EICMA 2024: Kawasaki KLE 500 – Έρχεται πριν από BMW-Aprilia σε τιμή κοντά CFMOTO-VOGE

Ξύπνησε και η Kawasaki, φέρνει το μοντέλο που είχαμε ζητήσει!
EICMA 2024: Kawasaki KLE 500 – Έρχεται πριν από BMW-Aprilia σε τιμή CFMOTO-VOGE
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/11/2024

Τελευταία φορά το αναφέραμε στο VIDEO του CFMOTO 450MT: Πως περιμένουμε ένα KLE 500 από την Kawasaki και μάλιστα άμεσα. Ανέβηκε πριν από τρεις μήνες και εκεί αναφέρουμε ξεκάθαρα πως του χρόνου θα έχουμε KLE 500. Υπάρχει και παλαιότερη αναφορά στο MOTO, ενώ γενικά περιμένουμε από την Kawasaki να ξυπνήσει και να περάσει στην αντεπίθεση με όπλα που έχει ήδη στο οπλοστάσιό της και χρειάζεται απλά να τα φρεσκάρει και να τα ρίξει στην μάχη. Ουσιαστικά μετά το φρέσκο Eliminator 500 που έχει ανανεώσει έναν κινητήρα που ο πρόγονός του έχει θητεύσει στα μικρο-μεσαία Z και Ninja, περιμένουμε να ακολουθήσει και η On-Off εκδοχή της κατηγορίας, αναβιώνοντας μία αγαπημένη καθημερινή μοτοσυκλέτα από το παρελθόν.

Πράγματι η Kawasaki έκανε ένα teaser, σε φυσική μορφή, δείχνοντας έναν ΄21 εμπρός τροχό να σπάει τα δεσμά του με μόνο πράγμα που μπορεί να φανεί, τους λαιμούς των εξατμίσεων. Με τα λίγα που φαίνονται από την εμπρός μεριά του μπλοκ του κινητήρα, να μαρτυρούν τι πρέπει να περιμένουμε από πλευράς απόδοσης και συμπεριφοράς.

Κατασκευασμένος στην Ταϊλάνδη, ο δικύλινδρος κινητήρας με καλή απόκριση στις χαμηλομεσαίες και μεγάλη διάρκεια με περιθώριο απόδοσης και στις ψηλές ταχύτητες χωρίς πρόωρη οριζοντίωση, θα δώσει και στην νέα εποχή αυτό ακριβώς που έκανε και πριν από δεκαετίες. Μία καθημερινή μοτοσυκλέτα που μπορεί να κινηθεί σβέλτα στους επαρχιακούς χωρίς να εστιάζει στο χώμα περισσότερο από αυτό που απαιτούν οι πραγματικές ανάγκες ενός μέσου αναβάτη.

EICMA 2024: Kawasaki KLE 500 – Έρχεται πριν από BMW-Aprilia σε τιμή CFMOTO-VOGE
Πρωτίστως σχεδιασμένο για την πόλη και τον επαρχιακό, σπάζοντας τα δεσμά αυτά για να πατήσει και λίγο χώμα...

Η Kawasaki έχει επιλέξει να μην δείξει κάποιο πρωτότυπο στην EICMA, όπως θα μπορούσε ή όπως έχουμε συνηθίσει πολλά χρόνια τώρα, παρόλο που έχει ημερομηνία διαθεσιμότητας για το νέο KLE. Όπως και με τα νέα Suzuki DRZ, αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, που σημαίνει πως θα έρθει μετά τον Αύγουστο στην Ελλάδα, αργά μέσα στην επόμενη χρονιά, αλλά ταυτόχρονα και μερικούς μήνες νωρίτερα από τα BMW 450GS και Aprilia Tuareg 457 που περιμένουμε.

Η τιμή του φαίνεται να μπαίνει σε ένα πλαίσιο που οριοθετείται στο πάνω άκρο με απόσταση από τον Ευρωπαϊκό και Ιαπωνικό ανταγωνισμό, όπως αυτός είναι ήδη διαμορφωμένος και αντίστοιχα στο κάτω, από τους κινέζους κατασκευαστές που είναι βέβαια και αυτοί που ξύπνησαν την κατηγορία και την οδήγησαν σε πιο On-Off μονοπάτια.

Ο εξοπλισμός και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά θα καθορίσουν αν η τιμή πώλησης με 6 μπροστά αλλά πολύ κοντά στο 7, ή με το 7 μπροστά αλλά με μικρό επόμενο ψηφίο, θα είναι μία συμφέρουσα αγορά.

Προς το παρόν όλα δείχνουν πως η κατηγορία των μικρο-μεσαίων θα έχει μπροστά της μία διετία με έξαρση νέων μοντέλων, μετά από μία διπλάσια σε χρόνο ύφεση κατά την οποία οι μόνες νεότερες προτάσεις με προσιτή τιμή αγοράς, έρχονται από την Κίνα.

 

EICMA: Yadea Velax 2026 - Στην Ευρώπη η νέα σειρά σκούτερ – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις

Δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου - Αυτονομία έως και 110 χλμ.
Yadea Velax EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/11/2025

Η Yadea φέρνει στην Ευρώπη τη σειρά Velax που απαρτίζεται από τρία νέα μοντέλα τα Velax U, Velax H και Velax H-Fast Charge, ενισχύοντας περαιτέρω την γκάμα της.

Οι τρεις εκδόσεις του Velax δεν έχουν διαφορές αναφορικά με τις διαστάσεις με το μήκος και το πλάτος να βρίσκεται για όλα στα 1.944 και 704 χλστ. αντίστοιχα. Το μεταξόνιο είναι επίσης ίδιο στα 1.331 χλστ. και οι τροχοί έχουν ζάντες 14 ιντσών και ελαστικά 90/90 εμπρός και 100/90 πίσω.

Στα φρένα έχουμε συνδυασμένο σύστημα πέδησης με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, με το συμβατικό πιρούνι και τα διπλά αμορτισέρ να φροντίζουν για την ανάρτηση του Velax.

Τα Velax έχουν σύστημα που επιτηρεί την κατάσταση της μπαταρίας τους διαρκώς, ακόμη και όταν δεν λειτουργούν και μπορούν να ενημερώνουν τον αναβάτη μέσω της σχετικής εφαρμογής για smartphone της κινέζικης εταιρείας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, όπως για παράδειγμα το ξεκλείδωμα του σκούτερ από απόσταση.

Μέσω της ίδιας εφαρμογής το Velax μπορεί να ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο τον αναβάτη στην περίπτωση που το σκούτερ κουνηθεί από τη θέση του, ενώ το ηλεκτρικό του σύστημα μπορεί να δεχτεί ενημερώσεις επίσης απομακρυσμένα.

Το Velax ξεκλειδώνει μέσω Bluetooth ασύρματα, σε όλες τις εκδόσεις του, έχει συνδυασμένο σύστημα πέδησης -το ABS απουσιάζει- με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, ασύρματο σύστημα εκκίνησης και τροχούς 14 ιντσών.

Τα τρία Velax διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις επιδόσεις που προσφέρουν και τον τρόπο που φορτίζουν. Η έκδοση U έχει ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει σταθερά τέσσερεις ίππους και 6,6 ίππους μέγιστη ισχύ και η τελική του φτάνει τα 80 χλμ./ώρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ τροφοδοτείται από δύο αποσπώμενες μπαταρίες λιθίου NMC (θετικό ηλεκτρόδιο από νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο) των 2,07 kWh έκαστη, οι οποίες, σύμφωνα με τη Yadea, του προσφέρουν αυτονομία έως και 110 χλμ., ενώ χρειάζονται επτά ώρες για να φορτίσουν από οικιακή πρίζα.
 
Η εκδοση είναι η βασική έκδοση της σειράς με κινητήρα 2,68 ίππων (2 kW), μέγιστη ισχύ στους 4,3 ίππους και τελική ταχύτητα στα 60 χλμ./ώρα. Εδώ η μπαταρία είναι LFP (ηλεκτρόδιο φωσφορικού λιθίου σιδήρου -LiFePO4), που έχει χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φορτίζει σχετικά πιο αργά και χωρητικότητα 2,16 kWh. Και εδώ για μία πλήρη φόρτιση χρειάζονται επτά ώρες, η αυτονομία φτάνει έως τα 66 χλμ. και το βάρος του σκούτερ ανακοινώνεται στα 92 κιλά.

Ακολουθεί η H που έχει επίσης μπαταρία LFP στα 2,28 kWh, όμως αυτή είναι 76 Volt (από 72) και προσφέρει δυνατότητα ταχυφόρτισης. Η Yadea αναφέρει ότι μπορεί να φορτίσει από το 20 στο 80% σε 20 λεπτά και προσφέρει την ίδια αυτονομία των 66 χλμ. με την έκδοση H να έχει και λίγο μεγαλύτερη τελική στα 65 χλμ./ώρα.

Στην EICMA η Yadea παρουσίασε και το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει για τα ηλεκτρικά της μοντέλα με σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλη την εβδομάδα, όπως και μία νέα μπαταρία που μπορεί να λειτουργήσει με -20 βαθμούς Κελσίου.