Zhang Xue 500RR 2025 - Η πρώτη μοτοσυκλέτα του πρώην προέδρου της KOVE

Με 4κύλινδρο μοτέρ 85 ίππων - Έρχονται και τρικύλινδρες SS και adventure στα 820 κ.εκ.
Zhang Xue 500rr 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/9/2024

Στην έκθεση Chongqing Motorcycle Expo, ο Zhang Xue παρουσίασε στο κοινό της Κίνας την πρώτη μοτοσυκλέτα της νέας εταιρείας που φέρει το όνομά του, όπως και κάποια μοντέλα που θα παρουσιαστούν σχετικά σύντομα μετά από αυτό.

Η Zhang Xue 500RR θα αποτελέσει σύντομα μια επιλογή στην κατηγορία των μικρού κυβισμού πολυκύλινδρων SS, κατηγορία που επιστρέφει πλέον στη ζωή με κάθε επισημότητα χάρη και στις προτιμήσεις των ίδιων των Κινέζων που, λόγω της τεράστιας δυναμικής της αχανούς αγοράς της χώρας τους, μπορούν και επηρεάζουν τα παγκόσμια δρώμενα στους δύο τροχούς.

Zhang Xue 500rr 2025

Αρχικά για τους αναβάτες της Κίνας, η Zhang Xue 500RR δείχνει να φέρνει στο τραπέζι επιδόσεις αλλά και σοφιστικέ σχεδίαση. Ο λόγος δεν γίνεται για την εμφάνισή της κινέζικης SS που δείχνει να αντλεί στοιχεία από ιταλικές και ιαπωνικές superbikes, αλλά για τα ενδότερά της που κρατούν παράλληλα χαμηλά το βάρος και για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Το 4κύλινδρο μοτέρ της 500RR αποδίδει 85 ίππους (!), ενώ το βάρος της βρίσκεται στα... 168 γεμάτα κιλά και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά χρειάζεται 3,4 δευτερόλεπτα για να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα από στάση με την τελική της να βρίσκεται στα 240 χλμ./ώρα. Υπερβολικές δηλώσεις; Ο χρόνος θα δείξει.

Το μοτέρ έχει εξελιχθεί από την ίδια την Zhang Xue, όπως και η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, και εύλογα προκύπτει το ερώτημα πώς η εξέλιξη μπορεί να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα -ο Xue αποχώρησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο από την KOVE- με το μοντέλο που θα προσφέρεται σε λίγους μήνες να είναι ασφαλές και αξιόπιστο. 

Zhang Xue 500rr 2025

Το παραπάνω ερώτημα οδήγησε σε καβγά στο περίπτερο της Zhang Xue στην έκθεση μοτοσυκλέτας με πρωταγωνιστές τον Κινέζο αγωνιζόμενο Wang Zhu, που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και δημοφιλίας στη χώρα του και τον Zhang Xue. Ο Wang Zhu αμφισβήτησε ανοιχτά και δημόσια την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας κάνοντας λόγο για είσοδο στην αγορά ενός μοντέλου που είναι ακόμη "ανώριμο" και γι' αυτόν τον λόγο επικίνδυνο για την ασφάλεια των αναβατών.

Γυρνώντας στην 500RR, στοιχείο που εντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεως σε μια μοτοσυκλέτα που θα έχει λογικά προσιτή τιμή είναι το μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι, ενώ και ο εξοπλισμός της βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με το quickshifter να είναι στάνταρ, όπως και το traction control. Γίνεται επίσης λόγος και για παρουσία Tbox και λογισμικού που θα δίνουν τη δυνατότητα στη μοτοσυκλέτα να μειώνει αυτόματα την απόδοσή του κινητήρα αν "ανιχνεύσει" αρχάριο αναβάτη στη σέλα της μέσω συλλογής δεδομένων που αφορούν για παράδειγμα τον τρόπο που ανοίγει το γκάζι και χρησιμοποιεί τα φρένα.

Zhang Xue 500rr 2025

Στην κινέζικη έκθεση ο Zhang Xue παρουσιάσε και το πλάνο που θα ακολουθήσει μετά την είσοδο της 500RR στην αγορά, με την εταιρεία να διευρύνει την γκάμα της, ανεβαίνοντας παράλληλα κατηγορία κυβισμού. Θα ακολουθήσει μια τρικύλινδρη SS με το μοτέρ για το οποίο σας κάναμε λόγο πριν από μερικές ημέρες με βάρος που θα βρίσκεται στα 173 κιλά και ισχύ 150 ίππων

Το μοτέρ της 820RR θα εκμεταλλεύεται και η adventure 820X, ωστόσο για την περίσταση η ισχύς του κινητήρα θα περιορίζεται στους 110 ίππους με το βάρος να βρίσκεται εντυπωσιακά χαμηλά στα 185 κιλά και τη μοτοσυκλέτα να φέρει ρεζερβουάρ 23 λίτρων.

Zhang Xue 500rr 2025

Οι δύο μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες της νεοσύστατης κινέζικης εταιρείας θα κάνουν την εμφάνισή τους από το δύτερο μισό του 2025 και έπειτα, ενώ η 500RR θα είναι διαθέσιμη για αγορά στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μία ακόμη μοτοσυκλέτα, η 500F με ρετρό στοιχεία στη σχεδίασή της και το 4κύλινδρο μοτέρ της RR.

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες