EICMA 2023: KTM 990 Duke 2024 "The Sniper" - Ελεύθερος σκοπευτής με 123 hp

Εκτεταμένη ανανέωση σε όλους τους τομείς, σε σχέση με το 890 Duke
KTM 990 Duke 2024 - The Sniper
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/11/2023

Το 990 Duke -που η KTM αποκαλεί "The Sniper", ήτοι Ελεύθερος Σκοπευτής-, έρχεται να κάνει το επόμενο βήμα από το 890 Duke, γνωστό και ως "The Super Scalpel", δηλαδή το σούπερ νυστέρι. Η μοτοσυκλέτα πληροί τις Euro 5+ προδιαγραφές και ανανεώνει εκ βάθρων τη Streetfighter συνταγή του μεσαίου δούκα, με άκρως επιθετική νέα εμφάνιση, και αλλαγές σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Η πορτοκαλί και μαύρη streetfighter μοτοσυκλέτα θα βγει στην παραγωγή το 2024, και πιθανώς θα αντικαταστήσει το 890 Duke, καθώς η απόδοση τους είναι παρεμφερής. Καταρχήν νέο είναι το κοστούμι, νέα η μάσκα, νέα και τα full-LED φωτιστικά σώματα.

KTM 990 Duke 2024 - The Sniper

Τα DRL φωτιστικά σώματα του προβολέα αυξομειώνουν πλέον αυτόματα την ένταση τους ανάλογα με τον εξωτερικό φωτισμό, ενώ ο προβολέας έχει και λειτουργία follow me home, παραμένοντας ανοιχτός για λίγη ώρα μετά το κλείσιμο του κεντρικού διακόπτη.

KTM 990 Duke 2024 - The Sniper

Ο δικύλινδρος εν σειρά (και όχι V2 όπως στο προηγούμενο 990 Duke πριν από μια δεκαετία) κινητήρας των 947 κ.εκ. αποδίδει 123 hp (4 παραπάνω από το 890 Duke) και 10,5 kgm ροπής, ενώ η ΚΤΜ υποστηρίζει πως έχει τις μικρότερες διαστάσεις της κατηγορίας, προσθέτοντας στην ευελιξία της μοτοσυκλέτας.

Τα προφίλ των εκκεντροφόρων είναι πλέον πιο άγρια, με τις βαλβίδες να παραμένουν ανοιχτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ νέο και φαρδύτερο είναι το ψυγείο με βελτιωμένη ροή. Νέο είναι και το σύστημα της εξάτμισης.

KTM 990 Duke 2024 - The Sniper

Πέντε είναι τα Ride Modes. Το STREET δίνει στον αναβάτη τη μέγιστη απόδοση κινητήρα, Traction Control, περιορισμένο Wheelie Control, και ήρεμη απόκριση γκαζιού. Στο SPORT η απόκριση είναι πιο "κοφτερή", ενώ η ECU επιτρέπει περιορισμένη πλαγιολίσθηση, ενώ στο RAIN έχουμε μέγιστη πρόσφυση και μειωμένη απόδοση. Τα έξτρα PERFORMANCE και TRACK modes επιτρέπουν στον αναβάτη να διαχειριστεί απόλυτα τα συστήματα ασφαλείας, με γνώμονα την ακραία σπορ οδήγηση. Στο TRACK ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ο ίδιος μέσα από 10 επίπεδα Traction Control και 5 επίπεδα Wheelie Control (και να τα απενεργοποιήσει και τα δύο αν επιθυμεί), ενώ και η απόκριση είναι ιδιαίτερα άμεση. Για αγωνιστικές εκκινήσεις φροντίζει το Launch Control.

Όσον αφορά στην εργονομία, στόχος ήταν, όπως γράφουν οι Αυστριακοί, η δημιουργία της υπέρτατης σπορ Naked μοτοσυκλέτας της μεσαίας κατηγορίας.

KTM 990 Duke 2024 - The Sniper

Ολοκαίνουργιο είναι το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, με στόχο την βέλτιστη στρεπτική ακαμψία και την ιδανική πληροφόρηση αναβάτη, με σφυρήλατα τμήματα, και αλουμινένιο υποπλαίσιο που ενσωματώνει φιλτροκούτι και αεραγωγούς κάτω από τη σέλα, με την τελευταία να βρίσκεται στα 825 mm από το έδαφος. Το αλουμινένιο ψαλίδι είναι επίσης νέο με υπολογισμένα επίπεδα στρεβλώσεων για καλύτερη συμπεριφορά στους δημόσιους δρόμους, όπου η απόλυτη ακαμψία δεν είναι ευπρόσδεκτη.

KTM 990 Duke 2024 - The Sniper

Στις αναρτήσεις βρίσκονται ένα ανεστραμμένο πιρούνι WP APEX 43 mm, και ένα μονό αμορτισέρ πίσω με νέο ελαφρύτερο ελατήριο και νέες ρυθμίσεις, με τον αναβάτη να έχει στη διάθεση του και 5 κλικ απόσβεσης επαναφοράς πέρα από την προφόρτιση.

Στα ελαστικά η μοτοσυκλέτα φέρει τα Bridgestone S22, σε διαστάσεις 120/70-17 και 180/55-17, φορεμένα σε ελαφριές αλουμινένιες ζάντες.

Όσον αφορά στα φρένα, έχουμε δυο δίσκους 300 mm μπροστά με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες και έναν ακόμη δίσκο 240 mm πίσω. Το Supermoto ABS βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό. Στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας θα βρούμε TFT οθόνη οργάνων με συνδεσιμότητα αλλά και θύρα φόρτισης USB-C.

Ετικέτες

Husqvarna - Η γκάμα MX 2025 περιλαμβάνει και τα νέα TC 150 και TC 300 [VIDEO]

Εφτά Motocross μοτοσυκλέτες που καλύπτουν όλο το φάσμα αναγκών της κατηγορίας
Husqvarna TC 125 και TC 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/5/2024

Στην γκάμα των Motocross μοτοσυκλετών της για το 2025, η Husqvarna ανεβάζει τον αριθμό των μοντέλων της στα 7 με την προσθήκη και των δίχρονων TC 150 & TC 300. Οι συντηρητικές αλλαγές για τη νέα σεζόν περιλαμβάνουν αναθεωρημένο πλαίσιο, νέες βάσεις κινητήρα, νέα πλαστικά και νέες ρυθμίσεις αναρτήσεων.

Βασισμένο στο TC 125, το TC 150 γεφυρώνει το κενό μεταξύ του πρώτου και του TC 250, ενώ στα πλεονεκτήματά του απέναντι στον μικρό αδελφό περιλαμβάνεται η βελτιωμένη απόδοση σε ιπποδύναμη και ροπή. Η Husqvarna αναφέρει πως το TC 150 αποτελεί το τέλειο δίχρονο “όπλο” για να αντιμετωπίσει κανείς τα τετράχρονα 250.

Η ίδια αρχή με τα πλεονεκτήματα των περισσότερων κυβικών ισχύει και για το TC 300, που πατάει πάνω στο TC 250, βγάζοντας όμως περισσότερα άλογα και κιλά ροπής, για να μπορεί να ανταγωνιστεί τα τετράχρονα 450.

Τα τετράχρονα FC 250 & FC 350 συνεχίζουν την καριέρα τους ως μοτοσυκλέτες πασπαρτού, που δεν τρομάζουν, με το FC 450 να αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας στα μεγάλα Motocross.

FC 250

Όλες οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούν πλαίσιο τελευταίας γενιάς, με τη Husqvarna να έχει προβεί σε μικρές αλλαγές σε αυτό, όπως την αφαίρεση υλικού γύρω από τη βάση του αμορτισέρ πίσω, και στο μπροστινό μέρος. Στόχοι η βέλτιστη ελαστικότητα, η μείωση του βάρους, και η βελτίωση της συμπεριφοράς στις στροφές, χωρίς να υπάρξει παραχώρηση στην ευστάθεια στις ευθείες. Επιπλέον, και αποκλειστικά στις 3 τετράχρονες μοτοσυκλέτες, νέες είναι οι βάσεις κινητήρα, για βελτιωμένη ευελιξία. Αναθεωρημένο είναι και το ψαλίδι, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της γλίστρας της αλυσίδας.

TC 300

Νέες είναι οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων, οι τσιμούχες στο μοχλικό και μικρότερης διαμέτρου η βίδα του μοχλικού για μείωση βάρους. Επανασχεδιασμένα είναι τα πλαϊνά πλαστικά μπροστά, για ευκολότερη πρόσβαση στις ρυθμίσεις του πιρουνιού της WP.

FC 350

Ψηλότερη κατά 5 mm είναι η σέλα, ενώ είναι και πλατύτερη στο χαμηλότερο μέρος της, για ευκολότερη μετακίνηση του αναβάτη όταν εκείνη είναι νέα. Νέα είναι και τα γραφικά, νέα και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, τα Dunlop MX34. Στον κορυφαίο εξοπλισμό περιλαμβάνεται τιμόνι ProTaper, ODI γκριπ, συμπλέκτης και φρένα Brembo, 2 Riding Modes, Quickshifter, Traction και Launch Control στα 4χρονα, υβριδικό υποπλαίσιο από αλουμίνιο-πολυαμίδιο, πλήρως ρυθμιζόμενες WP XACT αναρτήσεις, και μίζα σε όλα τα μοντέλα με μπαταρία λιθίου.

Στα αξεσουάρ βρίσκουμε μεταξύ άλλων και μονάδα συνδεσιμότητας, που δίνει δυνατότητες τηλεμετρίας στις μοτοσυκλέτες.