DNA: DCR-018 Ντεμπούτο στην EICMA 2018

Στον δρόμο για το Μιλάνο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/10/2018

Η DCR-018 τρέχει με μεγάλη ταχύτητα προς την Διεθνή Έκθεση Μοτοσυκλέτας του Μιλάνου! Η μοτοσυκλέτα αυτή με τον κινητήρα Boxer της BMW R9T Racer, που φτιάχνεται εδώ στην Ελλάδα από ελληνικά χέρια, θα βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το περίπτερο του εργοστασίου της BMW στην EICMA.

Εμείς για άλλη μια φορά έχουμε την μεγάλη τιμή να παρακολουθούμε από κοντά τον σχεδιασμό και την κατασκευή της DCR-018 και στην τελευταία επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της DNA, μπορέσαμε να αγγίξουμε με τα ίδια μας τα χέρια τα πρώτα εξαρτήματα του πλαισίου, αλλά και τα custom-made μηχανικά μέρη της που ήρθαν από το εξωτερικό. Όπως είναι λογικό, με την διεθνή αναγνώριση που έχει η DNA, πολλές εταιρείες του εξωτερικού έδειξαν θερμό ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στη δημιουργία της DCR-018. Η Akrapovic είναι φυσικά μία από αυτές και όπως είχε κάνει πέρσι για την DCR-017, έτσι και φέτος  σχεδίασε μια μοναδική εξάτμιση τιτανίου, ειδικά για την DCR-018. Επίσης τα φρένα, οι αναρτήσεις και ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα (τεχνολογίας can bus) είναι custom made και δεν προέρχονται από κάποια άλλη μοτοσυκλέτα παραγωγής. Ειδικά στην περίπτωση των οργάνων και των ηλεκτρονικών, η DCR-018 θα έχει ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά συστήματα που έχουμε δει πάνω σε μοτοσυκλέτα.

Από αισθητικής άποψης, στην DCR-018 θα κυριαρχεί στις λεπτομέρειες το σχήμα της κερήθρας, όπως αντίστοιχα κυριαρχούσε το σχήμα του δακτυλικού αποτυπώματος στην DCR-017. Στην DNA αρέσει να παντρεύει την υψηλή τεχνολογία με μια συνολική σχεδίαση που έχει αναφορές στο παρελθόν και η DCR-018 δεν αποτελεί εξαίρεση. Προς το παρόν δεν μας επιτρέπουν να σας δείξουμε την τελική μορφή που θα έχει η μοτοσυκλέτα, όμως μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα έχει πολλές πρωτότυπες σχεδιαστικές ιδέες που δεν έχουμε ξαναδεί σε άλλη μοτοσυκλέτα.   

Η DNA του Μάριου και Ντίνου Νικολαΐδη έχει ήδη την εμπειρία της κατασκευής της DCR-017 από πέρσι, οπότε φέτος έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις όποιες καθυστερήσεις και αναποδιές. Διότι σε ένα τόσο μεγάλο και περίπλοκο project, που πολλά πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο από εσένα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάτι θα στραβώσει στην πορεία. Από ένα απλό λάθος στην αποστολή ενός εξαρτήματος από το εξωτερικό, έως την δαιδαλώδη και παρανοϊκή γραφειοκρατία των ελληνικών τελωνείων, η παραμικρή αναποδιά μπορεί να ξεκινήσει ένα ντόμινο καθυστερήσεων. Βέβαια στην περίπτωση της DCR-018, τέτοιου είδους καθυστερήσεις είναι περιορισμένες στο ελάχιστό, κυρίως επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαρτημάτων της κατασκευάζεται από την ίδια την DNA. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα και αυστηρά καθορισμένα. Την ημέρα της επίσκεψής μας, οι εργαλειομηχανές σκάλιζαν το τελευταίο κομμάτι την ενιαίας ουράς-υποπλαίσιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κυρίως πλαισίου και της βάσης του μονόμπρατσου ψαλιδιού/άξονα ήταν ήδη έτοιμα.

Στην περίπτωση του άξονα του ψαλιδιού η DNA αποφάσισε να… φυσήξει το γιαούρτι, επιλέγοντας τα πιο ανθεκτικά ρουλεμάν που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Αυτή άλλωστε είναι η γενική φιλοσοφία σχεδιασμού της DCR-018 σε κάθε της σημείο της, καθώς η DNA έχει πρόθεση να συμμετέχει και σε αγώνες! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμμονή του Μάριου να συρματασφαλίσει κάθε βίδα ( οι περισσότερες από αυτές είναι τιτανίου) που υπάρχει πάνω στην DCR-018, παρά το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο.

Κάτι τέτοια είναι που μας κάνουν να θαυμάζουμε την δουλειά του Ντίνου και του Μάριου. Δύσκολα βρίσκεις στις μέρες μας ανθρώπους που να κάνουν μόνο το καλύτερο που μπορούν…  

KOVE 625X PRO: Η τιμή της στην Ελλάδα - Πότε θα βρίσκεται στη χώρα μας

Με εν σειρά δικύλινδρο 62 ίππων και πολύ πλούσιο εξοπλισμό - Στα 221 κιλά πλήρης υγρών
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/4/2026

Πρόκειται για μία νέα προσθήκη στην on/off γκάμα της KOVE που έρχεται να πλαισιώσει τα Maverick 510X και την σειρά 800X. Η μοτοσυκλέτα φέρει δικύλινδρο κινητήρα και έρχεται με πολύ πλούσιο εξοπλισμό και πολύ ανταγωνιστική τιμή.

Η νέα μεσαία κινέζικη adventure φέρει δικύλινδρο κινητήρα 581 κυβικών με στρόφαλο 270 μοιρών που αποδίδει 62 ίππους στις 7.750 στροφές και 5,76 kg.m ροπής στις 6.000 στροφές. Μάλιστα  πρόκειται για τον ίδιο κινητήρα, που χρησιμοποιεί η Loncin/Voge στο DS625X και στο γυμνό 625R.

625X

Στον τομέα των αναρτήσεων βρίσκουμε πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι της Kayaba μπροστά με διάμετρο 43 mm και διαδρομή 180 mm και πίσω monoshock αμορτισέρ με μοχλικό με διαδρομή 230 mm που δέχεται ρυθμίσεις ως προς την συμπίεση και την επαναφορά.

Στον τομέα της πέδησης, η μοτοσυκλέτα φέρει ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες Taisko με δύο δίσκους διαμέτρου 300 mm μπροστά και μονοπίστονη δαγκάνα με μονό δίσκο 240 mm πίσω.

625X

Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 221 κιλά πλήρης υγρών, με την χωρητικότητα του ρεζερβουάρ να ορίζεται στα 21 λίτρα, το μεταξόνιο στα 1495 mm και το ύψος της σέλας στα 820 mm, ενώ οι τροχοί της είναι διαστάσεων 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δύο riding modes (Sport και Eco), συμπλέκτη ολίσθησης, Traction Control, TPMS, keyless σύστημα, ραντάρ (ειδοποιεί τον αναβάτη για τα τυφλά σημεία και για οχήματα που πλησιάζουν από πίσω), TFT οθόνη 6,75 ιντσών με δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας της και screen mirroring, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θερμαινόμενα γκριπ, θερμαινόμενη σέλα αναβάτη, προστατευτικά κάγκελα, χούφτες, ποδιά αλουμινίου, διπλό σταντ, LED φώτα και θύρα USB.

Η τιμή της μοτοσυκλέτας έχει οριστεί στα 6.395 ευρώ και αναμένεται στην χώρα μας τον Ιούνιο σε δύο χρώματα (μαύρο και λευκό).

Ετικέτες