EICMA 2023: Segway Super Villain - Ακραίο τετρακύλινδρο sport SSV με 240hp και με υβριδική έκδοση 330hp!

Αντίπαλος των Can-Am Maverick R, Polaris RZR Turbo R και Yamaha YXZ1000R
Segway Super Villain
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/11/2023

Εν αρχή ήταν ο… Κακός (Villain), το πρώτο sport Side by Side όχημα της κινεζικής Segway Powersports με κινητήρα 1.000 κ.εκ. και 105 hp. Τώρα όμως η εταιρεία τραβάει το σχοινί στα άκρα με τον Σούπερ Κακό (Super Villain), ένα θηριώδες σπορ τετράροδο, με υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 2.000 κ.εκ., απόδοσης 240 hp, και με υβριδική έκδοση που ανεβάζει τη δύναμη στους 330 ίππους!

Σε μια κατηγορία την οποία “λυμαίνονται” μια καναδέζικη εταιρεία (Can-Am), μια αμερικάνικη (Polaris), και μια ιαπωνική (Yamaha), μπαίνει τώρα… με φόρα και μια κινέζικη (Segway) με το Super Villain. Μιλάμε για τα απολύτως κορυφαία sport Side by Side οχήματα, τα οποία συμμετέχουν σε αγώνες ράλι όπως το Dakar, και συνδυάζουν τεράστιες διαδρομές αναρτήσεων, φουτουριστικό design, κορυφαία τεχνολογία και θηριώδεις ιπποδυνάμεις -μην ξεχάσουμε και τις υψηλότατες τιμές αγοράς τους.

Μέχρι πρότινος, η νεότευκτη Segway Powersports, που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από τον Όμιλο Σαρακάκη, είχε στη γκάμα της το ATV Snarler -που έχουμε δοκιμάσει και στο ΜΟΤΟ- και το Utility SSV Fugleman και το sport SSV Villain.

Segway Super Villain

Το Super Villain του 2024 θα διατίθεται σε δυο εκδόσεις, μια υπερτροφοδοτούμενη βενζινοκίνητη 240 hp και επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 5 δευτερόλεπτα, και μια υβριδική με συνολική απόδοση 330 hp, 58 kgm ροπή και επιτάχυνση 0-100 χλμ.ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα!

Segway Super Villain

Η εταιρεία δεν αναφέρει ποιος κατασκευάζει τον κινητήρα του Super Villain, στη μετάδοση έχουμε ένα κιβώτιο 6 σχέσεων με τις αλλαγές να γίνονται με paddles στο τιμόνι, ενώ υπάρχει και η επιλογή για αυτόματες αλλαγές.

Segway Super Villain

Το υβριδικό Super Villain SX2.0T είναι το πρώτο υβριδικό SSV μαζικής παραγωγής, και το πρώτο sport SSV που ξεπερνά το φράγμα των 300 ίππων.

Segway Super Villain

Η σιλουέτα του Super Villain τώρα είναι μεν αρκούντως σπορ, ξενίζει όμως το ψηλό ύψος του οχήματος, ειδικά αν το συγκρίνουμε με το Maverick, κάτι που θα μπορούσε να το κάνει ασταθές σε ακραία αγωνιστική οδήγηση.

Segway Super Villain

Στον εξοπλισμό του Σούπερ Κακού περιλαμβάνονται αναρτήσεις μεγάλων διαδρομών K-man 3.0 (508 mm και 533 mm εμπρός και πίσω), μπλοκέ διαφορικό, μεγάλη Touchscreen TFT οθόνη οργάνων 10,4 ιντσών, με συνδεσιμότητα, 3 Riding Modes (Normal, Racing, και Climbing), προγραμματιζόμενο EPS, ελάχιστη απόσταση από το έδαφος 370 mm, αλουμινένιες beadlock ζάντες 15 ιντσών, 4 δισκόφρενα, εργονομικά ρυθμιζόμενα καθίσματα με ζώνες ασφαλείας 6 σημείων, roll-bar, εργάτη με δυνατότητα έλξης 2 τόνων, κ.α.

Segway Super Villain

Το βάρος ανακοινώνεται στα 1.449 κιλά, με το ρεζερβουάρ να έχει χωρητικότητα 45 λίτρων, ενώ για την ώρα τουλάχιστον το όχημα θα κυκλοφορεί σε έκδοση 2 ατόμων και μόνο

Ετικέτες

Moto Guzzi – Νέα εμφάνιση της μικρής κλασικής με τον δικύλινδρο 457 της Aprilia

Έναν χρόνο μετά την τελευταία της θέαση, η μοτοσυκλέτα που αφήνει πίσω τους εγκάρσιους V2 της Moto Guzzi συνεχίζει να εξελίσσεται
Moto Guzzi 457
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Το Καλοκαίρι του 2025 είχαμε συναντήσει φωτογραφίες από μια μοτοσυκλέτα που φερόταν να είναι μελλοντικό μοντέλο της Moto Guzzi σε δοκιμές εξέλιξης στον δρόμο. Το περίεργο της υπόθεσης αφορούσε στον κινητήρα, καθώς εκεί είδαμε τον νέο δικύλινδρο της Aprilia από τη γκάμα των 457.

Από το 1965, όταν ο Giulio Cesare Carcano σχεδίασε τον πρώτο εγκάρσια τοποθετημένο V2 90 μοιρών, οι μοτοσυκλέτες της Moto Guzzi είχαν ως αδιάψευστο χαρακτηριστικό αυτόν τον κινητήρα, κάτι που προφανώς θα αλλάξει στο κοντινό μέλλον. Η ανάπτυξη της Moto Guzzi είναι εδώ και πολλά χρόνια συνυφασμένη με τον Όμιλο Piaggio στον οποίο ανήκει και ένας τρόπος για να μεγαλώσει η γκάμα της είναι να φορέσει κινητήρες από άλλες μάρκες του, όπως η Aprilia. Εν προκειμένω, φαίνεται πως η Ιταλοί θέλουν να μπουν στο δημοφιλές παιχνίδι των ρετρό μοτοσυκλετών και ακούγεται λογικότερο να το κάνουν με τη Moto Guzzi, παρά με την Aprilia.

moto guzzi 457

Ταυτόχρονα, αυτή μπορεί να είναι μια αναζωογονητική εξέλιξη για τη Moto Guzzi, καθώς έτσι θα αποκτήσει εκπροσώπηση σε μια γωνιά μικρότερων κυβισμών της αγοράς από την οποία απείχε στη σύγχρονη εποχή της, όταν ο μικρότερος κινητήρας που έχει φτιάξει τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο V2 744cc των Breva, Nevada, V7 κ.ο.κ.

Με τον δικύλινδρο σε σειρά της Aprilia η Moto Guzzi θα βρεθεί σύντομα με μια μοτοσυκλέτα που, όπως φαίνεται, θα έχει κλασική εμφάνιση σε συνδυασμό με σύγχρονες ικανότητες. Θα είναι επίσης μια ηχηρή απόκλιση από την πάγια τακτική της εταιρείας να χρησιμοποιεί άξονα στην τελική μετάδοση των μοτοσυκλετών της, καθώς εδώ ο δικύλινδρος έχει φτιαχτεί για αλυσίδα και γρανάζια.

moto guzzi 457

Συγκρίνοντας τις τελευταίες φωτογραφίες που μας έρχονται από τον διεθνή Τύπο δίπλα σε αυτές που είχαν διαρρεύσει το περσινό Καλοκαίρι, βλέπουμε πως η μοτοσυκλέτα έχει μερικές αλλαγές. Το μπροστινό φρένο ανατίθεται σε μια ακτινική δαγκάνα της ByBre (θυγατρικής της Brembo), κάτι που πιθανώς υπονοεί πως η μοτοσυκλέτα θα κατασκευάζεται στην Ινδία, ενώ έχουμε νέα εξωτερικά καπάκια στον κινητήρα.

Στις εικόνες του περασμένου Αυγούστου ο κινητήρας ήταν πρακτικά ολόιδιος όπως τον χρησιμοποιεί η Aprilia στα δικά της μοντέλα, ωστόσο στις νέες φωτογραφίες τα πλαϊνά καπάκια είναι νέα και διαφορετικά από πριν, δείγμα πως η αισθητική έχει διαμορφωθεί ώστε η μικρή Moto Guzzi να αποκτήσει έναν πιο ξεχωριστό χαρακτήρα.

moto guzzi 457

Τα χρυσά καλάμια του πιρουνιού επίσης έχουν αντικατασταθεί από μαύρα, ενώ και ο προβολέας έχει αλλάξει, από τον απλό στρογγυλό των περσινών εικόνων σε έναν νέο που λογικά κρύβει στο κέντρο του τον αετό της Moto Guzzi, κατά το τρέχον μοτίβο που χαρακτηρίζει την εταιρεία στα υπάρχοντα μοντέλα της.

Όλα τα παραπάνω συνάδουν προς το ότι η εξελικτική διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ και το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα φαίνεται στις νέες φωτογραφίες να είναι πιο πολύ καμουφλαρισμένη απ’ όσο πέρυσι μάλλον συνηγορεί στο ότι κάτω από τις μαύρες αυτοκόλλητες ταινίες κρύβεται η τελική εμφάνιση του μοντέλου.

Αυτά σημαίνουν πως κατά πάσα πιθανότητα η μοτοσυκλέτα που προς το παρόν παραμένει αβάπτιστη – επισήμως τουλάχιστον – ετοιμάζεται για την ερχόμενη EICMA σε 4,5 μήνες για να κυκλοφορήσει ως μοντέλο 2027.

Ετικέτες