EICMA 2024: Suzuki DR-Z4S & DR-Z4SM - Ολική επαναφορά! [VIDEO]

Ξανά μαζί μας, με εκτεταμένο Euro 5+ φρεσκάρισμα τα μεσαία On-Off και Supermoto του Hamamatsu
Suzuki DR-Z4S & DR-Z4SM
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/11/2024

Η Suzuki φέρνει ξανά στο προσκήνιο δυο θρυλικά μοντέλα της, που για πολλά χρόνια πωλούνταν στην παλαιά τους μορφή στις Η.Π.Α. Για το 2025, τα DR-Z4S & DR-Z4SM ανανεώνονται εκ βάθρων, και έρχονται σε Euro 5+ μορφή σύντομα κοντά μας!

Σας είχαμε γράψει πρόσφατα για τα νέα DR-Z από διαρροή, όμως τώρα έχουμε όλα τα επίσημα στοιχεία.

Οι δυο μοτοσυκλέτες μοιράζονται την ίδια βάση, που αποτελείται από νέο ατσάλινο πλαίσιο δυο δοκών, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο, αλουμινένιο ψαλίδι, μονοκύλινδρο υγρόψυκτο και ψεκαστό κινητήρα 398 κ.εκ. με Ride-by-wire και ηλεκτρονικό πακέτο που περιλαμβάνει Power Modes, ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης και ρυθμιζόμενο Traction Control που περιλαμβάνει και Off-road modes.

Κινητήρας

Κινητήρας

Ο νέος τετράχρονος μονοκύλινδρος κινητήρας των 398 κ.εκ. είναι υγρόψυκτος, ψεκαστός, με 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής και 4 βαλβίδες, ενώ πληροί τις Euro 5+ προδιαγραφές, έχοντας στόχο να διατηρήσει την ίδια φήμη όσον αφορά επιδόσεις και αξιοπιστία με τον προκάτοχό της.

Νέες είναι οι βαλβίδες εισαγωγής από τιτάνιο, και κούφιες με νάτριο στο εσωτερικό τους οι βαλβίδες εξαγωγής. Νέο είναι το προφίλ των εκκεντροφόρων, νέο το πιστόνι, νέα η κυλινδροκεφαλή με δυο μπουζί, νέο το κάρτερ και νέος ο συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση.

Suzuki EICMA

Ο ψεκασμός έχει διάμετρο 42 mm και 10 οπές Νέο είναι το φιλτροκούτι, νέα και η εξάτμιση. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τη Suzuki είναι μια πιο απλωμένη απόδοση σε όλες τις στροφές, μαζί με άμεση και γραμμική τροφοδοσία και βελτιωμένη οικονομία καυσίμου.

Η ιπποδύναμη ανακοινώνεται στους 37,48 hp / 8.000 rpm και η ροπή στα 3,77 kgm / 6.500 rpm.

Ηλεκτρονικά

Οθόνη

Τα δυο μοντέλα μοιράζονται τα ίδια ηλεκτρονικά, με τρία Power Modes που αποδίδουν την ίδια μέγιστη δύναμη αλλά με διαφορετική απόκριση στο γκάζι.

Δύο είναι τα στάνταρ mode του Traction Control, με επιλογή G (Gravel, χαλίκι) για μειωμένη επεμβατικότητα στο χώμα. Διαφορετικές είναι οι ρυθμίσεις του Traction Control για τα S & SM, ανάλογα και με το πεδίο χρήσης τους -χώμα και άσφαλτος.

Suzuki EICMA

Στο S οι αναβάτες μπορούν να απενεργοποιήσουν το ABS τόσο μόνο πίσω όσο και στους δυο τροχούς, ενώ στο SM μόνο πίσω. 

Αμφότερες οι μοτοσυκλέτες διαθέτουν το Easy-start της Suzuki, όπου πιέζοντας στιγμιαία τη μίζα εκείνη συνεχίζει να γυρίζει μέχρι να θέσει τον κινητήρα σε λειτουργία.

Νέα τέλος είναι η LCD ψηφιακή οθόνη.

Πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα

Πλαίσιο

Ολοκαίνουργιο είναι το ατσάλινο πλαίσιο δυο δοκών, νέο και το αλουμινένιο υποπλαίσιο, νέο και το αλουμινένιο ψαλίδι.

Στις αναρτήσεις υπεύθυνη είναι η KYB με μεγάλες διαδρομές που διαφέρουν ελάχιστα στα δυο μοντέλα, όμως διαφορετικές είναι οι ρυθμίσεις τους ανάλογα τη χρήση. Το S έχει 280 mm μπροστά και 296 mm πίσω και το SM έχει 260 mm διαδρομής μπροστά και 277 πίσω.

Οι αναρτήσεις ρυθμίζονται για απόσβεση συμπίεσης και επαναφορά τόσο μπροστά όσο και πίσω, ενώ πίσω έχουμε και προφόρτιση ελατηρίου.

Suzuki EICMA

Οι τροχοί είναι ακτινωτοί και στα δυο μοντέλα, με 21 και 18 ίντσες στο S και 17 ίντσες και στους δυο τροχούς στο SM. 

Στην πέδηση βρίσκουμε δισκόφρενα μπρος-πίσω, ενώ η αλουμινένια ποδιά είναι στάνταρ.

Η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος είναι 300 mm στο S και 260 στο SM, το ύψος σέλας στα 920 mm στο S και στα 890 mm στο SM, ενώ το βάρος ανακοινώνεται στα 151 kg στο S και στα 154 kg στο SM.

DRZ 2025

Τα φώτα είναι full LED, ενώ το S θα είναι διαθέσιμο σε Champion Yellow, και Solid Iron Grey, με μαύρες ζάντες. Το DR-Z4SM θα διατίθεται σε Sky Grey και σε Solid Special White με μπλε ζάντες.

Αξεσουάρ

Η Suzuki έχει ήδη έτοιμη μια γκάμα αξεσουάρ για τα δυο μοντέλα, όπως χούφτες, χαμηλότερες σέλες, σχάρα, πιο ανθεκτική ποδιά, κ.α.
Οι μοτοσυκλέτες αναμένονται να φτάσουν στους dealer το καλοκαίρι του 2025, ενώ οι τιμές τους αναμένεται να ανακοινωθούν από τη νέα χρονιά.

Royal Enfield Classic 350 Gorkha Edition: Στα χακί για την ινδική αγορά

Η νέα έκδοση του Classic 350 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια καινούργια χρωματική επιλογή
royal enfield classic 350 gorkha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/8/2026

Η Royal Enfield κυκλοφορεί στην Ινδία έναν νέο χρωματισμό για το πιο εμπορικό της μοντέλο, το Classic 350 που σπάει τα ταμεία με πωλήσεις που φέτος φτάνουν κοντά στις 40.000 μοτοσυκλέτες κάθε μήνα!

Αν και οι Ινδοί το αποκαλούν Classic 350 Gorkha Edition, επί της ουσίας δεν είναι μια νέα έκδοση αλλά μάλλον ένα ακόμη χρώμα στην παλέτα που ήδη μετρούσε άλλες επτά επιλογές (στην Ινδία). Σε τεχνικό και εξοπλιστικό επίπεδο το νέο Gorkha Edition δεν έχει καμιά απολύτως διαφορά από κάθε άλλο Classic 350 της τρέχουσας γκάμας, πλην του χακί χρώματος (Gorkha Green) και του συμβόλου στα πλαϊνά καπάκια κάτω από τη σέλα.

Royal Enfield

Εκεί θα βρούμε δύο διασταυρωμένα μαχαίρια Khukri, όπλο που προέρχεται από το Νεπάλ και είναι χαρακτηριστικό εξάρτημα και πλέον έμβλημα των παραδοσιακών ταγμάτων Gorkha του Ινδικού Στρατού, τα οποία τιμά εδώ η Royal Enfield.

Λογικά αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν θα δούμε στην Ευρώπη, τουλάχιστον όχι στη μορφή που παρουσιάστηκε τώρα στην Ινδία, μιας και η λέξη Gorkha δεν έχει αναγνωρισιμότητα εκτός της χώρας και προφανώς απευθύνεται στην εγχώρια αγορά, όπου το στρατιωτικό έμβλημα έχει συναισθηματική αξία για το κοινό.

Το χακί πάντως ταιριάζει μια χαρά στο Classic 350 και εύκολα θα βλέπαμε μια τέτοια επιλογή στην ευρωπαϊκή γκάμα της Royal Enfield, με ή χωρίς το σήμα των ταγμάτων Gorkha.