EICMA 2024: KYMCO AK 575 Premium - Αύξηση κυβισμού και ροπής

Και νέο IPS Panel στην οθόνη για καλύτερη αντίθεση στις ενδείξεις
KYMCO AK 575 Premium
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/11/2024

Ήρθε η Euro 5+ ώρα και για το μέγιστο GT scooter της KYMCO, με το AK να αντισταθμίζει τις επιπτώσεις των Euro5+ προδιαγραφών με μικρή αύξηση κυβισμού για να φτάσει τα 574,2 κ.εκ., ώστε να μη χάσει επιδόσεις σε σχέση με πριν, αποδίδοντας και πάλι 51 hp / 7.500 rpm, με αυξημένη όμως ροπή που από τα 5,33 kgm ανέβηκε στα 5,6 kgm στις 6.000 rpm.

Κατά τα άλλα, το AK δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ούτε στο design, ούτε στα μηχανικά μέρη, ούτε και στον εξοπλισμό.

Ο τελευταίος είναι ιδιαίτερα πλούσιος και περιλαμβάνει ride-by-wire στο γκάζι, δικάναλο ABS 9.1 της Bosch, Traction Control, Cruise Control, 3 Riding Modes, σύστημα συνδεσιμότητας στην οθόνη που πλέον έχει IPS τεχνολογία για καλύτερη ορατότητα των ενδείξεων, TPMS, Keyless σύστημα, USB θύρα φόρτισης μικροσυσκευών, αποθηκευτικό χώρο για ένα full-face κράνος κάτω από τη σέλα, ρυθμιζόμενη πλάτη στη σέλα, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, full LED φώτα, κ.α.

AK 575 Premium

Παραμένουν ως είχαν το αλουμινένιο πλαίσιο με τον δικύλινδρο κινητήρα στη μέση, όπως στις μοτοσυκλέτες, το ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm με τη διπλή πλάκα, οι τροχοί των 15 ιντσών, και τα φρένα με δυο δίσκους 270 mm μπροστά και έναν 260 mm πίσω με δαγκάνες Brembo.

Το ύψος σέλας είναι 790 mm, το μεταξόνιο φτάνει τα 1.580 mm, και το βάρος του scooter ανακοινώνεται στα 240 κιλά με 90% γεμάτο το ρεζερβουάρ των 14,5 λίτρων.

Το AK 575 θα είναι επίσης διαθέσιμο σε έκδοση 35 kW για χρήση με άδεια οδήγησης A2.

Ετικέτες

Yamaha YZF-R2: Γεννητούρια στη supersport οικογένεια τον Αύγουστο

Στην Ινδία η Yamaha έχει προαναγγείλει μια νέα μοτοσυκλέτα για τα τέλη Αυγούστου
yamaha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Η πληροφορία κυκλοφορούσε ως είδηση εδώ και πολύ καιρό, ενώ απέκτησε επισημότερη υπόσταση άπαξ και δημοσιεύτηκε στην Ινδία η κατοχύρωση του ονόματος YZF-R2 από τη Yamaha τον περασμένο Χειμώνα.

Πρόκειται για ένα όνομα που είχαμε πρωτοακούσει το 2021, όταν η Yamaha είχε κατοχυρώσει μια μεγάλη σειρά ονομάτων που πρακτικά περιλάμβαναν όλα τα πιθανά YZF-R, από το 1 ως το 9 και επιπλέον τα R15, R20 και R25. Τότε δεν υπήρχαν ακόμη τα R7 και R9 ενώ, πλην αυτών των δύο και των R15, R1, R3 και R6 (για έναν χρόνο ακόμη), τα υπόλοιπα ονόματα εκείνης της λίστας δεν έχουν εμφανιστεί ως σήμερα.

Η αναζωπύρωση της είδησης οφείλεται στο γεγονός πως η Yamaha έχει προαναγγείλει στην Ινδία μια παρουσίαση νέου μοντέλου για τις 27 Αυγούστου. Οι Ινδοί συνάδελφοι ομόφωνα έχουν πειστεί πως εκείνη τη μέρα θα σκάσει μύτη επιτέλους το R2.

Επίσημες πληροφορίες προφανώς δεν υπάρχουν για τη μοτοσυκλέτα, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μια υπερκυβισμένη εκδοχή του R15, δηλαδή του αντίστοιχου μοντέλου με το R125 με κινητήρα 155cc που κυκλοφορεί σε πολλές αγορές που δεν έχουν Α1 κατηγορία διπλωμάτων – γύρω στα 200 κυβικά εκατοστά και απόδοση περί τους 25 ίππους.

Εφόσον αυτό που θα παρουσιαστεί στην Ινδία είναι όντως το R2, είναι πολύ λογικό να το περιμένουμε με μονοκύλινδρο κινητήρα ώστε να μπορεί να έχει ανταγωνιστική τιμή στις ασιατικές αγορές – γι’ αυτό άλλωστε το ντεμπούτο του θα γίνει εκεί.

Στόχος του R2 είναι να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε απόδοση από το μικρό R125/R15, μένοντας αρκετά πιο χαμηλά από την τιμή του δικύλινδρου R3 που είναι το επόμενο βήμα στην οικογένεια.

Το R2 ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ενδιαφέρον και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς στην πορεία του τελευταίου έτους η Yamaha έχει κατοχυρώσει το όνομα αυτό ξεχωριστά σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως δείγμα των προθέσεών της.

Ετικέτες