Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Νέα Ariel ACE R – Με κινητήρα από VFR1200F

Από τους 173 στους 201 ίππους!

Η βρετανική Ariel έδωσε στην δημοσιότητα πριν από λίγο την νέα έκδοση "R" του Ace (το οποίο είχε παρουσιαστεί πριν από δύο χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 50 μοτοσυκλέτες), με βασική διαφορά την απόδοση του κινητήρα που φτάνει από τους 173 στους 201 ίππους! Το αποτέλεσμα, είναι προϊόν της συνεργασίας μεταξύ της Ariel και της MJW, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ρύθμιση κινητήρων, με τη ροπή που αποδίδεται να φτάνει από τα 13,1 στα 14,5 χιλιογραμμόμετρα. Αυτή η εξαιρετικά περιορισμένη έκδοση θα κατασκευαστεί μόνο σε 10 μονάδες για αντίστοιχο αριθμό κροίσων-ιδιοκτητών, καθώς η τιμή του θα φτάνει τα 58.405 ευρώ.

 

Ο Mark Woodgate της MJW είναι ο άνθρωπος πίσω από το πρόγραμμα… αναβολικών του κινητήρα των 1.237cc, το οποίο περιλαμβάνει νέους εκκεντροφόρους, αυξημένη συμπίεση, ροϊκή εξέλιξη στην κεφαλή, blueprinting των εσωτερικών του και αλλαγή στον χρονισμό των βαλβίδων. Οι άνθρωποι της Ariel ισχυρίζονται πως παρά τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις, το επίπεδο της αξιοπιστίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στον εξοπλισμό του "R" συμπεριλαμβάνεται επίσης ένα quickshifter της Translogic, ένα σύστημα που χρησιμοποιείται ευρέως από ομάδες των MotoGP και των WSBK.

 

Το πλαίσιο-χωροδικτύωμα της Ace R είναι φτιαγμένο από billet αλουμίνιο με μηχανουργική επεξεργασία –όπως και στο απλό Ace- μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ariel ανακοινώνει πως το καινούργιο πλαίσιο είναι πιο ελαφρύ και βελτιωμένο, διατηρώντας όμως το ίδιο ποσοστό ακαμψίας. Η κάστερ έχει μειωθεί στις 21,4 μοίρες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να διαφοροποιηθεί η γωνία ανάλογα με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Το χρώμα του είναι μαύρο πέρλα, ενώ και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν εναλλακτικές ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη. Για να μειωθεί το συνολικό βάρος, η Ariel χρησιμοποίησε συνδέσμους από αλουμίνιο και τιτάνιο, ενώ οι αναρτήσεις προέρχονται από την Ohlins όπως και στην στάνταρ έκδοση μόνο που το πιρούνι έχει ελατήρια με διαφορετική σταθερά ("Κ") και διαφορετικό σετάρισμα στις βαλβίδες.
Το κοστούμι και το ρεζερβουάρ του Ace R είναι φτιαγμένα από ανθρακονήματα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η Ariel, να είναι ελαφρύτερα κατά 65% από τα αντίστοιχα της απλής έκδοσης. Οι μανέτες με τη χρυσή ανοδείωση είναι καινούργιες, όπως και τα μαρσπιέ τα οποία είναι ρυθμιζόμενα σε τρεις θέσεις.

 

Οι αλουμινένιοι τροχοί του στάνταρ Ace έχουν αντικατασταθεί από ανθρακονημάτινους τροχούς με πέντε μπράτσα της BST, που ζυγίζουν ακριβώς το μισό βάρος από τους αντίστοιχους αλουμινένιους. Τα φρένα είναι της Nissin και αποτελούνται από εξαέμβολες ακτινικές δαγκάνες της μπροστά και μια δαγκάνα δύο εμβόλων πίσω, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται το ABS και το traction control.

 

Η Ariel προχώρησε και στην ανακοίνωση επιδόσεων του Ace R, λέγοντας πως η τελική του ταχύτητα ανέρχεται στα 298km/h, ενώ φτάνει από 0 σε 100km/h μέσα σε 2,7 δευτερόλεπτα. Η παραγωγή της περιορισμένης έκδοσης θα ξεκινήσει στο εργοστάσιο στο Somerset στις αρχές του 2017 και οι πρώτες μοτοσυκλέτες θα είναι έτοιμες προς παράδοση την άνοιξη.