότερες στροφές (!), βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξης και με αυτή την έκδοση θα συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019. Η παρουσίαση της μοτοσυκλέτας, που θα ονομάζεται Panigale V4 θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου στις 22:00 ώρα Ελλάδος –στην επίσημη παρουσίαση δηλαδή της Ducati την παραμονή της EICMA, και θα μεταδοθεί και μέσω live streaming. Μείνετε συντονισμένοι.

 

Ετικέτες

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.