Ducati Desmosedici Stradale - Παρουσιάστηκε!

Επίσημα ο V4 της Ducati
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/9/2017

Την παραμονή του αγώνα των MotoGP στο Misano, η Ducati παρουσίασε επίσημα στο κοινό το νέο V4 κινητήρα παραγωγής, τον οποίο ονομάζει Desmosedici Stradale. Ο νέος κινητήρας θα αποτελεί τη νέα ναυαρχίδα της Ducati στα superbikes και όπως είναι αντιληπτό, αντλεί μεγάλο μέρος της τεχνογνωσίας από τα MotoGP και τον V4 κινητήρα του Desmosedici.

Αυτό άλλωστε μαρτυρούν με το καλημέρα οι κεφαλές και οι διαστάσεις τους που είναι ίδιες ακριβώς με τον κινητήρα των MotoGP με τα ίδια υδροδυναμικά χαρακτηριστικά. Πέρα απ' αυτό, ο Desmosedici Stradale μοιράζεται και τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά, όπως η περιεχόμενη γωνία των 90 μοιρών και η κλίση προς τα πίσω κατά 42 μοίρες αντίστοιχα. Ο στρόφαλος, όπως σε όλα τα αγωνιστικά της Ducati, γυρίζει με αντίθετη φορά, αντισταθμίζοντας το γυροσκοπικό φαινόμενο που δημιουργούν οι τροχοί, αυξάνοντας παράλληλα την ευελιξία και την ευκολία στις γρήγορες εναλλαγές κλίσεων. Τα κομβία του έχουν offset 70 μοιρών μεταξύ τους δίνοντας διαστήματα ανάφλεξης "twin pulse" –όπως ονομάζει η Ducati τα διαστήματα ανάφλεξης που μοιάζουν περισσότερο με το "big bang" και με το superquadro- στις 0°, 90°, 290° και 380°.

Ο σχεδιασμός του κινητήρα έγινε και με γνώμονα τη χρήση στο δρόμο, γι' αυτό και ο κυβισμός είναι μεγαλύτερος από τον κινητήρα των MotoGP στα 1103 κυβικά, ώστε να αποκτήσει περισσότερη ροπή στις μεσαίες, ενώ η απόδοσή του είναι στους 210 ίππους στις 13.000, ενώ η Ducati ανακοινώνει πως η ροπή του υπερβαίνει τα 12,2 χιλιογραμμόμετρα σε ένα εύρος στροφών από τις 8.750 ως τις 12.250, καθώς η το άνω όριο των στροφών βρίσκεται στις 14.500!

Η διάμετρος των κυλίνδρων ακολουθεί τους κανονισμούς των MotoGP που ορίζει ως μέγιστη διάσταση τα 81mm (πράγμα που σημαίνει ότι η διαδρομή είναι στα 53,5mm, μικρότερη από τα γιαπωνέζικα χιλιάρια superbike παραγωγής), ενώ τα σώματα του ψεκασμού (52mm) έχουν μεταβλητό μήκος αυλών ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή εισαγωγή του αέρα σε όλο το φάσμα των στροφών. Το σχήμα τους είναι οβάλ και το κάθε σώμα διαθέτει δύο μπεκ (ένα πάνω και ένα κάτω από την πεταλούδα). Το φιλτροκούτι έχει χωρητικότητα 12,8 λίτρα, ενώ το συνολικό βάρος του κινητήρα ανέρχεται στα 64,9 κιλά (2,2 κιλά βαρύτερος από τον δικύλινδρο V Superquadro των 1285 κυβικών).

Τα κάρτερ χωρίζονται οριζόντια και οι κύλινδροι έχουν επίστρωση Nicasil, ενώ τα έμβολα διαθέτουν τρία ελατήρια, πράγμα λογικό αν σκεφτούμε ότι προορίζεται και για χρήση στο δρόμο. Οι μπιέλες είναι ατσάλινες με μήκος 101,8mm, η συμπίεση είναι αρκετά υψηλή με λόγο 14:1, ενώ τα κάρτερ είναι ημίξηρα με τέσσερις αντλίες λαδιού.

Το εξάρι κιβώτιο συνεργάζεται με το quickshifter της Ducati σε ανεβάσματα και κατεβάσματα και ο συμπλέκτης διαθέτει έναν προοδευτικό σερβομηχανισμό που λειτουργεί τόσο ως μονόδρομος, αλλά και μειώνει την δύναμη που χρειάζεται να ασκηθεί στους δίσκους κατά την αποσύμπλεξη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μεγάλα διαστήματα service που ανακοίνωσε η Ducati στα 24.000 χιλιόμετρα για τη ρύθμιση των βαλβίδων και κάθε 12.000 χιλιόμετρα για λάδια και τις λοιπές εργασίες συντήρησης και ελέγχου.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Ducati, η έκδοση "R", η οποία θα έχει μικρότερο κυβισμό (στα 1.000 κυβικά προκειμένου να βρίσκεται εντός των ορίων που επιβάλλουν οι κανονισμοί των WSBK) και θα ανεβάζει περισσότερες στροφές (!), βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξης και με αυτή την έκδοση θα συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019. Η παρουσίαση της μοτοσυκλέτας, που θα ονομάζεται Panigale V4 θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου στις 22:00 ώρα Ελλάδος –στην επίσημη παρουσίαση δηλαδή της Ducati την παραμονή της EICMA, και θα μεταδοθεί και μέσω live streaming. Μείνετε συντονισμένοι.

 

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες