EICMA 2024: Kawasaki KLE 500 – Έρχεται πριν από BMW-Aprilia σε τιμή κοντά CFMOTO-VOGE

Ξύπνησε και η Kawasaki, φέρνει το μοντέλο που είχαμε ζητήσει!
EICMA 2024: Kawasaki KLE 500 – Έρχεται πριν από BMW-Aprilia σε τιμή CFMOTO-VOGE
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/11/2024

Τελευταία φορά το αναφέραμε στο VIDEO του CFMOTO 450MT: Πως περιμένουμε ένα KLE 500 από την Kawasaki και μάλιστα άμεσα. Ανέβηκε πριν από τρεις μήνες και εκεί αναφέρουμε ξεκάθαρα πως του χρόνου θα έχουμε KLE 500. Υπάρχει και παλαιότερη αναφορά στο MOTO, ενώ γενικά περιμένουμε από την Kawasaki να ξυπνήσει και να περάσει στην αντεπίθεση με όπλα που έχει ήδη στο οπλοστάσιό της και χρειάζεται απλά να τα φρεσκάρει και να τα ρίξει στην μάχη. Ουσιαστικά μετά το φρέσκο Eliminator 500 που έχει ανανεώσει έναν κινητήρα που ο πρόγονός του έχει θητεύσει στα μικρο-μεσαία Z και Ninja, περιμένουμε να ακολουθήσει και η On-Off εκδοχή της κατηγορίας, αναβιώνοντας μία αγαπημένη καθημερινή μοτοσυκλέτα από το παρελθόν.

Πράγματι η Kawasaki έκανε ένα teaser, σε φυσική μορφή, δείχνοντας έναν ΄21 εμπρός τροχό να σπάει τα δεσμά του με μόνο πράγμα που μπορεί να φανεί, τους λαιμούς των εξατμίσεων. Με τα λίγα που φαίνονται από την εμπρός μεριά του μπλοκ του κινητήρα, να μαρτυρούν τι πρέπει να περιμένουμε από πλευράς απόδοσης και συμπεριφοράς.

Κατασκευασμένος στην Ταϊλάνδη, ο δικύλινδρος κινητήρας με καλή απόκριση στις χαμηλομεσαίες και μεγάλη διάρκεια με περιθώριο απόδοσης και στις ψηλές ταχύτητες χωρίς πρόωρη οριζοντίωση, θα δώσει και στην νέα εποχή αυτό ακριβώς που έκανε και πριν από δεκαετίες. Μία καθημερινή μοτοσυκλέτα που μπορεί να κινηθεί σβέλτα στους επαρχιακούς χωρίς να εστιάζει στο χώμα περισσότερο από αυτό που απαιτούν οι πραγματικές ανάγκες ενός μέσου αναβάτη.

EICMA 2024: Kawasaki KLE 500 – Έρχεται πριν από BMW-Aprilia σε τιμή CFMOTO-VOGE
Πρωτίστως σχεδιασμένο για την πόλη και τον επαρχιακό, σπάζοντας τα δεσμά αυτά για να πατήσει και λίγο χώμα...

Η Kawasaki έχει επιλέξει να μην δείξει κάποιο πρωτότυπο στην EICMA, όπως θα μπορούσε ή όπως έχουμε συνηθίσει πολλά χρόνια τώρα, παρόλο που έχει ημερομηνία διαθεσιμότητας για το νέο KLE. Όπως και με τα νέα Suzuki DRZ, αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, που σημαίνει πως θα έρθει μετά τον Αύγουστο στην Ελλάδα, αργά μέσα στην επόμενη χρονιά, αλλά ταυτόχρονα και μερικούς μήνες νωρίτερα από τα BMW 450GS και Aprilia Tuareg 457 που περιμένουμε.

Η τιμή του φαίνεται να μπαίνει σε ένα πλαίσιο που οριοθετείται στο πάνω άκρο με απόσταση από τον Ευρωπαϊκό και Ιαπωνικό ανταγωνισμό, όπως αυτός είναι ήδη διαμορφωμένος και αντίστοιχα στο κάτω, από τους κινέζους κατασκευαστές που είναι βέβαια και αυτοί που ξύπνησαν την κατηγορία και την οδήγησαν σε πιο On-Off μονοπάτια.

Ο εξοπλισμός και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά θα καθορίσουν αν η τιμή πώλησης με 6 μπροστά αλλά πολύ κοντά στο 7, ή με το 7 μπροστά αλλά με μικρό επόμενο ψηφίο, θα είναι μία συμφέρουσα αγορά.

Προς το παρόν όλα δείχνουν πως η κατηγορία των μικρο-μεσαίων θα έχει μπροστά της μία διετία με έξαρση νέων μοντέλων, μετά από μία διπλάσια σε χρόνο ύφεση κατά την οποία οι μόνες νεότερες προτάσεις με προσιτή τιμή αγοράς, έρχονται από την Κίνα.

 

Vespa: Γιορτάζει τα 80 χρόνια της με δύο νέες εκδόσεις

Στα πλαίσια του εορτασμού βγάζει και σειρά ρουχισμού
Vespa
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/4/2026

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια ιστορίας, αφού το 1946 “γεννήθηκε” η Vespa 98, ένα ιστορικό δίκυκλο που δημιουργήθηκε με σκοπό να μετακινεί οικονομικά τον ιταλικό λαό και σήμερα η εταιρεία το γιορτάζει με δύο νέες εκδόσεις και σειρά ρουχισμού.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Piaggio κατάφερε να ξαναλειτουργήσει τις κατεστραμμένες μονάδες παραγωγής της στην Ποντετέρα, όπου αρχικά κατασκεύαζε μαχητικά αεροσκάφη. Ο Enrico Piaggio, γιος του ιδρυτή Rinaldo Piaggio, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αεροναυπηγική και προσπαθεί να ξεκινήσει την παραγωγή ενός νέου, σύγχρονου και οικονομικού μεταφορικού μέσου που είχε ανάγκη τότε η Ιταλία.

Ο Ferdinando Innocenti, που πριν τον πόλεμο ήταν ιδιοκτήτης της βιομηχανίας κατασκευής σωλήνων και έπειτα ιδρυτής της Lambretta ανέθεσε στον Corradino D'Ascanio, πρώην μηχανικό αεροναυπηγικής και υπάλληλο της Piaggio, τη σχεδίαση ενός δίκυκλου που να είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει και δεύτερο επιβάτη και να μη λερώνει τα ρούχα του οδηγού του.

Ο Corradino D'Ascanio σχεδίασε ένα εντελώς ξεχωριστό όχημα που το μπροστινό ψαλίδι μιμούνταν το σύστημα προσγείωσης των αεροσκαφών, οι αλλαγές ταχυτήτων ήταν στο χέρι, ο κινητήρας ήταν τοποθετημένος στο πίσω μέρος και το μεγάλο φέρινγκ κρατούσε τον αναβάτη καθαρό. Ο D'Ascanio ήρθε σε ρήξη με τον Innocenti που ήθελε το δίκυκλο να φέρει σωληνωτό πλαίσιο και ο D'Ascanio πήγε τα σχέδια στον Enrico Piaggio και κάπως έτσι το 1946 γεννήθηκε η πρώτη Vespa με το όνομα 98.

Vespa

Αυτά τα 80 χρόνια, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 160 μοντέλα Vespa και ο εορτασμός της επετείου επικεντρώνεται στη νέα Vespa 80th, η οποία διατίθεται σε εκδόσεις Primavera και GTS. Οι δύο εκδόσεις θα έρχονται σε χρώμα παστέλ πράσινο των πρώτων Vespa του 1946 και οι ζάντες αντλούν έμπνευση  από τη Vespa 98 του 1946, και φέρουν την επιγραφή "Est. 1946", ενώ τα σήματα “80th” και το σήμα “80 years of Vespa Est. 1946” κοσμούν την ποδιά.

Παράλληλα με τις νέες εκδόσεις έρχεται και η συλλογή ρούχων “80TH ANNIVERSARY”, που περιλαμβάνει από μπουφάν, φούτερ, t-shirt, έως και τσάντες, αυτοκόλλητα και κράνος jet.