Royal Enfield Himalayan 450 Raid – To 2027 έρχεται η πιο σκληροπυρηνική έκδοση

Με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και στόχο την off-road οδήγηση αξιώσεων
motomagRoyal Enfield Himalayan 450 Raid – To 2027 έρχεται η πιο σκληροπυρηνική έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

10/1/2024

Μετά την παρουσίαση του ολοκαίνουργιου Himalayan 450, το πρώτο μοντέλο στα 100 και πλέον χρόνια ιστορίας της Royal Enfield με υγρόψυξη και ride-by-wire ψεκασμό, η ινδική εταιρεία φαίνεται ότι θέλει να το πάει ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας μία πιο σκληροπυρηνική έκδοση με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, ακόμα πιο προσηλωμένη στην εκτός δρόμου οδήγηση.

Ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων κατασκευαστών, όπως για παράδειγμα της KTM που παρουσίασε μία έκδοση με ακτινωτούς τροχούς πλάι στο ήδη υπάρχον 390 Adventure, η RE φαίνεται ότι θέλει να επεκτείνει την on-off γκάμα της. Ήδη ο συνεργάτης του MOTO, Francois “δεν χάνω MEGA-TEST” Barrois, έχει δοκιμάσει το Himalayan 450 στα μέρη όπου γεννήθηκε, τα Ιμαλάια, με την δοκιμή να έχει δημοσιευτεί στο πρώτο τεύχος της χρονιάς του 2024. Εκεί μας αποκάλυψε τις ικανότητές του τόσο σε άσφαλτο όσο και σε χώμα, φτάνοντας σε μεγάλα υψόμετρα και περνώντας από κάθε είδους δρόμου, εκτός από αυτοκινητόδρομο.

Τώρα η RE, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία Project K1X, δείχνει να εργάζεται πάνω στην δημιουργία της έκδοσης Raid, η οποία θα προστεθεί πλάι στο ήδη γνωστό Himalayan 450. Τα σημεία που περιμένουμε να διαφέρει η νέα έκδοση είναι οι αναρτήσεις, όπου προβλέπεται να είναι πλήρως ρυθμιζόμενες -στη βασική έκδοση έχουμε μόνο προφόρτιση ελατηρίου πίσω- και ίσως με ελαφρώς μεγαλύτερες διαδρομές. Αυτό με την σειρά του θα αυξήσει την απόσταση της μοτοσυκλέτας από το έδαφος, η οποία είναι ήδη αρκετά ψηλά, στα 230 χιλιοστά.

Η σέλα, όπως αρμόζει σε ένα raid μοντέλο, θα είναι μονοκόμματη και ίσια, στερώντας κάτι από την άνεση στα ταξίδια, αλλά προσθέτοντας πόντους στην οδήγηση στο χώμα. Μαζί θα έρχεται και μία ενισχυμένη ποδιά κινητήρα, αντί για την πλαστική στο Himalayan 450, προστατεύοντας καλύτερα τον κινητήρα στις εκτός δρόμου διαδρομές. Ένα ακόμα στοιχείο που απουσιάζει από τη βασική έκδοση είναι οι χούφτες, που στην έκδοση Raid αναμένεται να ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ θα είναι και ενισχυμένες για να μην σπάνε με την πρώτη πτώση.

Το πιο σημαντικό κομμάτι, ωστόσο, είναι η αλλαγή στην εξάτμιση. Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που κυκλοφορούν μέχρι τώρα, το σύστημα εξόδου των καυσαερίων θα έχει αλλαγές, με το τελικό της έκδοσης Raid να είναι πιο μεγάλο και πιο ψηλά τοποθετημένο. Η αλλαγή αυτή ίσως έχει να κάνει με κάποιες διαφοροποιήσεις στα χαρακτηριστικά απόδοσης του κινητήρα, με στόχο να ταιριάζει καλύτερα στο νέο πεδίο χρήσης. Οι ακτινωτοί τροχοί των 21 και 17 ιντσών δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν, ωστόσο η έκδοση Raid θα έχει tubeless ελαστικά ως μοναδική επιλογή.

Ένα σημείο που η RE ελπίζουμε ότι δουλεύει πάνω, είναι αυτό του βάρους, καθώς τα σχεδόν 200 κιλά της βασικής έκδοσης είναι και αυτό που χτυπάει πιο άσχημα στο μάτι, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η έκδοση Raid πιθανότατα θα έρθει σε μόνο μία χρωματική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε υπομονή. Όπως όλα δείχνουν θα αργήσουμε να δούμε από κοντά το Himalayan 450 Raid, καθώς οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για παρουσίαση στην EICMA 2026, που σημαίνει ότι μιλάμε για μοντέλο 2027.

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες