Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

EICMA 2021: Honda CBR1000RR-R Fireblade / SP 2022

Στοχευμένες αναβαθμίσεις

Το Fireblade του 2022, ήταν μαζί με το ADV350 τα δύο μοντέλα-σημαιοφόροι, για την παρουσίαση της Honda στην EICMA. Η ναυαρχίδα των superbike της Big-H, μετά από δύο δύσκολα χρόνια για την εμπορική του πορεία, που στιγματίστηκαν από αρκετές και σημαντικές ανακλήσεις, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, με τις αναβαθμίσεις για την γενιά του 2022 να είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένους τομείς.

Ένα από αυτούς είναι η απόδοση τις μεσαίες στροφές, κάτι που δίνει και πλεονέκτημα στις επιταχύνσεις στις εξόδους των στροφών. Οι εισαγωγές, το φιλτροκούτι και το μεσαίο τμήμα της εξάτμισης, έχουν επανασχεδιαστεί προς όφελος της ροπής και της δύναμης στο συγκεκριμένο φάσμα στροφών. Επικουρικά για να ενισχυθεί και η αίσθηση της επιτάχυνσης, το πίσω γρανάζι της τελικής μετάδοσης έχει μεγαλώσει κατά τρία δόντια (τώρα στα 43) για να κοντύνει η μετάδοση και η συνολικές σχέσεις των ταχυτήτων.

Διαφορετικό προγραμματισμό έχει και το traction control (HSTC), μια εξέλιξη στην οποία συμμετείχαν ενεργά και οι αναβάτες του HRC, έτσι ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση της φθοράς του ελαστικού, αλλά και η αίσθηση του γκαζιού στον αναβάτη.

Οι δαγκάνες της Nissin για τα μπροστινά δισκόφρενα απέκτησαν νέο υλικό και φιρνίρισμα για τα έμβολά τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως η απόδοση και η αίσθηση θα παραμείνει σταθερή ακόμη και σε αγωνιστικούς ρυθμούς οδήγησης.

Από την άλλη μεριά, το πλαίσιο, το ψαλίδι, οι αναρτήσεις της Showa, η IMU έξι αξόνων και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σταμπιλιζατέρ (HESD) έχουν παραμείνει ίδια. Αντίστοιχα ανεπηρέαστο έχει μείνει και το φαίρινγκ, όπως και η TFT οθόνη μέσω της οποίας μπορεί να χειριστεί όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που διαθέτει η μοτοσυκλέτα.

Η έκδοση SP διαθέτει τις ίδιες ακριβώς αλλαγές και αναβαθμίσεις, αλλά οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις της προέρχονται από την Öhlins, ενώ τα φρένα (εμπρός-πίσω) ανήκουν στην Brembo. Για το 2022 όμως προστέθηκε μια καινούργια χρωματική επιλογή για την έκδοση SP, η περιορισμένης παραγωγής Fireblade SP 30th Anniversary, ως φόρος τιμής στο πρώτο Fireblade που παρουσιάστηκε πριν από ακριβώς 30 χρόνια, με τον Baba-san, το σχεδιαστή εκείνης της μοτοσυκλέτας, να ανεβαίνει στην σκηνή της παρουσίασης της Honda, φέρνοντας μνήμες σε μας τους παλαιότερους για τον άνθρωπο που άλλαξε εντελώς την πορεία των superbikes…