SWM Varez 400 και 125 2020-EICMA: Με ονομασία προέλευσης [video]

Στόχος η κατηγορίες διπλωμάτων Α1 και Α2
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/11/2019

Με όνομα-τοπωνύμιο, που ηχητικά ακούγεται σαν Varese, δηλαδή της περιοχής του πρώην εργοστασίου της Husqvarna που πλέον ανήκει στην αναγεννημένη SWM, η ιταλο-ασιατική εταιρεία ισχυροποιεί την παρουσία της στις κατηγορίες Α1 και Α2.

Τα Varez 125 και 400 είναι δύο μοντέρνας σχεδίασης μοτοσυκλέτες δρόμου με μονοκύλινδρους τετράχρονους κινητήρες, ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα – σήμα κατατεθέν σχεδόν όλων των ιταλικών σπορ μοτοσυκλετών τις τελευταίες δεκαετίες, έστω κι αν το συγκεκριμένο κατασκευάζεται στο Βιετνάμ – και full size εξωτερικές διαστάσεις. Αυτό φαίνεται κι από το ύψος της σέλας στα 820mm που είναι αντίστοιχο των μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλετών δρόμου.

Καβαλήσαμε πάνω στις σέλες τους και η εργονομία καθώς και το οπτικό μέγεθος έμοιαζε ίδιο και απαράλλακτο στις δύο εκδόσεις. Η εργονομία της θέσης οδήγησης ξενίζει λίγο, καθώς τοποθετεί το σώμα λίγο πιο μπροστά απ’ ό,τι περιμένεις να κάνει μια sport-naked μοτοσυκλέτα.

Δείτε στο τέλος το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το video της παρουσίασης

Από τον κόσμο των πολλών κυβικών έρχεται και το γιγαντιαίου μεγέθους ψαλίδι, που δείχνει έτοιμο να αντιμετωπίσει ιπποδυνάμεις 200 ίππων και βάλε! Φυσικά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει δυσκολία με τα άλογα του τετράχρονου 125, ούτε και με του δυνατότερου 400 (δεν ανακοινώνονται ακριβείς ιπποδυνάμεις).

Εντύπωση πάντως προκαλεί πως ο κινητήρας του 125 είναι προδιαγραφών Euro 4, ενώ του 400 είναι απόλυτα συμβατός με τις νέες αυστηρότερες προδιαγραφές Euro 5. Το ρεζερβουάρ το κατασκευάζει η Acerbis που πέρα από την aftermarket αγορά, δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως προμηθευτείς πλαστικών κυρίως εξαρτημάτων για πολλές εταιρείες κατασκευής μοτοσυκλετών, τόσο ευρωπαίων όσο και ιαπώνων. Πέρα από τον κινητήρα, διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδόσεις συναντάμε στις αναρτήσεις και στα φρένα.

Το 125 έχει Upside Down πιρούνι (χωρίς ρυθμίσεις) διαμέτρου 41mm, ενώ το 400 έχει Upside Down πιρούνι (με ρυθμίσεις) διαμέτρου 43mm. Πίσω έχουν και τα δύο μονό αμορτισέρ, όμως στο 125 ρυθμίζεται μόνο η προφόρτιση ελατηρίου, ενώ στο 400 έχει προστεθεί και η ρύθμιση της απόσβεσης επαναφοράς. Τα φρένα του 125 αποτελούνται από έναν μεγάλο δίσκο διαμέτρου 300mm εμπρός και 220mm πίσω. Είναι συνδυασμένα χωρίς ABS καθώς η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν επιβάλει ABS για δίκυκλα έως τα 125 κυβικά. Αντιθέτως το 400 έχει ABS όπως ορίζει η νομοθεσία για αυτή την κατηγορία κυβισμού και μεγαλύτερο δίσκο εμπρός διαμέτρου 320mm με δαγκάνα της Brembo.

Τόσο το 125 όσο και το 400 φοράνε ελαστικά της Michelin (Pilot Power), έχοντας ακριβώς την ίδια διάσταση για τον εμπρός τροχό (110/70-17) όμως πίσω το 125 έχει ελαστικό 140/70-17, ενώ στο 400 είναι φαρδύτερο κατά 10mm και φοράει 150/60-17. Η SWM κατάφερε να διατηρήσει το συνολικό βάρος χαμηλά, σταματώντας τον δείκτη της ζυγαριάς στα 136 κιλά για το 125 και στα 144 κιλά για το 400. Το μικρό βάρος είναι σημαντικό για κάθε μοτοσυκλέτα, όμως ειδικά σε αυτή την κατηγορία που απευθύνεται σε αναβάτες με δίπλωμα Α1 και Α2 γίνεται υψίστης σημασίας, αφού είναι βασικότατος παράγοντας της ευελιξίας και της ευκολίας χειρισμών.

Ετικέτες

Η Multistrada V4 Rally συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα Ducati Factory Made

Επεκτείνεται το πρόγραμμα που συνδέει τον πελάτη απευθείας με τη γραμμή παραγωγής
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/4/2026

Η Ducati επεκτείνει το πρόγραμμα Ducati Factory Made εντάσσοντας τη Multistrada V4 Rally, τη μεγάλη on/off των Ιταλών που έχει σχεδιαστεί για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων χάρη στο ρεζερβουάρ καυσίμου 30 λίτρων, την ανάρτηση Adaptative DSS EVO μεγάλης διαδρομής και το υψηλό επίπεδο άνεσης.

Λίγους μήνες πριν σας είχαμε ενημερώσει για την έναρξη του προγράμματος Ducati Factory Made. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια ποικιλία χρωμάτων που αφορά το κοστούμι, το υποπλαίσιο και τα φρένα, έτσι ώστε ο κάθε αναβάτης να μπορεί να προσαρμόσει τη Ducati στα αγαπημένα του χρώματα.

Η πρώτη μοτοσυκλέτα που μπήκε στο εν λόγω πρόγραμμα ήταν η Multistrada V4, ενώ πλέον η Ducati μας ενημερώνει πως και η Multistrada V4 Rally θα μπορεί να προσαρμοστεί αντίστοιχα, με το πρόγραμμα που συνδέει τον πελάτη απευθείας με τη γραμμή παραγωγής.

Multistrada

Τα διαθέσιμα χρώματα περιλαμβάνουν τις σειρές Icone (με παραδοσιακούς χρωματισμούς της εταιρείας), Style (γυαλιστερό φινίρισμα), Sophistication (ματ φινίρισμα), όπως και τα χρώματα του - συνεργάτη της Ducati - Automobili Lamborghini Ad Personam, Viola Pasifae, Arancio Xanto και Blu Uranus.

Εκτός των χρωμάτων των φέρινγκ, οι αναβάτες μπορούν να επιλέξουν διαφορετικό χρώμα για το πλαίσιο, το υποπλαίσιο και τις ζάντες, ενώ μπορούν να προσθέσουν από σέλες αναβάτη και αναρτήσεις, έως τα πακέτα εξοπλισμού των εκδόσεων Touring, Adventure, Sport, Tech και Enduro.