BMW F 800 R & F 800 GT 2017

RIDE BY WIRE ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/11/2016

Με αφορμή την προσαρμογή στις προδιαγραφές Euro 4 η BMW έκανε ένα lifting στα δύο street μοντέλα με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 800 κυβικών. Από μηχανολογικής πλευράς έχουμε τις ίδιες αλλαγές που έγιναν και στα F 700/800 GS που μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα και συγκεκριμένα ο ψεκασμό έγινε ride by wire αποκτώντας έτσι δύο Ride Modes (Rain-Road) ενώ στα έξτρα υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης ενός Dynamic Mode.

Ο σχεδιασμός του πίνακα οργάνων άλλαξε για μεγαλύτερη ευκρίνεια και προστέθηκε η υποχρεωτική πλέον λυχνία MIL  (Malfunction Indicator Light) που ειδοποιεί για πιθανή δυσλειτουργία του ψεκασμού, ενώ οι ψηφιακές τους ενδείξεις εμπλουτίστηκαν περεταίρω.

Το “γυμνό” R έχει αλυσίδα για την τελική μετάδοση (όπως τα αντίστοιχα GS) το “sport-touring” GT  είναι το μόνο της οικογένειας που εξακολουθεί να έχει ιμάντα.

Ανανεωμένη είναι και η λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού, όπου προστέθηκε μία χαμηλότερη σέλα, ένα πιο ψηλό τιμόνι, ζάντες HP με κόκκινο σιρίτι και δύο νέα τελικά εξατμίσεων HP σε τιτάνιο ή Carbon

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.