Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

GyroCycle

Η μοτοσυκλέτα που δεν πέφτει

Πριν λίγο καιρό είχαμε δει το BMW Vision Next 100, ένα concept bike των Βαυαρών για το μέλλον της μοτοσυκλέτας, με κύριο χαρακτηριστικό του το ότι μπορεί να ισορροπήσει μόνο του. Τώρα, έρχεται κάτι ακόμη πιο χειροπιαστό από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, το GyroCycle, το οποίο σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου της Thrustcycle Enterprises, Clyde Igarashi, "είναι ένα όχημα με μηδενικούς ρύπους σταθερό σαν βράχος".

Αυτό το πρώτο μοντέλο της Thrustcycle (η οποία έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα της Χαβάης, την Honolulu) έχει σχεδιαστεί να μπει στην παραγωγή το 2017, με στόχο η Thrustcycle να αποτελέσει την πρώτη εταιρεία στον κόσμο που θα φέρει στην αγορά μια μοτοσυκλέτα που ισορροπεί μόνη της με γυροσκόπια.

"είναι ένα όχημα με μηδενικούς ρύπους σταθερό σαν βράχος"

 

 

 

Όπως εξηγεί ο Igarashi "το γυροσκοπικό φαινόμενο δημιουργείται από γυροσκόπια που βρίσκονται στο εσωτερικό της μοτοσυκλέτας και εξασφαλίζουν ότι θα παραμείνει όρθια και σταθερή κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αλλά και όσο είναι σταματημένη αρκεί να δουλεύει ο κινητήρας. Λόγω του ότι το σύστημα των γυροσκοπίων διατηρεί ένα σταθερό επίπεδο στο χώρο, το όχημα έχει μηδαμινές πιθανότητες να γλιστρήσει και να χάσει την πρόσφυση σε μια στροφή, διότι το γυροσκοπικό φαινόμενο θα κρατήσει σταθερό το οριζόντιο επίπεδο. Αυτή η λειτουργία διατήρησης της ισορροπίας δίνει στον αναβάτη περισσότερο έλεγχο και αυξάνει δραματικά τα επίπεδα ασφάλειας."

Σε σχέση με τα πρωτότυπα projects που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, όπως το Vision Next που προαναφέραμε και ένα κινέζικο λειτουργικό πρωτότυπο της Lingyun Intelligent Technology, ο Igarashi είπε πώς αυτοί οι σχεδιασμοί είναι ακριβώς η φιλοσοφία που προωθεί και η εταιρεία του και περιμένει με ανυπομονησία να το εισάγει πρώτος στην αγορά.

Αυτή η λειτουργία διατήρησης της ισορροπίας δίνει στον αναβάτη περισσότερο έλεγχο και αυξάνει δραματικά τα επίπεδα ασφάλειας

 

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η τιμή για τα πρώτα μοντέλα περιορισμένης παραγωγής του 2017, η πεποίθηση των ανθρώπων της Thrustcycle είναι πως δεν θα ξεπερνά τις 19.000 ευρώ (20.000 δολάρια), ενώ στο μέλλον αναμένεται να πέσει χαμηλότερα.

Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και ένα όχημα κλειστού τύπου με γυροσκόπια, το οποίο όταν χτυπηθεί από το πλάι με δύναμη θα γλιστρήσει μεν αλλά θα παραμείνει όρθιο. Τα πρωτότυπα GyroCycles θα κατασκευαστούν στο Oregon και παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από τα πρώτα μοντέλα που φτιάχτηκαν κατά τη διάρκεια της εξέλιξης.