KYMCO RevoNex – EICMA 2019: Νέο ηλεκτρικό concept [video]

Συνεχίζει να πρωτοτυπεί η Kymco
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

31/10/2019

Η Kymco έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση μέσα απ’ την πλατφόρμα της iONEX που πρωτοπαρουσίασε στο Tokyo Motorshow το 2017. Πέρσι έκανε κάτι πολύ έξω απ’ τα δεδομένα της και μας άφησε όλους έκπληκτους, όταν παρουσίασε την SuperNEX, την πρώτη της ηλεκτρική superbike. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν τη παρουσίασή της είχε δώσει στη δημοσιότητα και ένα teaser video, θέτοντας σε διάφορους θεατές στον αγώνα των Motul WSBK στο Magny Cours, φιλοσοφικά ερωτήματα σχετικά με το τι είναι η ταχύτητα, τι συναισθήματα σου προκαλεί, αν ο ήχος παίζει ρόλο και ποιο είναι το μέλλον των δύο τροχών.

Φέτος, έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα, μόνο που το πεδίο δράσης για τη δημιουργία του νέου teaser video δεν ήταν το Magny Cours, αλλά διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κάτι αναμενόμενο μιας και το νέο concept που θα παρουσιάσει είναι μια naked μοτοσυκλέτα, που στο πεδιό δράσης της περιλαμβάνεται και η αστική χρήση. Η RevoNex πιθανότατα έχει βασιστεί στο SuperNex, όπως προδιαθέτει και το όνομα, οπότε περιμένουμε να είναι "φορτωμένη" με ηλεκτρονικά βοηθήματα και εξοπλισμό. Οι ερωτήσεις κυμαίνονταν στο ίδιο μήκος κύματος, μόνο που αυτή τη φορά δεν είχαν να κάνουν τόσο με τα συναισθήματα που σου προκαλεί η ταχύτητα και η οδήγηση της μοτοσυκλέτας, αλλά εστίαζαν κυρίως στο μέλλον των μοτοσυκλετών. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, η απάντηση ήταν ομόφωνη: Πως το μέλλον των μοτοσυκλετών είναι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Οι ερωτήσεις συνεχίζουν όπως μπορείτε να δείτε και στο video και ολοκληρώνουν την έρευνα της Kymco με θετικές κριτικές σχετικά με τη νέα πρωτότυπη ηλεκτρική naked της εταιρείας. Το video κλείνει με την Kymco να δίνει ραντεβού για την επίσημη παρουσίαση της μοτοσυκλέτα της στην EICMA, εκεί που το ΜΟΤΟ θα είναι παρών, μεταφέροντας άμεσα όλες τις εξελίξεις για τα νέα μοντέλα των εταιρειών.

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.