Piaggio MP3 - Πατέντα για όρθια μούρη ακόμα και σε κλίση

Βελτίωση της αεροδυναμικής, έξτρα αποθηκετικός χώρος, και καλύτερη απόδοση φώτων
Πατέντα Piaggio MP3
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/1/2023

Μια νέα πατέντα κατέθεσε η Piaggio για τη βελτίωση του τρίκυκλου scooter MP3, με την οποία το μπροστινό μέρος του κουστουμιού παραμένει όρθιο στις στροφές, βελτιώνοντας την αεροδυναμική του οχήματος, αλλά και την απόδοση των φώτων.

Η γκάμα των Leaning Wheel MP3 μας κάνει παρέα από το 2006 δίχως μεγάλες δομικές αλλαγές. Κι όμως, πρόσφατα είδαμε μια πατέντα για ένα τετράτροχο LW scooter της εταιρείας που θα χρησιμοποιεί το σύστημα του επαγγελματικού τρίκυκλου MyMoover, ενώ τώρα βλέπουμε μια ακόμη πατέντα που προτίθεται να αλλάξει την εμφάνιση του MP3 όταν εκείνο παίρνει κλίσεις, με στόχο τη βελτίωση της αεροδυναμικής αλλά και της απόδοσης των φώτων. Η τελευταία πατέντα μάλιστα είναι ιδιαίτερα απλή και εύκολη στην υλοποίηση.

Ένα από τα σχεδιαστικά προβλήματα που έχουν όλα τα LW μοντέλα -scooter και μοτοσυκλέτες-, είναι η μεγάλη κίνηση των τροχών που επιβάλλει τη χρήση μπροστινού τμήματος φαίρινγκ σε μεγάλη απόσταση από το όχημα, ώστε να μην… βρίσκουν οι τροχοί και οι ράβδοι της παραλληλόγραμμης κατασκευής της ανάρτησης στο όχημα, τόσο στις λακκούβες, όσο και -περισσότερο- στις στροφές.

Πέρα τώρα από την ασχήμια των φαίρινγκ που απέχουν πολύ από το όχημα και τους τροχούς, η συγκεκριμένη διάταξη ζημιώνει και την αεροδυναμική απόδοση των οχημάτων, καθώς ο μεγαλύτερος και ψηλότερος χώρος μεταξύ των δυο μπροστινών τροχών αυξάνει κατά πολύ την μετωπική επιφάνεια και κατά συνέπεια την οπισθέλκουσα.

white motorcycle concepts

Το ζήτημα απασχόλησε και την βρετανική White Motorcycle Concepts με ένα scooter και μια μοτοσυκλέτα… τρύπια στη μέση, με ένα τούνελ που μειώνει δραματικά την πίεση του αέρα στο εμπρός τμήμα της μοτοσυκλέτας, η οποία όχι μόνο δημιουργεί αντίσταση, αλλά και φαινόμενα αστάθειας καθώς έχει την τάση να ανυψώνει τη μοτοσυκλέτα.

Πατέντα Piaggio MP3

Αντίθετα με τη ριζοσπαστική αντιμετώπιση της εταιρείας του Robert White, η Piaggio προτείνει μια πολύ απλούστερη, οικονομικότερη και εύκολα εφαρμόσιμη λύση. Ενώ στο τρέχων MP3 το μπροστινό τμήμα του φαίρινγκ εδράζεται στο πλαίσιο, στην πατέντα προτείνεται να εδράζεται στις δυο οριζόντιες ράβδους της ανάρτησης, ώστε να παραμένει πάντα στην ίδια θέση, ανεξαρτήτως αν το όχημα βρίσκεται στην ευθεία ή στρίβει.

Κατά συνέπεια, το φαίρινγκ δεν χρειάζεται πια να βρίσκεται τοποθετημένο… στον Θεό, με σημαντική μείωση στη μετωπική επιφάνεια του οχήματος, και στην αεροδυναμική αντίσταση.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της εν λόγω πατέντας είναι πως οι προβολείς παραμένουν οριζόντιοι με το έδαφος, φωτίζοντας καλύτερα στις στροφές, δίχως να χρειάζονται τη συνδρομή των Cornering Lights που έχει η τελευταία γενιά MP3.

Πατέντα Piaggio MP3

Στην πατέντα της Piaggio το MP3 διαθέτει μια ψηλή ζελατίνα που αντίθετα με το μπροστινό φαίρινγκ "ακολουθεί" τον αναβάτη προστατεύοντας τον και στις στροφές από τα στοιχεία της φύσης, αλλά και έναν έξτρα αποθηκευτικό χώρο -καθώς το μπροστινό τμήμα του φαίρινγκ είναι τοποθετημένο πιο μπροστά από ότι στην εκάστοτε γενιά MP3-, που μπορεί να χωρέσει ακόμα και… δύο κράνη, δίπλα-δίπλα!

Αναμένουμε να δούμε αν τα πλεονεκτήματα της πατέντας θα πείσουν την Piaggio να φέρει το νέο αυτό σύστημα στην παραγωγή

Ετικέτες

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.