Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Honda SH 150i/125i 2020 – EICMA: Ριζική μεταμόρφωση [video]

Πρακτικότερα, γρηγορότερα, πλουσιότερα!

Η Honda προχώρησε σε ένα ολικό makeover για τα δύο μικρότερα μέλη της οικογένειας SH, της σειράς που έχει κάνει την Honda να κυριαρχεί στην κατηγορία των μικρομεσαίων σκούτερ, τα οποία κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Honda στην Atessa της Ιταλίας. Η Big-H μάλιστα δεν περιορίστηκε στις… εικαστικές παρεμβάσεις, αλλά προχώρησε και σε αναβαθμίσεις ουσίας που βελτιώνουν δραματικά τόσο την απόδοση όσο και την πρακτικότητα των δύο σκούτερ. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρουν οι άνθρωποι της Honda πρόκειται για δύο νέα σκούτερ κι όχι απλώς για τις αναβαθμισμένες εκδόσεις τους.

Η αλήθεια είναι ότι όταν μιλάμε για νέο πλαίσιο, νέο κινητήρα, διαφορετικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά και αλλαγμένη εμφάνιση, είμαστε πιο κοντά στο να χαρακτηρίσουμε νέα τα δύο σκούτερ, παρά ως καινούργιες εκδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, έχει επανασχεδιαστεί πλήρως το κοστούμι και τα φωτιστικά LED σώματα σχηματίζουν ένα "Η" πάνω στο φαίρινγκ. Φυσικά το επίπεδο πάτωμα και η θέση οδήγησης, το σήμα κατατεθέν των SH διατηρήθηκε, αλλά αυτό που δεν φαίνεται είναι ο επιπλέον χώρος (μεγαλύτερος κατά 10lt, φτάνοντας πλέον τα 18lt συνολικά) κάτω από τη σέλα, που αναβαθμίζει σημαντικά την πρακτικότητα των δύο SH, αφού τώρα χωράει ένα full face κράνος. Η LCD οθόνη είναι κι αυτή καινούργια και όλες οι ενδείξεις αλλάζουν από έναν διακόπτη που βρίσκεται στα αριστερά χειριστήρια.

Ο τετραβάλβιδος κινητήρας eSP+ (enhanced Smart Power) των 156,9cc (124,5cc για το μικρότερο SH) είναι όπως αναφέραμε και παραπάνω καινούργιος και προσφέρει καλύτερες επιδόσεις –σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση και την τελική ταχύτητα- σε σχέση με τον διβάλβιδο κινητήρα των προηγούμενων εκδόσεων.

Δείτε στο τέλος του άρθρου, το video της παρουσίασης αλλά και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Η μέγιστη ισχύς ανέρχεται στα 16hp/8.500rpm (250 στροφές ψηλότερα από το προηγούμενο) για το 150 και στα 12,3hp/8.250rpm (250 στροφές χαμηλότερα από τον προκάτοχό του) για το 125. Η ροπή μπορεί να έχει τόσο εντυπωσιακή μεταβολή, αλλά σύμφωνα με την Honda η ουσιαστική διαφορά βρίσκεται στο ποσοστό που έχει διαθέσιμο ο αναβάτης από τις 4.000 στροφές και πάνω. Σημαντικά βελτιωμένη είναι και η κατανάλωση των δύο SH, ενώ και οι δύο εκδόσεις πληρούν τις προδιαγραφές Euro5.

Μία από τις σημαντικότερες προσθήκες που φέρνει ο νέος κινητήρας είναι και η ύπαρξη του traction control (Honda Selectable Torque Control, όπως το ονομάζει η Honda), το οποίο έχει και την δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης του συστήματος, αυξάνοντας την αίσθηση ασφάλειας του αναβάτη ειδικά όταν πρέπει να οδηγήσει σε βρεγμένη άσφαλτο.

Οι διαστάσεις του κινητήρα είναι κι αυτές εντελώς διαφορετικές, όντας πλέον πιο υπερτετράγωνος, με μεγαλύτερη διάμετρο εμβόλου και κοντύτερη διαδρομή στροφάλου, ώστε να δημιουργηθεί χώρος και για την τετραβάλβιδη κεφαλή. Αντίστοιχα αυξημένη είναι και η συμπίεση, με λόγο 12:1 από 10,6:1, ενώ οι μικρές διαστάσεις και η χωροταξία του κινητήρα, συγκεντρώνουν τις μάζες χαμηλά. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υψηλές τεχνικές μεταλλουργίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι τριβές, από την εξωτερική επίστρωση των κυλίνδρων, μέχρι τα ρουλεμάν της CVT μετάδοσης. Φυσικά και τα δύο SH διαθέτουν το σύστημα idling stop, το οποίο επίσης μπορεί να απενεργοποιηθεί μέσω ενός διακόπτη.

Το πλαίσιο δεν εξαιρέθηκε από τον σαρωτικό άνεμο ανανέωσης και το νέο ατσάλινο σωληνωτό τύπου ραχοκοκαλιάς, διαθέτει διαφορετική σχεδίαση και σωλήνες, έτσι ώστε να αυξηθεί η ακαμψία, αλλά και να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος κάτω από τη σέλα. Πλέον το ρεζερβουάρ των 7 λίτρων φιλοξενείται κάτω από το πάτωμα κι όχι κάτω από τη σέλα, ενώ το μεταξόνιο είναι κατά 13mm μακρύτερο, ενώ το ύψος σέλας παρέμεινε ίδιο στα 799mm και το βάρος μειώθηκε κατά 400gr. Οι σημαντικές αλλαγές ολοκληρώνονται με την πίσω ανάρτηση, όπου πιο συγκεκριμένα άλλαξε η γωνία της τοποθέτησης των δύο αμορτισέρ, έτσι ώστε να μειωθεί η ροπή στρέψης προς το μοχλικό του κινητήρα και να φιλτράρονται αποτελεσματικότερα οι ανωμαλίες του δρόμου.

Tags: