Φήμες για Ducati Motocross 450!

Παραφιλολογία vs πραγματικότητα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/1/2019

Εδώ και λίγες μέρες, οι φήμες έχουν ξεσαλώσει στο internet (όπως άλλωστε συμβαίνει με τις φήμες στο internet…) σχετικά με το ότι η Ducati δουλεύει πάνω σε ένα motocross 450cc. Σίγουρα, αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια πολύ περίεργη φήμη η οποία αν περιέχει έστω και ψήγματα αλήθειας, θα είναι ίσως το πιο συνταρακτικό νέο που αφορά του "Κόκκινους". Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος (το ότι πρόκειται για κάτι τόσο ανατρεπτικό) που μια τέτοια φήμη μπορεί να γίνει δύσκολα πιστευτή.
Ας πιάσουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο CEO της Volkswagen Herbert Diess, είχε κάνει μια δήλωση που άναψε φωτιές. Συγκεκριμένα, είχε πει πως "πρέπει να δούμε πιο είναι το καλύτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς για την Ducati. Είτε θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να προχωρήσει μπροστά η Ducati, κάτι που θα επιφέρει ανάπτυξη, όπως το να αποκτήσει μερικές επιπλέον φίρμες, ή θα πρέπει να ψάξουμε για νέους ιδιοκτήτες… Αυτό είναι κάτι που δεν το αποκλείω." Στη συνέχεια ακολούθησε και μια συνέντευξη του Stefan Pierer, CEO της ΚΤΜ από την οποία απομονώθηκαν αποσπάσματα δημιουργώντας μια ακόμη τεράστια φήμη που ήθελε την ΚΤΜ να σχεδιάζει την εξαγορά της Ducati. Φυσικά, όπως είχαμε γράψει κι εμείς τότε, ουδείς μπήκε στον κόπο να διαβάσει ολόκληρη την συνέντευξη για να καταλάβει ότι προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δίχως όμως να αποκλείονται οι πιθανότητες. Και τότε οι φήμες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην ανωνυμία του internet είχαν οργιάσει, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με την άλλη προοπτική, αυτής της εξάπλωσης της Ducati μέσω εξαγορών μικρότερων εργοστασίων. Μια τέτοια πιθανότητα θα μπορούσε να υπάρξει με την ιταλική ΤΜ, για παράδειγμα, που δραστηριοποιείται στον χώρο του enduro και του ΜΧ, όπως είχε γράψει και το αμερικάνικο Asphalt & Rubber.
Εδώ φτάνουμε στο σήμερα, που πριν καν ζυμωθούν οι σκέψεις, "έσκασε" η φήμη για το motocross που ετοιμάζει η Ducati, μέσα από forum και μικρότερα sites, απ' όπου προέρχεται και η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο. Φυσικά και πρέπει να τονίσουμε ότι όλα αυτά βρίσκονται στην σφαίρα των υποθέσεων και των εικασιών και δεν αποτελούν είδηση. Μάλιστα, το ψηφιακό σκίτσο της φωτογραφίας προέρχεται από τον γνωστό σχεδιαστή Oberdan Bezzi, ο οποίος κατά καιρούς μας έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα με σκίτσα από πρωτότυπες μοτοσυκλέτες που θα ήθελε να κατασκευάσουν τα εργοστάσια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πέσει αρκετά κοντά σε μοντέλα που μπήκαν αργότερα στην παραγωγή. Θα ήταν σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε το σχέδιο του Bezzi να γίνεται πραγματικότητα, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό είναι μάλλον εξαιρετικά απίθανο. Ο Claudio Domenicali, CEO της Ducati, έχει κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεσή του σχετικά με την ιδέα να μπει η Ducati στον χώρο του MX. Από την άλλη, μια τέτοια μοτοσυκλέτα δεν θα εξυπηρετούσε στο ελάχιστο την προσπάθεια της Ducati να διεισδύσει στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας (κάτι που θα έδινε σημαντική ώθηση στις πωλήσεις και στην οικονομική ευμάρεια της εταιρείας), καθώς ένα καθαρόαιμο motocross 450 κυβικών απέχει παρασάγγες από τα χρηστικά commuters μικρού και μεσαίου κυβισμού που προτιμούν σ' αυτές τις αγορές. Ακόμη όμως κι αν η Ducati ήθελε να μπει στο motocross, όπου αυτή την στιγμή είναι δεδομένο το μοίρασμα της πίτας σε αρκετές εταιρείες, θα χρειαζόταν κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό που θα έκανε την διαφορά, και παρά το γεγονός ότι η αγορά των χωματερών μοτοσυκλετών είναι ώριμη για να δεχθεί κάτι τέτοιο το κοινό της Ducati απέχει πολύ από αυτή την φιλοσοφία.

 

Thrust Motor DSR 125 & 150 - Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Τρεις εκδόσεις, τρεις χρωματικές παλέτες και προσιτές τιμές
motomag Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Η νέα οικογένεια urban scooter DSR της Thrust Motor, σε δύο κυβισμούς 125 και 150 κ.εκ. η οποία περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις εξοπλισμού και τρία μοντέρνα χρώματα είναι πλέον ετοιμοπαράδοτη, ενώ έχουν ανακοινωθεί και οι τιμές των τριών αυτών μοντέλων.

Ο μοντέρνος σχεδιασμός των DSR και οι μικρές διαστάσεις τους τα καθιστούν ιδανικά για τις αστικές μετακινήσεις. Τα DSR διαθέτουν χαμηλή ζελατίνα η οποία προφυλάσσει τον κορμό του αναβάτη, κρατώντας μακριά τον αέρα που μπορεί να τον ενοχλεί στην καθημερινή μετακίνηση. Η σέλα τους είναι γενναιόδωρη σε διαστάσεις τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη, ενώ ο τελευταίος έχει στη διάθεση του και πρακτικές χειρολαβές.

Τα τρία DSR μοιράζονται την ίδια βάση πλαισίου, κοστουμιού, αναρτήσεων (συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο αμορτισέρ πίσω) και τροχών (14 ιντσών μπροστά και 13 ιντσών πίσω), έχοντας διαφορές σε κυβισμό, τρόπο ψύξης και εξοπλισμό. Και στα τρία όμοιο είναι το ύψος σέλας στα 770 χλστ., ενώ ίδιο είναι και το μεταξόνιο στα 1.375 χλστ.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Το DSR 125 AC το οποίο είναι το πιο οικονομικό από τις τρείς εκδόσεις, εφοδιάζεται με αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα 125 κυβικών, απόδοσης 9,5 hp / 7.500 rpm με ροπή 1 kgm / 6.000 rpm. Το βάρος του ανακοινώνεται στα 124 στεγνά και στα 135 γεμάτα κιλά. Το DSR 125 AC όσον αφορά την πέδηση εξοπλίζεται με δισκόφρενο 240 χλστ. μπροστά και δισκόφρενο 220 χλστ. πίσω, ενώ υπάρχει σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS. Ο αναβάτης επιπρόσθετα έχει στη διάθεση του ψηφιακή οθόνη οργάνων TFT, η οποία του παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Οι κορυφαίες εκδόσεις είναι αμφότερες υγρόψυκτες, ενώ λόγω κυβισμού απευθύνονται η μέν DSR 125 LC στην Α1 κατηγορία διπλωμάτων, η δε DSR 150 LC στην Α2 κατηγορία. Το DSR 125 LC ανεβάζει τον πήχη όσον αφορά τον εξοπλισμό σε σχέση με την αερόψυκτη έκδοση, καθώς πέρα από τον δυνατότερο κινητήρα με τους 11,6 hp / 8.500 rpm και 1,14 kgm / 6.500 rpm, εξοπλίζεται με keyless σύστημα, σύστημα start-stop με ηλεκτροκινητήρα που παίζει τον ρόλο τόσο της γεννήτριας όσο και της μίζας, ABS, TCS και έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT. Το βάρος είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αερόψυκτο μοντέλο, στα 127 στεγνά και 138 γεμάτα κιλά.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο και πιο δυνατό μοντέλο της νέας οικογένειας αστικών scooter της Thrust Motor είναι το DSR 150 LC, το οποίο αποδίδει 14,7 hp / 8.500 rpm και 1,4 kgm / 6.500 rpm. Όπως και στο 125 LC, έτσι και εδώ έχουμε τον ίδιο κορυφαίο εξοπλισμό, με ABS, TCS, TFT οθόνη οργάνων, keyless σύστημα και σύστημα Start-Stop.

Τα τρία DSR είναι πλέον ετοιμοπαράδοτα, με το DSR 125 AC ’14 να κοστίζει 2,090 ευρώ, με το DSR 125 LC ABS+TCS να κοστίζει 2,695 ευρώ και το DSR 150 LC ABS+TCS να κοστίζει 2,890 ευρώ.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα
Ετικέτες