Προχωρά η Kawasaki με τη λύση του υβριδικού

Νέες πατέντες μαρτυρούν την πρόοδο του project
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

29/4/2021

Το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, το Toyοta Prius, εμφανίστηκε πριν από σχεδόν 22 χρόνια και από τότε τα υβριδικά αυτοκίνητα που έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο, φτάνουν τα 5,4 εκατομμύρια οχήματα. Από την άλλη, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία εμφανίστηκαν μαζικά το 2010, δεν έχουν ακολουθήσει προς το παρόν μια ανάλογη πορεία, φτάνοντας τα 1,4 εκατομμύρια πωλήσεις μέχρι σήμερα.

Η μοτοσυκλέτα όμως δεν ακολούθησε αυτό το μοντέλο εξέλιξης. Πολλά εργοστάσια, όπως για παράδειγμα η Harley Davidson, ή η Zero, μεταπήδησαν απευθείας στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, αλλά καμία εταιρεία δεν επέλεξε την λύση των υβριδικών μοτοσυκλετών, τουλάχιστον ακόμη. Οι νέες πατέντες που κατατέθηκαν από την Kawasaki μαρτυρούν ότι οι μηχανολόγοι στο Akashi δουλεύουν πάνω σε μία υβριδική πλατφόρμα, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως… "κυματοθραύστης" για το τσουνάμι των ηλεκτρικών που απειλεί να πνίξει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Οι πρώτες πληροφορίες για το υβριδικό project της Kawasaki είχαν κυκλοφορήσει τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά οι πρόσφατες πατέντες που κατατέθηκαν δείχνουν με λεπτομέρειες τον σχεδιασμό, το μέγεθος και την πιθανή τοποθέτηση των υβριδικών μπαταριών. Φυσικά οι μπαταρίες θα λειτουργούν όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση υβριδικού οχήματος, υποστηρίζοντας την κίνηση σε μικρές ταχύτητες μέχρι να αναλάβει δράση ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, σε πιο ανοιχτές διαδρομές και υψηλότερες ταχύτητες. Είναι αυτονόητο ότι ένα τέτοιο υβριδικό σύστημα θα προσφέρει καλύτερη κατανάλωση, ενώ παράλληλα θα διατηρεί τις αρετές των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Η τεχνολογία που εξελίσσει η Kawasaki ξεπερνά και τον "σκόπελο" του βάρους και της αυτονομίας, που αποτελούν προς το παρόν τα αγκάθια των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Για να κατασκευαστεί αυτή την στιγμή μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με ικανοποιητική ισχύ και αυτονομία, απαιτείται μια μεγάλη και ογκώδης συστοιχία μπαταριών. Σε ένα υβριδικό όμως μοντέλο, οι μικρές μπαταρίες μπορούν να βασιστούν στον κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ό,τι αφορά την επαναφόρτισή τους, επιτυγχάνοντας έτσι και μεγάλη αυτονομία.

Αν και οι νέες αυτές πατέντες δείχνουν μια σημαντική πρόοδο στο όλο θέμα, το εργοστάσιο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την πρόθεσή του για την δημιουργία ενός υβριδικού πρωτότυπου. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, για να δούμε αν πρόκειται για ένα πολύ μελλοντικό concept ή για ένα μοντέλο παραγωγής που θα το δούμε στο εγγύς μέλλον.

Honda CUV e: 2025 - Το νέο ηλεκτρικό "125άρι" σκούτερ που έρχεται Ευρώπη

Με μοτέρ 8 ίππων και ροπή 2,24 kg.m - Τροχοί 12 ιντσών και διαστάσεις όσο ένα SH Mode 125
Honda CUV e: 2025 έρχεται Ευρώπη
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/7/2025

To Honda CUV e: έρχεται στην Ευρώπη για να πάρει τη θέση του δίπλα στο EM1 e ως η έκδοση των "125 κ.εκ." στην γκάμα της και να διευρύνει τις επιλογές εκείνων που θέλουν να κινούνται εκπέμποντας μηδενικούς ρύπους.

Το CUV e: είναι μόλις το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που έρχεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και το έκτο από τα 30 συνολικά που σκοπεύουν να παρουσιάσουν οι Ιάπωνες μέσα στην επόμενη πενταετία. Μέχρι στιγμής, εκτός από αυτό, έχουμε δει και τα Benly e:, Gyro e:, Gyro Canopy e:, EM1 e:, Activa e: και ICON e:.

To CUV e: το είδαμε για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο όταν και παρουσιάστηκε στην Ινδονησία μαζί με το ICON e:, με την εταιρεία να αναφέρει τότε ότι οι επιδόσεις που προσφέρει ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι αντίστοιχες με ενός θερμικού 110 κ.εκ. -προφανώς αερόψυκτου. 

Honda CUV e: 2025 έρχεται Ευρώπη

Για την ευρωπαϊκή έκδοση η Honda αναβαθμίζει την αντιστοιχία με μοτέρ 125 κ.εκ. Όμως με 8 ίππους και επίσημη τελική ταχύτητα της τάξης των 83 χλμ./ώρα το CUV e: δύσκολα θα μπορέσει να τα ανταγωνιστεί 125άρι συμβατικό σκούτερ ή να βγει στον αυτοκινητόδρομο με ασφάλεια παρά την τεράστια για τα δεδομένα της κατηγορίας ροπή των 2,24 kg.m. 

Το ηλεκτρικό μοτέρ δίνει και τη δυνατότητα όπισθεν με ταχύτητα έως και 3 χλμ./ώρα και τροφοδοτείται από δύο συστοιχίες μπαταριών Honda Mobile Power Pack e:, την εναλλάξιμη μπαταρία που χρησιμοποιείται σε όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα που αναφέραμε πιο πάνω. 

Honda CUV e: 2025 έρχεται Ευρώπη

Η MMP e: αποτελεί την ραχοκοκαλιά συνδρομητικών υπηρεσιών ανταλλαγής μπαταριών που έχει στήσει ήδη η Honda σε Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία και Ταϊλάνδη και κάτι αντίστοιχο θέλει να πετύχει και την Ευρώπη με τις "δοκιμές" να έχουν ξεκινήσει στη Σουηδία, με την ίδια την υπηρεσία να κάνει πιο προσιτή την απόκτηση του σκούτερ αφού δεν χρειάζεται να αγοράσει κανείς και τις ακριβές του μπαταρίες.

Με την κάθε μπαταρία ιόντων λιθίου των 10,2 κιλών να έχει ενεργειακή χωρητικότητα μόλις 1,3 kWh, το CUV e: έχει αυτονομία έως και 70 χιλιόμετρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και χρειάζεται περίπου έξι ώρες για να φορτίσει πλήρως από 0% ή δύο ώρες και 40 λεπτά για να φτάσει από το 25% στο 75%.

Honda CUV e: 2025 έρχεται Ευρώπη

Οι διαστάσεις του CUV e: είναι παρόμοιες με εκείνες ενός SH Mode 125 με μεταξόνιο στα 1.310 χλστ., κάστερ στις 26 μοίρες και ίχνος στα 77 χλστ., ενώ με ζάντες 12 ιντσών και στα δύο άκρα ο κύκλος στροφής είναι μόλις 1,99 μ. και το ύψοςε της σέλας βρίσκεται στα πολύ βολικά 760 χλστ. Το βάρος είναι 119 κιλά στη στάνταρ έκδοση και στα 120 για την "Connecnted", ενώ στα φρένα δεν έχουμε ABS αλλά συνδυασμένο σύστημα πέδησης με δίσκο μπροστά στα 190 χλστ. και δαγκάνα ενός εμβόλου και ταμπούρο 130 χλστ. πίσω. Το συμβατικό πιρούνι έχει καλάμια διαμέτρου 26 χλστ. και διαδρομή στα 90 χλστ., ενώ πίσω έχουμε ένα μόνο αμορτισέρ που δεν φέρει ρυθμίσεις και έχει διαδρομή 75 χλστ.

Ντεμπούτο με το CUV e: στην Ευρώπη κάνει και η υπηρεσία Honda RoadSync Duo που συνδέει το σκούτερ με το κινητό μέσω bluetooth στην ακριβότερη διασυνδεδεμένη έκδοση, η οποία αλλάζει την TFT οθόνη των πέντε ιντσών της στάνταρ με μία επτά ιντσών που προσφέρει πλοήγηση, hands free κλήσεις αλλά και διαχείριση μουσικών αρχείων, όλα από το μικρό joystick στο αριστερό γκριπ. Και οι δύο εκδόσεις έχουν στάνταρ keyless σύστημα, θύρα φόρτισης USB-C, ντουλαπάκι που χωράει όρθιο ένα μικρό μπουκάλι νερού, όπως και τρία προγράμματα οδήγησης (Standard, Eco, Sport).