MOTUL WSSP, 2ος γύρος, Portimao FP1: Στην κορυφή η ZXMoto 820RR!

Μόλις στη δεύτερη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
WSSP
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Στην ελεύθερη προπόνηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supersport στο Portimao, ο εργοστασιακός οδηγός της ZXMoto, Valentin Debise, ήταν εξαιρετικός και πήρε την πρώτη θέση με διαφορά μισού δευτερολέπτου από τον δεύτερο Can Oncu με Yamaha.

Περίπου 10 λεπτά πριν την λήξη της Free Practice, οι αναβάτες ξεκίνησαν να κυνηγούν απόλυτο χρόνο, με τον Debise να γράφει 1:43,766 και μετά να βελτιώνει σε 1:43,758 λεπτά, τοποθετώντας τον στην κορυφή. Δεύτερος ήταν ο Can Öncü (Ten Kate Yamaha) που κατέλαβε τη 2η θέση, μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Γάλλο αναβάτη, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Jaume Masia (Orelac Ducati).

Την τέταρτη θέση πήρε ο Albert Arenas της AS Yamaha, την πέμπτη ο Lucas Mahias της GMT94 Yamaha και την εξάδα έκλεισε ο Philipp Öttl από την ομάδα Feel Racing Ducati.

Ο έτερος αναβάτης της ZXMoto, Caricasulo πήρε τη 10η θέση. Στις αρνητικές εκπλήξεις ο Oli Bayliss (PTR Triumph Factory Racing) ήταν 16ος και 24ος ο Dominique Aegerter (Kawasaki WorldSSP Team)!

MOTUL WSBK: Η FIM αναστέλλει την άδεια της QJMOTOR και δεν θα βαθμολογεί την Kove

Σημαντική αλλαγή κυριολεκτικά στο παρά πέντε του δεύτερου γύρου WSBK
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μόλις λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike στην πίστα του Portimao, η FIM δημοσιοποίησε τον επικαιροποιημένο κατάλογο των μοτοσυκλετών που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στους αγώνες του 2026.

Η FIM λοιπόν δημοσίευσε μια ενημέρωση σχετικά με τις ομολογκαρισμένες μοτοσυκλέτες για αυτή τη σεζόν, παρέχοντας ενημερώσεις τόσο για την κατηγορία WorldSSP όσο και για την WorldSPB.

Στη Supersport, η ομολογκασιόν της QJMOTOR SRK 800 RS έχει ανασταλεί λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της FIM, σε αντίθεση με την SRK 800 RR που είναι κανονικά ομολογκαρισμένη. Στην WorldSPB, η Triumph Daytona 660 έχει πιστοποιηθεί, ενώ η Kove 450 RR βρίσκεται σε αναμονή για την πιστοποίηση της φάσης 2, με τη FIM και τη DWO (Dorna WSBK Organization) να εκδίδουν την παρακάτω ανακοίνωση:

“Η FIM και η DWO θα ήθελαν να παρέχουν την ακόλουθη διευκρίνιση σχετικά με τη συμμετοχή της Kove 450RR στον πρώτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Sportbike της FIM 2026 στο Portimao.

"Λόγω ενός προβλήματος logistics και τελωνειακών διαδικασιών, ήταν αδύνατο για την Kove να ολοκληρώσει την δεύτερη φάση της homologation της FIM εγκαίρως, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αν και η δεύτερη φάση της homologation της FIM βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πολύ απίθανο αυτή η μοτοσυκλέτα να ομολογκαστεί πριν από τον εναρκτήριο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Sportbike της FIM 2026 στο Portimao.

"Η Επιτροπή SBK αποφάσισε να χορηγήσει απαλλαγή στην Kove υπό τις ακόλουθες ανασταλτικές προϋποθέσεις:

"1. Ο Τεχνικός Διευθυντής του FIM SBK θα έχει πλήρη εξουσία να εξισορροπεί τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας ανά πάσα στιγμή και να τροποποιεί τη βαθμονόμηση της χαρτογράφησης του κινητήρα, όπως απαιτείται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος επιδόσεων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Sportbike, που ορίζεται στους 90 ίππους κατ’ ανώτατο όριο.

"2. Εάν, σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, παρατηρηθεί ή υποψιαστεί υπερβολική απόδοση της μοτοσυκλέτας, ο κατασκευαστής υποχρεούται να προβεί σε άμεσες ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του Τεχνικού Διευθυντή του FIM SBK. Εάν δεν επιτευχθεί συμμόρφωση, η ομάδα δεν θα επιτρέπεται να συνεχίσει να συμμετέχει στον αγώνα.

"Προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω η δικαιοσύνη για όλους τους διαγωνιζόμενους και τους κατασκευαστές, δεν μπορούν να κερδηθούν βαθμοί από τον κατασκευαστή, τους αναβάτες και την ομάδα που εμπλέκονται σε έναν αγώνα έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως η δεύτερη φάση της διαδικασίας ομολογκασιόν της FIM για τον κατασκευαστή.”

Τα παραπάνω σημαίνουν δηλαδή δύο πράγματα. Πρώτον οι αναβάτες της κατηγορίας Raffaele De Rosa και Marcos Ramirez δεν θα συμμετέχουν με τις QJMOTOR SRK 800 RS στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport, μέχρι νεοτέρας και δεύτερον οι Benat Fernandez και Phillip Tonn θα αγωνιστούν με τις Kove 450RR στην κατηγορία World Sportbike, αλλά δεν θα βαθμολογηθούν μέχρι η Kove να περάσει την δεύτερη φάση της ομολογκαροποίησης.