Φήμες για Ducati Motocross 450!

Παραφιλολογία vs πραγματικότητα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/1/2019

Εδώ και λίγες μέρες, οι φήμες έχουν ξεσαλώσει στο internet (όπως άλλωστε συμβαίνει με τις φήμες στο internet…) σχετικά με το ότι η Ducati δουλεύει πάνω σε ένα motocross 450cc. Σίγουρα, αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια πολύ περίεργη φήμη η οποία αν περιέχει έστω και ψήγματα αλήθειας, θα είναι ίσως το πιο συνταρακτικό νέο που αφορά του "Κόκκινους". Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος (το ότι πρόκειται για κάτι τόσο ανατρεπτικό) που μια τέτοια φήμη μπορεί να γίνει δύσκολα πιστευτή.
Ας πιάσουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο CEO της Volkswagen Herbert Diess, είχε κάνει μια δήλωση που άναψε φωτιές. Συγκεκριμένα, είχε πει πως "πρέπει να δούμε πιο είναι το καλύτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς για την Ducati. Είτε θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να προχωρήσει μπροστά η Ducati, κάτι που θα επιφέρει ανάπτυξη, όπως το να αποκτήσει μερικές επιπλέον φίρμες, ή θα πρέπει να ψάξουμε για νέους ιδιοκτήτες… Αυτό είναι κάτι που δεν το αποκλείω." Στη συνέχεια ακολούθησε και μια συνέντευξη του Stefan Pierer, CEO της ΚΤΜ από την οποία απομονώθηκαν αποσπάσματα δημιουργώντας μια ακόμη τεράστια φήμη που ήθελε την ΚΤΜ να σχεδιάζει την εξαγορά της Ducati. Φυσικά, όπως είχαμε γράψει κι εμείς τότε, ουδείς μπήκε στον κόπο να διαβάσει ολόκληρη την συνέντευξη για να καταλάβει ότι προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δίχως όμως να αποκλείονται οι πιθανότητες. Και τότε οι φήμες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην ανωνυμία του internet είχαν οργιάσει, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με την άλλη προοπτική, αυτής της εξάπλωσης της Ducati μέσω εξαγορών μικρότερων εργοστασίων. Μια τέτοια πιθανότητα θα μπορούσε να υπάρξει με την ιταλική ΤΜ, για παράδειγμα, που δραστηριοποιείται στον χώρο του enduro και του ΜΧ, όπως είχε γράψει και το αμερικάνικο Asphalt & Rubber.
Εδώ φτάνουμε στο σήμερα, που πριν καν ζυμωθούν οι σκέψεις, "έσκασε" η φήμη για το motocross που ετοιμάζει η Ducati, μέσα από forum και μικρότερα sites, απ' όπου προέρχεται και η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο. Φυσικά και πρέπει να τονίσουμε ότι όλα αυτά βρίσκονται στην σφαίρα των υποθέσεων και των εικασιών και δεν αποτελούν είδηση. Μάλιστα, το ψηφιακό σκίτσο της φωτογραφίας προέρχεται από τον γνωστό σχεδιαστή Oberdan Bezzi, ο οποίος κατά καιρούς μας έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα με σκίτσα από πρωτότυπες μοτοσυκλέτες που θα ήθελε να κατασκευάσουν τα εργοστάσια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πέσει αρκετά κοντά σε μοντέλα που μπήκαν αργότερα στην παραγωγή. Θα ήταν σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε το σχέδιο του Bezzi να γίνεται πραγματικότητα, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό είναι μάλλον εξαιρετικά απίθανο. Ο Claudio Domenicali, CEO της Ducati, έχει κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεσή του σχετικά με την ιδέα να μπει η Ducati στον χώρο του MX. Από την άλλη, μια τέτοια μοτοσυκλέτα δεν θα εξυπηρετούσε στο ελάχιστο την προσπάθεια της Ducati να διεισδύσει στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας (κάτι που θα έδινε σημαντική ώθηση στις πωλήσεις και στην οικονομική ευμάρεια της εταιρείας), καθώς ένα καθαρόαιμο motocross 450 κυβικών απέχει παρασάγγες από τα χρηστικά commuters μικρού και μεσαίου κυβισμού που προτιμούν σ' αυτές τις αγορές. Ακόμη όμως κι αν η Ducati ήθελε να μπει στο motocross, όπου αυτή την στιγμή είναι δεδομένο το μοίρασμα της πίτας σε αρκετές εταιρείες, θα χρειαζόταν κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό που θα έκανε την διαφορά, και παρά το γεγονός ότι η αγορά των χωματερών μοτοσυκλετών είναι ώριμη για να δεχθεί κάτι τέτοιο το κοινό της Ducati απέχει πολύ από αυτή την φιλοσοφία.

 

Ο CEO της BMW αποκαλύπτει το πρωτότυπο R20 [Video]

Μέσω νέας σειράς βίντεο της BMW Motorrad, ο Markus Flasch μας χαρίζει μερικά πλάνα δράσης και μια γεύση από τον ήχο του δίλιτρου R20
BMW R20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/9/2026

Υπό τον τίτλο ‘The Ones Who Ride’ (Αυτοί Που Οδηγούν), η BMW Motorrad ξεκινά μια σειρά βίντεο που εστιάζει στους ανθρώπους της εταιρείας και στο πρώτο επεισόδιο, με τίτλο Vision (Όραμα), πρωταγωνιστής είναι ο διευθύνων σύμβουλός της, Markus Flasch.

Εκεί ο Γερμανός μας μιλά για τη θέση του, για τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας και το όραμά του για την εταιρεία, μιλώντας μέσα από έναν προσωπικό χώρο στο σπίτι του, εκεί που τον περιμένουν κάθε μέρα οι δικές του μοτοσυκλέτες – μια σειρά νέων και κλασικών BMW και Moto Guzzi.

BMW R20

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η R20, η επόμενη εξέλιξη του σχεδίου Bix Boxer που αφήνει πίσω τα 1800 κυβικά των R18 για να φτάσει στα 2000 cc με μια café racer μοτοσυκλέτα που έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της σε πρωτότυπη μορφή το 2024 στην εκδήλωση Concorso d’ Eleganza Villa d’ Este στις όχθες της ιταλικής λίμνης Como.

BMW R20

Η R20 συνεχίζει την εξέλιξή της για να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW, κάτι που φαίνεται πως δεν απέχει και πολύ, μιας και η μοτοσυκλέτα που καβάλησε ο Flasch παραμένει μεν θεωρητικά ένα πρωτότυπο, αλλά δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική της μορφή. Αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο διευθυντής, λέγοντας μάλιστα στο βίντεο πως, “η μοτοσυκλέτα δείχνει έτοιμη, ίσως πρέπει να επισπεύσουμε την παρουσίασή της, πρέπει να μιλήσω με τους μηχανικούς μου”.

BMW Vision K18

Στο βίντεο θα ακούσουμε ακόμη για ένα άλλο συναρπαστικό πλάνο που ετοιμάζει η BMW. Tο επίσης πρωτότυπο Vision K18 μας συστήνει τον εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που από τα 1600 κυβικά έχει ανέβει στα 1800 και, μετά από το δικό του ντεμπούτο πέρυσι στο Concorso d’ Eleganza, ετοιμάζεται επίσης να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW.

Δείτε στη συνέχεια το πρώτο επεισόδιο της σειράς The Ones Who Ride της BMW και δείτε τα δύο πρωτότυπα να πλάνα δράσης, με πρωταγωνιστές τους κινητήρες και πρωτίστως τον ήχο τους.

Ετικέτες