Honda Super Cub 110 Lite Concept - Ο αντικαταστάτης του θρυλικού Super Cub 50

Πρώτη εμφάνιση σε concept μορφή στο σαλόνι της Osaka - Περιορισμένο στους 5,4 hp λόγω νέων ιαπωνικών προδιαγραφών
Honda Super Cub 110 Lite concept
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/3/2025

Όπως σας είχαμε γράψει πρόσφατα, οι νέες αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων στην Ιαπωνία μεταφράζονται στο τέλος παραγωγής παπιών και δικύκλων γενικότερα 50 κ.εκ., με τη Honda να παρουσιάζει τώρα τον αντικαταστάτη του Super Cub 50 που για την ώρα αποκαλείται Super Cub 110 Lite και βρίσκεται σε concept στάδιο.

Στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην κατοχύρωσή του ονόματος Lite (μειωμένης ιπποδύναμης) από την ιαπωνική εταιρεία, και τώρα επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Honda να τοποθετήσει το συγκεκριμένο συνθετικό στο Cub 110, το οποίο θα αποδίδει  4 kW, ήτοι 5,4 hp. Το ίδιο συνθετικό αναμένεται να τοποθετηθεί και σε άλλα δίκυκλα των Ιαπώνων που θα προορίζονται για οδήγηση με άδεια για 50 κυβικά, όπως το Dio, το οποίο με περιορισμένη ιπποδύναμη θα μετονομαστεί σε Dio Lite.

Super Cub 50 Final Edition

Η Honda είχε στο σαλόνι της Osaka για το 2025 πέρα από το πρωτότυπο Super Cub 110 Lite -το οποίο δεν αναφέρεται στα εκθέματα στο microsite της εταιρείας- και την τελική έκδοση του Super Cub 50 (Final Edition), για την οποία σας είχαμε γράψει νωρίτερα.

CEO Honda Motorcycle Japan

Ο Katshuhuro Murooka, Πρόεδρος και CEO της Honda Motorcycle Japan, δήλωσε μεταξύ άλλων στο σαλόνι της Osaka πως “η Honda εξελίσσει ένα μοντέλο που θα πληροί τους νέους κανονισμούς για τα μοτοποδήλατα και θα μπορεί να οδηγηθεί είτε με άδεια 50αριού, είτε με άδεια αυτοκινήτου. Θα βασίζεται στο Super Cub 110, που έχει κινητήρα 110 κυβικών, με μειωμένη όμως ιπποδύναμη λίγο κάτω από 4Kw, και θα το προσφέρουμε στους πελάτες μας ως ένα εύκολο και ελαφρύ, αξιόπιστο commuter δίκυκλο που θα έχει την ίδια αίσθηση με το Super Cub 50. Παράλληλα, στην ίδια φιλοσοφία εξελίσσουμε κι ένα αντίστοιχο scooter που θα πληροί τους νέους κανονισμούς.”

Super Cub 110 Lite

Για την ώρα δεν υπάρχουν ανακοινώσιμα τεχνικά χαρακτηριστικά πέρα από την ιπποδύναμη του Super Cub 110 Lite, όμως πιστεύουμε πως τα υπόλοιπα θα είναι ίδια με εκείνα του… εκλιπόντος Super Cub 50.

Ducati Formula 73: Νέα μοτοσυκλέτα για τα 100 χρόνια της εταιρείας

Φόρος τιμής στην 750 Supersport Desmo
Ducati
Από τον

Παύλο Καρατζά

18/12/2025

Η Ducati ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο μοντέλο με την ονομασία Formula 73 για το 2026, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 100ή επέτειό της. Το Formula 73 θα βασίζεται στο Ducati Scrambler και όπως υποδηλώνει το όνομά του αναμένεται να είναι ένα αφιερωμένο στο 750 Supersport Desmo που έκανε το ντεμπούτο του το 1973.

Η απόδειξη της ύπαρξης του νέου αυτού μοντέλου μας έρχεται από το California Air Resources Board (CARB), το οποίο πιστοποίησε το Ducati Scrambler του 2026, όμως στην ίδια λίστα βλέπουμε και το Ducati Formula 73 που διακρίνεται στο όνομα με ένα “T”, που υποδηλώνει εκδόσεις που κατασκευάζονται στην Ταϊλάνδη αντί για την Ιταλία.

Ducati

Η μοτοσυκλέτα θα φέρει τον ίδιο V δικύλινδρο κινητήρα 803 κυβικών με του Scrambler, όμως ενδέχεται να έχει διαφορετική εμφάνιση που θα μοιάζει με εκείνη της 750 Supersport Desmo του 1973.

Desmo

Η Ducati ανέπτυξε τη 750 SS Desmo μετά την κατάκτηση της πρώτης και δεύτερης θέσης από τους Paul Smart και Bruno Spaggiari στον πρώτο αγώνα Imola 200 το 1972. Οι Smart και Spaggiari αγωνίστηκαν με μοτοσυκλέτες αγώνων 750 Imola Desmo, τις πρώτες Ducati V-Twin με δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων. Η 750 Supersport Desmo ήταν τότε το πρώτο μοντέλο παραγωγής που χρησιμοποίησε αυτό που θα γινόταν το χαρακτηριστικό σύστημα βαλβίδων της Ducati. Το 1973, ο αγώνας Imola 200 ήταν ο πρώτος γύρος της σειράς FIM Formula 750, εξού και η σύνδεση με το όνομα Formula '73.

Πιθανότατα η Formula '73 θα είναι μία μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής, που ίσως παραχθεί σε μόλις 100 μονάδες για τα 100ά γενέθλια της Ducati. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει πιθανώς στις αρχές του 2026.

Ετικέτες