SWM Varez 400 και 125 2020-EICMA: Με ονομασία προέλευσης [video]

Στόχος η κατηγορίες διπλωμάτων Α1 και Α2
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/11/2019

Με όνομα-τοπωνύμιο, που ηχητικά ακούγεται σαν Varese, δηλαδή της περιοχής του πρώην εργοστασίου της Husqvarna που πλέον ανήκει στην αναγεννημένη SWM, η ιταλο-ασιατική εταιρεία ισχυροποιεί την παρουσία της στις κατηγορίες Α1 και Α2.

Τα Varez 125 και 400 είναι δύο μοντέρνας σχεδίασης μοτοσυκλέτες δρόμου με μονοκύλινδρους τετράχρονους κινητήρες, ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα – σήμα κατατεθέν σχεδόν όλων των ιταλικών σπορ μοτοσυκλετών τις τελευταίες δεκαετίες, έστω κι αν το συγκεκριμένο κατασκευάζεται στο Βιετνάμ – και full size εξωτερικές διαστάσεις. Αυτό φαίνεται κι από το ύψος της σέλας στα 820mm που είναι αντίστοιχο των μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλετών δρόμου.

Καβαλήσαμε πάνω στις σέλες τους και η εργονομία καθώς και το οπτικό μέγεθος έμοιαζε ίδιο και απαράλλακτο στις δύο εκδόσεις. Η εργονομία της θέσης οδήγησης ξενίζει λίγο, καθώς τοποθετεί το σώμα λίγο πιο μπροστά απ’ ό,τι περιμένεις να κάνει μια sport-naked μοτοσυκλέτα.

Δείτε στο τέλος το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το video της παρουσίασης

Από τον κόσμο των πολλών κυβικών έρχεται και το γιγαντιαίου μεγέθους ψαλίδι, που δείχνει έτοιμο να αντιμετωπίσει ιπποδυνάμεις 200 ίππων και βάλε! Φυσικά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει δυσκολία με τα άλογα του τετράχρονου 125, ούτε και με του δυνατότερου 400 (δεν ανακοινώνονται ακριβείς ιπποδυνάμεις).

Εντύπωση πάντως προκαλεί πως ο κινητήρας του 125 είναι προδιαγραφών Euro 4, ενώ του 400 είναι απόλυτα συμβατός με τις νέες αυστηρότερες προδιαγραφές Euro 5. Το ρεζερβουάρ το κατασκευάζει η Acerbis που πέρα από την aftermarket αγορά, δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως προμηθευτείς πλαστικών κυρίως εξαρτημάτων για πολλές εταιρείες κατασκευής μοτοσυκλετών, τόσο ευρωπαίων όσο και ιαπώνων. Πέρα από τον κινητήρα, διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδόσεις συναντάμε στις αναρτήσεις και στα φρένα.

Το 125 έχει Upside Down πιρούνι (χωρίς ρυθμίσεις) διαμέτρου 41mm, ενώ το 400 έχει Upside Down πιρούνι (με ρυθμίσεις) διαμέτρου 43mm. Πίσω έχουν και τα δύο μονό αμορτισέρ, όμως στο 125 ρυθμίζεται μόνο η προφόρτιση ελατηρίου, ενώ στο 400 έχει προστεθεί και η ρύθμιση της απόσβεσης επαναφοράς. Τα φρένα του 125 αποτελούνται από έναν μεγάλο δίσκο διαμέτρου 300mm εμπρός και 220mm πίσω. Είναι συνδυασμένα χωρίς ABS καθώς η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν επιβάλει ABS για δίκυκλα έως τα 125 κυβικά. Αντιθέτως το 400 έχει ABS όπως ορίζει η νομοθεσία για αυτή την κατηγορία κυβισμού και μεγαλύτερο δίσκο εμπρός διαμέτρου 320mm με δαγκάνα της Brembo.

Τόσο το 125 όσο και το 400 φοράνε ελαστικά της Michelin (Pilot Power), έχοντας ακριβώς την ίδια διάσταση για τον εμπρός τροχό (110/70-17) όμως πίσω το 125 έχει ελαστικό 140/70-17, ενώ στο 400 είναι φαρδύτερο κατά 10mm και φοράει 150/60-17. Η SWM κατάφερε να διατηρήσει το συνολικό βάρος χαμηλά, σταματώντας τον δείκτη της ζυγαριάς στα 136 κιλά για το 125 και στα 144 κιλά για το 400. Το μικρό βάρος είναι σημαντικό για κάθε μοτοσυκλέτα, όμως ειδικά σε αυτή την κατηγορία που απευθύνεται σε αναβάτες με δίπλωμα Α1 και Α2 γίνεται υψίστης σημασίας, αφού είναι βασικότατος παράγοντας της ευελιξίας και της ευκολίας χειρισμών.

Ετικέτες

EICMA: Voge DS625 ES 2027 – Αναβάθμιση με αδρανειακά ηλεκτρονικά και ημιενεργές αναρτήσεις

Ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τη μεσαίου κυβισμού adventure της Voge
DS 625 ES
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

4/11/2026

Η Voge είχε παρουσιάσει στην Κίνα ήδη από τον περασμένο Μάιο το DS625 σε έκδοση ES, δηλαδή Electronic Suspension, και εύλογα το έφερε και στο Μιλάνο για να το αναγγείλει και ως ευρωπαϊκό μοντέλο.

Η αναβάθμιση του DS625X σε ES ωστόσο δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, καθώς η σωστή και ακριβής λειτουργία τους απαιτεί ανάλογη αναβάθμιση και στα συστήματα διαχείρισής τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή μιας νέας κεντρικής αδρανειακής μονάδας ελέγχου έξι αξόνων, η οποία ενορχηστρώνει μεταξύ άλλων και τη λειτουργία των αναρτήσεων.

Το νέο σύστημα ημιενεργών αναρτήσεων του DS625 ES προσφέρει κατ’ αρχήν τη βασική λειτουργία, δηλαδή προσαρμογή των υδραυλικών αποσβέσεων (συμπίεση και επαναφορά) σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με τα οδηγικά δεδομένα της στιγμής, αλλά δεν μένει μόνο εκεί.

Voge DS625 ES

Στην εφαρμογή της Voge το σύστημα διαθέτει και προκαθορισμένες ρυθμίσεις για την προφόρτιση των ελατηρίων (αναβάτης, αναβάτης και μπαγκάζια κ.ο.κ.), ενώ επιπλέον έχει τη δυνατότητα χαμηλώματος του ύψους σέλας – ανοίγοντας πλήρως τις βαλβίδες των αναρτήσεων – για πιο εύκολη πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος όταν η μοτοσυκλέτα σταματά.

Παράλληλα, η έλευση της αδρανειακής IMU προσφέρει την ευκαιρία για μια ακόμη αναβάθμιση στο DS625, καθώς το σύστημα ABS προσθέτει πλέον τον χαρακτηρισμό Cornering στις ικανότητές του.

Κατά τα λοιπά, η μοτοσυκλέτα δεν φέρεται να έχει άλλες αλλαγές, με τον δικύλινδρο κινητήρα KEL600 να διατηρείται στα ίδια επίπεδα απόδοσης με 63 ίππους και 5,9 χιλιογραμμόμετρα, ενώ τα νέα στοιχεία που προστίθενται φέτος στην έκδοση ES απλώς πλουτίζουν κι άλλο ένα πακέτο στάνταρ εξοπλισμού που δύσκολα μπορεί κανείς να βρει ελλείψεις.