White Motorcycle: Παρουσιάστηκε η “τρύπια” βρετανική ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που θέλει να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας

Αποκαλυπτήρια στο Silverstone παρουσία του συνεργάτη μας Alan Cathcart
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/6/2021

Ο στόχος του Robert White, είναι να σπάσει το ρεκόρ τελικής ταχύτητας για τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και όπως ξέρουμε για να το επιτύχεις αυτό θα πρέπει να νικήσεις τον μεγαλύτερο αντίπαλο που θα συναντήσεις μπροστά σου (στην κυριολεξία…), δηλαδή την αντίσταση του αέρα. Η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα είναι φυσικά πρωταγωνιστής σε αυτό το παιχνίδι, όμως δεν θα είχε κανένα νόημα αν την σπαταλάς κόντρα στη δύναμη του αέρα.

Η επιλογή της “ηλεκτροκίνησης” αντί για τη χρήση ενός συμβατικού κινητήρα εσωτερικής καύσης δεν έγινε για ιδεολογικούς λόγους, ούτε επειδή είναι της μόδας.

Η επιλογή αυτή έγινε ξεκάθαρα για λόγους χωροταξίας, διότι μόνο με την χρήση δύο μικρότερων ηλεκτροκινητήρων και ειδικά σχεδιασμένων κυλινδρικού σχήματος μπαταριών, μπόρεσαν να δημιουργήσουν αυτή την τεράστια “τρύπα” στη μέση, όπου ο αέρας διαπερνά την μοτοσυκλέτα.

Η λέξη “τρύπα” δεν είναι σωστή, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο τούνελ, που μειώνει δραματικά την πίεση του αέρα στο εμπρός τμήμα της μοτοσυκλέτας, η οποία όχι μόνο δημιουργεί αντίσταση, αλλά και φαινόμενα αστάθειας καθώς έχει την τάση να ανυψώνει τη μοτοσυκλέτα.

Φυσικά η απρόσκοπτη πορεία του αέρα στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτα, μειώνει και την οπισθέλκουσα, αλλά και τους στροβιλισμούς που αυτή δημιουργεί.

Με άλλα λόγια, η μοτοσυκλέτα που κύριου White, έχει λιγότερη αεροδυναμική αντίσταση και ταυτόχρονα είναι πιο σταθερή. Συγκεκριμένα, το κέρδος είναι 25-30% στον αεροδυναμικό συντελεστή CD, που σε ταχύτητες άνω των 250km/h είναι τεράστιο κέρδος.

Καθώς η ομάδα της White Motorcycle Concepts θα δοκιμάζει τη μοτοσυκλέτα σε αεροδρόμιο της Βρετανίας πριν προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ και όχι σε αποξηραμένη λίμνη (το σημερινό ρεκόρ έγινε στη Βολιβία) η μοτοσυκλέτα τους θα πρέπει να έχει φρένα και μάλιστα πολύ μεγάλα, καθώς το τέλος του διαδρόμου θα έρθει εξαιρετικά γρήγορα!

Για τις δοκιμές θα χρησιμοποιήσουν ένα “μικρό” ηλεκτροκινητήρα 100kw, όμως για το ρεκόρ θα χρειαστούν έναν πολύ ισχυρότερο με 200kw-300kw.

Τέτοιας δύναμης ηλεκτροκινητήρες απαιτούν σοβαρή… ψύξη για τις μπαταρίες.

Καθώς η χρήση ψυγείων θα δημιουργούσε αεροδυναμική αντίσταση (πρέπει να περάσει ο αέρας από μέσα τους, σωστά;) η ψύξη θα γίνεται με ένα εξωτερικό σύστημα λαδιού που θα διατηρεί στην ιδανική θερμοκρασία στις μπαταρίες πριν από κάθε εκκίνηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα της White Motorcycle Concepts δεν είναι τεχνολογικό αλλά… οικονομικό! Όπως λέει ο κύριος White, αν χρειαζόμουν να φτιάξω έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης με δύναμη 300kw το κόστος θα ήταν περίπου 20.000 λίρες. Για να έχουμε την ίδια δύναμη από ένα ηλεκτρικό μοτέρ/μπαταρίες θα χρειαστούμε 20-30 φορές περισσότερα χρήματα!!!!!

 

Σε επόμενο τεύχος του περιοδικού ΜΟΤΟ θα έχετε στη δυνατότητα να διαβάσετε την πλήρη τεχνική ανάλυση της μοτοσυκλέτας και τη συνέντευξη του σχεδιαστή της από τον συνεργάτη μας Alan Cathcart

BMW Motorrad M 1000 XR - 200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά

Παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη μορφή, περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο παραγωγής το Β' 6μηνο του 23
BMW M 1000 XR Prototype
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/6/2023

Με την πρωτότυπη M 1000 XR, η BMW Motorrad μας δίνει μία πρώτη γεύση από το τρίτο μοντέλο M της, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Β' 6μηνο του 2023. Μια ψηλή μοτοσυκλέτα sport-τουρισμού με έφεση στην υπερβολή, με απόδοση 200 hp και βάρος μόλις 223 γεμάτων κιλών!

Το γράμμα M είναι παγκοσμίως συνώνυμο της αγωνιστικής επιτυχίας και των μοντέλων υψηλών επιδόσεων της BMW. Το 2019 η BMW Motorrad ξεκίνησε με τη σειρά της να χρησιμοποιεί το γράμμα Μ για τεχνικό ρουχισμό και για αξεσουάρ. Τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκαν οι δυο πρώτες M εκδόσεις της BMW Motorrad, με τη μορφή της M RR και της M R.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων της BMW Motorrad και μία παράδοση σχεδόν ενός αιώνα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το τρίτο μοντέλο της σειράς Μ, η πρωτότυπη M 1000 XR αποτελεί πρόγευση μιας supersport μοτοσυκλέτας τουρισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως καθημερινό μεταφορικό μέσο, ως μοτοσυκλέτα σπορ-τουρισμού, αλλά και ως Supersport μοτοσυκλέτα σε track day χρήση.

200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά!

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Ως βάση εδώ χρησιμοποιείται ο τετρακύλινδρος κινητήρας της supersport BMW S 1000 RR, ο οποίος διαθέτει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων BMW ShiftCam. Με απόδοση πάνω από 200 hp, βάρος μόλις 223 kg με γεμάτο ρεζερβουάρ, η M XR διαθέτει κορυφαίο πλαίσιο, αναρτήσεις, αεροδυναμική και ηλεκτρονικά βοηθήματα, αποτελώντας μια μοναδική crossover μοτοσυκλέτα.

Περαιτέρω μείωση του βάρους και ακόμη πιο δυναμική συμπεριφορά μπορούν να επιτευχθούν με το M Competition Package, το οποίο διατίθεται ως προαιρετικός εργοστασιακός εξοπλισμός. Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου M XR είναι περίπου 280 χλμ/ώρα!

M winglets αεροδυναμικά "φτεράκια"

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Πέρα από τα κορυφαία περιφερειακά, η αεροδυναμική αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του πρωτότυπου M XR. Η νέα M XR απέκτησε αεροδυναμικά "φτεράκια" με στόχο να κρατά τον μπροστινό τροχό "βιδωμένο" στην άσφαλτο ακόμη και στις πιο βίαιες επιταχύνσεις στις μεγάλες ταχύτητες. Το πρόσθετο φορτίο που ασκείται στον εμπρός τροχό εξουδετερώνει την τάση ανύψωσής του κατά την επιτάχυνση, με αποτέλεσμα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης να παρεμβαίνει λιγότερο. Έτσι περισσότερη κινητήρια ισχύς μετατρέπεται σε επιτάχυνση με αποτέλεσμα ο αναβάτης να επιτυγχάνει ταχύτερο χρόνο στην πίστα. Η σέλα και το τρίγωνο της θέσης του αναβάτη έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζεται με βέλτιστο τρόπο ο μπροστινός τροχός, βοηθώντας ακόμα περισσότερο το κράτημα.

Φρένα M με ακτινική τρόμπα μπροστά

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Όπως η M RR και η M R, έτσι και η νέα M XR διαθέτει φρένα M. Αυτά αναπτύχθηκαν με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα αγωνιστικά φρένα στις εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσικλέτες της BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Οι δαγκάνες των φρένων M διαθέτουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο λογότυπο M.

Η BMW Motorrad θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα BMW M 1000 XR το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Δείτε παρακάτω το θεαματικό βίντεο για τη μοτοσυκλέτα, που έγινε με τη συνδρομή του αναβάτη της BMW στο Isle of Man TT, Peter Hickman!

 

BMW Motorrad Βαγιανέλης

Ετικέτες