CRP Energica: Ιταλική e - superbike

Από το

Μαύρο Σκύλο

21/12/2012

Η Energica της CRP είναι η πρώτη ευρωπαϊκή ηλεκτροκίνητη superbike που θα παραχθεί. Έχοντας εξελιχθεί μέσω της συμμετοχής της σε αγώνες ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών από το 2010, τώρα η CRP είναι έτοιμη να κατασκευάσει και την έκδοση για κυκλοφορία και στον δρόμο. Ο ελαιόψυκτος κινητήρας με μόνιμους μαγνήτες αποδίδει 136 ίππους και 16 χιλιογραμμόμετρα ροπής δίνοντας τελική ταχύτητα πάνω από 220 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχουν επιλέξιμα προγράμματα που διαφοροποιούν την απόδοσή του. Η αυτονομία της δηλώνεται στα 150 χιλιόμετρα. Χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας περιφερειακά εξαρτήματα μεταφέροντας την αγωνιστική της καταγωγή και στην έκδοση παραγωγής. Έτσι το ανεστραμμένο πιρούνι της θα είναι Marzocchi ή Ohlins, το αμορτισέρ που διαθέτει και ρύθμιση ύψους θα είναι Ohlins ή Matris, οι ζάντες της Oz είναι από σφυρήλατο αλουμίνιο και οι δαγκάνες των φρένων ακτινικές τετραέμβολες Brembo. Επιπλέον, τα φώτα της είναι όλα τεχνολογίας led.

Η τιμή της είναι 18.000 ευρώ και η εταιρεία δέχεται παραγγελίες με προκαταβολή πεντακόσια ευρώ μέσω της σελίδας της στην διεύθυνση www.ecrp.eu για την επόμενη έκδοση την Energica 2013 με χρόνο παράδοσης το 2014. Πάντως, το ότι έχει σχεδιαστεί στην Ιταλία αποτυπώνεται και στην εμφάνισή της που είναι από αποδεκτή έως και όμορφη, πιο κοντά στο σχήμα μιας μοτοσυκλέτας με κινητήρα που καίει βενζίνη.

QJMOTOR Fort 600 - Αλουμινένιο πλαίσιο, κινητήρας KYMCO AK550 και το μικρότερο βάρος της κατηγορίας

H QJMOTOR αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το νέο της μεγάλο σκούτερ στην Κίνα
qjmotor fort 600
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/3/2026

Το κορυφαίο μοντέλο της οικογένειας Fort είχε πρωτοακουστεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχαν εμφανιστεί οι πρώτες εικόνες και τεχνικές πληροφορίες, ωστόσο όλα δείχνουν πως πλησιάζει ταχέως η ημερομηνία επίσημης παρουσίασής του από την QJMOTOR στην πατρίδα της και κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα έγιναν γνωστά επ’ αυτού.

Ένα στοιχείο που δεν γνωρίζαμε, για παράδειγμα, είναι πως ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας του έχει εξελιχθεί πάνω σε αυτόν του KYMCO AK550, δηλαδή της προηγούμενης γενιάς πριν γίνει ΑΚ575 και η οποία πωλείται ακόμη στην Ελλάδα.

Μάλιστα η QJMOTOR δηλώνει ελαφρώς ισχυρότερη απόδοση από τον κινητήρα των 550 cc, με μέγιστη ισχύ 53 ίππων και ροπή 5,5 χιλιογραμμόμετρων (50,3 και 5,3 τα ανάλογα μέγιστα του ΑΚ550).

qjmotor fort 600

Ο δικύλινδρος αυτός είναι τοποθετημένος σε ένα αλουμινένιο διπλό περιμετρικό πλαίσιο που επίσης θυμίζει πολύ το ανάλογο της KYMCO, χωρίς ωστόσο εδώ να επιβεβαιώνεται κάποια συγγένεια μεταξύ των δύο εφαρμογών.

Η QJMOTOR δηλώνει υγρό βάρος 215 κιλών - με γεμάτο το ρεζερβουάρ 14 λίτρων - για το Fort 600, το μικρότερο στην κατηγορία του, καθώς ο πλησιέστερος ανταγωνιστής είναι το Yamaha TMAX 560 με 219 και μετά το πράγμα ξεφεύγει, με 227 για το SYM Maxsym TL508 και 230 για τα KYMCO AK550 και ΑΚ575.

Κυλώντας σε τροχούς 15 ιντσών μπροστά και πίσω, το Fort 600 βάζει τον αναβάτη του σε πολύ φιλικό ύψος σέλας 750 mm και θα έρθει εξοπλισμένο με φρένα Brembo που περιλαμβάνουν ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά σε δύο δίσκους 260 mm, δικάναλο ABS, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (traction control), μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT με Bluetooth συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και σύστημα πλοήγησης, keyless κεντρικό διακόπτη, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα και πιθανώς μερικά ακόμη στοιχεία εξοπλισμού που θα αποκαλυφθούν με την παρουσίασή του.

qjmotor fort 600

Ένα βασικό ζητούμενο της QJMOTOR είναι η τιμολόγηση, με την οποία θέλει να επιτεθεί ευθέως στους ανταγωνιστές της. Στον κινέζικο Τύπο οι άνθρωποι της QJMOTOR μιλούν για έναν στόχο τιμής κάτω των 50.000 γιουάν, δηλαδή κάτω από τα €6.300 (ισοτιμία 17/3/2026), τη στιγμή που στην Κίνα οι Yamaha και KYMCO ζητούν γύρω στα 100.000 γιουάν (άνω των €12.000) για τα TMAX και AK.

Εφόσον αυτή η τιμή επαληθευτεί, αυτό θα σημαίνει πως δεν αποκλείεται το Fort 600 να έρθει στην Ελλάδα με τετραψήφια τιμή, κάτι που δεν καταφέρνει ουδείς άλλος πλην του SYM Maxsym TL508.

Ετικέτες