BMW 9CENTO - Πρωτότυπη απέναντι στο MT-09Tracer [video]

Αντίπαλος του Tracer 900 από την BMW
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/5/2018

Κάθε χρόνο στην λίμνη Como της Ιταλίας γίνεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα event που αφορά κλασικά αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και εμφανίζονται concept cars. Ουσιαστικά, η Villa d’Este φιλοξενεί για λίγες μέρες ένα είδος καλλιστείων για τους εραστές της τέχνης πάνω σε τροχούς.

Η BMW έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος σε αυτή την εκδήλωση τα τελευταία χρόνια, επιλέγοντας να παρουσιάσει εκεί σε μορφή πρωτότυπου σημαντικά σπορ αυτοκίνητα που βγήκαν λίγα χρόνια μετά στην παραγωγής, όπως το Z4 Zagato και την σειρά 8 Coupe.

Στο ίδιο μέρος πέρσι είχε παρουσιάζει ένα διαστημικής σχεδίασης ηλεκτρικό scooter. Φέτος σειρά είχε μια μοτοσυκλέτα με πλαίσιο και κινητήρα από το καινούριο F850, όμως η υπόλοιπη εξωτερική εμφάνιση είναι εμπνευσμένη από το S 1000 XR. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια μοτοσυκλέτα που τοποθετείται απευθείας απέναντι από το Yamaha Tracer 900 σε ό,τι αφορά τον κυβισμό και τον προορισμό χρήσης.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο έχει ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές για τις αποσπώμενες πλαϊνές βαλίτσες, μια τεχνολογίας που υπάρχει για δεκαετίες στις πόρτες των αυτοκινήτων, όμως πρώτη φορά την βλέπουμε να εφαρμόζεται σε μοτοσυκλέτα. Το γεγονός ότι η BMW φτιάχνει και αυτοκίνητα μάλλον δεν είναι τυχαίο.

Σε κάθε περίπτωση, το 9CENTO (στα Ιταλικά σημαίνει Εννιακόσια) θα μπορούσε κάλλιστα να μπει στην παραγωγή και πιστεύουμε ότι μια τέτοια μοτοσυκλέτα λείπει από την γκάμα της γερμανικής εταιρείας.

Τα προηγούμενα F800GT και F800ST δεν έπιασαν ποτέ το πνεύμα της εποχής μας και γενικά οι συμβατικές μεσαίες sport-touring δεν έχουν πλέον μεγάλο κοινό. Αντιθέτως, αυτό το νέο είδος μοτοσυκλετών, που είναι μια μίξη on-off και supermoto έχει σαφώς περισσότερο μέλλον και όπως έχει ήδη αποδείξει η Yamaha με το Tracer 900, έχει και ισχυρές πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.  

 

     

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

Honda – Πολλαπλές σχεδιαστικές βραβεύσεις στον διαγωνισμό Red Dot Awards 2025

Τρία ηλεκτρικά οχήματα και video για την V3 μοτοσυκλέτα απέσπασαν βραβεύσεις
Honda Red Dot Awards
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/8/2025

Η Honda ανακοίνωσε ότι το Fastport eQuad, ένα ηλεκτρικό επαγγελματικό όχημα, κατέκτησε το βραβείο “Red Dot: Best of the Best 2025” του Red Dot Design Award. Παράλληλα, δύο ηλεκτρικά μοντέλα μοτοσυκλέτας, το EV Fun Concept και το EV Urban Concept, βραβευτήκαν στον ίδιο διαγωνισμό, ενώ το video για τον νέο κινητήρα μοτοσυκλέτας V3 με ηλεκτρικό συμπιεστή απέσπασε διάκριση στην κατηγορία σχεδιασμού εταιρικής επικοινωνίας.

Fastport eQuad
Το Fastport eQuad είναι ένα μονοθέσιο όχημα παράδοσης που συνδυάζει το πετάλι με ηλεκτρική υποβοήθηση, προσφέροντας ισχυρή, ομαλή και αθόρυβη κίνηση με μηδενικές εκπομπές. Έχει σχεδιαστεί για χρήση σε λωρίδες ποδηλάτων, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των μικρομεταφορών σε αστικά περιβάλλοντα με σύνθετη και πυκνή κυκλοφορία. Η μαζική παραγωγή προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2026 στις ΗΠΑ.

Ο σχεδιασμός του συνδυάζει την λογική του ποδηλάτου με ημιδιαφανή υλικά στο χώρο του φορτίου και της οροφής ώστε να μειώνεται ο οπτικός όγκος, ενώ διαθέτει πανοραμικό παρμπρίζ για άριστη ορατότητα.

Honda Red Dot Awards

EV Fun Concept
Η πρώτη ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα της Honda υπόσχεται αθόρυβη και χωρίς κραδασμούς οδήγηση, με δυναμική επιτάχυνση και ευελιξία που προέρχεται από την τεχνογνωσία ετών στις θερμικές μοτοσυκλέτες. Το μοντέλο παραγωγής, που θα βασιστεί στο συγκεκριμένο concept, θα αντιστοιχεί σε μεσαίου κυβισμού naked μοτοσυκλέτες και αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν το τέλος του έτους. Ο σχεδιασμός του δίνει έμφαση στη λεπτή σιλουέτα και την αρμονία μεταξύ κομψής φόρμας και μηχανικών στοιχείων.

Honda Red Dot Awards

EV Urban Concept
Η Honda οραματίζεται την αστική ηλεκτρική κινητικότητα με μια μινιμαλιστική και κομψή σχεδίαση που ενσωματώνει προηγμένη διεπαφή ανθρώπου και μηχανής. Το EV Urban Concept είναι ένα scooter του μέλλοντος, που δημιουργήθηκε με βάση τη φιλοσοφία εναρμόνισης με το αστικό τοπίο και μια νέα εμπειρία χρήστη.

Honda Red Dot Awards

Κινητήρας V3 με ηλεκτρικό συμπιεστή
Η Honda αναπτύσσει τον πρώτο κινητήρα μοτοσυκλέτας V3 με ηλεκτρικό υπερσυμπιεστή, που προσφέρει υψηλή ροπή από χαμηλές στροφές και ευελιξία χωρίς intercooler. Η εξέλιξη του μοντέλου συνεχίζεται κανονικά, με δοκιμές στο δρόμο, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και video για το νέο μοντέλο, που παρουσιάζει την πορεία της τεχνολογικής εξέλιξης και χρησιμοποιεί εφέ για να ενισχύσει την περιέργεια και τον ενθουσιασμό, καταλήγοντας στον ήχο του συμπιεστή.

Honda Red Dot Awards

Δήλωση του Toshinobu Minami, manager του σχεδιαστικού τμήματος R&D της Honda:
“Είναι μεγάλη μας τιμή που λαμβάνουμε αυτή τη διάκριση, όχι μόνο στην κατηγορία σχεδιασμού προϊόντων, αλλά και στην κατηγορία εταιρικής επικοινωνίας, στο πλαίσιο του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Red Dot Design Award. Η αναγνώριση αυτή αντικατοπτρίζει την εκτίμηση για τις πρωτοβουλίες της Honda, που δημιουργεί νέα αξία με βαθιά κατανόηση των αλλαγών στην εποχή, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε προϊόντα κινητικότητας που εμπνέουν και εκπλήσσουν στην καθημερινή ζωή.”

Honda Red Dot Awards