Malaguti RSE και Drakon 125 concept 2020 - EICMA: Επέκταση στην ηλεκτροκίνηση! [video]

Το επόμενο κεφάλαιο
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

6/11/2019

Η Malaguti για να γιορτάσει τα 90 χρόνια από τη δημιουργία της θα έχει το 2020 στην γκάμα της τις επετειακές εκδόσεις των Madison 300 και Monte Pro 125. Παράλληλα, όμως επικεντρώνεται και στην πορεία της για το μέλλον και ενστερνιζόμενη τόσο της ανάγκες της αγοράς όσο και την τεχνολογία που βαδίζει ολοταχώς προς την ηλεκτροκίνηση, παρουσίασε δύο πρωτότυπα, το ηλεκτρικό RSTE, το οποίο έχει βασιστεί στο RST125 και το Drakon 125 που διαθέτει μονοκύλινδρο κινητήρα 125cc και στο μέλλον θα υπάρχει και η ηλεκτρική του έκδοση.

Όπως ανέφεραν και οι άνθρωποι στην παρουσίαση, η KSR -στην οποία ανήκει η Malaguti, μαζί με τις Lambretta και Brixton- η εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία στα ηλεκτρικά σκούτερ την τελευταία δεκαετία και τώρα θα αρχίσει να επεκτείνεται και στις μοτοσυκλέτες.

Για τη δημιουργία της RSE, η Malaguti βασίστηκε στο RST125 και χρησιμοποίησε το πλαίσιό του για να αγκαλιάσει τον ηλεκτρικό κινητήρα, που διαθέτει μάλιστα και κιβώτιο έξι σχέσεων -όπως τα ηλεκτρικά πρωτότυπα της Kymco SuperNex και RevoNex. Η χρήση του κιβωτίου έγινε αφενός μεν για να εκμεταλλεύεται ο αναβάτης του 10 ίππους που παράγει ο ηλεκτροκινητήρας και αφετέρου για να έχει την αυθεντική αίσθηση πως οδηγεί μια πραγματική μοτοσυκλέτα και όχι ένα αυτόματο ηλεκτρικό σκούτερ, κάτι που έχουν τονίσει ότι θέλουν αρκετοί αναβάτες ανά τον κόσμο.

Δείτε μετά το τέλος του άρθρου το video και το φωτογραφικό υλικό

Το “ρεζερβουάρ” της αποτελείται από δύο μπαταρίες λιθίου χωρητικότητας 1,68kWh η κάθε μια, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τις καθημερινής μετακίνησης. Παρότι παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο, η Malaguti αναφέρει πως η RSE θα κυκλοφορήσει προς το τέλος του 2020.

Επίσης, συνεχίζοντας να ατενίζει το μέλλον, η ιταλική εταιρεία παρουσίασε το δεύτερο κατά σειρά πρωτότυπο, το Drakon 125, που με τη φουτουριστική σχεδίαση παραμένει πιστό στο πνεύμα της εταιρείας απ’ τη Bologna: Να παράγει μοτοσυκλέτες που σχεδιαστικά δεν βασίζονται στο παρελθόν, αλλά αναβιώνουν την φιλοσοφία της εταιρείας να δημιουργεί σπορ μοτοσυκλέτες για τη μικρότερη κατηγορία, με νέες τεχνολογίες και υψηλή ποιότητα κατασκευής, χωρίς το κόστος τους να ξεφεύγει.

Το πίσω μέρος του Drakon 125 θυμίζει αρκετά των Duke της KTM ενώ γενικότερα διαθέτει μια αρκετά μινιμαλιστική και αιχμηρή σχεδίαση. Παρότι το concept που παρουσιάστηκε είχε τον μονοκύλινδρο κινητήρα 125cc του RST125 με νέο σύστημα εξαγωγής, το Drakon 125 θα είναι διαθέσιμο και με ηλεκτρικό κινητήρα το 2020 που θα βγει στην παραγωγή.

Να τονίσουμε ότι φέτος ήταν ένα μεταβατικό στάδιο στον στρατηγικό σχεδιασμό της Malaguti, καθώς από του χρόνου θα παρουσιάσει πολλά περισσότερα μοντέλα και θα αρχίσει ουσιαστικά η ολομέτωπη επίθεσή της σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών.

Ετικέτες

Honda WN7 2026 - Η πρώτη ηλεκτρική της Honda, στην παραγωγή τέλη 2025

Με 24 ίππους και 10,2 kg.m ροπής - 217 κιλά και 130+ χλμ. αυτονομία
Honda WN7 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

16/9/2025

Η Honda προχώρησε στην αποκάλυψη του ονόματος της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας WN7, την οποία και έδειξε χωρίς καμουφλάζ για πρώτη φορά και αυτό το συμπλήρωσε με αρκετά στοιχεία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, όχι όμως και όλα.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσυκλετών στον κόσμο παρουσιάζει την πρώτη του -κανονικού μεγέθους- αμιγώς ηλεκτρική μοτοσυκλέτα για τις αγορές όλου του κόσμου με τη Honda WN7 να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τους Ιάπωνες.

Η έμπνευση για το όνομα "WN7" προέρχεται από την εξέλιξη του concept "Be the Wind" που οδήγησε σε αυτή τη μοτοσυκλέτα, τη λέξη "Naked", επειδή είναι γυμνή και τον αριθμό "7" που υποδεικνύει κλάση ισχύος.

Τελικά το λάθος που έκαναν οι Ιάπωνες δείχνοντας την TFT οθόνη της μοτοσυκλέτας σε βίντεο πριν από λίγες ημέρες επιβεβαίωσε αυτά που σας γράφαμε για την αυτονομία που θα προσφέρει η WN7 με την μπαταρία της πλήρως φορτισμένη και τη Honda να κάνει επίσημα λόγο για 130+ χιλιόμετρα. Η οθόνη είναι η πέντε ιντσών που βλέπουμε και στις συμβατικές μοτοσυκλέτες της εταιρείας και προσφέρει συνδεσιμότητα και πλοήγηση μέσω της εφαρμογής RoadSync, ενώ τα φώτα δεν θα μπορούσαν να μην είναι full LED.

Honda WN7 2026

Η CCS2 φόρτιση δίνει τη δυνατότητα να "γεμίσει" η συστοιχία μπαταριών της WN7 από το 20% στο 80% μέσα σε 30 λεπτά σε 22άρη φορτιστή, ενώ σε λιγότερες από τρεις ώρες μπορεί να γίνει η φόρτιση σε τυπικό Wall Box, στο σπίτι των 7,2 kW. Οι Ιάπωνες δεν ανακοίνωσαν ενεργειακή χωρητικότητα για την μπαταρία, όμως αν κρίνουμε από τα νούμερα της φόρτισης, αυτή δεν θα ξεπερνά τις ωφέλιμες 20 kWh.

Ο υγρόψυκτος ηλεκτρικός κινητήρας της μοτοσυκλέτας που έχει βάρος 217 κιλών αποδίδει 24 ίππους (18 kW), που δεν λένε όλη την αλήθεια για την απόδοσή της στον δρόμο αφού πιο σημαντικό νούμερο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ροπή που ξεπερνά τα 10 χιλιογραμμόμετρα. Η Honda αναφέρει ότι η απόδοση του κινητήρα είναι συγκρίσιμο με κινητήρα εσωτερικής καύσης 600 κ.εκ., χωρίς να προσδιορίζει κυλίνδρους, ακόμη και με 1000άρη! Θα κρατήσουμε μικρό καλάθι, από τη στιγμή που γνωρίσουμε ότι αυτό ακόμη και αν ισχύει θα είναι για συγκεκριμένες μετρήσεις και μέχρι συγκεκριμένα χλμ./ώρα. 

Honda WN7 2026

Η Honda δεν ανακοίνωσε επιδόσεις ωστόσο η τελική της μοτοσυκλέτας θα είναι περιορισμένη, όπως συμβαίνει με όλα τα δίτροχα ηλεκτρικά μοντέλα, σε κάθε περίπτωση όχι αυτή που περιμένει κανείς από μια μοτοσυκλέτα με 10 και πλέον kg.m ροπής.

Με την κάσα της μπαταρίας να παίζει και δομικό ρόλο, η WN7 φέρει ανεστραμμένο εμπρός πιρούνι, όμορφο μονόμπρατσο ψαλίδι και η τελική μετάδοση γίνεται με ιμάντα, κάτι που συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην ησυχία κατά τις μετακινήσεις. Σε γενικές γραμμές η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα δείχνει λεπτή και κομψή με σχεδίαση που δεν την κάνει να ξεχωρίζει πολύ από τις συμβατικές Honda και αυτό μάλλον λειτουργεί υπέρ της.

Οι προπαραγγελίες έχουν ξεκινήσει και όσοι παραγγείλουν την WN7 έως και τις 4 Νοεμβρίου θα λάβουν δώρο και μια τσάντα για τη σέλα.

Υπομονή μέχρι την EICMA όταν και θα αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες.