Οδηγήσαμε την νέα Ducati Multistrada 1200: VIDEO

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/4/2015

Τα καλά νέα για την Multistrada 1200 του 2015 μας έρχονται από το νησί Lanzarote των Κανάριων Νήσων, όπου έγινε η παγκόσμια παρουσίαση της μοτοσυκλέτας στους δημοσιογράφους. Είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε και τις δύο εκδόσεις, με την ακριβότερη έκδοση S να είναι εξοπλισμένη τις έξτρα βαλίτσες. Ο κινητήρας έχει επανασχεδιαστεί με στόχο να καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 4, τόσο σε εκπομπές ρύπων, όσο και θορύβου. Ταυτόχρονα όμως, χάρη στο διαρκώς μεταβαλλόμενο overlap των βαλβίδων (DVT) κατάφερε να αυξήσεις την ιπποδύναμή του στους 160 ίππους, από 150 του προηγούμενου μοντέλου. Τα ηλεκτρονικά είναι δεύτερης γενιάς με αισθητήρα επιτάχυνσης. Το νέο πλαίσιο τοποθετεί τον κινητήρα ψηλότερα για μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και η εργονομία έχει αλλάξει, με μικρότερο πλάτος ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη, ώστε να διευκολυνθεί η οδήγηση της μοτοσυκλέτας στο χώμα. Επίσης η υψομετρική διαφορά της σέλας του συνεπιβάτη είναι μικρότερη, δημιουργώντας ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον, αλλά και βελτιώνοντας την κατανομή των μαζών όταν κάθονται δύο άτομα πάνω στην Multistrada. Η έκδοση S ξεχωρίζει από την βασική χάρη στους full-led προβολείς με κατευθυνόμενη δέσμη, τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις με το αναβαθμισμένο λογισμικό και τη δυνατότητα σύνδεσης smartphone ή MP3 μέσω Bluetooth.

Αναλυτικά στο τεύχος Μαΐου 2015! 

Ετικέτες

Vespa: Γιορτάζει τα 80 χρόνια της με δύο νέες εκδόσεις

Στα πλαίσια του εορτασμού βγάζει και σειρά ρουχισμού
Vespa
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/4/2026

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια ιστορίας, αφού το 1946 “γεννήθηκε” η Vespa 98, ένα ιστορικό δίκυκλο που δημιουργήθηκε με σκοπό να μετακινεί οικονομικά τον ιταλικό λαό και σήμερα η εταιρεία το γιορτάζει με δύο νέες εκδόσεις και σειρά ρουχισμού.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Piaggio κατάφερε να ξαναλειτουργήσει τις κατεστραμμένες μονάδες παραγωγής της στην Ποντετέρα, όπου αρχικά κατασκεύαζε μαχητικά αεροσκάφη. Ο Enrico Piaggio, γιος του ιδρυτή Rinaldo Piaggio, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αεροναυπηγική και προσπαθεί να ξεκινήσει την παραγωγή ενός νέου, σύγχρονου και οικονομικού μεταφορικού μέσου που είχε ανάγκη τότε η Ιταλία.

Ο Ferdinando Innocenti, που πριν τον πόλεμο ήταν ιδιοκτήτης της βιομηχανίας κατασκευής σωλήνων και έπειτα ιδρυτής της Lambretta ανέθεσε στον Corradino D'Ascanio, πρώην μηχανικό αεροναυπηγικής και υπάλληλο της Piaggio, τη σχεδίαση ενός δίκυκλου που να είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει και δεύτερο επιβάτη και να μη λερώνει τα ρούχα του οδηγού του.

Ο Corradino D'Ascanio σχεδίασε ένα εντελώς ξεχωριστό όχημα που το μπροστινό ψαλίδι μιμούνταν το σύστημα προσγείωσης των αεροσκαφών, οι αλλαγές ταχυτήτων ήταν στο χέρι, ο κινητήρας ήταν τοποθετημένος στο πίσω μέρος και το μεγάλο φέρινγκ κρατούσε τον αναβάτη καθαρό. Ο D'Ascanio ήρθε σε ρήξη με τον Innocenti που ήθελε το δίκυκλο να φέρει σωληνωτό πλαίσιο και ο D'Ascanio πήγε τα σχέδια στον Enrico Piaggio και κάπως έτσι το 1946 γεννήθηκε η πρώτη Vespa με το όνομα 98.

Vespa

Αυτά τα 80 χρόνια, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 160 μοντέλα Vespa και ο εορτασμός της επετείου επικεντρώνεται στη νέα Vespa 80th, η οποία διατίθεται σε εκδόσεις Primavera και GTS. Οι δύο εκδόσεις θα έρχονται σε χρώμα παστέλ πράσινο των πρώτων Vespa του 1946 και οι ζάντες αντλούν έμπνευση  από τη Vespa 98 του 1946, και φέρουν την επιγραφή "Est. 1946", ενώ τα σήματα “80th” και το σήμα “80 years of Vespa Est. 1946” κοσμούν την ποδιά.

Παράλληλα με τις νέες εκδόσεις έρχεται και η συλλογή ρούχων “80TH ANNIVERSARY”, που περιλαμβάνει από μπουφάν, φούτερ, t-shirt, έως και τσάντες, αυτοκόλλητα και κράνος jet.