Ανανέωσε ο Pedrosa με το HRC μέχρι και το 2018

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/5/2016

Η Honda Racing Corporation ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά την ανανέωση του συμβολαίου της με τον Dani Pedrosa για ακόμη δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του 2018. Το δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το HRC, αναφέρει ότι οι και οι δύο πλευρές έμειναν ικανοποιημένες με την επίτευξη της συμφωνίας πριν το GP του Mugello, που θα σηματοδοτεί της 250ο GP για τον τριαντάχρονο, βραχύσωμο αναβάτης της Honda.
Ο Pedrosa ανήκει στην οικογένεια της Big-H από την αρχή της καριέρας του μέχρι σήμερα, κάνοντας το ντεμπούτο του το 2001 στην κατηγορία των 125cc. Όντας παγκόσμιος πρωταθλητής μία φορά στα 125cc και δύο φορές στα 250cc, μεταπήδησε στην Repsol Honda στα MotoGP το 2006, κατακτώντας τρεις φορές τη δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (2007, 2010 και 2012) και άλλες τρεις την τρίτη θέση (2008, 2009 και 2013). Έχει πετύχει τους περισσότερους τερματισμούς στο βάθρο για την Honda από οποιονδήποτε άλλο αναβάτη, με σύνολο 142 εκ των οποίων οι 51 ήταν στο ψηλότερο σκαλί, τρεις μόλις λιγότερους από το ρεκόρ του Mick Doohan.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται να ενισχύσει τις τελευταίες φήμες που κάνουν λόγο για την ήδη υπογραφή συμβολαίου του Vinales με την Yamaha που θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη πριν τον αγώνα του Mugello, καθώς λέγεται πως ο ντόρος που είχε δημιουργηθεί πρόσφατα σχετικά με την πιθανότητα μεταγραφής του Pedrosa στην Movistar Yamaha, έγινε απλώς και μόνο για να ασκηθεί πίεση στον αναβάτη της Suzuki από την Yamaha.
Επίσης επιβεβαιώνονται και όσα είχαμε πει στο παρελθόν, μεταφέροντας δηλώσεις του Pedrosa ότι θα "συνταξιοδοτηθεί" από την Honda, αν και σε αντίστοιχη περίπτωση με τον Lorenzo και την Yamaha –με τον Ισπανό να δηλώνει ότι θα κλείσει την καριέρα του εκεί- τα λεγόμενα του Jorge δεν είχαν τελικά τόσο ισχυρή βαρύτητα…

Honda CB500 – Το μεγάλο GB εμφανίστηκε στην Ινδία

Πάνω από δύο χρόνια το περιμέναμε, πλέον δρομολογήθηκε το GB500
honda-india-cb500-2027
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/7/2026

Η Honda 2Wheelers India παρουσίασε τα νέα της μοντέλα στην Ινδία και μεταξύ της βρίσκεται μια μοτοσυκλέτα που πιθανότατα θα μας απασχολήσει του χρόνου και στην Ελλάδα. Ο λόγος για το νέο CB500 που αποκαλύπτεται ως φυσική εξέλιξη του ανάλογου 350.

Θυμίζουμε εδώ πώς το Honda GB350S που ξέρουμε καλά τα τελευταία δύο χρόνια και στην ελληνική αγορά είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Ινδία ως CB350 H’Ness, μα χρειάστηκε περίπου μια διετία πριν φτάσει στην Ιαπωνία, όπου είχε ξαναβαπτιστεί σε GB350 και στη συνέχεια εξάχθηκε και στην Ευρώπη σε Euro 5 μορφή.

Ήδη από το 2024 διαβάζαμε για σχέδιο της ινδικής Honda να επεκτείνει αυτή τη γκάμα παρουσιάζοντας ένα υπερκυβισμένο μοντέλο στα 500 κυβικά εκατοστά και η αλήθεια είναι πως το περιμέναμε να έχει εμφανιστεί ως τώρα. Εν τέλει η αποκάλυψή του έγινε στην Ινδία από την αντιπροσωπεία της Honda την Παρασκευή 24/7 και πλέον αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες, τόσο για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, όσο και για το πότε να το περιμένουμε στα μέρη μας.

honda-india-cb500-2027

Επί του παρόντος τα δεδομένα έχουν λιγοστή πληροφορία. Ο κινητήρας παραμένει μονοκύλιδρος, αερόψυκτος, διβάλβιδος και με πεντάρι κιβώτιο – όπως και το 350 – με κυβισμό 501cc, μέγιστη ισχύ 27 ίππων και μέγιστη ροπή 4.4 χιλιογραμμόμετρων.

Έγινε επίσης γνωστό πως ο εξοπλισμός του θα είναι ελαφρώς αναβαθμισμένος συγκριτικά με το 350, περιλαμβάνοντας σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Honda Selectable Torque Control (HSTC), μονόδρομο συμπλέκτη και όργανο με συνδυασμό αναλογικών και ψηφιακών ενδείξεων καθώς και συνδεσιμότητα μέσω της εφαρμογής Honda RoadSync.

Αυτά είναι τα γνωστά στοιχεία από τεχνικής πλευράς, ενώ οι Ινδοί αποκάλυψαν ακόμη πως στην αγορά τους θα διατεθεί σε τρεις παραλλαγές που έχουν ως βασικό σημείο καμπής τους τροχούς και τα χρώματα: μονόχρωμο με χυτές αλουμινένιες ζάντες και δύο εκδοχές με ακτινωτές που δέχονται tubeless λάστιχα, μια μονόχρωμη και μια δίχρωμη.

honda-india-cb500-2027

Κατά τα λοιπά το νέο CB500 της Ινδίας δύσκολα μπορεί κανείς να το ξεχωρίσει οπτικά από το CB350, μιας και μιλάμε για τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό και μονό δισκόφρενο μπροστά και στα δύο μοντέλα.

Πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη παρουσίασή του στην Ινδία, όπου θα αποκαλυφθούν περισσότερες τεχνικές πληροφορίες ενδιαφέροντος, όπως το υγρό βάρος, αλλά και οι πρακτικές πτυχές που αφορούν σε εξοπλισμό και, φυσικά, στην τιμή του.

honda-india-cb500-2027

Στην Ινδία παρουσιάστηκε ως μοντέλο 2027 χωρίς ωστόσο να γίνει η παραμικρή αναφορά για εξαγωγές ή μη. Αν ακολουθήσει τον δρόμο του GB350 όμως, αυτό πιθανώς να σημαίνει πως δεν θα έρθει ταυτόχρονα και στην Ευρώπη, καθώς στις δικές μας αγορές έχει έρθει το ιαπωνικό μοντέλο GB και όχι το ινδικό CB, γεγονός που μεταφράστηκε σε μια καθυστέρηση περίπου δύο ετών για τη διαδρομή αυτή, παρότι μιλάμε για πρακτικά την ίδια μοτοσυκλέτα.

Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν η διαδικασία μπορεί να έχει επιταχυνθεί στην περίπτωση του 500, όπως επίσης και ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα που προς το παρόν εκκρεμεί: έρχεται δίπλα στο 350 ή στη θέση του; Για την αγορά της Ινδίας η μεταξύ τους διαφορά είναι μεγάλη, αλλά στα ευρωπαϊκά δεδομένα μιλάμε για δύο Α2 μοντέλα που λογικά δεν θα έχουν και μεγάλη απόσταση στην τιμή, οπότε ίσως η εμπορική στρατηγική εδώ να είναι λίγο διαφορετική. Ίδωμεν.

Ετικέτες