EICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Η Gold Edition ξεχωρίζει για τα αναβαθμισμένα περιφερειακά της
motomagEICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/11/2023

Η πορτογαλική εταιρεία AJP, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με τα off-road και supermoto μοντέλα, παρουσίασε στην EICMA 2023 την αναβαθμισμένη στα σημεία PR7, αλλά και την Gold Edition του Rally μοντέλου της, η οποία ξεχωρίζει για τα υψηλής ποιότητας περιφερειακά και θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό.

Όταν στην EICMA 2016 η AJP παρουσίασε το PR7, τράβηξε τα βλέμματα του κοινού. Αποτελεί ένα από τα πιο πιστά δείγματα της rally-raid φιλοσοφίας σχεδιασμού, με τον σχεδιασμό του να θυμίζει εργοστασιακές μοτοσυκλέτες του Dakar και ο ήχος του μονοκύλινδρου να προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη πιστότητα -λόγω των αποκλειστικά μονοκύλινδρων πλέον rally bikes στις μεγάλες διοργανώσεις.

EICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Για το 2023, η AJP προχώρησε σε μία συντηρητική ανανέωση στα γραφικά αλλά και την εργονομία της θέσης οδήγησης, τοποθετώντας τα μαρσπιέ σε νέα θέση. Ο εξοπλισμός του PR7 έρχεται από το πάνω ράφι, με τους περισσότερους κατασκευαστές να είναι από την Ευρώπη. Έτσι, στις πολυριθμιζόμενες αναρτήσεις βρίσκουμε τη Sachs με ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω. Η διαδρομή αγγίζει τα 300 και 280 χιλιοστά, αντίστοιχα. Τον τομέα της πέδησης αναλαμβάνει η ιταλική Brembo, ενώ το μόνο μη ευρωπαϊκό στοιχεία είναι η έγχρωμη οθόνη-tablet που προέρχεται από την νοτιοκορεατική Samsung.

Με την μόδα της rally-raid εμφάνισης να γνωρίζει ολοένα αυξανόμενη αποδοχή στις on-off μοτοσυκλέτες, αλλά και των εκδόσεων περιορισμένης παραγωγής, η AJP αποφάσισε για το 2024 να συνδυάσει αυτές τις δύο μόδες, παρουσιάζοντας την Gold Edition του μονοκύλινδρου μοντέλου της. Ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 650 κυβικών που προέρχεται από την SWM, που με την σειρά της τον απέκτησε από την Husqvarna, παραμένει ως είχε με την απόδοση των 48 hp και των 5,7 χιλιογραμμόμετρων να μένει ως έχει. Επιλέγοντας το power kit από τον κατάλογο των εξτρά εξοπλισμό η απόδοση μπορεί να αυξηθεί στους 64 ίππους και τα 7 χιλιογραμμόμετρα ροπής. Αν και η εταιρεία δεν ανακοινώνει κάποια διαφορά στην απόδοση, όμως, το νέο τελικό που έρχεται από την Doma Racing ίσως να δημιουργεί μία μικρή διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων.

EICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οπτικά η έκδοση Gold ξεχωρίζει από τη βασική λόγω των χρυσών πολυρυθμιζόμενων αναρτήσεων της Ohlins, με το πιρούνι να έχει δεχθεί χρυσή ανοδίωση, όπως συμβαίνει και με τα στεφάνια των τροχών. Το μονό αμορτισέρ πίσω, ανεβαίνει πλέον στα 300 χιλιοστά διαδρομής, σε σχέση με τα 280 της βασικής έκδοσης. Τα φρένα δεν φαίνεται να έχουν κάποια αλλαγή, με την Brembo να κάνει και εδώ την εμφάνισή της.

Το χρώμα που έχει επιλεχθεί αποκλειστικά για την Gold Edition είναι ένας συνδυασμός μαύρου και χρυσού, ο οποίος ταιριάζει με το χρυσό που έχει πάνω της η μοτοσυκλέτα. Τα κέντρα των τροχών έχουν και αυτά βαφτεί σε μαύρο χρώμα, σε αντίθεση με το κόκκινο στην βασική έκδοση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε πόσα αντίτυπα θα παραχθεί η Gold Edition, που σημαίνει ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι προπαραγγελίες. Όσο για την τιμή της, ούτε αυτή έχει ακόμη ανακοινωθεί, όμως αναμένεται να μην ξεφεύγει πολύ πάνω από της βασικής έκδοσης.

EICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής

EICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ετικέτες

Νέο Beta XTrainer 200 2Τ και αναβαθμισμένος εξοπλισμός στο 300 2Τ

Μεγαλώνει η οικογένεια δίχρονων enduro
beta xtrainer 200 2t
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/6/2026

Η σειρά των XTrainer μοντέλων δημιουργήθηκε με το μοντέλο 300 κυβικών για να φέρει μια επιπλέον επιλογή που απευθύνεται στον ερασιτέχνη, στον χομπίστα που δεν έχει απαραιτήτως ανάγκη τα πιο εστιασμένα σε αγωνιστική χρήση RR, RR Race και RR X-Pro.

Στη γκάμα του 2027 η ιταλική εταιρεία προσθέτει ένα νέο μοντέλο, το XTrainer 200 2T που έχει εξελιχθεί πάνω στον κινητήρα των ανάλογων RR.

Beta XTrainer 200 2T

Η Beta ενσωμάτωσε στη σειρά XTrainer μερικές αλλαγές για τον επόμενο χρόνο που είναι κοινές στα μοντέλα 200 και 300 κυβικών. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Νέος προβολέας και μάσκα,
  • Επανασχεδιασμένος οδηγός αλυσίδας,
  • Επανασχεδιασμένο προστατευτικό γραναζιού τελικής μετάδοσης,
  • Νέα γραφικά και χρώματα,
  • Μαύρο πλαίσιο, για πρώτη φορά στα μοντέλα XTrainer,
  • Νέα πίσω δισκόπλακα 240 mm με κυματιστό προφίλ.
Beta XTrainer 200 2T

Το νέο XTrainer 200 2Τ εισάγεται στη γκάμα προκειμένου να εξυπηρετήσει αναβάτες που βρίσκουν το 300 πολύ ψηλό και δυνατό, φέρνοντας χαμηλότερο ύψος σέλας, κατά 20 mm συγκριτικά με τα RR, καθώς και ηλεκτρική μίζα.

Beta XTrainer 200 2T

Ο κινητήρας του XTrainer 200 έχει υποστεί αρκετές αλλαγές από την RR αφετηρία του προκειμένου να προσαρμόσει την απόδοσή του ως ένα φιλικό μοντέλο για εισαγωγή στο enduro:

  • Νέα εξάτμιση, σχεδιασμένη για περισσότερη ροπή χαμηλά,
  • Νέα κεφαλή με διαφορετικό σχήμα για τον θάλαμο καύσης, επίσης για να τονωθεί η απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές,
  • Νέο πιστόνι με μακρύτερες φούστες,
  • Μαλακότερα ελατήρια συμπλέκτη για ελαφρύτερη αίσθηση στο χέρι,
  • Αναθεωρημένη θυρίδα εξαγωγής για ενίσχυση της ροπής και ομαλότερες εκκινήσεις,
  • Νέα χαρτογράφηση ανάφλεξης για να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες αλλαγές στον κινητήρα,
  • Επανασχεδιασμένη εξάτμιση προερχόμενη από το 300άρι XTrainer,
  • Επανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα στο φιλτροκούτι, επίσης για να ταιριάξει με τις αλλαγές στον κινητήρα.
  • Ηλεκτρικό βεντιλατέρ για το ψυγείο, όπως και στο 300.
Beta XTrainer 200 2T

Το πλαίσιο του XTrainer 200 2Τ βασίζεται σε αυτό το 300, τροποποιημένο καταλλήλως για την απόδοση και την κατανομή βάρους του νέου μοντέλου.

Τα νέα Beta XTrainer 200 και 300 2Τ του 2027 είναι διαθέσιμα στο δίκτυο της εταιρείας από τα μέσα του Ιούνη 2026.

Ετικέτες