EICMA 2021: Honda CBR1000RR-R Fireblade / SP 2022

Στοχευμένες αναβαθμίσεις
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/11/2021

Το Fireblade του 2022, ήταν μαζί με το ADV350 τα δύο μοντέλα-σημαιοφόροι, για την παρουσίαση της Honda στην EICMA. Η ναυαρχίδα των superbike της Big-H, μετά από δύο δύσκολα χρόνια για την εμπορική του πορεία, που στιγματίστηκαν από αρκετές και σημαντικές ανακλήσεις, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, με τις αναβαθμίσεις για την γενιά του 2022 να είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένους τομείς.

Ένα από αυτούς είναι η απόδοση τις μεσαίες στροφές, κάτι που δίνει και πλεονέκτημα στις επιταχύνσεις στις εξόδους των στροφών. Οι εισαγωγές, το φιλτροκούτι και το μεσαίο τμήμα της εξάτμισης, έχουν επανασχεδιαστεί προς όφελος της ροπής και της δύναμης στο συγκεκριμένο φάσμα στροφών. Επικουρικά για να ενισχυθεί και η αίσθηση της επιτάχυνσης, το πίσω γρανάζι της τελικής μετάδοσης έχει μεγαλώσει κατά τρία δόντια (τώρα στα 43) για να κοντύνει η μετάδοση και η συνολικές σχέσεις των ταχυτήτων.

Διαφορετικό προγραμματισμό έχει και το traction control (HSTC), μια εξέλιξη στην οποία συμμετείχαν ενεργά και οι αναβάτες του HRC, έτσι ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση της φθοράς του ελαστικού, αλλά και η αίσθηση του γκαζιού στον αναβάτη.

Οι δαγκάνες της Nissin για τα μπροστινά δισκόφρενα απέκτησαν νέο υλικό και φιρνίρισμα για τα έμβολά τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως η απόδοση και η αίσθηση θα παραμείνει σταθερή ακόμη και σε αγωνιστικούς ρυθμούς οδήγησης.

Από την άλλη μεριά, το πλαίσιο, το ψαλίδι, οι αναρτήσεις της Showa, η IMU έξι αξόνων και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σταμπιλιζατέρ (HESD) έχουν παραμείνει ίδια. Αντίστοιχα ανεπηρέαστο έχει μείνει και το φαίρινγκ, όπως και η TFT οθόνη μέσω της οποίας μπορεί να χειριστεί όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που διαθέτει η μοτοσυκλέτα.

Η έκδοση SP διαθέτει τις ίδιες ακριβώς αλλαγές και αναβαθμίσεις, αλλά οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις της προέρχονται από την Öhlins, ενώ τα φρένα (εμπρός-πίσω) ανήκουν στην Brembo. Για το 2022 όμως προστέθηκε μια καινούργια χρωματική επιλογή για την έκδοση SP, η περιορισμένης παραγωγής Fireblade SP 30th Anniversary, ως φόρος τιμής στο πρώτο Fireblade που παρουσιάστηκε πριν από ακριβώς 30 χρόνια, με τον Baba-san, το σχεδιαστή εκείνης της μοτοσυκλέτας, να ανεβαίνει στην σκηνή της παρουσίασης της Honda, φέρνοντας μνήμες σε μας τους παλαιότερους για τον άνθρωπο που άλλαξε εντελώς την πορεία των superbikes…

 

Suzuki GSX-8T και GSX-8TT 2026: Τα ρετρό naked του Hamamatsu με βάση το GSX-8S

Εμπνευσμένες από τα 70s-80s με αναφορές στην GS1000S - Τέλος Αυγούστου στην ελληνική αγορά! [Gallery-Video]
Suzuki GSX-8T και GSX-8TT 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/7/2025

H Suzuki ήταν πιστή στο ραντεβού της και παρουσίασε τις GSX-8T και GSX-8TT με τη νεορετρό σχεδίαση και τα μηχανικά μέρη του εξαιρετικού σε συμπεριφορά GSX-8S.

Η Suzuki φέρνει στην αγορά τις GSX-8T και GSX-8TT για να εκμεταλλευτεί και αυτή την πλούσια κληρονομιά της με δύο μοτοσυκλέτες που η αλήθεια είναι ότι απουσίαζαν από την γκάμα της, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μέχρι σήμερα το SV650, το οποίο θεωρείται πλέον ρετρό σχεδίασης.

Η Suzuki αναφέρει ότι η σχεδίαση των μοτοσυκλετών της έγινε αρχικά στην Ιταλία και τελειοποιήθηκε στην Ιαπωνία με τις δύο μοτοσυκλέτες να πλησιάζουν αισθητικά περισσότερο προς το νεορετρό παρά στο κλασικό.

Suzuki GSX-8T και GSX-8TT 2026

Όλα τα λεφτά είναι η έκδοση GSX-8TT με το μικρό φαίρινγκ-μάσκα που αντλεί σχεδιαστικά έμπνευση από εκείνο της GS1000S. Έναντι του GSX-8S το νέο ρεζερβουάρ ανεβάζει τη χωρητικότητα από τα 14 στα 16,5 λίτρα και έτσι ανεβαίνει σημαντικά και η αυτονομία της μοτοσυκλέτας που έχει μεταξόνιο στα 1.465 χλστ. κάστερ στις 25 μοίρες και ίχνος στα 104 χλστ. 

Το πλάτος είναι 775 χλστ. με το ύψος της σέλας, με την χαρακτηριστική επένδυση, να βρίσκεται στα 810 χλστ. για την ΤΤ και στα 815 για την Τ. Τις δύο εκδόσεις τις χωρίζουν μόλις δύο κιλά με την T να ζυγίζει 201 κιλά πλήρης υγρών και την ΤΤ 203 κιλά που εκτός από το μπικίνι φαίρινγκ έχει επίσης και αεροδυναμική καρίνα. 

Η σέλα και η ουρά, το ντεπόζιτο, το τιμόνι και οι καθρέπτες που βρίσκονται στην άκρη του γκριπ, μαζί με τα διαφορετικά φωτιστικά σώματα αλλά και τα πλαϊνά καλύμματα του ψυγείου είναι αυτά που διαχωρίζουν τις δύο μοτοσυκλέτες από την GSX-8S.

Αλλαγές δεν παρατηρούνται στην απόδοση του εν σειρά δικύλινδρου των 776 κ.εκ. με τον στρόφαλο των 270 μοιρών και τον αντικραδασμικό άξονα που αποδίδει 82 ίππους και 7,95 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 8.500 και 6.800 σ.α.λ. αντίστοιχα. Ακόμη και η εξάτμιση παραμένει ως είχε και μόνο το κάλυμμα της απόληξης φαίνεται να είναι διαφορετικό.

Οι αναρτήσεις παραμένουν της KYB, ενώ ίδιο είναι και το σύστημα πέδησης με δίσκους 310 χλστ. εμπρός -240 ο πίσω- με 4πίστονες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης της Nissin. Παραμένει επίσης το ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα traction control όπως και οι τρεις χαρτογραφήσεις του κινητήρα, μαζί με το στάνταρ quickshifter. 

Suzuki GSX-8T και GSX-8TT 2026

Στάνταρ είναι και η θύρα USB που προσφέρει και ταχεία φόρτιση, όπως επίσης και τα συστήματα της Suzuki που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του αναβάτη: το σύστημα της μίζας όπου πατάς μία φορά το μπουτόν και αυτή γυρνάει μέχρι να πάρει μπροστά το μοτέρ αλλά και το low RPM assist που ανεβάζει ελαφρώς τις στροφές από το ρελαντί όταν απελευθερώνεται η μανέτα του συμπλέκτη. 

Η Suzuki κάνει επίσης λόγο για την τοποθέτηση μια νέας ελαφρύτερης και πιο ανθεκτικής μπαταρίας που εξελίχθηκε από την Eliiy Power και έχει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις συμβατικές, ωστόσο δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για μπαταρία ιόντων λιθίου.

Στην ελληνική αγορά οι GSX-8T και GSX-8TT αναμένονται στα τέλη Αυγούστου με την αντιπροσωπεία να έχει τότε ετοιμοπαράδοτα μοντέλα, ενώ, όπως είδαμε να γίνεται και με τα DR-Z4/S, θα δοθεί μάχη και σε αυτή την περίπτωση ώστε να έχουμε και σε αυτή την περίπτωση από τις χαμηλότερες τιμές -αν όχι την χαμηλότερες- στην Ευρώπη.