EICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Η Gold Edition ξεχωρίζει για τα αναβαθμισμένα περιφερειακά της
motomagEICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/11/2023

Η πορτογαλική εταιρεία AJP, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με τα off-road και supermoto μοντέλα, παρουσίασε στην EICMA 2023 την αναβαθμισμένη στα σημεία PR7, αλλά και την Gold Edition του Rally μοντέλου της, η οποία ξεχωρίζει για τα υψηλής ποιότητας περιφερειακά και θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό.

Όταν στην EICMA 2016 η AJP παρουσίασε το PR7, τράβηξε τα βλέμματα του κοινού. Αποτελεί ένα από τα πιο πιστά δείγματα της rally-raid φιλοσοφίας σχεδιασμού, με τον σχεδιασμό του να θυμίζει εργοστασιακές μοτοσυκλέτες του Dakar και ο ήχος του μονοκύλινδρου να προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη πιστότητα -λόγω των αποκλειστικά μονοκύλινδρων πλέον rally bikes στις μεγάλες διοργανώσεις.

EICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Για το 2023, η AJP προχώρησε σε μία συντηρητική ανανέωση στα γραφικά αλλά και την εργονομία της θέσης οδήγησης, τοποθετώντας τα μαρσπιέ σε νέα θέση. Ο εξοπλισμός του PR7 έρχεται από το πάνω ράφι, με τους περισσότερους κατασκευαστές να είναι από την Ευρώπη. Έτσι, στις πολυριθμιζόμενες αναρτήσεις βρίσκουμε τη Sachs με ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω. Η διαδρομή αγγίζει τα 300 και 280 χιλιοστά, αντίστοιχα. Τον τομέα της πέδησης αναλαμβάνει η ιταλική Brembo, ενώ το μόνο μη ευρωπαϊκό στοιχεία είναι η έγχρωμη οθόνη-tablet που προέρχεται από την νοτιοκορεατική Samsung.

Με την μόδα της rally-raid εμφάνισης να γνωρίζει ολοένα αυξανόμενη αποδοχή στις on-off μοτοσυκλέτες, αλλά και των εκδόσεων περιορισμένης παραγωγής, η AJP αποφάσισε για το 2024 να συνδυάσει αυτές τις δύο μόδες, παρουσιάζοντας την Gold Edition του μονοκύλινδρου μοντέλου της. Ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 650 κυβικών που προέρχεται από την SWM, που με την σειρά της τον απέκτησε από την Husqvarna, παραμένει ως είχε με την απόδοση των 48 hp και των 5,7 χιλιογραμμόμετρων να μένει ως έχει. Επιλέγοντας το power kit από τον κατάλογο των εξτρά εξοπλισμό η απόδοση μπορεί να αυξηθεί στους 64 ίππους και τα 7 χιλιογραμμόμετρα ροπής. Αν και η εταιρεία δεν ανακοινώνει κάποια διαφορά στην απόδοση, όμως, το νέο τελικό που έρχεται από την Doma Racing ίσως να δημιουργεί μία μικρή διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων.

EICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οπτικά η έκδοση Gold ξεχωρίζει από τη βασική λόγω των χρυσών πολυρυθμιζόμενων αναρτήσεων της Ohlins, με το πιρούνι να έχει δεχθεί χρυσή ανοδίωση, όπως συμβαίνει και με τα στεφάνια των τροχών. Το μονό αμορτισέρ πίσω, ανεβαίνει πλέον στα 300 χιλιοστά διαδρομής, σε σχέση με τα 280 της βασικής έκδοσης. Τα φρένα δεν φαίνεται να έχουν κάποια αλλαγή, με την Brembo να κάνει και εδώ την εμφάνισή της.

Το χρώμα που έχει επιλεχθεί αποκλειστικά για την Gold Edition είναι ένας συνδυασμός μαύρου και χρυσού, ο οποίος ταιριάζει με το χρυσό που έχει πάνω της η μοτοσυκλέτα. Τα κέντρα των τροχών έχουν και αυτά βαφτεί σε μαύρο χρώμα, σε αντίθεση με το κόκκινο στην βασική έκδοση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε πόσα αντίτυπα θα παραχθεί η Gold Edition, που σημαίνει ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι προπαραγγελίες. Όσο για την τιμή της, ούτε αυτή έχει ακόμη ανακοινωθεί, όμως αναμένεται να μην ξεφεύγει πολύ πάνω από της βασικής έκδοσης.

EICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής

EICMA 2023: AJP PR7 – Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ετικέτες

EICMA: Zontes 2κύλινδρη σειρά σκούτερ 552 - Με δίπλωμα Α2 τελικά και 47 ίππους

4 μοντέλα με μπροστάρη το crossover 552G, όλα με αλουμινένιο πλαίσιο - Μόλις 185 κιλά το ελαφρύτερο όλων 552H
EICMA 2026 Zontes 552G, 552Z, 552S, 552H
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/11/2026

Στο Μιλάνο η Zontes είχε φυσικά και τα δικύλινδρα σκούτερ της σειράς 552 που είδαμε για πρώτη φορά πέρσι και αναμένουμε το πρώτο από αυτά στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος του έτους.

Όλα τα δικύλινδρα σκούτερ της σειράς 552 χρησιμοποιούν την ίδια βάση αναφορικά με το κινητήρα και το αλουμινένιο πλαίσιό τους. Ο δικύλινδρος εν σειρά κρατήθηκε τελικά κάτω από τα 50 άλογα για τις ευρωπαϊκές εκδόσεις των σκούτερ της Zontes, μια συνειδητή κίνηση από την κινέζικη εταιρεία ώστε τα μοντέλα της να είναι προσβάσιμα και από αναβάτες που έχουν στα χέρια τους δίπλωμα κατηγορίας Α2. Με λόγο συμπίεσης 11:1, ο κινητήρας αποδίδει 47 ίππους από 531 κ.εκ. και 5,71 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.250 και 5.500 σ.α.λ. αντίστοιχα.

EICMA 2026 Zontes 552G, 552Z, 552S, 552H
552G

 

Ο κινητήρας με το ride-by-wire γκάζι χρησιμοποιεί και αντικραδασμικό άξονα για να μειώσει τους ενοχλητικούς κραδασμούς που θα μπορούσαν να φτάσουν στον αναβάτη, ενώ το πιστόνι του είναι σφυρήλατο και οι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο κύλινδροι έχουν κεραμική επίστρωση με στόχο την αύξηση της αντοχής αλλά και την καλύτερη διαχείριση της θερμότητας αναφορικά με την απαγωγής της. Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος σταθερά πάνω στο πλαίσιο, ωστόσο η μετάδοση αποτελεί μέρος του ψαλιδιού -όπως έκανε και η Yamaha με το RW350- με τον ιμάντα της να είναι σε μπάνιο λαδιού. Έτσι έχουμε καλύτερη κατανομή των μαζών έναντι των συμβατικών σκούτερ με τα 552 να βρίσκονται σαφώς πιο κοντά σε αυτή το σημείο σε μοντέλα όπως το Yamaha TMAX.

Για την επιβράδυνση το κύριο έργο το αναλαμβάνουν 4πίστονες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης που συνδυάζονται με δίσκους διαμέτρου 265 χλστ. (276 στο 552G) και πίσω δίσκο ίδιας διαμέτρου. Στις αναρτήσεις βλέπουμε ανεστραμμένο πιρούνι και μονό αμορτισέρ με το πρώτο να έχει διαδρομή στα 120 χλστ. (140 στο 552G) και το δεύτερο 45 χλστ. (49 στα 552Τ-Z/S και 54 στο crossover -θα μάθουμε σε δεύτερο χρόνο τι διαδρομή τροχού δίνουν).

EICMA 2026 Zontes 552G, 552Z, 552S, 552H
552H

 

Ο κοινός εξοπλισμός όλων των 552 είναι αναμενόμενα πλούσιος και περιλαμβάνει ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, traction control, διπλοκάναλο ABS, TPMS σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, ηλεκτρικά ανοιγόμενη τάπα ρεζερβουάρ, θερμαινόμενα γκριπ και θερμαινόμενη σέλα, δύο χαρτογραφήσεις για τον κινητήρα, τεχνολογία NFC που επιτρέπει την ενεργοποίηση του σκούτερ και μέσω smartphone. Στο 552G βλέπουμε επιπλέον ατσάλινα προστατευτικά κάγκελα, όπως και αλουμινένιες προστασίες για τον κινητήρα και το ψαλίδι.

Στους τροχούς, το 552Η, το πιο σπορ και ελαφρύ από όλες τις εκδόσεις, έχει χυτές ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών εμπρός και πίσω με ελαστικά 120/70 και 160/60 εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Παράλληλα το βάρος του βρίσκεται στα 185 κιλά πλήρες υγρών, ένα νούμερο εντυπωσιακά χαμηλό για τα δεδομένα των maxi σκούτερ το οποίο και θα διασταυρώσουμε στις ζυγαριές ακριβείας του ΜΟΤΟ. Για αυτό το σκούτερ η Zontes δίνει κατανάλωση 4,3 λτ./100 χλμ. και ύψος σέλας στα 760 χλστ.

EICMA 2026 Zontes 552G, 552Z, 552S, 552H
552S

 

Ακολουθούν τα 552Z και 552S τα οποία αλλάζουν τον εμπρός τροχό τους με 17άρη και έρχονται έτσι πιο κοντά στα πρότυπα των μοτοσυκλετών, με τα ελαστικά να παραμένουν στις ίδιες διαστάσεις με του H. Για το Z το βάρος ανεβαίνει στα 205 κιλά, πλήρες υγρών, όσο και για το S, με τις διαφορές μεταξύ τους να είναι κυρίως αισθητικής φύσεως. Και τα δύο φροντίζουν περισσότερο για την άνεση του αναβάτη και του συνεπιβάτη, ενώ το S δείχνει να προσφέρει λίγο καλύτερη κάλυψη από τον αέρα. Το Z και το S έχουν το ίδιο ύψος σέλας στα 770 χλστ. και ίδια επίσημη κατανάλωση στα 4,3 λτ./100 χλμ.

Το μοντέλο που θα έχει λογικά και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά, αν κρίνουμε από την πορεία του μονοκύλινδρου G368 αλλά και τη γενικότερη φρενίτιδα που επικρατεί για τα crossover/adventure σκούτερ είναι το 552G. Είναι το βαρύτερο από όλα καθώς ζυγίζει επίσημα 215 κιλά και είναι το μόνο που έχει προβολείς ομίχλης και ακτινωτούς τροχούς, με τον εμπρός να έχει διάμετρο 17 ίντσες για τη ζάντα του όσο και του μικρότερου αδερφού. Έχει παράλληλα και την ψηλότερη σέλα από τα τέσσερα, η απόσταση της όμως παραμένει λογική στα 780 χλστ., αλλά και τις μεγαλύτερες διαδρομές για τις αναρτήσεις του. Και εδώ η επίσημη κατανάλωση δεν αλλάζει, στα 4,3 λτ./100 χλστ., ούτε το ρεζερβουάρ των 16 λίτρων, το οποίο προσφέρει αυτονομία 350+ χιλιομέτρων.

EICMA 2026 Zontes 552G, 552Z, 552S, 552H
552Z

 

Ετικέτες