Honda Super Cub 110 Lite Concept - Ο αντικαταστάτης του θρυλικού Super Cub 50

Πρώτη εμφάνιση σε concept μορφή στο σαλόνι της Osaka - Περιορισμένο στους 5,4 hp λόγω νέων ιαπωνικών προδιαγραφών
Honda Super Cub 110 Lite concept
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/3/2025

Όπως σας είχαμε γράψει πρόσφατα, οι νέες αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων στην Ιαπωνία μεταφράζονται στο τέλος παραγωγής παπιών και δικύκλων γενικότερα 50 κ.εκ., με τη Honda να παρουσιάζει τώρα τον αντικαταστάτη του Super Cub 50 που για την ώρα αποκαλείται Super Cub 110 Lite και βρίσκεται σε concept στάδιο.

Στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην κατοχύρωσή του ονόματος Lite (μειωμένης ιπποδύναμης) από την ιαπωνική εταιρεία, και τώρα επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Honda να τοποθετήσει το συγκεκριμένο συνθετικό στο Cub 110, το οποίο θα αποδίδει  4 kW, ήτοι 5,4 hp. Το ίδιο συνθετικό αναμένεται να τοποθετηθεί και σε άλλα δίκυκλα των Ιαπώνων που θα προορίζονται για οδήγηση με άδεια για 50 κυβικά, όπως το Dio, το οποίο με περιορισμένη ιπποδύναμη θα μετονομαστεί σε Dio Lite.

Super Cub 50 Final Edition

Η Honda είχε στο σαλόνι της Osaka για το 2025 πέρα από το πρωτότυπο Super Cub 110 Lite -το οποίο δεν αναφέρεται στα εκθέματα στο microsite της εταιρείας- και την τελική έκδοση του Super Cub 50 (Final Edition), για την οποία σας είχαμε γράψει νωρίτερα.

CEO Honda Motorcycle Japan

Ο Katshuhuro Murooka, Πρόεδρος και CEO της Honda Motorcycle Japan, δήλωσε μεταξύ άλλων στο σαλόνι της Osaka πως “η Honda εξελίσσει ένα μοντέλο που θα πληροί τους νέους κανονισμούς για τα μοτοποδήλατα και θα μπορεί να οδηγηθεί είτε με άδεια 50αριού, είτε με άδεια αυτοκινήτου. Θα βασίζεται στο Super Cub 110, που έχει κινητήρα 110 κυβικών, με μειωμένη όμως ιπποδύναμη λίγο κάτω από 4Kw, και θα το προσφέρουμε στους πελάτες μας ως ένα εύκολο και ελαφρύ, αξιόπιστο commuter δίκυκλο που θα έχει την ίδια αίσθηση με το Super Cub 50. Παράλληλα, στην ίδια φιλοσοφία εξελίσσουμε κι ένα αντίστοιχο scooter που θα πληροί τους νέους κανονισμούς.”

Super Cub 110 Lite

Για την ώρα δεν υπάρχουν ανακοινώσιμα τεχνικά χαρακτηριστικά πέρα από την ιπποδύναμη του Super Cub 110 Lite, όμως πιστεύουμε πως τα υπόλοιπα θα είναι ίδια με εκείνα του… εκλιπόντος Super Cub 50.

Νέο Beta XTrainer 200 2Τ και αναβαθμισμένος εξοπλισμός στο 300 2Τ

Μεγαλώνει η οικογένεια δίχρονων enduro
beta xtrainer 200 2t
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/6/2026

Η σειρά των XTrainer μοντέλων δημιουργήθηκε με το μοντέλο 300 κυβικών για να φέρει μια επιπλέον επιλογή που απευθύνεται στον ερασιτέχνη, στον χομπίστα που δεν έχει απαραιτήτως ανάγκη τα πιο εστιασμένα σε αγωνιστική χρήση RR, RR Race και RR X-Pro.

Στη γκάμα του 2027 η ιταλική εταιρεία προσθέτει ένα νέο μοντέλο, το XTrainer 200 2T που έχει εξελιχθεί πάνω στον κινητήρα των ανάλογων RR.

Beta XTrainer 200 2T

Η Beta ενσωμάτωσε στη σειρά XTrainer μερικές αλλαγές για τον επόμενο χρόνο που είναι κοινές στα μοντέλα 200 και 300 κυβικών. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Νέος προβολέας και μάσκα,
  • Επανασχεδιασμένος οδηγός αλυσίδας,
  • Επανασχεδιασμένο προστατευτικό γραναζιού τελικής μετάδοσης,
  • Νέα γραφικά και χρώματα,
  • Μαύρο πλαίσιο, για πρώτη φορά στα μοντέλα XTrainer,
  • Νέα πίσω δισκόπλακα 240 mm με κυματιστό προφίλ.
Beta XTrainer 200 2T

Το νέο XTrainer 200 2Τ εισάγεται στη γκάμα προκειμένου να εξυπηρετήσει αναβάτες που βρίσκουν το 300 πολύ ψηλό και δυνατό, φέρνοντας χαμηλότερο ύψος σέλας, κατά 20 mm συγκριτικά με τα RR, καθώς και ηλεκτρική μίζα.

Beta XTrainer 200 2T

Ο κινητήρας του XTrainer 200 έχει υποστεί αρκετές αλλαγές από την RR αφετηρία του προκειμένου να προσαρμόσει την απόδοσή του ως ένα φιλικό μοντέλο για εισαγωγή στο enduro:

  • Νέα εξάτμιση, σχεδιασμένη για περισσότερη ροπή χαμηλά,
  • Νέα κεφαλή με διαφορετικό σχήμα για τον θάλαμο καύσης, επίσης για να τονωθεί η απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές,
  • Νέο πιστόνι με μακρύτερες φούστες,
  • Μαλακότερα ελατήρια συμπλέκτη για ελαφρύτερη αίσθηση στο χέρι,
  • Αναθεωρημένη θυρίδα εξαγωγής για ενίσχυση της ροπής και ομαλότερες εκκινήσεις,
  • Νέα χαρτογράφηση ανάφλεξης για να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες αλλαγές στον κινητήρα,
  • Επανασχεδιασμένη εξάτμιση προερχόμενη από το 300άρι XTrainer,
  • Επανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα στο φιλτροκούτι, επίσης για να ταιριάξει με τις αλλαγές στον κινητήρα.
  • Ηλεκτρικό βεντιλατέρ για το ψυγείο, όπως και στο 300.
Beta XTrainer 200 2T

Το πλαίσιο του XTrainer 200 2Τ βασίζεται σε αυτό το 300, τροποποιημένο καταλλήλως για την απόδοση και την κατανομή βάρους του νέου μοντέλου.

Τα νέα Beta XTrainer 200 και 300 2Τ του 2027 είναι διαθέσιμα στο δίκτυο της εταιρείας από τα μέσα του Ιούνη 2026.

Ετικέτες