Οδηγήσαμε την νέα Ducati Multistrada 1200: VIDEO

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/4/2015

Τα καλά νέα για την Multistrada 1200 του 2015 μας έρχονται από το νησί Lanzarote των Κανάριων Νήσων, όπου έγινε η παγκόσμια παρουσίαση της μοτοσυκλέτας στους δημοσιογράφους. Είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε και τις δύο εκδόσεις, με την ακριβότερη έκδοση S να είναι εξοπλισμένη τις έξτρα βαλίτσες. Ο κινητήρας έχει επανασχεδιαστεί με στόχο να καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 4, τόσο σε εκπομπές ρύπων, όσο και θορύβου. Ταυτόχρονα όμως, χάρη στο διαρκώς μεταβαλλόμενο overlap των βαλβίδων (DVT) κατάφερε να αυξήσεις την ιπποδύναμή του στους 160 ίππους, από 150 του προηγούμενου μοντέλου. Τα ηλεκτρονικά είναι δεύτερης γενιάς με αισθητήρα επιτάχυνσης. Το νέο πλαίσιο τοποθετεί τον κινητήρα ψηλότερα για μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και η εργονομία έχει αλλάξει, με μικρότερο πλάτος ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη, ώστε να διευκολυνθεί η οδήγηση της μοτοσυκλέτας στο χώμα. Επίσης η υψομετρική διαφορά της σέλας του συνεπιβάτη είναι μικρότερη, δημιουργώντας ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον, αλλά και βελτιώνοντας την κατανομή των μαζών όταν κάθονται δύο άτομα πάνω στην Multistrada. Η έκδοση S ξεχωρίζει από την βασική χάρη στους full-led προβολείς με κατευθυνόμενη δέσμη, τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις με το αναβαθμισμένο λογισμικό και τη δυνατότητα σύνδεσης smartphone ή MP3 μέσω Bluetooth.

Αναλυτικά στο τεύχος Μαΐου 2015! 

Ετικέτες

Fantic: Γκάμα Enduro 2026 - Δύο νέες μοτοσυκλέτες και μικρές βελτιώσεις στις υπόλοιπες

Νέο πλαίσιο και κινητήρας για τις XEF310 και XEF250
fantic
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/11/2025

Η Fantic ανακοίνωσε την γκάμα των δίχρονων και τετράχρονων Enduro μοτοσυκλετών της για το 2026 με τις μεγαλύτερες αλλαγές να αφορούν τις  XEF310 και XEF250.

 

Fantic XE125 2026

125

Η Fantic XE125 2026 έχει νέο σχεδιασμό και κινητήρα εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές Euro 5+. Από αισθητικής άποψης, η μοτοσυκλέτα φέρει νέο LED προβολέα. Τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως το αλουμινένιο πλαίσιο, η ανάρτηση της Kayaba και το σύστημα εξάτμισης της Arrow είναι ίδια με το προηγούμενο μοντέλο.

 

Fantic XE300 2026

300

Ο κινητήρας MM300 της Motori Minarelli βρίσκεται στην καρδιά της XE300 και είναι πλέον εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές Euro 5+. Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως από την επανασχεδιασμένη βαλβίδα εξαγωγής.

Μεταξύ των πιο σημαντικών βελτιώσεων για το 2026 είναι το νέο σύστημα ελέγχου SBS (Stopper/Backlash System), το οποίο μειώνει δραστικά τον εσωτερικό τζόγο. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτή η αναβάθμιση βελτιώνει την μηχανική αξιοπιστία και την ακρίβεια απόκρισης του κινητήρα, ενώ επανασχεδιασμένος είναι και ο κύλινδρος ως προς το ύψος, τους χρόνους εισαγωγής και εξαγωγής και την απόσταση των βαλβίδων.

Οι αναρτήσεις είναι της Kayaba, ενώ το traction control 10 επιπέδων, όπως και το riding mode επιλέγονται από νέο διακόπτη στο τιμόνι. Η XE300 φέρει επίσης τον νέο LED προβολέα.

 

Fantic XEF250 2026

250

Η πιο επιτυχημένη αγωνιστικά μοτοσυκλέτα της Fantic, έρχεται ανανεωμένη, με νέο πλαίσιο και κινητήρα με νέο φιλτροκούτι, νέο σύστημα εξάτμισης και ECU που προέρχεται από τον κόσμο των αγώνων.

Η μοτοσυκλέτα φέρει τον νέο διακόπτη πολλαπλών λειτουργιών, όπου ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει το riding mode και το traction control, ενώ και το πλαίσιο της XEF250 είναι νέο. Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα 2026, φέρει και εκείνη LED προβολέα.

 

Fantic XEF310 2026

310

Η XEF310 έκανε ντεμπούτο πέρυσι και φέτος έρχεται με νέο πλαίσιο και βελτιωμένη εργονομία. Ο κινητήρας είναι πλέον σύμφωνος με τις προδιαγραφές Euro 5+ και η ECU έρχεται απευθείας από τους αγώνες. Το ηλεκτρονικό πακέτο είναι από τα πιο ολοκληρωμένα στην κατηγορία με δύο riding modes, Traction Control 10 επιπέδων και WiFi στάνταρ για ρύθμιση κάθε λεπτομέρειας μέσω smartphone. Μάλιστα, όλα αυτά ελέγχονται ρυθμίζονται από τον νέο διακόπτη. Το αλουμινένιο πλαίσιο είναι νέο, όπως και τα γραφικά αλλά και ο LED προβολέας.

 

Fantic XEF450 2026

450

Ο κινητήρας είναι και εδώ εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές Euro 5+, όπως και εδώ συναντάμε νέα ECU και riding modes και traction control που ρυθμίζονται από τον νέο διακόπτη. Νέο είναι το πλαίσιο και ο συμπλέκτης είναι πλέον υδραυλικός. Επίσης το φιλτροκούτι της μοτοσυκλέτας είναι επανασχεδιασμένο, ο προβολέας της LED και φέρει και νέα γραφικά.

 

Οι τιμές των νέων Enduro της Fantic παραμένουν στα επίπεδα του 2025 για παραγγελίες μέχρι και τον Ιανουάριο.