Το νέο ηλεκτρικό LiveWire S3 θα κατασκευάζεται από την KYMCO

H εταιρεία από την Ταιβάν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της LiveWire και στις δικές της ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες
motomag Το νέο ηλεκτρικό LiveWire S3 θα κατασκευάζεται από την Kymco
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/4/2024

Toν Δεκέμβριο του 2021 η Harley-Davidson αποφάσισε πως έφτασε η ώρα της ανεξαρτητοποίησης της εταιρείας LiveWire και με την ηλεκτρική Del Mar, εγκαινίασε τότε την έναρξη παραγωγής της πλατφόρμας Arrow, πάνω στην οποία θα βασίζονται τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρείας.

Λίγο αργότερα ήρθε η επένδυση της KYMCO στη LiveWire με την εταιρεία από την Ταιβάν να επενδύει 100 εκατομμύρια δολάρια αποκτώντας ταυτόχρονα το 4% της ηλεκτρικής εταιρείας.

Το νέο ηλεκτρικό LiveWire S3 θα κατασκευάζεται από την Kymco

Και κάπως έτσι εμφανίστηκε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της KYMCO που απεικονίζει μία ηλεκτρική μοτοσυκλέτα η οποία βασίζεται κατά πολύ σε αυτή της LiveWire. Πιο συγκεκριμένα το μοντέλο S3 όπως ονομάζεται χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Arrow στην οποία είναι βασισμένα τα μοντέλα S2 Del Mar και S2 Mulholland της LiveWire.

Η πλατφόρμα Arrow είναι κατασκευασμένη ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους μοτοσυκλετών. Αυτή χρησιμοποιεί το αλουμινένιο περίβλημα της μπαταρίας ως κεντρικό δομικό στοιχείο της και αποκτά αφαιρούμενο εμπρός και πίσω υποπλαίσιο όπως συμβαίνει με πολλές νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Σύμφωνα με τη LiveWire, η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς ηλεκτροκινητήρες -είτε αερόψυκτους είτε υγρόψυκτους- αλλά και με διαφορετικές μπαταρίες έχοντας ως στόχο να καλυφθεί ένα μεγάλο φάσμα αναγκών όσον αφορά τις επιδόσεις αλλά και το κόστος.

Το νέο ηλεκτρικό LiveWire S3 θα κατασκευάζεται από την Kymco

Στις φωτογραφίες του διπλώματος ευρεσιτεχνίας βλέπουμε το πλαίσιο, τον κινητήρα και το ψαλίδι που είχαμε δει στο concept μοντέλο της KYMCO, RevoNEX το 2018. Στην πατέντα εστιάζεται το που είναι τοποθετημένη η IMU -αδρανειακή μονάδα- ενώ σημαντική αλλαγή αποτελεί το νέο υποπλαίσιο που στηρίζεται η σέλα, το οποίο είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό των S2 Del Mar και S2 Mulholland της LiveWire.

Περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά για το νέο ηλεκτρικό μοντέλο με την ονομασία S3 δεν γνωρίζουμε, ωστόσο είναι δεδομένο πως η KYMCO είτε θα κατασκευάσει το νέο μοντέλο της LiveWire είτε θα χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη τεχνολογία για τα δικά της μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα.

Το νέο ηλεκτρικό LiveWire S3 θα κατασκευάζεται από την KYMCOΤο νέο ηλεκτρικό LiveWire S3 θα κατασκευάζεται από την KYMCO

 

Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.