Royal Enfield: Δοκιμές εξέλιξης Classic 350 - 2020

Εκτενώς ανανεωμένος αλλά πάντοτε κλασσικό
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

29/8/2019

Το 2020 είναι μια καθοριστική χρονιά για τις εταιρείες που διαθέτουν τις μοτοσυκλέτες τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο λόγος είναι η έλευση των προδιαγραφών Euro5 που σε κάθε ανανέωσή τους γίνονται όλο και πιο αυστηρές με στόχο τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως, με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση ωθεί έμμεσα τις εταιρείες να εξελίξουν περισσότερο τις μοτοσυκλέτες τους και να εισάγουν νέες τεχνολογίες στο κόσμο των δύο τροχών, όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος του ψεκασμού, το ride by wire.

Η Royal Enfield δεν φημίζεται για τη hi-end τεχνολογία των μοντέλων της. Το ακριβώς αντίθετα μάλιστα, αφού τα μοντέλα της απευθύνονται σε όσους έχουν ροπή στις κλασσικές μοτοσυκλέτες. Εν όψει λοιπόν της έλευσης των προδιαγραφών Euro5 ο κατασκοπευτικός φακός έπιασε το Classic 350, εμφανώς τροποποιημένο συγκριτικά με το υφιστάμενο μοντέλο. Οι αλλαγές ωστόσο περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες ούτως ώστε να μην χάσει την κλασσική του αίγλη αλλά παράλληλα να εναρμονίζεται με τις νέες προδιαγραφές. Έτσι οι τροποποιήσεις εντοπίζονται κυρίως στον κινητήρα που έχει δύο αισθητήρες λάμδα ακριβώς μετά την εξαγωγή και προμηνύουν ότι πλέον διαθέτει ηλεκτρονικό ψεκασμό. Επίσης, το σύστημα εξαγωγής απέκτησε έναν μεγάλο καταλύτη που βρίσκεται χωμένος μπροστά απ’ τον πίσω τροχό. Απ’ τις φωτογραφίες πολλοί εικάζουν πως ο κινητήρας του επερχόμενου Classic 350 θα έχει αυξημένη χωρητικότητα στα 375cc και κιβώτιο έξι σχέσεων, όμως αυτό δεν μπορεί να επαληθευτεί με σιγουριά. Η μανιβέλα –όπως φαίνεται- έχει καταργηθεί αφαιρώντας την ηθική ικανοποίηση στους αναβάτες να θέτουν σε λειτουργία τον κινητήρα με μια παραδοσιακή μανιβελιά. Επιπρόσθετα οι φήμες λένε πως το πλαίσιο θα είναι ατσάλινο σωληνωτό δύο δοκών σε αντίθεση με τώρα που είναι μιας δοκού.

Ο πίνακας των οργάνων έχει ανανεωθεί επιμελώς, χωρίς να χάνει ιδιαίτερα την κλασσική του χροιά. Το ταχύμετρο έχει παραμείνει αναλογικό, ενώ κάτω από αυτό υπάρχει μια LCD οθόνη που φέρει ενδείξεις για χιλιόμετρα, στάθμη καυσίμου κ.α. Μια ακόμη μεγάλη αλλαγή παρατηρήθηκε στους διακόπτες των χειριστηρίων, που άλλαξε τελείως ο σχεδιασμός τους. Για την ακρίβεια τόσο αριστερά όσο και δεξιά υπάρχουν δύο περιστροφικοί διακόπτες. Ο αριστερός είναι για τον έλεγχο των φωτών, ενώ ο δεξής είναι το kill switch. Τα μαρσπιέ αναφέρεται πως έχουν αλλάξει θέση και η σέλα πλέον δεν διαθέτει ελατήρια, που την στηρίζουν πάνω στο φτερό του πίσω τροχού, συνεπώς περιμένουμε ορισμένες αλλαγές στο τρίγωνο της εργονομίας. Το Classic 350 αναμένεται να εμφανιστεί στην αγορά την ερχόμενη χρονιά και πιθανότατα θα τα δούμε και στην EICMA καθώς ο εκσυγχρονισμός του υπονοεί πως θα συνεχίσει να διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή: gaadiwaadi.com

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες