Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Φήμες για Ducati Motocross 450!

Παραφιλολογία vs πραγματικότητα

Εδώ και λίγες μέρες, οι φήμες έχουν ξεσαλώσει στο internet (όπως άλλωστε συμβαίνει με τις φήμες στο internet…) σχετικά με το ότι η Ducati δουλεύει πάνω σε ένα motocross 450cc. Σίγουρα, αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια πολύ περίεργη φήμη η οποία αν περιέχει έστω και ψήγματα αλήθειας, θα είναι ίσως το πιο συνταρακτικό νέο που αφορά του "Κόκκινους". Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος (το ότι πρόκειται για κάτι τόσο ανατρεπτικό) που μια τέτοια φήμη μπορεί να γίνει δύσκολα πιστευτή.
Ας πιάσουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο CEO της Volkswagen Herbert Diess, είχε κάνει μια δήλωση που άναψε φωτιές. Συγκεκριμένα, είχε πει πως "πρέπει να δούμε πιο είναι το καλύτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς για την Ducati. Είτε θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να προχωρήσει μπροστά η Ducati, κάτι που θα επιφέρει ανάπτυξη, όπως το να αποκτήσει μερικές επιπλέον φίρμες, ή θα πρέπει να ψάξουμε για νέους ιδιοκτήτες… Αυτό είναι κάτι που δεν το αποκλείω." Στη συνέχεια ακολούθησε και μια συνέντευξη του Stefan Pierer, CEO της ΚΤΜ από την οποία απομονώθηκαν αποσπάσματα δημιουργώντας μια ακόμη τεράστια φήμη που ήθελε την ΚΤΜ να σχεδιάζει την εξαγορά της Ducati. Φυσικά, όπως είχαμε γράψει κι εμείς τότε, ουδείς μπήκε στον κόπο να διαβάσει ολόκληρη την συνέντευξη για να καταλάβει ότι προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δίχως όμως να αποκλείονται οι πιθανότητες. Και τότε οι φήμες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην ανωνυμία του internet είχαν οργιάσει, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με την άλλη προοπτική, αυτής της εξάπλωσης της Ducati μέσω εξαγορών μικρότερων εργοστασίων. Μια τέτοια πιθανότητα θα μπορούσε να υπάρξει με την ιταλική ΤΜ, για παράδειγμα, που δραστηριοποιείται στον χώρο του enduro και του ΜΧ, όπως είχε γράψει και το αμερικάνικο Asphalt & Rubber.
Εδώ φτάνουμε στο σήμερα, που πριν καν ζυμωθούν οι σκέψεις, "έσκασε" η φήμη για το motocross που ετοιμάζει η Ducati, μέσα από forum και μικρότερα sites, απ' όπου προέρχεται και η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο. Φυσικά και πρέπει να τονίσουμε ότι όλα αυτά βρίσκονται στην σφαίρα των υποθέσεων και των εικασιών και δεν αποτελούν είδηση. Μάλιστα, το ψηφιακό σκίτσο της φωτογραφίας προέρχεται από τον γνωστό σχεδιαστή Oberdan Bezzi, ο οποίος κατά καιρούς μας έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα με σκίτσα από πρωτότυπες μοτοσυκλέτες που θα ήθελε να κατασκευάσουν τα εργοστάσια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πέσει αρκετά κοντά σε μοντέλα που μπήκαν αργότερα στην παραγωγή. Θα ήταν σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε το σχέδιο του Bezzi να γίνεται πραγματικότητα, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό είναι μάλλον εξαιρετικά απίθανο. Ο Claudio Domenicali, CEO της Ducati, έχει κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεσή του σχετικά με την ιδέα να μπει η Ducati στον χώρο του MX. Από την άλλη, μια τέτοια μοτοσυκλέτα δεν θα εξυπηρετούσε στο ελάχιστο την προσπάθεια της Ducati να διεισδύσει στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας (κάτι που θα έδινε σημαντική ώθηση στις πωλήσεις και στην οικονομική ευμάρεια της εταιρείας), καθώς ένα καθαρόαιμο motocross 450 κυβικών απέχει παρασάγγες από τα χρηστικά commuters μικρού και μεσαίου κυβισμού που προτιμούν σ' αυτές τις αγορές. Ακόμη όμως κι αν η Ducati ήθελε να μπει στο motocross, όπου αυτή την στιγμή είναι δεδομένο το μοίρασμα της πίτας σε αρκετές εταιρείες, θα χρειαζόταν κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό που θα έκανε την διαφορά, και παρά το γεγονός ότι η αγορά των χωματερών μοτοσυκλετών είναι ώριμη για να δεχθεί κάτι τέτοιο το κοινό της Ducati απέχει πολύ από αυτή την φιλοσοφία.