Piaggio MP3 HPE 2019 στην EICMA

Το ελαφρύτερο και πιο σπορ MP3
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/11/2018

Άλλο ένα μέλος έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη οικογένεια των MP3, με βασικό χαρακτηριστικό της σχεδίασής του την σπορ εμφάνιση και το μικρότερο βάρος. Διατηρώντας τις βασικές φόρμες των MP3, το νέο μοντέλο διαθέτει δύο δίδυμους LED προβολείς με φώτα ημέρας. Τα νέα φτερά των μπροστινών τροχών που είναι βαμμένα στο χρώμα του σκούτερ συμβάλλουν στο "χαμήλωμα" της μετωπικής επιφάνειας, δίνοντας έναν σπορτίβικο τόνο, ενώ οι τροχοί έχουν πέντε μπράτσα με σαφείς επιρροές από τον κόσμο των σπορ αυτοκινήτων. Η ουρά έγινε κι αυτή πιο λεπτή με πιο λεία επιφάνεια, ώστε να ταιριάζει με το συνολικά επιθετικό look, διαθέτοντας και δύο χειρολαβές για τον συνεπιβάτη, με το επανασχεδιασμένο πίσω LED φως να ολοκληρώνει την εικόνα.
Η σέλα του είναι δύο επιπέδων προσφέροντας την μέγιστη δυνατή άνεση για αναβάτη και συνεπιβάτη, με τα μαρσπιέ του τελευταίου να είναι αναδιπλούμενα και να ενσωματώνονται πλήρως στο κοστούμι όταν είναι κλειστά, ενώ το πεντάλ του πίσω φρένου έχει τοποθετηθεί σε διαφορετική, πιο εργονομική σύμφωνα με την Piaggio, θέση. Κάτω από τη σέλα χωρούν δύο jet κράνη, όπως και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, από τα οποία προέρχονται και τα όργανα που προσφέρουν πληρέστατες ενδείξεις.


Ο κινητήρας του αποτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση του υγρόψυκτου, μονοκύλινδρου, τετραβάλβιδου που βγήκε από τα εργαστήρια του R&D της Piaggio. Σύμφωνα με το εργοστάσιο, η απόδοσή του σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι αυξημένη κατά 16% (24,6hp/7.750rpm) όπως και η ροπή που φτάνει τα 2,5kgm στις 6.500 στροφές χαρακτηρίζεται από αύξηση της τάξης του 9%. Στην Piaggio μάλιστα ισχυρίζονται πως αυτή η αύξηση της απόδοσης συνοδεύεται από μείωση της κατανάλωσης, χάρη στην μείωση των απωλειών και την αύξηση της θερμοδυναμικής απόδοσης. Νέα είναι η κεφαλή και το έμβολο, που δημιουργούν έναν πιο αποδοτικό θάλαμο καύσης με μεγαλύτερες βαλβίδες και αυλούς εισαγωγής, ενώ νέα είναι και τα μπεκ. Από τον επανασχεδιασμό δεν εξαιρέθηκε η μετάδοση, η οποία διαθέτει νέο ιμάντα, νέα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και νέα υλικά, που πέραν των άλλων καθιστούν την συγκεκριμένη μετάδοση ιδιαίτερα ήσυχη με απουσία μηχανικών θορύβων.

Σε ό,τι αφορά τη ηλεκτρονικά του βοηθήματα, το MP3 HPE διαθέτει ASR (traction control) και τρικάναλο ABS της Continetal. Στον στάνταρ εξοπλισμό του συμπεριλαμβάνεται επίσης το Piaggio Mia, η multimedia πλατφόρμα της εταιρείας που επιτρέπει την διασύνδεση με smartphone η οποία μετατρέπει το τηλέφωνο σε ένα όργανο… τηλεμετρίας και trip computer, όπως και σε ένα χρήσιμο εργαλείο πλοήγησης, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών.


Το MP3 HPE θα βγαίνει και στην έκδοση Sport, η οποία ξεχωρίζει από τις πολλές λεπτομέρειες σε μαύρο ματ χρώμα και τα κόκκινα ελατήρια των αμορτισέρ. Οι δίσκοι των εμπρός δισκόφρενων είναι τύπου "μαργαρίτα", ενώ διαθέτει και αλουμινένια διακοσμητικά στην ποδιά, στον χώρο για τα πόδια. Επιπλέον, και για τις δύο εκδόσεις υπάρχει μια μακριά λίστα με αξεσουάρ για το σκούτερ αλλά και για τον αναβάτη, με την Piaggio να θέλει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό προφίλ για τους ιδιοκτήτες των MP3.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες