Italjet Dragster 700 Twin - Τα κυβικά αυγάτισαν, οι παραγγελίες ξεκινούν

Το κτηνώδες sport μοντέλο των Ιταλών έρχεται σύντομα κοντά μας
Italjet Dragster 700 Twin
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/7/2024

Το ταξίδι ξεκίνησε με την παρουσίαση του 500GP στην EICMA, το οποίο εξελίχθηκε στο 559 Twin, και τώρα ανεβάζει ταχύτητα για να φτάσει τα 700 κυβικά από έναν δικύλινδρο κινητήρα! Θα το λέγατε scooter; Οι Ιταλοί πάντως το αποκαλούν "μοτοσυκλέτα", και σύντομα περιμένουμε αποκαλύψεις.

Η Italjet αναφέρει πως ο λόγος που ανέβασε τον κυβισμό του μεγάλου επερχόμενου Dragster scooter της ήταν πως μετά από εκτεταμένες δοκιμές του 559 Twin, η εταιρεία αποφάσισε πως τα κυβικά... δεν ήταν αρκετά, και χρειαζόταν αύξηση για να έρθουν οι επιδόσεις εκεί που ήθελαν οι Ιταλοί.

Παρόλο τώρα που το εργοστάσιο δεν δίνει κανένα στοιχείο για τον κινητήρα πέρα από τον κυβισμό και τον αριθμό των κυλίνδρων του, η Italjet ανοίγει τις προ-παραγγελίες του hyper-scooter της από την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 16.00 ώρα Ιταλίας, ήτοι 17.00 ώρα Ελλάδας. Σημειώστε πως οι προ-παραγγελίες αφορούν σε μια πρώτη έκδοση περιορισμένης παραγωγής με το όνομα Dragster 700 Twin Factory Limited Edition, για την οποία μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε το παραμικρό. Η Italjet αναφέρει πως στις επόμενες ημέρες θα αποκαλύπτει σταδιακά διάφορα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου της.

Dragster 559 Twin

Θυμίζουμε πως στην προηγούμενη μορφή του, το 559 Twin φορούσε κινητήρα 550 κ.εκ. από μοτοσυκλέτα αγνώστου προέλευσης με 6τάχυτο κιβώτιο και με μανέτα συμπλέκτη. Η εμφάνιση του δικύλινδρου Dragster εμπνέεται από Superbike μοτοσυκλέτα, κομπλέ με αεροδυναμικά φτερά, διαθέτοντας πολλές ιδιαίτερες λεπτομέρειες όπως το πλαίσιο και το υποπλαίσιο σε διάταξη χωροδικτύωμα, φαλτσοκομμένα τελικά εξατμίσεων, καρίνα, και ζάντες 15 ιντσών με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Pirelli Diablo. Το ανεστραμμένο πιρούνι στην έκδοση της EICMA είχε κτηνώδη διάμετρο 48 mm, ενώ πίσω υπήρχε μονό αμορτισέρ παράκεντρα τοποθετημένο. Στην πέδηση το 559 Twin φόραγε δυο δίσκους 270 mm μπροστά με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες, έχοντας έναν ακόμα δίσκο 230 mm πίσω. Το μεταξόνιο είχε ανακοινωθεί στα 1.542 mm, το ύψος σέλας στα 795 mm, η χωρητικότητα ρεζερβουάρ στα 16 λίτρα, και το κενό βάρος στα 180 κιλά. Σημειώστε τέλος πως η Italjet σχεδίαζε να κυκλοφορήσει και Α2 έκδοση με 48 hp.

Περιμένουμε τώρα να δούμε περισσότερες πληροφορίες, ποια στοιχεία και χαρακτηριστικά θα παραμείνουν ίδια με του 559 και ποια θα αλλάξουν.

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες